Śniadanie dla osób po 60 roku życia. Te produkty powinieneś jeść rano

26 czerwca 2024, dodał: Marta Dasińska

Śniadanie dla seniora to nierzadko prawdziwe wyzwanie w kuchni. Liczne wykluczenia ze względu na alergie lub ogólny stan zdrowia osoby starszej to często sprawdzian umiejętności i pomysłowości. Jak przygotować smaczny i zdrowy posiłek dla seniora? Podpowiadamy, które dania warto wprowadzić do jadłospisu.

Senior powinien jeść 4-6 razy – każdy posiłek dla seniora powinien być stosunkowo niewielki, tak, by dawał uczucie sytości, a jednocześnie nie obciążał układu trawiennego. Często stan zdrowia podopiecznego, przebyte choroby czy wiek wymagają lekkich posiłków. Dieta lekkostrawna wymaga szczególnej uwagi, należy wybierać chude wędliny i sery, ryby, kasze (np. mannę, kuskus), łagodne przyprawy, odtłuszczone produkty mleczne. Na śniadanie dla seniora polecany jest jogurt z ulubionymi dodatkami, jaglanka lub owsianka z jabłkiem i cynamonem, naleśniki czy pełnoziarniste tosty z plasterkami wędzonego łososia, lekkim białym serem, ogórkiem czy pomidorem. W zależności od preferencji seniora możemy też zmiksować coś na słodko (marchewki, banan, łyżeczka oleju, pół łyżeczki soku z cytryny, odrobina wody) lub wytrawnie (pomidory, seler naciowy, szklanka zimnego wywaru z warzyw, migdały, sok z cytryny, sól, pieprz).

Należy również zadbać o to, aby dieta seniora była odżywcza. Poranny posiłek dla starszych osób powinien być zatem nie tylko apetyczny, ale i przemyślany pod względem składników odżywczych. Zawsze należy uwzględniać indywidualne preferencje seniora oraz ewentualne przeciwwskazania zdrowotne. Dodatkowo warto zwrócić uwagę, aby przygotowane posiłki nie były zbyt twarde i nie wymagały potrzeby intensywnego gryzienia. W propozycjach śniadaniowych świetnie sprawdzi się klasyczna jajecznica smażona na niewielkiej ilości tłuszczu. Jajka można również podać w formie omletu z różnymi dodatkami, takimi jak szpinak, pomidory czy ser. A jeśli ma być tradycyjnie to postawmy na kanapki, ale takie z humusem, pastą z awokado czy rybą. Świetnie sprawdzą się także szprotki bądź łosoś czy chuda, odtłuszczona wędlina. Dla starszych osób warto jednak postawić na pełnoziarnisty chleb, który jest bogaty w błonnik i składniki odżywcze.

Ważne jest, aby dbać o zróżnicowaną dietę naszych seniorów i dostarczać organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Pamiętajmy, że dobre śniadanie to dobry początek dnia dla każdej osoby, niezależnie od wieku.

Jajecznica po grecku na śniadanie dla seniora

Składniki:
– 2 duże jajka
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 5 pomidorków winogronowych przekrojonych na połówki
– 1/2 szklanki szpinaku baby
– 1 zielona cebula, pokrojona
– 1 mały ząbek czosnku, posiekany
– ser feta
– posiekana świeża pietruszka do dekoracji

Przygotowanie:
W misce wymieszać jajka, sól i pieprz. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać pomidory, młody szpinak i białe części zielonej cebuli. Smażyć przez 2 do 3 min., aż pomidory zmiękną, a szpinak zwiędnie. Dodać czosnek i smażyć 30 s. Wlać jajka na patelnię i usmażyć jajecznicę. Dodać zielone części zielonej cebuli i ser feta. Zdjąć patelnię z ognia i dobrze wymieszać. Przed podaniem udekorować natką pietruszki lub innymi świeżymi ziołami.

Owsianka z jabłkami dla osób po 60 roku życia

Składniki:
– 1 szklanka płatków owsianych
– 3 szklanki mleka
– 3 łyżki cukru (lub do smaku)
– 2 jabłka (najlepiej twarde i kwaśne)
– 2 łyżki cukru (lub do smaku)
– cynamon

Przygotowanie:
Płatki owsiane wsypać do garnka i wypłukać kilkakrotnie zmieniając wodę. Odcedzić, wlać mleko, dodać odrobinę soli i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości przez ok. 15 min., co chwilę mieszając, doprawić cukrem. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić w paski lub kosteczkę, włożyć do garnka, dodać cukier i mieszając gotować przez ok. 10-15 min. aż zmiękną. Pod koniec doprawić cynamonem (ok. 1 łyżeczki). Owsiankę nałożyć do miseczek, dodać jabłka i opcjonalnie posypać brązowym cukrem, skropić syropem klonowym lub dodać śmietanę.

Szparagi z jajkiem

Składniki:
– 1 jajko
– 250 g zielonych szparagów, z odciętymi stwardniałymi końcówkami
– 1 łyżka startego parmezanu
– 1 łyżka masła
– 2 liście szałwii
– 1 łyżeczka cukru
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżka białego octu winnego
– sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
W większym rondlu zagotować wodę wymieszaną z cukrem i solą, włożyć szparagi i gotować 5-10 min. do miękkości. Wyjąć łyżką cedzakową i rozłożyć na talerzu. W międzyczasie w małej patelni rozpuści masło, dodać szałwię i podgrzewać aż masło lekko zbrązowieje a szałwia stanie się chrupiąca. Zdjąć z ognia i odstawić. Zagotować wodę i dodać ocet. Wbić ostrożnie jajko do małej miseczki lub filiżanki i delikatnie zsunąć do wody. Gotować przez 2-3 min., aż białko się zetnie, a żółtko wciąż będzie płynne. Ugotowane jajko przełożyć łyżką cedzakową na talerze ze szparagami.
Polać masłem, doprawić solą i pieprzem, posypać parmezanem i podawać z pieczywem.

Zobacz również:

Zdrowe śniadanie – oryginalne przepisy!

Wegańskie śniadanie

Śniadanie bez chleba

Pomysł na słodkie francuskie śniadanie



FORUM - bieżące dyskusje

Alkohol na imprezie
Ja bym postawiła na wino, które doskonale sprawdzi się podczas uroczystej kolacji. Na bardziej...
Jaki kształt paznokci?
Kobiety posiadające długie, wąskie palce, powinny wybierać kwadratową formę paznokci. Dla krótszych palców idealne...
Poduszki ciążowe
Poduszka dla ciężarnych jest polecana przy bólach kręgosłupa i problemach z zasypianiem oraz osobom,...
Laminowanie włosów
Laminowanie włosów to zabieg, który polega na wypełnianiu łuski włosa niezbędnymi dla jego zdrowego...