Prosecco – musujący skarb z Italii

3 stycznia 2025, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Lekkie, przyjemnie musujące i owocowe – prosecco jest synonimem prawdziwie włoskiego dolce vita. Nic dziwnego, że udało mu się podbić serca wielbicieli win musujących na całym świecie. Zaliczasz się do tego grona? Dowiedz się więcej o tym wyjątkowym trunku i sprawdź, jak przygotować pyszne drinki z prosecco w roli głównej!

dobre prosecco

Jak wybrać dobre prosecco

Warto pamiętać o tym, że prosecco jest chronioną nazwą pochodzenia geograficznego. Oznacza to, że może być stosowana tylko w odniesieniu do win musujących produkowanych w dwóch konkretnych włoskich regionach: Wenecji Euganejskiej i Friuli-Wenecji Julijskiej. Aby zyskać pewność, że wybrany przez nas trunek zadowoli nasze podniebienie, warto dokładnie czytać etykiety. Naszym drogowskazem powinny być tutaj dwa oznaczenia: DOC i DOCG.

Prosecco DOC

DOC (Denominazione di Origine Controllata) oznacza wino wysokiej jakości, które jest produkowane zgodnie z zachowaniem określonych standardów produkcji. Pochodzi ono z obszaru większego niż wina DOCG – jest też od nich tańsze. Produkty z oznaczeniem DOC mogą być zatem doskonałym początkiem przygody z prosecco. Warto więc odkrywać nowe smaki i kierować się swoimi indywidualnymi preferencjami. Tym bardziej, że w tym przedziale cenowym można znaleźć naprawdę fantastyczne perełki, które zachwycają smakiem i aromatem.

Prosecco DOCG 

Oznaczenie DOCG (czyli Denominazione di Origine Controllata e Garantita) daje nam gwarancję, że pijemy trunek o najwyższej jakości, który spełnia restrykcyjne normy i pochodzi ze ściśle określonych regionów Włoch. Wśród dwóch głównych obszarów wyróżniamy tutaj: Conegliano-Valdobbiadene oraz Asolo w prowincji Treviso. Spośród wszystkich prosecco z oznaczeniem DOCG, prym zdecydowanie wiedzie Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG. To właśnie po nie powinniśmy więc sięgnąć, jeśli szukamy naprawdę niepowtarzalnego trunku.

prosecco

Z jakiego szczepu pochodzi prosecco

Do 2009 roku zarówno samo wino, jak i winogrona, z których je wytwarzano, nosiły tę samą nazwę – prosecco. Jednak dla lepszej ochrony tego wyjątkowego trunku, wprowadzono istotną zmianę: szczep winogron przemianowano na „glera”. Ukrócono w ten sposób sytuacje, w których producenci używali jedynie nazwy szczepu, nie przestrzegając przy tym surowych wymogów wytwarzania prawdziwego włoskiego prosecco.

Metoda produkcji kultowych włoskich bąbelków

Konkretne pochodzenie idzie w parze z konkretnym sposobem wytwarzania. W tym wypadku jest to metoda Charmata (zwana także metodą Martinottiego lub tankową), która odróżnia prosecco od innych win musujących (np. szampana). W tym wypadku druga fermentacja zachodzi w zamkniętych zbiornikach ciśnieniowych ze stali nierdzewnej (zwanych autoklawami). To właśnie ten sposób produkcji stoi za delikatnymi bąbelkami i orzeźwiająco owocową świeżością, które są znakiem rozpoznawczym prosecco.

Popularne drinki na bazie prosecco

Bez prosecco nie byłoby wielu kultowych drinków. Nic dziwnego – jego przyjemnie musujące bąbelki doskonale pasują do świetnej zabawy i spotkań towarzyskich. Chcesz odtworzyć te smaki w domowym zaciszu lub pragniesz zaskoczyć przyjaciół nowymi połączeniami? Koniecznie sprawdź nasze przepisy! 

Aperol Spritz – król drinków

Trudno wyobrazić sobie jakąkolwiek kartę drinków bez tej pozycji. Jeśli lubisz jego smak, to mamy doskonałą wiadomość – Aperol Spritz jest niezwykle łatwy do odtworzenia we własnej kuchni! Złota zasada to: 3 części prosecco, 2 części Aperola, 1 część wody gazowanej. 

Składniki:

  • 120 ml prosecco
  • 80 ml Aperola
  • 40 ml wody gazowanej
  • kilka kostek lodu
  • plasterek pomarańczy – opcjonalnie do dekoracji

Sposób przygotowania:
Włóż lód do kieliszka, następnie powoli wlej po kolei wszystkie składniki. Całość delikatnie zamieszaj. Na koniec dodaj plasterek pomarańczy.

Hugo Spritz – orzeźwiająco owocowe połączenie 

Ten drink przypadnie do gustu wielbicielom pełnych aromatu połączeń. To doskonała propozycja na przyjemny wieczór w gronie przyjaciół. 

Składniki:

  • 100 ml prosecco
  • 50 ml wody gazowanej
  • 40 ml syropu z kwiatu czarnego bzu
  • kilka listków świeżej mięty
  • kilka kostek lodu

Sposób przygotowania:
Wrzuć lód do kieliszka, dodaj alkohol, syrop i wodę. Całość delikatnie wymieszaj i udekoruj listkami mięty. 

Bellini, czyli połączenie prosecco i brzoskwini

Ten kusząco owocowy, musujący drink przeniesie Cię wprost na skąpaną w słońcu plażę. Spróbuj i daj się porwać soczystemu orzeźwieniu.

Składniki:

  • 100 ml prosecco 
  • 50 ml puree z białych brzoskwiń
  • plasterek brzoskwini do dekoracji

Sposób przygotowania:
Przygotuj mus z brzoskwini. Możesz go kupić w sklepie lub zrobić samodzielnie. W drugim przypadku po prostu zblenduj obrane białe brzoskwinie bez pestek. Następnie upewnij się, że alkohol i puree są dobrze schłodzone. Przełóż mus brzoskwiniowy do kieliszka i zalej prosecco. Całość delikatnie wymieszaj i udekoruj plasterkiem brzoskwini.

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...