Włoskie garnki z terakoty – wyniki konkursu!

26 lipca 2016, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Kuchnia włoska to nie tylko aromat i wyjątkowy smak potraw ze świeżymi ziołami, ale też sztuka gotowania w odpowiednich naczyniach. Gorąco zapraszamy do wyników konkursu zorganizowanego wraz ze sklepem E-naczynia.pl, który jest dystrybutorem włoskich garnków i naczyń z terakoty marki De Silva!

konkurs1

Zadanie konkursowe brzmiało:

Podaj przepis na swoje ulubione danie włoskie, zgodnie z sugestiami w filmiku poniżej:

 

 

Do wygrania był garnek z włoskiej terakoty marki De Silva ze sklepu E-naczynia.pl  o wartości 133 zł

Spośród przepisów (zamieszczanych w komentarzach pod postem konkursowym lub na Facebooku TUTAJ) jury konkursu postanowiło nagrodzić przepis autorstwa Anety76:

Uwielbiam włoskie smaki – oryginalne wędliny i sery, najpopularniejsze przekąski oraz całą gamę prawdziwych słodyczy. Zachwycają mnie antipasti – przystawki, które Włosi ustawiają pośrodku stołu, aby łatwo było dzielić się nimi ze współbiesiadnikami. Strasznie smakują mi filety z anchois w zalewie z dodatkiem śródziemnomorskich ziół i przypraw oraz sałatka z ośmiornicy. Carpaccio najlepiej smakuje mi podane z rukolą i płatkami parmezanu, skropione oliwą z oliwek i kilkoma kroplami octu balsamicznego. Wspaniałym uzupełnieniem prawdziwej włoskiej uczty jest ciabatta z dodatkiem czarnych oliwek i bazylii, podana na ciepło z odrobiną oliwy z oliwek i soli morskiej. Doskonałym dodatkiem do chrupiącej ciabatty jest zielone, przygotowane z bazylii, parmezanu, oliwy i orzeszków piniowych lub pochodzące z Sycylii czerwone pesto, którego głównym składnikiem są suszone na słońcu pomidory. Tak, jak prawdziwi Włosi lubię wieńczyć biesiadowanie filiżanką aromatycznego espresso i deserem. Uwielbiam znane na całym świecie tiramisu, przykryte lekkim kremem i oprószone dużą ilością kakao. Pisząc o słodkościach, nie mogę pominąć lodów, które uwielbiam. Najbardziej smakują mi te o smaku cappuccino, będące mieszanką wybornego espresso z mleczną pianką. Bardzo smakuje mi również sorbet o smaku owoców leśnych, przygotowany na bazie soków owocowych i wody, bez dodatku produktów mlecznych. Tak rozsmakowałam się we włoskich smakach, że w przyszłym roku na moim wielkanocnym stole zagości pyszna, zawierająca mnóstwo rodzynek i bakalii drożdżowa panettone. Idealnie będzie pasowało do niej duże caffe latte. Kocham upalny, piękny Półwysep Apeniński, który oblewa aż 5 mórz. Dlatego też, moje ulubione włoskie danie to owoce morze – frutti di mare, przyrządzone na bazie białego wina, jako dodatek do ulubionego makaronu spaghetti.
Oto przepis na moje ulubione włoskie danie – spaghetti aglio olio z omułkami i białym winem.
Potrzebujemy:
– 500 g makaronu spaghetti
– 1 kg omułków
– 4 ząbki czosnku
– pęczek zielonej pietruszki
– 2 papryczki chili
– 8 łyżek oliwy z oliwek
– 125 ml białego wina
– 1/2 cytryny
– 50 g tartego parmezanu lub grana padano
– sól morska i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku

