Śniadanie dla osób po 60 roku życia – te produkty powinieneś jeść rano

1 maja 2024, dodał: Marta Dasińska

Śniadanie dla seniora to nierzadko prawdziwe wyzwanie w kuchni. Liczne wykluczenia ze względu na alergie lub ogólny stan zdrowia osoby starszej to często sprawdzian umiejętności i pomysłowości. Jak przygotować smaczny i zdrowy posiłek dla seniora? Podpowiadamy, które dania warto wprowadzić do jadłospisu.

Senior powinien jeść 4-6 razy – każdy posiłek dla seniora powinien być stosunkowo niewielki, tak, by dawał uczucie sytości, a jednocześnie nie obciążał układu trawiennego. Często stan zdrowia podopiecznego, przebyte choroby czy wiek wymagają lekkich posiłków. Dieta lekkostrawna wymaga szczególnej uwagi, należy wybierać chude wędliny i sery, ryby, kasze (np. mannę, kuskus), łagodne przyprawy, odtłuszczone produkty mleczne. Na śniadanie dla seniora polecany jest jogurt z ulubionymi dodatkami, jaglanka lub owsianka z jabłkiem i cynamonem, naleśniki czy pełnoziarniste tosty z plasterkami wędzonego łososia, lekkim białym serem, ogórkiem czy pomidorem. W zależności od preferencji seniora możemy też zmiksować coś na słodko (marchewki, banan, łyżeczka oleju, pół łyżeczki soku z cytryny, odrobina wody) lub wytrawnie (pomidory, seler naciowy, szklanka zimnego wywaru z warzyw, migdały, sok z cytryny, sól, pieprz).

Należy również zadbać o to, aby dieta seniora była odżywcza. Poranny posiłek dla starszych osób powinien być zatem nie tylko apetyczny, ale i przemyślany pod względem składników odżywczych. Zawsze należy uwzględniać indywidualne preferencje seniora oraz ewentualne przeciwwskazania zdrowotne. Dodatkowo warto zwrócić uwagę, aby przygotowane posiłki nie były zbyt twarde i nie wymagały potrzeby intensywnego gryzienia. W propozycjach śniadaniowych świetnie sprawdzi się klasyczna jajecznica smażona na niewielkiej ilości tłuszczu. Jajka można również podać w formie omletu z różnymi dodatkami, takimi jak szpinak, pomidory czy ser. A jeśli ma być tradycyjnie to postawmy na kanapki, ale takie z humusem, pastą z awokado czy rybą. Świetnie sprawdzą się także szprotki bądź łosoś czy chuda, odtłuszczona wędlina. Dla starszych osób warto jednak postawić na pełnoziarnisty chleb, który jest bogaty w błonnik i składniki odżywcze.

Ważne jest, aby dbać o zróżnicowaną dietę naszych seniorów i dostarczać organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Pamiętajmy, że dobre śniadanie to dobry początek dnia dla każdej osoby, niezależnie od wieku.

Jajecznica po grecku

Składniki:
– 2 duże jajka
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 5 pomidorków winogronowych przekrojonych na połówki
– 1/2 szklanki szpinaku baby
– 1 zielona cebula, pokrojona
– 1 mały ząbek czosnku, posiekany
– ser feta
– posiekana świeża pietruszka do dekoracji

Przygotowanie:
W misce wymieszać jajka, sól i pieprz. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać pomidory, młody szpinak i białe części zielonej cebuli. Smażyć przez 2 do 3 min., aż pomidory zmiękną, a szpinak zwiędnie. Dodać czosnek i smażyć 30 s. Wlać jajka na patelnię i usmażyć jajecznicę. Dodać zielone części zielonej cebuli i ser feta. Zdjąć patelnię z ognia i dobrze wymieszać. Przed podaniem udekorować natką pietruszki lub innymi świeżymi ziołami.

Owsianka z jabłkami

Składniki:
– 1 szklanka płatków owsianych
– 3 szklanki mleka
– 3 łyżki cukru (lub do smaku)
– 2 jabłka (najlepiej twarde i kwaśne)
– 2 łyżki cukru (lub do smaku)
– cynamon

Przygotowanie:
Płatki owsiane wsypać do garnka i wypłukać kilkakrotnie zmieniając wodę. Odcedzić, wlać mleko, dodać odrobinę soli i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości przez ok. 15 min., co chwilę mieszając, doprawić cukrem. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić w paski lub kosteczkę, włożyć do garnka, dodać cukier i mieszając gotować przez ok. 10-15 min. aż zmiękną. Pod koniec doprawić cynamonem (ok. 1 łyżeczki). Owsiankę nałożyć do miseczek, dodać jabłka i opcjonalnie posypać brązowym cukrem, skropić syropem klonowym lub dodać śmietanę.

Szparagi z jajkiem

Składniki:
– 1 jajko
– 250 g zielonych szparagów, z odciętymi stwardniałymi końcówkami
– 1 łyżka startego parmezanu
– 1 łyżka masła
– 2 liście szałwii
– 1 łyżeczka cukru
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżka białego octu winnego
– sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
W większym rondlu zagotować wodę wymieszaną z cukrem i solą, włożyć szparagi i gotować 5-10 min. do miękkości. Wyjąć łyżką cedzakową i rozłożyć na talerzu. W międzyczasie w małej patelni rozpuści masło, dodać szałwię i podgrzewać aż masło lekko zbrązowieje a szałwia stanie się chrupiąca. Zdjąć z ognia i odstawić. Zagotować wodę i dodać ocet. Wbić ostrożnie jajko do małej miseczki lub filiżanki i delikatnie zsunąć do wody. Gotować przez 2-3 min., aż białko się zetnie, a żółtko wciąż będzie płynne. Ugotowane jajko przełożyć łyżką cedzakową na talerze ze szparagami.
Polać masłem, doprawić solą i pieprzem, posypać parmezanem i podawać z pieczywem.

Zobacz również:

Zdrowe śniadanie – oryginalne przepisy!

Wegańskie śniadanie

Śniadanie bez chleba

Pomysł na słodkie francuskie śniadanie



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz