Chili con carne czyli duszona wołowina w sosie pomidorowym
Składniki:
0,5 kg mielonego mięsa wołowego
100 g wędzonego boczku
4 średnie dojrzałe pomidory
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
Puszka czerwonej fasoli(ok 200g)
2-3łyzkioasty pomidorowej
1 średnia cebula
2-3 ząbki czosnku
łyżeczka kminu rzymskiego zmielonego
Sos sojowy Kikkoman
TABASCO® czosnkowe
2 opakowanie ciasta francuskiego
2 żółtka + 2 łyżki mleka
Cukier
Sól, pieprz
Oliwa
Przygotowanie:
Pomidory i papryki opiec nad płomieniem. Zawinąć w folię aluminiową aby łatwiej było zdjąć skórkę i odstawić do ostygnięcia. Warzywa powinny nabrać lekkiego dymnego aromatu, dzięki któremu cała potrawa zyska charakterystyczny smak. W dużym rondlu rozgrzać oliwę i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać kmin rzymski i delikatnie wszystko uprażyć. Partiami dodawać zmieloną wołowinę i pokrojony w paski boczek. Co jakiś czas mieszając zrumieniać mięso. Przyprawić je sosem sojowym i cukrem. Dodać obrane ze skórki i pokrojone w drobną kostkę pomidory. Doprawić pieprzem. Dusić na małym ogniu około 20minut. Dodać obraną i pokrojoną w kawałki paprykę i odsączoną i opłukaną czerwoną fasolę. Gotować jeszcze około5 minut. Pod koniec gotowania podlewać stopniowo potrawę odrobiną wody tak aby powstało trochę gęstego sosu. Przyprawić jeszcze raz do smaku sosem sojowym, pieprzem i TABASCO® dla nadania potrawie odpowiedniej ostrości. Na środek ciasta francuskiego ułożyć porcję mięsa, zawinąć w rulon i posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Pociąć w plastry o grubości około 1,5 cm. Pieczemy w rozgrzanym do 200*C piekarniku przez 12-15 minut