Dieta norweska została opracowana przez lekarzy i specjalistów żywienia ze szpitala uniwersyteckiego w Oslo. Jest to jedna z nowszych diet która jest skuteczna i odchudza aż 10 kilogramów w ciągu 14 dni. Jest to spowodowane tym że dieta przyspiesza przemianę materii. Jednak tak jak każda dieta wymaga rygoru i trzymania się zasad. Dieta norweska nie może być stosowana dłużej niż 14 dni, a jeśli chcesz ja ponownie wypróbować to dopiero możesz to zrobić po roku od ukończenia poprzedniej.
Dieta opiera się na jajkach i grejpfrutach. Trzeba je jeść codziennie przez 14 dni lecz żeby nie była zbyt monotonna wzbogacono ją surówkami z selera naciowego, marchwi, ogórka konserwowanego i pomidora. Mięso też jest dozwolone lecz tylko gotowane, wołowina, piersi kurczaka ewentualnie ryba gotowana. Nie stosuje się soli. Można jeść szpinak na wodzie z łyżką jogurtu oraz pieczywo. Kuracji odchudzającej nie można przerwać lecz jeśli to nastąpi dietę musisz rozpocząć na nowo.
Napoje jakie można pić to oczywiście woda źródlana nie gazowana (dziennie 2 litry), herbatki owocowe lub ziołowe, słaba kawa. W żadnym wypadku nie można stosować oleju, zamiast tego potrawy przygotowywać na ruszcie, w folii lub gotować. Jajka które są podstawą tej diety spożywa się jedynie w postaci gotowanej. W tej diecie nie ma kolacji, a śniadania są zawsze takie same.
Dieta norweska jest niezwykle prosta w zastosowaniu. To dieta tania, nie wymagająca przygotowywania wymyślnych potraw lub warzenia produktów. Jedyny warunek to jeść tylko to co dieta dopuszcza i można to jeść w dowolnej, racjonalnej ilości. Silna wola to wszystko co potrzeba. Cały sekret polega na nie łączeniu w jednym daniu tłuszczy z węglowodanami lub cukrami. Jeśli tłuszcze to tylko z białkiem i warzywami. Grejpfrut to cudowny owoc który wspomaga spalanie tłuszczu z naszego ciała i dlatego zaczynamy dzień zawsze tym owocem. Posiłki są specjalnie zbilansowane. Niech nie przeraża ilość jajek. W końcu to tylko dieta na określony czas. Cholesterol od razu nam nie skoczy do nieba.
Jadłospis diety norweskiej:
Śniadania
1-2 jaja, herbata ( z wyjątkiem pierwszego dnia, kiedy zjadamy 3 jaja zawsze gotowane).
1 dzień II śniadanie – 3 jaja, grejpfrut, herbata nisłodzona lub słaba kawa.
Obiad – 3 jaja i surówka warzywna bez sosów i oleju, kawa lub herbata i 1 kromka chleba.
2 dzień
II śniadanie – 1-2 jaja, grjpfrut, herbata lub kawa.
Obiad – mięso wołowe, pomidor, seler naciowy, ogórki i inne warzywa, kawa lub herbata.
3 dzień
II śniadanie – 1-2 jaja, gotowany szpinak z łyżką jogurtu.
Obiad – 2 kotlety z kurczaka lub jagnięciny, seler naciowy, pomidor, ogórki i inne warzywa, herbata lub kawa.
4 dzień II śniadanie – surówka z warzyw, grapefruit, kawa lub herbata.
Obiad – 1-2 jaja, ser biały, gotowany szpinak, kromka chleba.
5 dzień
II śniadanie – jaja, szpinak, kawa lub herbata.
Obiad – ryba, surówka, kromka chleba, kawa lub herbata.
6 dzień II śniadanie – sałatka z owoców, herbata lub kawa.
Obiad – wołowina, seler naciowy, pomidor, ogórki kiszone, kawa lub herbata.
7 dzień II śniadanie – zimne mięso z kurczaka lub indyka, pomidor, grejpfrut.
Obiad – zupa jarzynowa, mięso drobiowe, pomidor, gotowana kapusta, seler naciowy, grejpfrut, kawa lub herbata.
