Właściwości buraka

30 września 2011, dodał: Marta Jęśko
Artykuł zewnętrzny

Czerwone buraki znienawidzone przez dzieci za to często lubiane przez dorosłych wracają do łask. I nie chodzi tutaj o upodobania czy modę. Okazuje się, że to warzywo oprócz walorów smakowych ma również szereg właściwości zdrowotnych.

Buraczki od zawsze znajdowały się w zestawieniu tradycyjnych polskich potraw. Od dawna wiedziano również, że buraczki są bardzo zdrowe, ale w ostatnim czasie chyba o tym zapomniano. Warto przypomnieć ich „cudowne” właściwości.

„burak zawiera oprócz witaminy C i B1 wiele makro- i mikroelementów, jest w nim dużo wapnia, magnezu, sodu, potasu oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez. Ten skład chemiczny buraka ma bardzo duże znaczenie w zwalczaniu nowotworów….” – czytam na jednej z stron internetowych.

Najlepszym sposobem na dostarczenie tych wszystkich właściwości do organizmu nie jest jednak tradycyjna surówka, ale sok z buraków.  Dzięki niemu wspomagamy organizm w oczyszczaniu krwi i wydalaniu kwasu moczowego. Oprócz tego pobudza on krążenie i przemianę materii.

Te osoby, które chciałyby to przetestować na własnej skórze mogą z łatwością przygotować napój w domu. Wystarczy, bowiem pół szklanki soku rozcieńczonego z zimna wodą. I gotowe. Natomiast połowa szklanki soku, ale zmieszanego z miodem skutecznie obniża nadciśnienie. Zarówno w przypadku jednego jak i drugiego przepisu należy je stosować dwa razy dziennie.

Zobacz również:

  1. Sałatki z buraków: dużo przepisów
  2. Zdrowa dieta czerwona
  3. Zdrowy sok z buraków
  4. Wszystkie przepisy na sałatki i surówki czytelników