Muszle oczyścić pod bieżącą wodą i tylko te zamknięte włożyć do dużego garnka z dużą ilością osolonej wody. Gotować około 7 minut. Następnie odłączyć pęsetą mięso muszli od skorupy. Muszle, które się nie otworzyły, należy wyrzucić. Makaron spaghetti ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni, na rozgrzanej oliwie z oliwek poddusić drobno posiekaną papryczkę chili i drobno posiekany czosnek. Zalać białym winem, dodać posiekaną natkę pietruszki i mięso omułków. Dolać sok z 1/2 cytryny i sos dusić około 5 minut. Dodać świeżo zmieloną sól morską i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku. Do sosu dodać ugotowany al dente makaron spaghetti, dodać starty parmezan lub grana padano, wymieszać i makaron podawać przystrojony posiekaną natką zielonej pietruszki.
Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania
Pozdrawiam
Aneta

 

Serdecznie gratulujemy!

garnek

garnek3

Opis nagrody:

Produkty marki DE SILVA® są idealne do wszystkich sposobów długotrwałego przygotowywania potraw, dla wszystkich tradycyjnych metod a także w kuchenkach mikrofalowych oraz na kuchniach gazowych. Idealne do przechowywania. Terracota® wzmacnia i uwydatnia aromat a także nadaje przygotowywanej potrawie specjalnego smaku. Poprzez jednolitą dystrybucję ciepła i stopniowe nagrzewnie się powierzchni naczynia, Terracota® pozwala na zachowanie w potrawie podstawowych mikroelementów jednocześnie zapobiegając przekształcaniu się tłuszczy w substancje szkodliwe zdrowiu. Dzięki swojej strukturze dłużej zatrzymuje ciepło.

Ze względu na porowatość terakoty zachowuje ona smaki żywności i właśnie dla tego po użyciu naczynia należy je myć dokładnie gorącą wodą przy użyciu zwykłych detergentów, najlepiej w zmywarce i w otwartej zmywarce pozostawić do wyschnięcia do góry nogami.  Pojawiające się pęknięcia powłoki ceramicznej to warunek konieczny aby naczynie nabrało odporności na ogień i zmian temperatury. Przed pierwszym użyciem powinno się wygotować naczynie uprzednio napełniając je wodą z octem. Proces ten złagodzi propagację dalszych pęknięć i ograniczy nasiąkanie porowatości potrawami, które będą przygotowywane.

 

zobacz również:

 

  1. Dlaczego warto gotować w garnkach z terakoty?
  2. Konkurs z Collagenshop.pl – do wygrania kuracja!
  3. Letni konkurs Eveline Cosmetics – do wygrania zestawy kosmetyków!
  4. Kuchnia włoska – tradycyjne przepisy

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

60 komentarzy do Włoskie garnki z terakoty – wyniki konkursu!

  1. avatar Michalina pisze:

    Mam wiele ulubionych potraw z kuchni włoskiej bo ona jest różnorodna. Wybrałam przepis na baraninę z ziołami aby zachęcić innych do jej skosztowania. Życzę wszystkim wspaniałych nowych doznań smakowych i przyjemności gotowania.
    Składniki:
    – 1 ½ kg combra baraniego
    – Na marynatę: Zioła i przyprawy – szałwia – 5 listków, po 1 łyżce bylicy bożego drzewka, suszonego rozmarynu i mielonych jagód jałowca, kminku, sok z 1/2 cytryny, jedna cebula drobno pokrojona, 6 ząbków czosnku. Wszystkie składniki wymieszać i zmiażdżyć w moździerzu.
    około pół litra czerwonego wytrawnego wina
    – Warzywa
    3 średnie cebule
    2 marchewki i
    2 łodygi selera naciowego – pokroić na drobniejsze kawałki.
    – 6 pomidorów – obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki
    – sól i pieprz
    – 3 łyżki oliwy
    Comber oczyścić z tłuszczu i błon, umyć, osuszyć i mocno wygnieść ręką lub pobić drewnianym tłuczkiem wtedy mięso lepiej skruszeje.
    Natrzeć przygotowaną marynatą, ułożyć w garnku, zalać winem i pozostawić w lodówce na co najmniej 12 godzin.
    Następnego dnia osączyć, posolić i popieprzyć, obsmażyć na oliwie i dusić w zamkniętym naczyniu przez około 45 minut. W czasie duszenia lekko polewać marynatą. (Można dusić na palniku lub w piekarniku.) Po tym czasie dodać warzywa i pozostałe wino. Dusić przez następne 30 minut.
    Dołożyć pomidory dusić przez 10 minut.
    Mięso baranie ugotowane według tego przepisu smakuje wyśmienicie. Pamiętajmy żeby kupić jagnięcinę lub baraninę z jagniąt do 6 miesiąca lub starszych owiec ale takich, które nie przekroczyły jednego roku.
    Ceramiczny garnek do tej potrawy jest idealnym rozwiązaniem. Gotowa baranina zachowa długo ciepło. Jeśli ktoś nie lubi baraniny może w ten sposób przyrządzić mięso z gęsi.

  2. avatar Paulina pisze:

    Składniki:
    -serek topiony
    -makaron spaghetti
    -2 pomidory
    -cebula
    -500 g mielonego mięsa wieprzowego
    -koncentrat pomidorowy
    -łyżka oleju rzepakowego

    Na oleju podsmaż cebulę. Dodaj do niej pomidory oraz mięso. Przypraw pieprzem, solą, pieprzem ziołowym i papryką. Po około 15 minutach dodaj serek oraz 2 łyżeczki koncentratu. Dopraw bazylią. Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Podawaj ze startym, żółtym serem. Smacznego !

  3. avatar Kamila pisze:

    Czy coś pysznego może być jednocześnie zdrowe? Czy uchnia włoska może być fit? Może!

    Składniki:
    -makaron pełnoziarnisty,
    – pierś z kurczaka,
    -suszone pomidory-> kilka sztuk,
    – papryczki chilli (tylko ostrożnie- ja daję 1 bez pesteczek i daje czadu)
    Sos:
    – mały kubeczek jogurtu naturalnego
    – płaska łyżka serka mascarpone mascarpone
    – pietruszka do posypania

    Przepis banalnie prosty. Makaron ugotowany al dente łączymy z ugotowaną wcześniej i pokrojoną w kostkę piersią, suszonymi pomidorami i posiekaną papryczką. A wszystko to muśnięte sosem z jogurtu i mascarpone . I mamy na talerzu symfonię kolorów, zapachów i smaku- kwintesencję włoskiej kuchni. Zdrowo i pysznie ??POLECAM!!

  4. avatar natalia pisze:

    GNOCCHI

    SKŁADNIKI
    1 kg ziemniaków (jesiennych – niemłodych, najlepiej odmiany „mącznej”, sypkiej)
    1 łyżka soli
    1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
    100 g mąki pszennej
    1 roztrzepane jajko
    PRZYGOTOWANIE
    Zagotować osoloną wodę w dużym garnku. Ziemniaki wymyć, nie obierać, nie nacinać skórki. Włożyć do garnka z wodą i gotować przez około 35 – 45 minut, do czasu aż będą miękkie. Ziemniaki odcedzić, obrać ze skórki, rozetrzeć dokładnie praską do ziemniaków lub zmielić w maszynce do mięsa (nie wolno używać melaksera).
    Przestudzone ziemniaki wyłożyć na stolnicę lub blat kuchenny, dodać sól, pieprz, przesiać mąkę, zrobić dołek i wlać w niego jajko. Zgarniając składniki do środka, szybko połączyć je ze sobą w kulę, nie wyrabiając. Pokroić na kawałki, dłońmi rolować wałeczki o średnicy około 1,5 – 2 cm, podsypując odrobiną mąki w razie konieczności. Kroić w poprzek na 1 – 1, 5 cm kawałki. Gnocchi można pozostawić w takim kształcie lub zrobić na ich powierzchni wgłębienia widelcem – odciskając go wklęsłą stroną. We wgłębienia te będzie się zbierał sos jaki podamy do gnocchi.
    Gotować partiami w dużej ilości osolonej wody, wyławiać łyżką cedzakową jak tylko wypłyną na powierzchnię.