Pierwszy dzień diety może wydawać się wyjątkowo trudny, ale to rodzaj dnia odtoksyczniania organizmu, poziom cukru się obniża automatycznie i uczucie głodu maleje. Wystarczy wytrzymać ten pierwszy dzień a już następnego świat wyda się piękniejszy.
Przykładowe przepisy:
Sałatka z selera
Składniki: 2 łodygi selera naciowego, 2-3 ogórki kiszone ze skórką, 1 jabłko twarde, słodkie, natka pietruszki. Przygotowanie: Składniki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać, ewentualnie posypać posiekaną natką pietruszki.
Sałatka z selera i ogórka
Składniki: 100 g selera naciowego, 80 g ogórka zielonego, 100 g jabłka, 130 g pomidora, oliwa z oliwek lub winogron, sól, pieprz (do smaku) + 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki. Przygotowanie: Wszystkie warzywa kroimy w kostkę następnie doprawiamy i gotowe.
Sałatka selerowo-czosnkowa
Składniki: 1 seler naciowy, 1/2 papryki, 1 średnia marchew, 1 jabłko, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, sok z 1/2 cytryny, sól, cukier do smaku. Przygotowanie: Seler i marchew gotować na małym ogniu przez 10 min. Łodygi selera obrać z błonki i pokroić w kostkę. Dodać pokrojone drobno: paprykę, jabłko, cebulę i marchew. Sos: czosnek przecisnąć przez praskę, posypać solą i rozetrzeć, dodać cukier i oliwę z oliwek. Polać warzywa i dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 min.
Sałatka selerowo-koperkowa
Składniki: 1 seler naciowy, 2 pomidory, 1 ogórek zielony, 1 mała marchewka, łyżeczka koperku, 2-4 łyżki majonezu, sól , pieprz. Przygotowanie: Seler i pomidory drobno pokroić, ogórek i marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać majonez, koperek. Doprawić solą i pieprzem.
Sałatka witaminowa
Składniki: 1 szklanka zblanszowanych warzyw liściastych – botwinka, szpinak, kapusta pekińska, szklanka ugotowanych zielonych szparagów pokrojonych w 2,5 cm kawałki lub fasolka szparagowa, pomidor pokrojony w kostkę, posiekana cebula. Przygotowanie: Wszystko wymieszać i doprawić ziołami.
Jarzyny w pomidorach na ciepło
Składniki: marchew, pietruszka, seler, cebula, por, przecier pomidorowy. Przygotowanie: Warzywa pokroić, zalać małą ilością wrzącej wody i udusić, pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy i zagotować.
Jarzynka z brokułów i dyni
Składniki: 1/4 małej dyni, kilka różyczek brokuła, kilka karotek, świeże zioła. Przygotowanie: Dynię pokroić na małe kawałki i udusić w wodzie, brokuł ugotować z karotkami. Warzywa odcedzić, wymieszać z ziołami.
Karczochy duszone z warzywami
Składniki: młody karczoch, papryka, cebula, cukinia, bakłażan, czosnek, oregano. Przygotowanie: Bakłażana i cukinię kroimy w plastry i w paseczki, blanszujemy. Karczochy gotujemy bez łodyg przekrojone na pół. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w szerokie pasy. Wszystko wrzucamy do jednego garnka, podlewamy odrobiną wody i dusimy przez kilka minut. Doprawiamy pieprzem i oregano do smaku.
Kapusta biała gotowana z cebulą i koncentratem pomidorowym
Składniki: cebula, kapusta, koncentrat pomidorowy, majeranek, kminek, czosnek. Przygotowanie: udusić pokrojoną w piórka cebulę, dodać pokrojoną drobno kapustę i dusić do miękkości. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy i zagotować. Doprawić majerankiem, kminkiem, czosnkiem do smaku.
Duszona marchewka ze szparagami
Składniki: marchew, szparagi, pieprz. Przygotowanie: marchewkę pokroić w talarki lub słupki, szparagi obrać i pokroić w cząstki. Warzywa ugotować oddzielnie. Doprawić ziołami i pieprzem, wymieszać lub podawać oddzielnie.
Składniki: kapusta, marchew, por, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, przyprawy. Przygotowanie: Kapustę drobno pokroić, marchewkę zetrzeć na tarce, pora pokroić w półtalarki, wszystko udusić z liście laurowym i zielem angielskim w małej ilości wody. Doprawić pieprzem i ziołami.