Serdecznie dziękujemy wszystkim za ogrom pysznych i zdrowych przekąsek, jakie zaprezentowaliście w konkursie z marką Dan Cake – do wygrania były 3 opiekacze do kanapek panini!
Zadanie konkursowe brzmiało: Podaj swój sprawdzony sposób na szybką, pożywną i zdrową przekąskę…
Komisja redakcyjna wyłoniła 3 autorów pomysłowych przekąsek, ale było to niezmiernie trudne zadanie! Oto 3 osoby, do których trafia opiekacze:
Milla
Szybki i sprawdzony przepis na pożywny placek, który każdego zaskoczy swoim smakiem (nie żartuję!). Ale na szczęście jest to pozytywne zaskoczenie, bo przepis co prawda nie jest oklepany, ale szybko znajduje nowych fanów.
-2 bataty
-granat
-szpinak i rukola
-cebula
-sól i pieprz
-oliwa
Bataty i cebule obrać i zetrzeć na tarce (najlepiej nie na najmniejszych oczkach). Szpinak i rukolę bardzo drobno posiekać i wymieszać z batatami i cebulą. Doprawić. Na patelnię wylać odrobinę oliwy i gdy tłuszcz się rozgrzeje wyłożyć na niego naszą masę z batatów i zieleniny. Smażyć przez ok.10 minut aż placuszek będzie lekko zarumieniony. Wyłożyć go na talerz i posypać owocami granatu. Można także rozsmarować na placku serek ricotta bądź mascarpone i dopiero dodać granat.
Mniam, ale się zrobiłam głodna!
Mariola Grzęda
Tatar z tuńczyka na ziemi z lasu składniki
1 opakowanie tuńczyka w oleju
1 cebula czerwona
1 ogórek kiszony
1 papryka czerwona marynowana
sos
1 łyżka musztardy rosyjskiej
1 łyżka glassy balsamicznej
Dekoracje
grzybki marynowane
1 papryka zielona marynowana
szczypiorek
tymianek Wykonanie
Przygotowanie sosu. Do miseczki wlewamy 2 łyżki oleju z tuńczyka
dodajemy musztardę, glasę wszystko dokładnie mieszamy wstawiamy do
lodówki w celu schłodzenia.
Paprykę czerwoną, zieloną, cebulę i ogórek kroimy w kostkę. Na
talerzu pędzlem smarujemy sos, na którym stawiamy rant. Na spód
układamy paprykę czerwoną, ogórek kiszony, cebulę czerwoną, tuńczyka
oleju. Na sosie układamy pokrojoną zieloną paprykę, grzybki,
szczypiorek, tymianek. Można doprawiać solą i pieprzem jak ktoś lubi
bardziej wyrazisty smak.
Katarzyna Lewandowska
Placuszki z cukinii z sosem miętowym: cukinie zetrzeć na tarce, dodać jajko, pół szklanki maki, troszkę mleka, sól i pieprz, jogurt wymieszać z posiekanymi listkami mięty. Placuszki smazyć na rozgrzanym tłuszczu i polać sosem, pycha!
serdeczne gratulacje!
Opis nagrody: Opiekacz do Panini Marki Dan Cake, to doskonałe rozwiązanie dla miłośników włoskich przekąsek. To także szybki i wygodny pomysł na podgrzanie lunchu w pracy i w domu – słodkich bułeczek lub wytrawnych kanapek. Urządzenie jest łatwe w obsłudze, posiada system blokady, ponadto zajmuje mało miejsca. Projektanci zadbali o nienagrzewający się uchwyt i mechanizm zawijania przewodu – zapewniające bezpieczeństwo obsługi. Opiekacz do panini pozwoli odkryć Ci wiele inspirujących i prostych przepisów.
Nagrody wysyła redakcja. Laureatów powiadomimy osobiście.
Regulamin konkursów dostępny TUTAJ
zobacz również:
Letni Konkurs CLEANIC– do wygrania, aż 7 atrakcyjnych zestawów!
Letni konkurs z Ahmad Tea! Wygraj zestaw herbat!
Konkurs z marką Wendre! Dbamy o Twój sen
Lato z Urodaizdrowie.pl – Wakacyjny relaks z nagrodami!
Składniki:
-banan
-pół szklanki mleka
-30 ml wody
-łyżka brązowego cukru
-kilka kostek lodu
W blenderze wymieszać banana z mlekiem. Wlać wodę i brązowy cukier. Dodać kostki lodu i zmiksować. Wlać do szklanek i podawać.
Super zdrowy i super szybki :)
Rulecik marchewkowy
pół kilo marchewki
4 jajka
ząbek czosnku
5 dkg margaryny
pęczek szczypioru
pęczek natki pietruszki
35 dkg serka białego typu Philadelphia
sól
pieprz
Zetrzeć marchew na „jarzynówce”; podsmażyć 5 min na margarynie; ostudzić; dodać żółtka, sól, pieprz, wymieszać; w oddzielnej misce ubić białka na sztywno;dodać do marchwi i wymieszać; wyłożyć na papier do pieczenia 20 na 30 cm; pieczemy ok. 15 min. w temp. 180 st.; wykładamy do góry nogami jak rolady biszkoptowe; ser mieszamy z pokrojoną zieleniną,czosnkiem, solą i pieprzem; rozsmarowujemy na placku marchewkowym; zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki do zakrzepnięcie.