  5. avatar Katarzyna pisze:

    Frittata

    Składniki:

    2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    2 cebule, pokrojone w plasterki
    2 papryki (czerwona, żółta lub zielona), pokrojone w plasterki
    4-6 dużych jaj
    3/4 szklanki startego sera Romano
    1/4 łyżeczki soli
    1/8 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    Sposób przygotowania:

    Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek na dużym ogniu. Wrzuć i smaż do miękkości cebulę i paprykę ok. 15 minut.
    W dużej misce wymieszaj jajka, 1/2 szklanki sera Romano, sól i pieprz. Wylej jajka na patelnie i smaż na niewielkim ogniu 3-4 minuty bez mieszania, aż jajka się zetną i będą od spodu złoto-brązowe.
    Przełóż frittatę z patelni na talerz odwracając ją do góry nogami, a następnie z powrotem przełóż ją na patelnię. Smaż ją z drugiej strony aż od spodu znowu będzie złoto-brązowa, ok 3-5 minut.
    Przełóż fritattę na talerz i posyp resztą sera Romana.
    Pokrój fritatę na kawałki i serwuj gorące.

    Przepis jest z programu Buddy Valastro gotuje, obejrzałam, zrobiłam i uwielbiam :)

  6. avatar Marwello pisze:

    Przepis na sałatkę Wono :

    Składniki:
    roszponka
    suszone pomidory
    cebula czerwona
    mozzarella
    ser pleśniowy
    oliwki (czarne)
    papryka
    łosoś

    Sos ;
    musztarda
    miód
    sok z cytryny
    natka pietruszki
    oliwa

    Wszystkie składniki stosowane są w dowolnych ilościach , ponieważ zależą one od liczby osób dla których ja przygotowujemy .

    Wykonanie :
    Łososia grillujemy ( przyprawiamy bazylią ,oregano)lub pieczemy w piekarniku w temp.180-200 stopni . Następnie w kosteczkę kroimy suszone pomidory oraz mozzarella i ser pleśniowy . Roszponkę rwiemy w małe kawałeczki , paprykę kroimy w paski ( możemy ją również zgrillować co nada wyjątkowy smak )
    cebule czerwoną w talarki , oliwki oddzielamy od zalewy i dodajemy w całości.
    Po upieczeniu lub zgrillowaniu łososia kroimy go w kostkę .Całość dopełniamy sosem ( musztarda , oliwa , miód, sok z cytryny , natka pietruszki – wszystko wedle smaku ).

    O to przepis na idealną sałatkę . Smacznego !

  7. Jednym z ulubionych dań są oczywiście pasty, wszyscy je lubią i są dosyć proste w przygotowaniu. A o to przepis:

    Składniki:
    1 pierś z kurczaka
    pomidorki koktajlowe
    świeży szpinak
    makaron tagliatelle
    śmietana 36%
    mleko, 1 cebula, 1 główka czosnku
    oliwa
    miód, musztarda
    przyprawa do kurczaka
    parmezan

    Przygotowanie:
    Pierś umyć i odciąć tłuszcz. Cebulę z czosnkiem pokroić i zalać mlekiem. Włożyć do mikstury kurczaka i zostawić na 1,5 h w lodówce, aby „odpoczął”. W między czasie zrobić marynatę ( 2 łyżeczki musztardy, 2 łyżeczki miodu, 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka Prymat). Wyjąć pierś i osuszyć z mleka, nasmarować marynatą i pozostawić w lodówce na ok. 30 min. W międzyczasie ugotować tagliatelle na Al dente, pokroić pomidorki koktajlowe i blanszować szpinak. Wyjąć pierś z kurczaka i lekko obsmażyć z każdej strony, dociągnąć pierś w piekarniku na ok 15 min. w temperaturze 170*C. Pokroić w kostkę.

