Prażoki do kwaśnicy

22 listopada 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Prażoki – podawane obowiązkowo do kwaśnicy (kapuśniaku) przygotuj następująco:

składniki:

3 kg ziemniaków,
1 szklanka  mąki pszennej,
sól

Przygotowanie:

Ziemniaki gotować. Około 5 minut przed końcem gotowania dosypać mąkę, przykryć pokrywką i gotować do momentu gry ziemniaki staną się miękkie. Wodę powoli i delikatnie odlać, aby mąka została w garnku. Całość ubijamy tłuczkiem do wyrobienia jednolitej masy. Łyżką wykładać na talerz. Przed podaniem polać tłuszczem ze skwarkami i podsmażoną cebulką.]

Zobacz również:

  1. Kwaśnica z ziemniakami
  2. Diabelski kociołek
  3. Jesienny kociołek z zacierkami
  4. Gorący kociołek meksykański
  5. Rozgrzewający kociołek na zimę
  6. Jednogarnkowe danie z fasoli i ziemniaków
  7. Pyszne zupy czytelników



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz