Jak podnieść poziom żelaza we krwi?

13 marca 2017, dodał: pinkmause
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Niezbędne jak powietrze” – to określenie doskonale pasuje do żelaza. Bez tego pierwiastka nasz organizm nie byłby w stanie funkcjonować, ponieważ komórki umierałyby z powodu braku tlenu, a źle odżywione i niedotlenione komórki szybciej się starzeją i umierają.

Niski poziom żelaza

W Stanach Zjednoczonych około 10-20% populacji cierpi na niedokrwistość wywołaną nieracjonalnym odżywianiem. Szacuje się, że w Europie problem dotyczy około 20% ludności, a w Polsce objawy niedokrwistości wywołanej niedoborem żelaza stwierdzono u około 40% kobiet w wieku rozrodczym.
Większość zapasów żelaza zmagazynowana jest w hemoglobinie – barwniku czerwonych krwinek. Gdy stężenie żelaza jest zbyt małe, układ krwiotwórczy nie wytwarza dostatecznie dużo tych krwinek lub mają one za mało hemoglobiny. Większą cześć żelaza organizm zużywa jako „paliwo” , by mógł prawidłowo funkcjonować system odpornościowy, resztę trzyma w zapasie. Na 20 miliardów czerwonych ciałek krwi w organizmie, żelaza jest tylko 3,0-4,5 grama. Jego znaczenie trudno jest jednak przecenić. Jest niezbędnym mikroelementem człowieka. Wchodzi w skład enzymów i czerwonych ciałek – hemoglobiny, której jest najważniejszym składnikiem, ponieważ przenosi tlen z płuc do krwinek.
U kobiet zapas ten jest niewielki – magazynujemy jedynie około 3-3,5 gramy żelaza. Tymczasem z powodu menstruacji, co miesiąc tracimy około 1,3 – 4 mg żelaza dziennie. W każdy cyklu kobiety tracą około 30 mg żelaza i strata ta powinna być szybko uzupełniona. Zakresy referencyjne zależą więc od wieku i płci: dla dorosłych 11-33 umol/L (60-190 ug/dl). Ponadto stężenie żelaza zmienia się  w ciągu doby i wynik w godzinach porannych jest wyższy o ok 20% niż wieczorem. Cechuje się też zmiennością osobniczą.
Ważne jest rozpoznanie niskiego poziomu żelaza we krwi (niedokrwistości) na podstawie badania krwi tzw. morfologii. Wykaże ono, jaka jest liczba każdego rodzaju krwinek (leukocytów, erytrocytów płytek krwi) w 1 mm³ krwi. Zbyt mała liczba erytrocytów (norma to 5 mln u mężczyzn i 4,5 mln u kobiet) oznacza niedokrwistość – anemię. Najpowszechniejszy rodzaj tego schorzenia, zwany niedokrwistością niedobarwliwą, wiąże się z deficytem żelaza lub ze zwiększonym na nie zapotrzebowaniem wywołanym np. utratą krwi.
Uzupełnienia żelaza potrzebują dzieci do piątego roku życia (około 20% cierpi na niedokrwistość wynikającą z niedoboru tego pierwiastka) oraz dorastający chłopcy. Również osoby, które przekroczyły siedemdziesiąty rok życia, z reguły uważane są za klasyczną grupę osób o niedoborze żelaza w organizmie. Inną grupę o zwiększonym zapotrzebowaniu stanowią sportowcy. Na niedobory żelaza podatne są też dziewczynki w okresie dojrzewania – zwykle mają w tym czasie obfite miesiączki , zdarza się też, że przeprowadzają radykalne kuracje odchudzające. Panie potrzebują więcej żelaza także podczas ciąży i w czasie karmienia piersią. Znaczny deficyt tego mikroelementu u kobiet ciężarnych powoduje zarówno niedotlenienia tkanek ciężarnej, jak i płodu.

Produkty bogate w żelazo

Choć żelazo jest rozpowszechnione w produktach zwierzęcych i roślinnych, to obecnie jego niedobór stał się zjawiskiem powszechnym. Wynika to przede wszystkim z faktu, że w wielu produktach żelazo występuje w formie trudno przyswajalnej czyli niechelatowej (czyli bez połączenia z białkiem jak to ma miejsce w każdej formie naturalnej w przyrodzie).
wol
Najbogatszym źródłem żelaza jest mięso wołowe, a zwłaszcza nerki i serce, również wątroba wieprzowa. Na przykład zjedzenie podwójnej porcji steku wołowego dostarcza dwukrotnej dawki dziennego zapotrzebowania na żelazo u kobiet i trzykrotnej u mężczyzny. Żelazo zawarte w mięsie wchłania się w 20-30%, podczas gdy w produktach roślinnych tylko 1 – 6%. Doskonałym produktem zwiększającym poziom hemoglobiny we krwi jest też miód.
miod
Inne produkty spożywcze bogate w żelazo to: szpinak, buraki, banany, soja, jabłka, migdały, gruszki, pomidory, skórka ziemniaka, figi i kiełki lucerny, pokrzywa zwyczajna, mięta, pietruszka, tymianek, kminek i cynamon. Inne źródła wymieniają też: brzoskwinie, fasolkę szparagową, rodzynki, brokuły, pestki dyni i słonecznika, orzechy, żółtko, kasze, szpinak, marchew, groszek,  soczewicę, ryby, brązowy ryż, pieczywo pełnoziarniste, otręby i owoce morza – ostrygi, małże, ryby, krewetki i itp. Warzywa i owoce najlepiej spożywać je w surowej postaci, gdyż gotowanie może zmniejszyć zawartość żelaza aż o połowę.
Trzeba też pamiętać, iż żelazo najlepiej jest wchłanianie w obecności prawidłowej mikroflory jelit tzw. „przyjaznych bakterii” oraz z udziałem witaminy C. Zaleca się by dziennie suplementować tę witaminę w postaci naturalnej tzn. w formach chelatowych. Niewielkie ilości witaminy C zawierają też rośliny: czerwona papryka, natka pietruszki, rzeżucha, brokuły, pomidory, truskawki, czarne porzeczki, aronia, kiwi, pomarańcze, cytryny oraz soki owocowe. Należy pamiętać, iż witamina C wraz z bioflawonoidami (barwniki np. w skórce owocowej), wytwarzana jest w dojrzałym owocu pod wpływem promieni słonecznych. Takie owoce zbierane jako niedojrzałe i dojrzewające podczas transportu np. cytrusy, zawierają znikome ilości witaminy C.
brok
Wrogiem w przyswajaniu żelaza jest kawa i herbata oraz mleko – płyny te opóźniają lub wprost uniemożliwiają wchłanianie żelaza. Należy unikać także papierosów i alkoholu, ponieważ hamują one wchłanianie żelaza przez organizm, a tym samym powodują zmniejszenie stężenia hemoglobiny. Herbatę, czy kawę można zastąpić herbatą ziołową, lub świeżym sokiem.
ziolas
Jeśli dość często przyjmujesz te płyny, a także syntetyczną aspirynę (nasila krwawienia), sterydy, antybiotyki, doustne środki antykoncepcyjne lub inne leki farmakologiczne, pomyśl o dodatkowym uzupełnianiu zapasów żelaza w postaci najlepiej wchłanianych produktów naturalnych – chelatowanych. Poziom wchłanialności żelaza z produktów chelatowych jest do 10 razy wyższy niż z innych produktów półsyntetycznych bez wiązań chelatowych, które jeśli kupujesz – przepłacasz gdyż wchłaniają się słabo lub wcale. Istnieje również wiele preparatów ziołowych zawierających w swym składzie ten pierwiastek.
autor: Pinkmause Marta. D
Materiały:
http://blog-medyczny.pl/zelazo-we-krwi/
http://www.faceci.com.pl/subskrypcja13.html
„Niezbędne żelazo” – Joanna Kalinowska,  NEWS – rocznik 2, nr 6 – czerwiec 2008
„Bądź kobietą z żelaza” – Poradnik ABC Zdrowia 2/2004

Zobacz również:

 

  1. Sałatki z buraków: dużo przepisów
  2. Zdrowy sok z buraków
  3. Puszysta zupa krem z buraków
  4. Właściwości buraka

 

 


Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

12 komentarzy do Jak podnieść poziom żelaza we krwi?

  1. avatar Jatoja pisze:

    Żelazo najlepiej uzupełniać poprzez dietę . Żadne tam suplementy. Mądrze napisany artykuł. Polecam także ten: mozgi.pl/jak-najlepiej-uzupelniac-zelazo-5CEC

Dodaj komentarz