Ok. 1 kg korpusów i głów z kilku gatunków ryb np. łososia, pstrąga, szczupaka, karpia, sandacza
2-3 filety ulubionej ryby np. pstrąga lub sandacza
2 średnie marchewki
1por
1 pietruszka
Kawałek selera
1 średnia cebula
5-6 średnich pomidorów
Kilka ząbków czosnku
Kawałek imbiru
Sos sojowy Kikkoman
Kilka kropel sosu TABASCO®
Liście laurowe, ziele angielskie
Szczypior
kolendra
sól, pieprz
Pomidory opalić nad palnikiem i obrać .Warzywa(marchew, seler, pietruszkę, cebulę) obrać, umyć i pokroić w mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka razem z korpusami rybnymi. Dodać 2-3 pokrojone w ćwiartki opalone i obrane pomidory, kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego. Wszystko zalać wodą 2-3cm ponad warzywa i korpusy rybne. Delikatnie posolić. Gotować około godziny na niewielkim ogniu, w międzyczasie odszumować. Odcedzić. Do gorącego bulionu dodać pokrojone w drobną kostkę pozostałe opalone i obrane pomidory. Wrzucić także pokrojone na mniejsze kawałki filety rybne, pogotować jeszcze kilka minut. Do bulionu dodać starty czosnek i imbir. Wszystko doprawić do smaku sosem sojowym, TABASCO® i pieprzem. Przed podaniem dodać spora ilość drobno posiekanego szczypiorku i świeżej kolendry.