Sałatka brokułowa z bekonem i pekanami

9 października 2013, dodał: 5tka
Artykuł zewnętrzny

składniki:

Kilogram brokułów

Ok. 4-5 plasterków cienko pokrojonego bekonu

1/2  szklanki posiekanych, prażonych pekanów

½ szklanki suszonych wiśni lub żurawiny

4 posiekane szalotki

1/2  szklanki śmietanki

1 rozgnieciona główka czosnku

1 łyżeczka musztary Dijon

2 łyżeczki oliwy extra virgin Olivari

2 łyżeczki octu jabłkowego

1 łyżka miodu

Sól i pieprz – wg. uznania

 

W osolonym wrzątku gotujemy różyczki brokułów (ok.10 min). Osobno na patelni podsmażamy plastry boczku aby się mocno przyrumieniły. Gdy brokuły przestygną dodajemy je do miski i kolejno dorzucamy posiekane pekany, żurawinę lub wiśnie, szalotkę i pokrojony boczek. W małej misce przygotowujemy dressing – ocet jabłkowy, musztardę, miód i oliwę łączymy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy do warzyw i delikatnie mieszamy. W osobnym naczyniu można podać sos czosnkowy, który uzyskamy dzięki połączeniu czosnku ze śmietanką i delikatnemu doprawieniu solą i pieprzem.

file1381321869



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz