Jak ugotować idealne jajka na miękko? | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Jak ugotować idealne jajka na miękko?

12 listopada 2017, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Jajeczka na miękko to wspomnienie dzieciństwa. Babcia to zawsze miała czas zrobić je zrobić. I dziwne, żółtko w nich było zawsze miękkie, a białko ścięte.

Czas : 2 minuty 15-40  sekund ( zależnie od wielkości i ilości jajek )

Składniki :

  • 2 jajka średniej wielkości
  • sól
  • pieprz

Jajka włożyć do zimnej, osolonej wody. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować 2 minuty 15 -40 sekund. Wstawić pod zimną wodę.

Odmianą jajek na miękko są tzw.  jajka po wiedeńsku. Są to jajka na miękko wyjęte ze skorupki i włożone do szklanki (miseczki, kubka) razem z łyżeczką masła, posolone  i popieprzone. Rozmieszane.

A teraz nowinka. Już nie potrzeba odmierzać czasu gotowania jajek. Jest takie mądre  urządzenie – Eggtimer, które idealnie dopilnuje poziomu ścięcia jajek za nas.To takie  jajko, które wkładamy do garnka razem z prawdziwymi jajkami i gapimy się na niego.

Wygląda tak :

 

zobacz również:

Jajka – jakie są najlepsze, wartości odżywcze

Jajka w dietach odchudzających

Jakie jajka kupować i co oznaczają symbole na nich?

Jajka i grapefruity – Dieta Norweska

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jakie radio?
Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem?
Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....
hollywoodzki uśmiech - czy to możli…
Hollywoodzki uśmiech to nic innego jak wcześniej wspomniany biały uśmiech, symetryczny i pozbawiony...
Ubiór na rozmowę kwalifikacyjną
W przypadku kobiet mogą być to ciemne jeansy, koszula i marynarka lub kardigan/sweter...