    Przygotowanie całości:
    Na patelnię wrzucamy przeciśnięte 3 ząbki czosnku z odrobiną oliwy. Następnie po ok 2 minutach smażenia dodajemy garść makaronu, kilka pomidorków, garść
    szpinaku i garść kurczaka.Zalewamy połową śmietany i czekamy aż się zetnie. Na wydanie posypujemy startym parmezanem i voila :)) Palce lizać !

  8. avatar mb pisze:

    Przepis ma przepyszne danie włoskie w wydaniu zamerykanizowanym z książki: „Rodziny Soprano Książka kucharska”

    Ziti al Forno
    Dla 8-12 osób
    450g ziti
    sól
    sos na niedziele z klopsikami
    1/3 szklanki świeżo startego sera pecorino romano lub parmigiano- reggiano
    1/3 szklanki sera ricotta
    225g mozzarelli

    W dużym garnku zagotować 4 litry wody osolonej wody. Wrzucić ziti i gotujemy al dente. z sosu wyjmujemy mięso i klopsiki. Wieprzowinę, cielęcinę i kiełbaski odkładam; można je wykorzystać jako drugie danie do innego posiłku.
    Ugotowany makron przekładamy do dużej miski. mieszamy z 2.5 szklanki sosu i polowa startego sera. Dodajemy klopsiki. Polowe makaronu przekładamy do płytkiego naczynia do zapiekania. Na wierzchu rozkładamy ser ricotta, posypujemy pokrojona w drobna kostkę mozzarella i pozostałą częścią startego sera. polewamy 3/4 szklanki sosu. wykładamy pozostały makaron, polewamy 3/4 szklanki sosu i posypujemy pozostałą częścią startego sera. naczynie przykrywamy folia aluminiowa i pieczemy 45 minut w temp-. 180 stopni, potem zdejmujemy folie i pieczemy jeszcze 15-30min, aż sos będzie bulgotał przy krawędziach naczynia
    (makaron można przygotować nawet kilka godzin wcześniej i przechować w lodowce. Należy go tylko wyjąc 30 minut przed włożeniem do piekarnika.

    Sos na niedziele
    sos:
    2 łyżki oliwy z oliwek
    450g kości z karku lub żeberek z mięsem
    450g cielęciny na gulasz lub 2 kotlety z łopatki cielęcej
    450g włoskich kiełbasek czystych lub z koprem włoskim
    4 ząbki czosnku
    1/4 szklanki koncentratu pomidorowego
    3 puszki pomidorów bez skory (po 800-1000g)
    1,5 szklanki wody
    sol i świeżo zmielony pieprz
    6 listków bazylii

    klopsiki:
    450g mielonej wołowiny lub wołowiny z wieprzowina
    1/3 szklanki bułki tartej
    2 duże jaja
    łyżeczka wyciśniętego czosnku
    1/3 szklanki świeżo startego sera pecorino romano lub parmigiano – reggiano
    2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
    świeżo zmielony pieprz
    2 łyżki oliwy z oliwek

    Przygotować sos: w dużym garnku rozgrzewamy oliwę i kolejno smażymy mięso. Opłukaną i osuszona wieprzowinę zrumieniamy z każdej strony i przekładamy na talerz, następnie do garnka wkładamy cielęcinę, która potem również przekładamy na talerz, wreszcie przesmażamy kiełbaski i kładziemy na talerzu.
    Odlewamy z garnka większa cześć tłuszczu, na pozostały wrzucamy czosnek i smażymy 2 minuty, aż się przyrumieni. Czosnek wyjmujemy i wyrzucamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy minute.
    Mikserem rozdrabniamy pomidory z puszki razem z sosem przelewamy do garnka.
    Jeżeli nie chcemy by sos był zbyt gładki, wystarczy pomidory pokroić w kostkę. Dolewamy wodę i dodajemy sol i pieprz do smaku. Do sosu wkładamy wieprzowinę, cielęcinę i kiełbaski, zagotowujemy. Przykrywamy garnek (pozostawiając niewielka szparkę) i gotujemy 2 godziny na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Jeżeli sos robi się za gesty, dolewamy trochę wody. na koniec wkładamy porwane listki bazylii.
    Przygotowujemy klopsiki: w dużej misce łączymy wszystkie składniki poza oliwa i dokładnie mieszamy. Zwilżonymi zimna woda dłońmi wyrabiamy klopsiki o średnicy 5 cm. (Jeżeli przygotowujemy klopsiki do lasagne lub zapiekanki ziti, należy formować kulki o wielkości małego winogrona)
    Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy klopsiki, zrumieniając je tylko z z każdej strony. przekładamy klopsiki na talerz.
    Klopsiki wkładamy do przygotowanego sosu i gotujemy jeszcze 30 min. Sos powinien być gesty, a mięso bardzo miękkie. Przed podaniem wyjmujemy mięso (można je podać jako drugie danie lub zostawić na drugi dzień)
    Podajemy z makaronem typu muszelki lub rigatoni i świeżo startym serem pecorino romano lub parmegiano- reggiano.

