Ciasto z Pysiem: biszkoptowe ciasto z masą

14 grudnia 2010, dodał: Anna
Artykuł zewnętrzny

Biszkopt:

6 jajek, 1 szk cukru, 1i 1/4 szk mąki, 3 łyżki oleju, 1 łyżeczka octu spirytusowego, 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia.

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka roztrzepać z octem i oliwą. Ubić białka, wsypać cukier i dalej ubijać, następnie dodać roztrzepane wcześniej żółtka, wymieszać wszystko mikserem. Na koniec  mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Piec ok. 35 min. w temp. 160 -180  stopni. Ja piekę to ciasto na dużej blasze 33cmx21cm.

Masa:

2 budynie śmietankowe na 3/4 litra z Delecty, 1 sok Pysio zielony duży, 1 śmietana Śnieżka Delecta, 1 galaretka truskawkowa Delecta, 40 dag delicji. ok. 3/4 szk. mleka .

Wykonanie:

Ugotować budynie na Pysiu (nie dodajemy cukru sok jest wystarczająco słodki). Biszkopt przekroić na pół. Od razu po ugotowaniu budyniu wylewamy go na 1 połowę biszkoptu  (nie czekamy aż ostygnie budyń ) i rozkładamy na masie budyniowej delicje galaretką do góry. Czekamy aż ciasto ostygnie, w tym czasie należy  rozpuścić galaretkę w 1 szk. wrzącej wody. Gdy galaretka jest już prawie stężała, szybciutko ubijamy śnieżkę według przepisu na opakowaniu. Do ubitej śnieżki dodajemy galaretkę i miksujemy wszystko razem. Masę wylać na ostygnięty biszkopt. Przykryć drugą połową biszkoptu. Ciasto można polać polewą czekoladową. Ciasto należy włożyć do lodówki na noc. Najlepsze jest następnego dnia.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz