Konkurs z Dan Cake – wyniki!

21 sierpnia 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

przepis

Serdecznie dziękujemy wszystkim za ogrom pysznych i zdrowych przekąsek, jakie zaprezentowaliście w konkursie z marką Dan Cake – do wygrania były 3 opiekacze do kanapek panini!

Zadanie konkursowe brzmiało: Podaj swój sprawdzony sposób na szybką, pożywną i zdrową przekąskę…

Komisja redakcyjna wyłoniła 3 autorów pomysłowych przekąsek, ale było to niezmiernie trudne zadanie!  Oto 3 osoby, do których trafia opiekacze:

Milla

Szybki i sprawdzony przepis na pożywny placek, który każdego zaskoczy swoim smakiem (nie żartuję!). Ale na szczęście jest to pozytywne zaskoczenie, bo przepis co prawda nie jest oklepany, ale szybko znajduje nowych fanów.

-2 bataty
-granat
-szpinak i rukola
-cebula
-sól i pieprz
-oliwa

Bataty i cebule obrać i zetrzeć na tarce (najlepiej nie na najmniejszych oczkach). Szpinak i rukolę bardzo drobno posiekać i wymieszać z batatami i cebulą. Doprawić. Na patelnię wylać odrobinę oliwy i gdy tłuszcz się rozgrzeje wyłożyć na niego naszą masę z batatów i zieleniny. Smażyć przez ok.10 minut aż placuszek będzie lekko zarumieniony. Wyłożyć go na talerz i posypać owocami granatu. Można także rozsmarować na placku serek ricotta bądź mascarpone i dopiero dodać granat.
Mniam, ale się zrobiłam głodna!

 

Mariola Grzęda

 

Tatar z tuńczyka na ziemi z lasu składniki

1 opakowanie tuńczyka w oleju
1 cebula czerwona
1 ogórek kiszony
1 papryka czerwona marynowana

sos

1 łyżka musztardy rosyjskiej
1 łyżka glassy balsamicznej

Dekoracje

grzybki marynowane
1 papryka zielona marynowana
szczypiorek
tymianek Wykonanie
Przygotowanie sosu. Do miseczki wlewamy 2 łyżki oleju z tuńczyka
dodajemy musztardę, glasę wszystko dokładnie mieszamy wstawiamy do
lodówki w celu schłodzenia.
Paprykę czerwoną, zieloną, cebulę i ogórek kroimy w kostkę. Na
talerzu pędzlem smarujemy sos, na którym stawiamy rant. Na spód
układamy paprykę czerwoną, ogórek kiszony, cebulę czerwoną, tuńczyka
oleju. Na sosie układamy pokrojoną zieloną paprykę, grzybki,
szczypiorek, tymianek. Można doprawiać solą i pieprzem jak ktoś lubi
bardziej wyrazisty smak.

 

Katarzyna Lewandowska

pl

Placuszki z cukinii z sosem miętowym: cukinie zetrzeć na tarce, dodać jajko, pół szklanki maki, troszkę mleka, sól i pieprz, jogurt wymieszać z posiekanymi listkami mięty. Placuszki smazyć na rozgrzanym tłuszczu i polać sosem, pycha!

 serdeczne gratulacje!

Opis nagrody: Opiekacz do Panini Marki Dan Cake, to doskonałe rozwiązanie dla miłośników włoskich przekąsek. To także szybki i wygodny pomysł na podgrzanie lunchu w pracy i w domu – słodkich bułeczek lub wytrawnych kanapek. Urządzenie jest łatwe w obsłudze, posiada system blokady, ponadto zajmuje mało miejsca. Projektanci zadbali o nienagrzewający się uchwyt i mechanizm zawijania przewodu – zapewniające bezpieczeństwo obsługi. Opiekacz do panini pozwoli odkryć Ci wiele inspirujących i prostych przepisów.

 

toster

 

Nagrody wysyła redakcja. Laureatów powiadomimy osobiście.

 

toast with cream cheese and fresh berries

Salmon sandwiches with the fresh vegetables

 

Regulamin konkursów dostępny TUTAJ

 

zobacz również:

 

 Letni Konkurs CLEANIC– do wygrania, aż 7 atrakcyjnych zestawów!

Letni konkurs z Ahmad Tea! Wygraj zestaw herbat!

Konkurs z marką Wendre! Dbamy o Twój sen

Lato z Urodaizdrowie.pl – Wakacyjny relaks z nagrodami!

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

176 komentarzy do Konkurs z Dan Cake – wyniki!

  1. avatar Justyna pisze:

    Ciastka owsiane

    Skład:

    margaryna [0.5 kostki] (połowa kostki miękkiego masła/margaryny polecam Kasię ;))

    mąka pszenna [1 szklanka]

    płatki owsiane [1 szklanka] (polecam błyskawiczne płatki owsiane)

    cukier (1/4 szklanki na oko ;))

    rodzynki [50 g] (połowa małego opakowania)

    suszone śliwki [80 g] (na oko jakieś 8-10 śliwek zależnie od wielkości)

    morele [80 g] (na oko ok 8 sztuk)

    sól (szczypta)

    cynamon [2 łyżeczki]

    proszek do pieczenia [1 łyżeczka]

    cukier waniliowy [1 łyżeczka]

    jajka [1 szt.]

    żurawina [50 g]

    Przygotowanie:

    Mąkę wymieszać z płatkami oraz proszkiem do pieczenia, cynamonem i szczypta soli…

    Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym…dodać jajko i dalej ucierać..ew. zmiksować (będzie szybciej)…

    Owoce suszone poza rodzynkami i żurawiną posiekać w dość drobne paseczki ew, kostkę …Morele suszone, suszone śliwki, rodzynki i żurawinę suszoną …zalać wrzątkiem i po kilku minutach dokładnie odsączyć wodę…

    Jeśli macie super świeże i miękkie owoce to nie trzeba :D to zależy od firmy ;)

    Z kolei, jeżeli nie lubicie jakichś owoców można śmiało go zastąpić orzechami ;) lub posiekaną czekoladą…

    Masę z masła połączyć z masą mączną…dobrze wyrobić i do tego dodać na koniec te owoce.

    Uformować dużą kulę…zafoliować i wstawić na 0,5h do lodówki.

    Po 30 min wyjąć kule na blachę wyłożyć papierem do pieczenia … formować kulki wielkości orzecha włoskiego i na reku go rozpłaszczyć, układać na papierze w kilku cm odstępach bez konieczności smarowania go tłuszczem

  2. avatar Maleni pisze:

    Proponowany przeze mnie przepis jest świetny nie tylko na lato a ze względu na to, że jest szybką, pożywną i zdrową przekąską, dość często pojawia się na moim stole.
    Koreczki z wrapów
    Składniki:
    – placki typu wrap
    – serek typu Filadelfia
    – świeży szpinak
    – mozzarella
    – łosoś wędzony
    – czarne oliwki
    – suszone pomidory

    1. Na placku rozsmarować cienko serek Filadelfia.
    2. Na środku placka ułożyć wzdłuż szpinak a na nim pozostałe składniki pokrojone wedle uznania (mozzarellę, łososia, oliwki i pomidory).
    3. Zwinąć tortillę, okręcić ją folią spożywczą i włożyć do lodówki na 10 minut.
    4. Po wyjęciu z lodówki, odwinąć z folii i pokroić na ok. 4 cm kawałki.

  3. avatar Paweł pisze:

    Grzanki z sardynkami.
    Potrzebujemy:
    – kilka kromki pieczywa pelnoziarnistego (ilość zależna od tego jak jesteśmy glodni).
    – sardynki w puszce
    – sok z limonki
    – natka pietruszki
    Przygotowanie.
    Rozgrzewamy opiekacz.
    Na kromke chleba układam kilka aromatycznych sardynek, skraplacz sokiem z limonki i obficie posypujemy natka pietruszki. Przykrywamy druga kromka chleba, wkładamy do opiekacza i przyciskami.
    Szybko,bardzo smacznie, pożywnie i zdrowo.

  4. avatar Joasia pisze:

    Gdy lekki glod mnie bierze to szybciutko zdrowy jogurtowy smoothie przygotowuje. Mleko, jogurt waniliowy miksuje z bananem, ananasem i mango, a na koniec wrzucam jeszcze ziarenka chia. Pycha, pozywne i zdrowe!

  5. avatar beatkaa84 pisze:

    Pyszna,szybka i zdrowa przekąska?

    -jogurt grecki
    -trochę musli
    -trochę orzechów
    -trochę suszonych bakalii
    -łyżeczka miodu
    -garść wiórków kokosowych
    -maliny,albo jagody-garść:)

    Pysznie,zdrowo,oryginalnie i pożywnie;)
    Mniamii

  6. avatar Ewa pisze:

    Moja zdrowa, szybka i przepyszna przekąska to lekki omlet owsiany a owocami sezonowymi :D
    Zakochałam się w tym smakołyku, jest to przekąska sytna, smaczna i mega zdrowa.
    Potrzebujemy do niej: 4 łyżki płatków owsianych (niebłyskawicznych), łyżeczkę miodu, jajko, czubatą łyżkę mąki orkiszowej, albo owsianej i ulubione owoce sezonowe – najlepiej świeże i jogurt naturalny.

    Płatki i łyżeczkę miodu zalewamy wrzątkiem na 20 minut – niech ładnie spęcznieją.
    Gdy chwilę przestygną wbijamy jajko, mieszamy, a przy tym sobie śpiewamy jak kucharz z Muppet Show „lallalla lallalla” i dodajemy mąki łyżkę, mieszamy. Można do smaku dodać cynamonu lub imbiru – zależy jakie owoce wybraliście, także kombinacji i fantazji w tym przepisie jest bez liku :)
    Rozgrzewamy patelnię najlepiej ceramiczną, gdy jest gorąca jak wakacyjne słońce wylewamy wszystko na patelnie i czekamy aż się ładnie wysmaży jedna strona.
    Już? to teraz bierzemy talerz, delikatnie zsuwamy na wpół wypieczony omlet na talerz i przekładamy placek na patelnie niewysmażoną stroną. Udało się? Dobrze smażymy dalej. Naszykujemy teraz owoce ja wybieram dzisiaj maliny, truskawki i czerwoną porzeczkę widelcem delikatnie rozcieram je na mus, omlet gotowy? Super przekładamy go na talerz, dalej do środeczka nakładamy owoce, dekorujemy to chmurką z jogurtu naturalnego i smacznego :D !!!

  7. avatar Milla pisze:

    Szybki i sprawdzony przepis na pożywny placek, który każdego zaskoczy swoim smakiem (nie żartuję!). Ale na szczęście jest to pozytywne zaskoczenie, bo przepis co prawda nie jest oklepany, ale szybko znajduje nowych fanów.

    -2 bataty
    -granat
    -szpinak i rukola
    -cebula
    -sól i pieprz
    -oliwa

    Bataty i cebule obrać i zetrzeć na tarce (najlepiej nie na najmniejszych oczkach). Szpinak i rukolę bardzo drobno posiekać i wymieszać z batatami i cebulą. Doprawić. Na patelnię wylać odrobinę oliwy i gdy tłuszcz się rozgrzeje wyłożyć na niego naszą masę z batatów i zieleniny. Smażyć przez ok.10 minut aż placuszek będzie lekko zarumieniony. Wyłożyć go na talerz i posypać owocami granatu. Można także rozsmarować na placku serek ricotta bądź mascarpone i dopiero dodać granat.
    Mniam, ale się zrobiłam głodna!

  8. avatar Xoxo pisze:

    A więc będziemy potrzebować:
    -bajgla (amerykańska bułeczka z dziurką w środku:))
    -serek śmietankowy
    -rukolę
    -brzoskwinie
    -miód pomarańczowy

    Bajgla przekroić na pół i włożyć do opiekacza, albo posmarować lekko oliwą i przypiec na patelni aż zrobi się chrupiący i rumiany. Takiego bajgla posmarować cienko serkiem śmietankowym, a na niego położyć rukolę. Brzoskwinię pokroić na kawałeczki wedle uznania (ja kroję na pół, a potem na paski) i zamoczyć w miodzie pomarańczowym. Tak przygotowaną położyć na rukoli i gotowe. Przygotowanie zajmuje kilka minut, a smak jest niezastąpiony. Nigdy wcześniej nie pomyślałabym, że miód pomarańczowy tak dobrze komponuje się z innymi owocami.

  9. avatar Nika pisze:

    Przepis na zdrową przekąskę, która spodoba się zarówno gościom podczas „garden party” jak i członkom naszej rodziny. Nawet tym, którzy na codzień nie chcą jadać warzyw!

    Składniki:
    -2 szklanki mąki
    -2 łyżki oliwy
    -200 ml gorącej wody
    -awokado
    -sok z cytryny
    -pomidor
    -liście mięty
    -orzeszki pini
    -sól, pieprz

    Wykonanie:
    mąkę mieszamy za pomocą drewnianej łyżki z wodą i oliwą. Dodajemy soli do smaku. Następnie zagniatamy ciasto przez kilka minut, a potem pod przykryciem zostawiamy na kwadrans. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy z nich mini placuszki na tortille. O średnicy ok.5 cm. Smażymy je na rozgrzanej patelni. W między czasie kroimy awokado na paski i kropimy solidnie cytryną i posypujemy pieprzem. Takie gotowe, niezbyt cienkie paski kładziemy na grill(np. w piekarniku) na kilka minut. Pomidora obieramy ze skóry i blendujemy wraz z pieprzem.
    Na usmażonych placuszkach rozprowadzamy pomidorową masę, a następnie kładziemy na nich zgrilowane awokado, listki mięty i posypujemy orzeszkami pini.
    Naprawdę nie jest to tak skomplikowane jak brzmi, a smak jest cudowny!

  10. avatar Mika pisze:

    Przepis na bardzo szybkie, zielone i zdrowe placuszki!
    -1 brzoskwinia
    -garść szpinaku
    -garść płatków owsianych
    -2 płaskie łyżeczki mąki

    Brzoskwinie pokroić w kostkę i zblendować ze szpinakiem i płatkami na w miarę jednolitą masę. Dodać mąkę i wymieszać. Rozdzielić łyżką porcje i usmażyć beztłuszczowo na rozgrzanej patelni.

Dodaj komentarz