składniki:
Średni kalafior, podzielony na różyczki
5 łyżek oliwy Olivari (extra virgin)
⅓ szklanki orzechów laskowych
½ szklanki posiekanej kolendry
⅓ szklanki nasion granata
2 łyżeczki melasy lub miodu (opcjonalnie)
1 łyżeczka soku cytrynowego
Sól, pieprz – wg. uznania
Melasę lub miód mieszamy z sokiem cytrynowym i oliwą do uzyskania jednolitej konsystencji. W otrzymanej mieszance obtaczany kalafiora i rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i zostawiamy na ok.20 minut. Po tym czasie wyjmujemy kalafiora i po przestygnięciu dzielimy na 4 porcje. Danie ozdabiamy nasionami granata, orzechami i siekaną kolendrą. Doprawiamy pieprzem i solą. Sałatka świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.