  9. avatar Henryka Z pisze:

    Zupy uwielbiam, u mnie zupa musi być, ulubioną włoską zupą jest dla mnie „Zupa rybna z Syrakuz”:
    0.5kg ryb morskich
    0.5kg owoców morza (do wyboru, np. kalmary, mątwy)
    0.3kg pomidoprów
    1 cebula
    gałązka selera naciowego
    pęczek natki pietruszki
    1/4 szkl oliwy
    1,2 szkl białego wytrawnego wina
    liść laurowy, sól, świeżo mielony czarny pieprz
    Ryby i owoce morza oczyszczamy z ości, szkieletów i skorupek. Kroimy na kawałki i wkładamy do garnka. Dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, cebulę pokrojoną w plasterki, obrany czosnek, seler w plasterkach i liść laurowy. Zalewamy winem i uzupełniamy wodą tak, aby płyn lekko przykrył składniki. Doprawiamy solą, dodajemy świeżo mielonego pieprzu. Gotujemy pod przykryciem 30 minut. Podawać z grzankami. Smacznego!

  10. avatar Jola pisze:

    Moim ulubionym daniem włoskim są naleśniki ze szpinakiem i ricottą zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą.

    Składniki nadzienia na 4porcje:
    -100 g ricotty
    -200 g szpinaku mrożonego
    -0.5 szklanki startego parmezanu
    -1 jajko
    -przyprawy:sól,pieprz,gałka muszkatołowa,czosnek w proszku
    -750 ml sosu pomidorowego
    -200 g sera mozzarella
    Można też dodać oregano,chili,pomidorki koktajlowe

    Sposób przygotowania:

    1.Najpierw smażymy naleśniki,rozmrażamy szpinak.Gdy się rozmrozi odciskamy z niego wodę i mieszamy z ricottą,parmezanem,przyprawami i jajkiem.Nadzienie to nakładamy na naleśniki i zwijamy w roladki.

    2.Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą.Wkladamy naleśniki,polewamy sosem-możemy dodać rownież pomidorki,oregano,chili,ale niekoniecznie.Zapiekamy 15min.w 200 stopniach.Następniemy kładziemy na wierzch mozzarellę i zapiekamy jeszcze 5min.

    Szybkie,pyszne,rozchodzą się w mgnieniu oka.

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Motyle w obiektywie
Gdzie one latają o tej porze roku? Ja ich w moich okolicach nie spotykam....
Motyle w obiektywie
https://w.fotka.com/024/123/2e6b905b31.jpg https://w.fotka.com/024/123/9ea41a32b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/830abd9232.jpg https://w.fotka.com/024/123/38604270b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/ebb4908516.jpg Rusałka Kratkowiec - Araschnia levana. Wiosenna szata barwna.
Błąd lekarski?
Nie bardzo wierzę , że coś nie działa bo to taki organizm....
Multicooker: Philipsa czy Redmonda?
Ja nie mam i jakoś żyję ☺