składniki:
Kilogram brokułów
Ok. 4-5 plasterków cienko pokrojonego bekonu
1/2 szklanki posiekanych, prażonych pekanów
½ szklanki suszonych wiśni lub żurawiny
4 posiekane szalotki
1/2 szklanki śmietanki
1 rozgnieciona główka czosnku
1 łyżeczka musztary Dijon
2 łyżeczki oliwy extra virgin Olivari
2 łyżeczki octu jabłkowego
1 łyżka miodu
Sól i pieprz – wg. uznania
W osolonym wrzątku gotujemy różyczki brokułów (ok.10 min). Osobno na patelni podsmażamy plastry boczku aby się mocno przyrumieniły. Gdy brokuły przestygną dodajemy je do miski i kolejno dorzucamy posiekane pekany, żurawinę lub wiśnie, szalotkę i pokrojony boczek. W małej misce przygotowujemy dressing – ocet jabłkowy, musztardę, miód i oliwę łączymy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy do warzyw i delikatnie mieszamy. W osobnym naczyniu można podać sos czosnkowy, który uzyskamy dzięki połączeniu czosnku ze śmietanką i delikatnemu doprawieniu solą i pieprzem.