Jesienny kociołek z zacierkami
Artykuł zewnętrzny
Składniki :
- 4 papryki ( 2 czerwone, 2 żółte )
- 4 pomidory ( sparzone i obrane ze skórki )
- 2 cebule ( 1 cukrowa , 1 czerwona )
- 1 szklanka obranej i pokrojonej w drobną kostkę dyni
- 2 duże marchewki utarte na tarce jarzynowej ( grube oczka )
- 4 szklanki bulionu ( do wyboru warzywny, drobiowy, mięsny – może być z kostki )
- pieprz mielony do smaku
- 3 łyżki oleju ( używam z pestek winogron )
- 4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
- przecier pomidorowy do smaku
- odrobina miodu ( lub cukru do smaku )
- ok 1,5 – 2 szklanek zacierki ( ja dałam czerwoną ketchupowa ale może byc inna lub nawet zwykła )
Rozgrzać w garnku o grubym dnie olej i zeszklić na nim pokrojoną w piórka cebulę. Dołożyć marchew, dynię, papryki ( pokrojone w paseczki ) i dusić mieszając ok 15 minut. Dołożyć pokrojone w kosteczkę pomidory i dalej dusić 10 minut. Wlać bulion ( lub wodę i kostki bulionowe ) , zacierkę ( ugotowaną ) .Gotować 35 minut. Doprawić do smaku przecierem, miodem , pieprzem .
Podawać posypaną natką pietruszki.