Czerwone buraki znienawidzone przez dzieci za to często lubiane przez dorosłych wracają do łask. I nie chodzi tutaj o upodobania czy modę. Okazuje się, że to warzywo oprócz walorów smakowych ma również szereg właściwości zdrowotnych.
Buraczki od zawsze znajdowały się w zestawieniu tradycyjnych polskich potraw. Od dawna wiedziano również, że buraczki są bardzo zdrowe, ale w ostatnim czasie chyba o tym zapomniano. Warto przypomnieć ich „cudowne” właściwości.
„burak zawiera oprócz witaminy C i B1 wiele makro- i mikroelementów, jest w nim dużo wapnia, magnezu, sodu, potasu oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez. Ten skład chemiczny buraka ma bardzo duże znaczenie w zwalczaniu nowotworów….” – czytam na jednej z stron internetowych.
Najlepszym sposobem na dostarczenie tych wszystkich właściwości do organizmu nie jest jednak tradycyjna surówka, ale sok z buraków. Dzięki niemu wspomagamy organizm w oczyszczaniu krwi i wydalaniu kwasu moczowego. Oprócz tego pobudza on krążenie i przemianę materii.
Te osoby, które chciałyby to przetestować na własnej skórze mogą z łatwością przygotować napój w domu. Wystarczy, bowiem pół szklanki soku rozcieńczonego z zimna wodą. I gotowe. Natomiast połowa szklanki soku, ale zmieszanego z miodem skutecznie obniża nadciśnienie. Zarówno w przypadku jednego jak i drugiego przepisu należy je stosować dwa razy dziennie.
Zobacz również:
- Sałatki z buraków: dużo przepisów
- Zdrowa dieta czerwona
- Zdrowy sok z buraków
- Wszystkie przepisy na sałatki i surówki czytelników