Kuchnia włoska to nie tylko aromat i wyjątkowy smak potraw ze świeżymi ziołami, ale też sztuka gotowania w odpowiednich naczyniach. Gorąco zapraszamy do wyników konkursu zorganizowanego wraz ze sklepem E-naczynia.pl, który jest dystrybutorem włoskich garnków i naczyń z terakoty marki De Silva!
Zadanie konkursowe brzmiało:
Podaj przepis na swoje ulubione danie włoskie, zgodnie z sugestiami w filmiku poniżej:
Do wygrania był garnek z włoskiej terakoty marki De Silva ze sklepu E-naczynia.pl o wartości 133 zł
Spośród przepisów (zamieszczanych w komentarzach pod postem konkursowym lub na Facebooku TUTAJ) jury konkursu postanowiło nagrodzić przepis autorstwa Anety76:
Uwielbiam włoskie smaki – oryginalne wędliny i sery, najpopularniejsze przekąski oraz całą gamę prawdziwych słodyczy. Zachwycają mnie antipasti – przystawki, które Włosi ustawiają pośrodku stołu, aby łatwo było dzielić się nimi ze współbiesiadnikami. Strasznie smakują mi filety z anchois w zalewie z dodatkiem śródziemnomorskich ziół i przypraw oraz sałatka z ośmiornicy. Carpaccio najlepiej smakuje mi podane z rukolą i płatkami parmezanu, skropione oliwą z oliwek i kilkoma kroplami octu balsamicznego. Wspaniałym uzupełnieniem prawdziwej włoskiej uczty jest ciabatta z dodatkiem czarnych oliwek i bazylii, podana na ciepło z odrobiną oliwy z oliwek i soli morskiej. Doskonałym dodatkiem do chrupiącej ciabatty jest zielone, przygotowane z bazylii, parmezanu, oliwy i orzeszków piniowych lub pochodzące z Sycylii czerwone pesto, którego głównym składnikiem są suszone na słońcu pomidory. Tak, jak prawdziwi Włosi lubię wieńczyć biesiadowanie filiżanką aromatycznego espresso i deserem. Uwielbiam znane na całym świecie tiramisu, przykryte lekkim kremem i oprószone dużą ilością kakao. Pisząc o słodkościach, nie mogę pominąć lodów, które uwielbiam. Najbardziej smakują mi te o smaku cappuccino, będące mieszanką wybornego espresso z mleczną pianką. Bardzo smakuje mi również sorbet o smaku owoców leśnych, przygotowany na bazie soków owocowych i wody, bez dodatku produktów mlecznych. Tak rozsmakowałam się we włoskich smakach, że w przyszłym roku na moim wielkanocnym stole zagości pyszna, zawierająca mnóstwo rodzynek i bakalii drożdżowa panettone. Idealnie będzie pasowało do niej duże caffe latte. Kocham upalny, piękny Półwysep Apeniński, który oblewa aż 5 mórz. Dlatego też, moje ulubione włoskie danie to owoce morze – frutti di mare, przyrządzone na bazie białego wina, jako dodatek do ulubionego makaronu spaghetti.
Oto przepis na moje ulubione włoskie danie – spaghetti aglio olio z omułkami i białym winem.
Potrzebujemy:
– 500 g makaronu spaghetti
– 1 kg omułków
– 4 ząbki czosnku
– pęczek zielonej pietruszki
– 2 papryczki chili
– 8 łyżek oliwy z oliwek
– 125 ml białego wina
– 1/2 cytryny
– 50 g tartego parmezanu lub grana padano
– sól morska i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku
Muszle oczyścić pod bieżącą wodą i tylko te zamknięte włożyć do dużego garnka z dużą ilością osolonej wody. Gotować około 7 minut. Następnie odłączyć pęsetą mięso muszli od skorupy. Muszle, które się nie otworzyły, należy wyrzucić. Makaron spaghetti ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni, na rozgrzanej oliwie z oliwek poddusić drobno posiekaną papryczkę chili i drobno posiekany czosnek. Zalać białym winem, dodać posiekaną natkę pietruszki i mięso omułków. Dolać sok z 1/2 cytryny i sos dusić około 5 minut. Dodać świeżo zmieloną sól morską i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku. Do sosu dodać ugotowany al dente makaron spaghetti, dodać starty parmezan lub grana padano, wymieszać i makaron podawać przystrojony posiekaną natką zielonej pietruszki.
Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania
Pozdrawiam
Aneta
Serdecznie gratulujemy!
Opis nagrody:
Produkty marki DE SILVA® są idealne do wszystkich sposobów długotrwałego przygotowywania potraw, dla wszystkich tradycyjnych metod a także w kuchenkach mikrofalowych oraz na kuchniach gazowych. Idealne do przechowywania. Terracota® wzmacnia i uwydatnia aromat a także nadaje przygotowywanej potrawie specjalnego smaku. Poprzez jednolitą dystrybucję ciepła i stopniowe nagrzewnie się powierzchni naczynia, Terracota® pozwala na zachowanie w potrawie podstawowych mikroelementów jednocześnie zapobiegając przekształcaniu się tłuszczy w substancje szkodliwe zdrowiu. Dzięki swojej strukturze dłużej zatrzymuje ciepło.
Ze względu na porowatość terakoty zachowuje ona smaki żywności i właśnie dla tego po użyciu naczynia należy je myć dokładnie gorącą wodą przy użyciu zwykłych detergentów, najlepiej w zmywarce i w otwartej zmywarce pozostawić do wyschnięcia do góry nogami. Pojawiające się pęknięcia powłoki ceramicznej to warunek konieczny aby naczynie nabrało odporności na ogień i zmian temperatury. Przed pierwszym użyciem powinno się wygotować naczynie uprzednio napełniając je wodą z octem. Proces ten złagodzi propagację dalszych pęknięć i ograniczy nasiąkanie porowatości potrawami, które będą przygotowywane.
zobacz również:
- Dlaczego warto gotować w garnkach z terakoty?
- Konkurs z Collagenshop.pl – do wygrania kuracja!
- Letni konkurs Eveline Cosmetics – do wygrania zestawy kosmetyków!
- Kuchnia włoska – tradycyjne przepisy
Mam wiele ulubionych potraw z kuchni włoskiej bo ona jest różnorodna. Wybrałam przepis na baraninę z ziołami aby zachęcić innych do jej skosztowania. Życzę wszystkim wspaniałych nowych doznań smakowych i przyjemności gotowania.
Składniki:
– 1 ½ kg combra baraniego
– Na marynatę: Zioła i przyprawy – szałwia – 5 listków, po 1 łyżce bylicy bożego drzewka, suszonego rozmarynu i mielonych jagód jałowca, kminku, sok z 1/2 cytryny, jedna cebula drobno pokrojona, 6 ząbków czosnku. Wszystkie składniki wymieszać i zmiażdżyć w moździerzu.
około pół litra czerwonego wytrawnego wina
– Warzywa
3 średnie cebule
2 marchewki i
2 łodygi selera naciowego – pokroić na drobniejsze kawałki.
– 6 pomidorów – obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki
– sól i pieprz
– 3 łyżki oliwy
Comber oczyścić z tłuszczu i błon, umyć, osuszyć i mocno wygnieść ręką lub pobić drewnianym tłuczkiem wtedy mięso lepiej skruszeje.
Natrzeć przygotowaną marynatą, ułożyć w garnku, zalać winem i pozostawić w lodówce na co najmniej 12 godzin.
Następnego dnia osączyć, posolić i popieprzyć, obsmażyć na oliwie i dusić w zamkniętym naczyniu przez około 45 minut. W czasie duszenia lekko polewać marynatą. (Można dusić na palniku lub w piekarniku.) Po tym czasie dodać warzywa i pozostałe wino. Dusić przez następne 30 minut.
Dołożyć pomidory dusić przez 10 minut.
Mięso baranie ugotowane według tego przepisu smakuje wyśmienicie. Pamiętajmy żeby kupić jagnięcinę lub baraninę z jagniąt do 6 miesiąca lub starszych owiec ale takich, które nie przekroczyły jednego roku.
Ceramiczny garnek do tej potrawy jest idealnym rozwiązaniem. Gotowa baranina zachowa długo ciepło. Jeśli ktoś nie lubi baraniny może w ten sposób przyrządzić mięso z gęsi.
Składniki:
-serek topiony
-makaron spaghetti
-2 pomidory
-cebula
-500 g mielonego mięsa wieprzowego
-koncentrat pomidorowy
-łyżka oleju rzepakowego
Na oleju podsmaż cebulę. Dodaj do niej pomidory oraz mięso. Przypraw pieprzem, solą, pieprzem ziołowym i papryką. Po około 15 minutach dodaj serek oraz 2 łyżeczki koncentratu. Dopraw bazylią. Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Podawaj ze startym, żółtym serem. Smacznego !
