Gorący kociołek meksykański
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- kiełbasa wędzona – 1 laska lub pół kilograma wieprzowiny
- puszka kukurydzy
- 2 papryki czerwone
- 2 cebule
- bulion 0,75 litra
- fasolka szparagowa
- 2 marchewki
- fasola czerwona
- puszka pomidorów
- papryczka chili
- koperek lub natka pietruszki
- ząbek czosnku
- przyprawy: kmin, kurkuma, papryka ostra, pieprz
Na patelni rozgrzać olej, usmażyć cebulkę, paprykę, marchewkę, dodać kiełbasę lub pokrojone w kostkę mięso. W osobnym garnku ugotować fasolkę szparagową. Wszystko to zalać bulionem, dodać przyprawy, czosnek, na sam koniec posypać koperkiem lub natka pietruszki, gotować około 30 minut. Gorąca rozgrzewająca zupa na jesienne długie wieczory.
Zobacz również:
-
Diabelski kociołek
-
Jesienny kociołek z zacierkami
-
Gorący kociołek meksykański
-
Rozgrzewający kociołek na zimę
-
Jednogarnkowe danie z fasoli i ziemniaków
-
Kociołek cygański