Jesienny kociołek z zacierkami

12 listopada 2017, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny


Składniki :

  • 4 papryki ( 2 czerwone, 2 żółte )
  • 4 pomidory ( sparzone i obrane ze skórki )
  • 2 cebule ( 1 cukrowa , 1 czerwona )
  • 1 szklanka obranej i pokrojonej w drobną kostkę dyni
  • 2 duże marchewki utarte na tarce jarzynowej ( grube oczka )
  • 4 szklanki bulionu ( do wyboru warzywny, drobiowy, mięsny – może być z kostki )
  • pieprz mielony do smaku
  • 3 łyżki oleju ( używam z pestek winogron )
  • 4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • przecier pomidorowy do smaku
  • odrobina miodu ( lub cukru do smaku )
  • ok 1,5 – 2 szklanek zacierki ( ja dałam czerwoną ketchupowa ale może byc inna lub nawet zwykła )

file1286363552

Rozgrzać w garnku o grubym dnie olej i zeszklić na nim pokrojoną w piórka cebulę. Dołożyć marchew, dynię, papryki ( pokrojone w paseczki ) i dusić mieszając ok 15 minut. Dołożyć pokrojone w kosteczkę pomidory i dalej dusić 10 minut. Wlać bulion ( lub wodę i kostki bulionowe ) , zacierkę ( ugotowaną ) .Gotować 35 minut. Doprawić do smaku przecierem, miodem , pieprzem .
Podawać posypaną natką pietruszki.

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...