Czy coś pysznego może być jednocześnie zdrowe? Czy uchnia włoska może być fit? Może!
Składniki:
-makaron pełnoziarnisty,
– pierś z kurczaka,
-suszone pomidory-> kilka sztuk,
– papryczki chilli (tylko ostrożnie- ja daję 1 bez pesteczek i daje czadu)
Sos:
– mały kubeczek jogurtu naturalnego
– płaska łyżka serka mascarpone mascarpone
– pietruszka do posypania
Przepis banalnie prosty. Makaron ugotowany al dente łączymy z ugotowaną wcześniej i pokrojoną w kostkę piersią, suszonymi pomidorami i posiekaną papryczką. A wszystko to muśnięte sosem z jogurtu i mascarpone . I mamy na talerzu symfonię kolorów, zapachów i smaku- kwintesencję włoskiej kuchni. Zdrowo i pysznie ??POLECAM!!
GNOCCHI
SKŁADNIKI
1 kg ziemniaków (jesiennych – niemłodych, najlepiej odmiany „mącznej”, sypkiej)
1 łyżka soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
100 g mąki pszennej
1 roztrzepane jajko
PRZYGOTOWANIE
Zagotować osoloną wodę w dużym garnku. Ziemniaki wymyć, nie obierać, nie nacinać skórki. Włożyć do garnka z wodą i gotować przez około 35 – 45 minut, do czasu aż będą miękkie. Ziemniaki odcedzić, obrać ze skórki, rozetrzeć dokładnie praską do ziemniaków lub zmielić w maszynce do mięsa (nie wolno używać melaksera).
Przestudzone ziemniaki wyłożyć na stolnicę lub blat kuchenny, dodać sól, pieprz, przesiać mąkę, zrobić dołek i wlać w niego jajko. Zgarniając składniki do środka, szybko połączyć je ze sobą w kulę, nie wyrabiając. Pokroić na kawałki, dłońmi rolować wałeczki o średnicy około 1,5 – 2 cm, podsypując odrobiną mąki w razie konieczności. Kroić w poprzek na 1 – 1, 5 cm kawałki. Gnocchi można pozostawić w takim kształcie lub zrobić na ich powierzchni wgłębienia widelcem – odciskając go wklęsłą stroną. We wgłębienia te będzie się zbierał sos jaki podamy do gnocchi.
Gotować partiami w dużej ilości osolonej wody, wyławiać łyżką cedzakową jak tylko wypłyną na powierzchnię.
Frittata
Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
2 cebule, pokrojone w plasterki
2 papryki (czerwona, żółta lub zielona), pokrojone w plasterki
4-6 dużych jaj
3/4 szklanki startego sera Romano
1/4 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Sposób przygotowania:
Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek na dużym ogniu. Wrzuć i smaż do miękkości cebulę i paprykę ok. 15 minut.
W dużej misce wymieszaj jajka, 1/2 szklanki sera Romano, sól i pieprz. Wylej jajka na patelnie i smaż na niewielkim ogniu 3-4 minuty bez mieszania, aż jajka się zetną i będą od spodu złoto-brązowe.
Przełóż frittatę z patelni na talerz odwracając ją do góry nogami, a następnie z powrotem przełóż ją na patelnię. Smaż ją z drugiej strony aż od spodu znowu będzie złoto-brązowa, ok 3-5 minut.
Przełóż fritattę na talerz i posyp resztą sera Romana.
Pokrój fritatę na kawałki i serwuj gorące.
Przepis jest z programu Buddy Valastro gotuje, obejrzałam, zrobiłam i uwielbiam :)
Przepis na sałatkę Wono :
Składniki:
roszponka
suszone pomidory
cebula czerwona
mozzarella
ser pleśniowy
oliwki (czarne)
papryka
łosoś
Sos ;
musztarda
miód
sok z cytryny
natka pietruszki
oliwa
Wszystkie składniki stosowane są w dowolnych ilościach , ponieważ zależą one od liczby osób dla których ja przygotowujemy .
Wykonanie :
Łososia grillujemy ( przyprawiamy bazylią ,oregano)lub pieczemy w piekarniku w temp.180-200 stopni . Następnie w kosteczkę kroimy suszone pomidory oraz mozzarella i ser pleśniowy . Roszponkę rwiemy w małe kawałeczki , paprykę kroimy w paski ( możemy ją również zgrillować co nada wyjątkowy smak )
cebule czerwoną w talarki , oliwki oddzielamy od zalewy i dodajemy w całości.
Po upieczeniu lub zgrillowaniu łososia kroimy go w kostkę .Całość dopełniamy sosem ( musztarda , oliwa , miód, sok z cytryny , natka pietruszki – wszystko wedle smaku ).
O to przepis na idealną sałatkę . Smacznego !
Jednym z ulubionych dań są oczywiście pasty, wszyscy je lubią i są dosyć proste w przygotowaniu. A o to przepis:
Składniki:
1 pierś z kurczaka
pomidorki koktajlowe
świeży szpinak
makaron tagliatelle
śmietana 36%
mleko, 1 cebula, 1 główka czosnku
oliwa
miód, musztarda
przyprawa do kurczaka
parmezan
Przygotowanie:
Pierś umyć i odciąć tłuszcz. Cebulę z czosnkiem pokroić i zalać mlekiem. Włożyć do mikstury kurczaka i zostawić na 1,5 h w lodówce, aby „odpoczął”. W między czasie zrobić marynatę ( 2 łyżeczki musztardy, 2 łyżeczki miodu, 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka Prymat). Wyjąć pierś i osuszyć z mleka, nasmarować marynatą i pozostawić w lodówce na ok. 30 min. W międzyczasie ugotować tagliatelle na Al dente, pokroić pomidorki koktajlowe i blanszować szpinak. Wyjąć pierś z kurczaka i lekko obsmażyć z każdej strony, dociągnąć pierś w piekarniku na ok 15 min. w temperaturze 170*C. Pokroić w kostkę.
Przygotowanie całości:
Na patelnię wrzucamy przeciśnięte 3 ząbki czosnku z odrobiną oliwy. Następnie po ok 2 minutach smażenia dodajemy garść makaronu, kilka pomidorków, garść
szpinaku i garść kurczaka.Zalewamy połową śmietany i czekamy aż się zetnie. Na wydanie posypujemy startym parmezanem i voila :)) Palce lizać !
Przepis ma przepyszne danie włoskie w wydaniu zamerykanizowanym z książki: „Rodziny Soprano Książka kucharska”
Ziti al Forno
Dla 8-12 osób
450g ziti
sól
sos na niedziele z klopsikami
1/3 szklanki świeżo startego sera pecorino romano lub parmigiano- reggiano
1/3 szklanki sera ricotta
225g mozzarelli
W dużym garnku zagotować 4 litry wody osolonej wody. Wrzucić ziti i gotujemy al dente. z sosu wyjmujemy mięso i klopsiki. Wieprzowinę, cielęcinę i kiełbaski odkładam; można je wykorzystać jako drugie danie do innego posiłku.
Ugotowany makron przekładamy do dużej miski. mieszamy z 2.5 szklanki sosu i polowa startego sera. Dodajemy klopsiki. Polowe makaronu przekładamy do płytkiego naczynia do zapiekania. Na wierzchu rozkładamy ser ricotta, posypujemy pokrojona w drobna kostkę mozzarella i pozostałą częścią startego sera. polewamy 3/4 szklanki sosu. wykładamy pozostały makaron, polewamy 3/4 szklanki sosu i posypujemy pozostałą częścią startego sera. naczynie przykrywamy folia aluminiowa i pieczemy 45 minut w temp-. 180 stopni, potem zdejmujemy folie i pieczemy jeszcze 15-30min, aż sos będzie bulgotał przy krawędziach naczynia
(makaron można przygotować nawet kilka godzin wcześniej i przechować w lodowce. Należy go tylko wyjąc 30 minut przed włożeniem do piekarnika.
Sos na niedziele
sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
450g kości z karku lub żeberek z mięsem
450g cielęciny na gulasz lub 2 kotlety z łopatki cielęcej
450g włoskich kiełbasek czystych lub z koprem włoskim
4 ząbki czosnku
1/4 szklanki koncentratu pomidorowego
3 puszki pomidorów bez skory (po 800-1000g)
1,5 szklanki wody
sol i świeżo zmielony pieprz
6 listków bazylii
klopsiki:
450g mielonej wołowiny lub wołowiny z wieprzowina
1/3 szklanki bułki tartej
2 duże jaja
łyżeczka wyciśniętego czosnku
1/3 szklanki świeżo startego sera pecorino romano lub parmigiano – reggiano
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
świeżo zmielony pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotować sos: w dużym garnku rozgrzewamy oliwę i kolejno smażymy mięso. Opłukaną i osuszona wieprzowinę zrumieniamy z każdej strony i przekładamy na talerz, następnie do garnka wkładamy cielęcinę, która potem również przekładamy na talerz, wreszcie przesmażamy kiełbaski i kładziemy na talerzu.
Odlewamy z garnka większa cześć tłuszczu, na pozostały wrzucamy czosnek i smażymy 2 minuty, aż się przyrumieni. Czosnek wyjmujemy i wyrzucamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy minute.
Mikserem rozdrabniamy pomidory z puszki razem z sosem przelewamy do garnka.
Jeżeli nie chcemy by sos był zbyt gładki, wystarczy pomidory pokroić w kostkę. Dolewamy wodę i dodajemy sol i pieprz do smaku. Do sosu wkładamy wieprzowinę, cielęcinę i kiełbaski, zagotowujemy. Przykrywamy garnek (pozostawiając niewielka szparkę) i gotujemy 2 godziny na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Jeżeli sos robi się za gesty, dolewamy trochę wody. na koniec wkładamy porwane listki bazylii.
Przygotowujemy klopsiki: w dużej misce łączymy wszystkie składniki poza oliwa i dokładnie mieszamy. Zwilżonymi zimna woda dłońmi wyrabiamy klopsiki o średnicy 5 cm. (Jeżeli przygotowujemy klopsiki do lasagne lub zapiekanki ziti, należy formować kulki o wielkości małego winogrona)
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy klopsiki, zrumieniając je tylko z z każdej strony. przekładamy klopsiki na talerz.
Klopsiki wkładamy do przygotowanego sosu i gotujemy jeszcze 30 min. Sos powinien być gesty, a mięso bardzo miękkie. Przed podaniem wyjmujemy mięso (można je podać jako drugie danie lub zostawić na drugi dzień)
Podajemy z makaronem typu muszelki lub rigatoni i świeżo startym serem pecorino romano lub parmegiano- reggiano.
Zupy uwielbiam, u mnie zupa musi być, ulubioną włoską zupą jest dla mnie „Zupa rybna z Syrakuz”:
0.5kg ryb morskich
0.5kg owoców morza (do wyboru, np. kalmary, mątwy)
0.3kg pomidoprów
1 cebula
gałązka selera naciowego
pęczek natki pietruszki
1/4 szkl oliwy
1,2 szkl białego wytrawnego wina
liść laurowy, sól, świeżo mielony czarny pieprz
Ryby i owoce morza oczyszczamy z ości, szkieletów i skorupek. Kroimy na kawałki i wkładamy do garnka. Dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, cebulę pokrojoną w plasterki, obrany czosnek, seler w plasterkach i liść laurowy. Zalewamy winem i uzupełniamy wodą tak, aby płyn lekko przykrył składniki. Doprawiamy solą, dodajemy świeżo mielonego pieprzu. Gotujemy pod przykryciem 30 minut. Podawać z grzankami. Smacznego!
Moim ulubionym daniem włoskim są naleśniki ze szpinakiem i ricottą zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą.
Składniki nadzienia na 4porcje:
-100 g ricotty
-200 g szpinaku mrożonego
-0.5 szklanki startego parmezanu
-1 jajko
-przyprawy:sól,pieprz,gałka muszkatołowa,czosnek w proszku
-750 ml sosu pomidorowego
-200 g sera mozzarella
Można też dodać oregano,chili,pomidorki koktajlowe
Sposób przygotowania:
1.Najpierw smażymy naleśniki,rozmrażamy szpinak.Gdy się rozmrozi odciskamy z niego wodę i mieszamy z ricottą,parmezanem,przyprawami i jajkiem.Nadzienie to nakładamy na naleśniki i zwijamy w roladki.
2.Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą.Wkladamy naleśniki,polewamy sosem-możemy dodać rownież pomidorki,oregano,chili,ale niekoniecznie.Zapiekamy 15min.w 200 stopniach.Następniemy kładziemy na wierzch mozzarellę i zapiekamy jeszcze 5min.
Szybkie,pyszne,rozchodzą się w mgnieniu oka.