Puszysta zupa krem z buraków
Zupka z cyklu przerabiamy co mamy – na bazie rosołu szybka zupa krem.
Czas : 30 minut
Składniki :
- 1,5 szklanki rosołu lub wywaru warzywnego
- 2 średnie ziemniaki
- 2 małe buraczki
- 1 cebulka
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
- sól
- pieprz mielony
- sok z cytryny
Obrać ziemniaki i buraczki. Pokroić ziemniaki w kostkę, a buraczki utrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę pokroić w pół plasterki. Zalać rosołem i gotować 30 minut .Zmiksować w malakserze razem ze śmietanką. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Przed podaniem podgrzać ale już nie gotować
Można podać do popicia, albo w miseczce z grzankami z bułki zrumienionymi na oleju i odsączonymi z tłuszczu.
Wersja jeszcze prostsza : rosół, ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia, szklanka ugotowanych i utartych buraczków, cebulka i śmietanka.Wrzucić pokrojone ziemniaki i buraki do rosołu i zagotować. Zmiksować w malakserze i doprawić. Zupa będzie gotowa w 5 minut. Jak już mamy zupę krem z grzankami to drugie danie może być mniejsze lub delikatniejsze – no i co ważne nic nam się nie zmarnuje