Może być jako danie”na ząb”, drugie śniadanie do pracy albo przystaweczka.
Moje ulubione tosty to zapiekane w razowym chlebie kurki z serem gorgonzola podawane z sałatką z gruszki, orzechów włoskich, miodu i rukoli z odrobiną soku z cytryny. Pyszne, gorąco polecam :)
Roladki z tortilli
Składniki:
pełnoziarnista tortilla
serek chrzanowy Almette
łosoś wędzony
Przygotowanie:
Na placku tortilli rozsmarować serek Almette. Następnie poukładać na nim plastry wędzonego łososia. Później całość zwinąć w rulon i zawinąć w folię aluminiową. Po zawinięciu włożyć do lodówki na 15 minut. Po wyjęciu z lodówki, odwijamy folię i kroimy tortille ”z ukosa” na średniej grubości plastry. Smacznego!
Moje ulubione tosty:
-Chleb tostowy
-Ser gouda
-Pomidor
-Zioła prowansalskie(lub tylko bazylia i oregano)
-Ostra papryka w proszku
-Słodka papryka w proszku
-Pieprz
-Sos czosnkowy
-Ketchup
Na chleb kładziemy gruby plaster sera gouda i równie grube plastry pomidora, dodajemy przyprawy, wsadzamy do opiekacza, później polewamy sosem czosnkowym i/lub ketchupem ;)W smaku bardzo przypomina pizzę, polecam
Ruloniki z pełnoziarnistej tortilli, serka białego, szpinaku, grillowanego kurczaka oraz marchewki i suszonej żurawiny. Zdrowa i pożywna przekąska. Smacznego :-)
Najszybszy to tosty!
-bułka razowa, żytnia lub grahamka
-mozzarella
-ogórek
-czerwona papryka
-kiełki
-pestki słonecznika
-pieprz
Przekrojoną bułkę wkładamy do piekarnika, tostera lub opiekacza.
Po wyjęciu kładziemy po kawałku mozzarelli aby się roztopiła. Następnie kładziemy kiełki, ogórka, oraz paprykę i przyprawiamy.
Nic trudnego!:)
Danie ekspresowe i lekkie to gofry z czekoladą i brzoskwiniami. Idealne na śniadanie, podwieczorek lub kolację.
Składniki:
– 2 szklanki mąki
– 1/3 szklanki oleju
– 2 jaja (białka oddzielone od żółtek)
– 1/3 szklanki cukru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 szklanki mleka
– 3 łyżki kakao
– pół tabliczki mlecznej czekolady
Wszystkie składniki (oprócz białek) należy zmiksować na gładką masę. Następnie dodać czekoladę startą na tarce i ubitą pianę z jajek. Gotowe ciasto nalezy smażyć przez ok. 3 minuty w gofrownicy i gotowe.
Moją najukochańszą, ulubioną potrawą pod słońcem jest risotto. Uwielbiam potrawy z ryżem, a jeżeli jest to na dodatek potrawa wymyślona przez Włochów, to oczywiście musi być pyszna. Do risotto można dodać praktycznie wszystko a i tak będzie wyśmienite. Przedstawię mój nieco zakręcony przepis na risotto z kurkami i warzywami.
Składniki: 1 cebula, ząbek czosnku, 100 g ryżu do risotto , 100 g kurek, 1 czerwona papryka, karczochy, kukurydza z puszki, pomidory suszone w oleju, ok. 500 ml bulionu, 100 g sera gorgonzola, przyprawy: 1 łyżeczka suszonego tymianku, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki kurkumy, sól
Najpierw podsmażamy warzywa i kurki, następnie dodajemy ryż, przyprawy i gotujemy wszystko w stopniowo dodawanym bulionie. Na koniec doprawiamy gorgonzolą, która po roztopieniu i wmieszaniu w potrawę bardzo podnosi walory smakowe potrawy. Dla chętnych risotto można wzbogacić o podsmażoną pierś kurczaka; możemy też dodać świeże zioła. Danie jest lekkie, więc idealne na lato, a na dodatek bardzo pożywne.
Pasta z zielonego groszku z dodatkiem orzeszków i świeżej bazylii
Rewelacyjna pasta do kanapek, tostów na bazie zdrowych, naturalnych produktów połączonych z wyczuwalnym aromatem cytrusów. Idealnie sprawdza się również do przygotowania imprezowych przekąsek.
Składniki:
400g mrożonego zielonego groszku
150g orzeszków ziemnych niesolonych
80g parmezanu lub innego sera żółtego
50g świeżej bazylii
4 ząbki czosnku
80ml oliwy
sok z połowy cytryny
sok z połowy limonki
świeżo zmielony pieprz
sól morska
pieczywo Dan Cake
Wykonanie:
1. Zielony groszek wrzucić do osolonego wrzątku i gotować
3-4 minuty. Następnie wystudzić.
2. Zielony groszek, orzeszki, parmezan, bazylię, czosnek i oliwę zmiksować blenderem, dodać sok z cytryny i limonki. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
3. Pieczywo ( tostowe, bułeczki, bagietki ) firmy Dan Cake posmarować pastą. Rewelacja :)polecam
Zdjęcie dodałam na stronie https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=10153536998646450&id=184725011449 pozdrawiam