URODA I ZDROWIE

Jak ugotować idealne jajka na miękko?

12 listopada 2017, dodał: Babciagramolka

Jajeczka na miękko to wspomnienie dzieciństwa. Babcia to zawsze miała czas zrobić je zrobić. I dziwne, żółtko w nich było zawsze miękkie, a białko ścięte.

Czas : 2 minuty 15-40  sekund ( zależnie od wielkości i ilości jajek )

Składniki :

  • 2 jajka średniej wielkości
  • sól
  • pieprz

Jajka włożyć do zimnej, osolonej wody. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować 2 minuty 15 -40 sekund. Wstawić pod zimną wodę.

Odmianą jajek na miękko są tzw.  jajka po wiedeńsku. Są to jajka na miękko wyjęte ze skorupki i włożone do szklanki (miseczki, kubka) razem z łyżeczką masła, posolone  i popieprzone. Rozmieszane.

A teraz nowinka. Już nie potrzeba odmierzać czasu gotowania jajek. Jest takie mądre  urządzenie – Eggtimer, które idealnie dopilnuje poziomu ścięcia jajek za nas.To takie  jajko, które wkładamy do garnka razem z prawdziwymi jajkami i gapimy się na niego.

Wygląda tak :

 

zobacz również:

Jajka – jakie są najlepsze, wartości odżywcze

Jajka w dietach odchudzających

Jakie jajka kupować i co oznaczają symbole na nich?

Jajka i grapefruity – Dieta Norweska

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Chodzicie na pedicure?
Ja byłam raz i powiem szczerze, że fachowo zajęto się moimi stopami. Niestety...
Kosmetyki fryzjerskie?
Najważniejsze są geny, jak ktoś ma ładne włosy po mamie to takie kosmetyki...
Telefon na kartę czy abonament
Tylko na kartę, i tak bym nie wykorzystała wszystkiego co jest w abonamencie...
Anoreksja
A moja siostrzenica ma 14 lat i jest zadowolona że wygląda jak...