Pieczony kalafior z orzechami laskowymi

9 października 2013, dodał: 5tka
Artykuł zewnętrzny

składniki:

Średni kalafior, podzielony na różyczki

5 łyżek oliwy Olivari (extra virgin)

szklanki orzechów laskowych

½ szklanki posiekanej kolendry

szklanki nasion granata

2 łyżeczki melasy lub miodu (opcjonalnie)

1 łyżeczka soku cytrynowego

Sól, pieprz – wg. uznania

 

Melasę lub miód mieszamy z sokiem cytrynowym i oliwą do uzyskania jednolitej konsystencji. W otrzymanej mieszance obtaczany kalafiora i rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i zostawiamy na ok.20 minut. Po tym czasie wyjmujemy kalafiora i po przestygnięciu dzielimy na 4 porcje. Danie ozdabiamy nasionami granata, orzechami i siekaną kolendrą. Doprawiamy pieprzem i solą. Sałatka świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

file1381321899



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz