Rozgrzewający kociołek cygański
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 800 g pokrojonego w grubą kostkę karczka wieprzowego
- 100 g pokrojonego w kostkę wędzonego boczku
- 2 pokrojone w kostkę cebule
- 200 g pokrojonych w ćwiartki pieczarek
- 2 ząbki pokrojonego w plastry czosnku
- 100 g czerwonej papryki
- 100 g ciętej, zielonej fasoli szparagowej
- 50 g przecieru pomidorowego
- 50 g ostrego ketchupu
- 100 ml pikantnego soku pomidorowego
- 100 ml bulionu
- 50 ml oleju do smażenia
- 100 ml czerwonego wina
- Ostra papryka, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, majeranek, kminek, sól
Pokrojoną karkówkę posypać solą i pieprzem, oprószyć papryką. W rondlu rozgrzać oliwę, obsmażyć boczek, włożyć pokrojoną karkówkę i obsmażyć na złoty kolor. Następnie dodać czosnek, cebulę, pieczarki i paprykę. Smażyć 10 minut, zalać bulionem i czerwonym winem. Dodać przyprawy, fasolę szparagową, przecier pomidorowy, ostry ketchup, pikantny sok pomidorowy i dusić do miękkości. Żeby mięso miało bardziej wyrazisty smak należy zamarynować je w przyprawach i ziołach na kilka godzin przed przygotowaniem.