Włoskie garnki z terakoty – wyniki konkursu! | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Włoskie garnki z terakoty – wyniki konkursu!

26 lipca 2016, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Kuchnia włoska to nie tylko aromat i wyjątkowy smak potraw ze świeżymi ziołami, ale też sztuka gotowania w odpowiednich naczyniach. Gorąco zapraszamy do wyników konkursu zorganizowanego wraz ze sklepem E-naczynia.pl, który jest dystrybutorem włoskich garnków i naczyń z terakoty marki De Silva!

konkurs1

Zadanie konkursowe brzmiało:

Podaj przepis na swoje ulubione danie włoskie, zgodnie z sugestiami w filmiku poniżej:

 

 

Do wygrania był garnek z włoskiej terakoty marki De Silva ze sklepu E-naczynia.pl  o wartości 133 zł

Spośród przepisów (zamieszczanych w komentarzach pod postem konkursowym lub na Facebooku TUTAJ) jury konkursu postanowiło nagrodzić przepis autorstwa Anety76:

Uwielbiam włoskie smaki – oryginalne wędliny i sery, najpopularniejsze przekąski oraz całą gamę prawdziwych słodyczy. Zachwycają mnie antipasti – przystawki, które Włosi ustawiają pośrodku stołu, aby łatwo było dzielić się nimi ze współbiesiadnikami. Strasznie smakują mi filety z anchois w zalewie z dodatkiem śródziemnomorskich ziół i przypraw oraz sałatka z ośmiornicy. Carpaccio najlepiej smakuje mi podane z rukolą i płatkami parmezanu, skropione oliwą z oliwek i kilkoma kroplami octu balsamicznego. Wspaniałym uzupełnieniem prawdziwej włoskiej uczty jest ciabatta z dodatkiem czarnych oliwek i bazylii, podana na ciepło z odrobiną oliwy z oliwek i soli morskiej. Doskonałym dodatkiem do chrupiącej ciabatty jest zielone, przygotowane z bazylii, parmezanu, oliwy i orzeszków piniowych lub pochodzące z Sycylii czerwone pesto, którego głównym składnikiem są suszone na słońcu pomidory. Tak, jak prawdziwi Włosi lubię wieńczyć biesiadowanie filiżanką aromatycznego espresso i deserem. Uwielbiam znane na całym świecie tiramisu, przykryte lekkim kremem i oprószone dużą ilością kakao. Pisząc o słodkościach, nie mogę pominąć lodów, które uwielbiam. Najbardziej smakują mi te o smaku cappuccino, będące mieszanką wybornego espresso z mleczną pianką. Bardzo smakuje mi również sorbet o smaku owoców leśnych, przygotowany na bazie soków owocowych i wody, bez dodatku produktów mlecznych. Tak rozsmakowałam się we włoskich smakach, że w przyszłym roku na moim wielkanocnym stole zagości pyszna, zawierająca mnóstwo rodzynek i bakalii drożdżowa panettone. Idealnie będzie pasowało do niej duże caffe latte. Kocham upalny, piękny Półwysep Apeniński, który oblewa aż 5 mórz. Dlatego też, moje ulubione włoskie danie to owoce morze – frutti di mare, przyrządzone na bazie białego wina, jako dodatek do ulubionego makaronu spaghetti.
Oto przepis na moje ulubione włoskie danie – spaghetti aglio olio z omułkami i białym winem.
Potrzebujemy:
– 500 g makaronu spaghetti
– 1 kg omułków
– 4 ząbki czosnku
– pęczek zielonej pietruszki
– 2 papryczki chili
– 8 łyżek oliwy z oliwek
– 125 ml białego wina
– 1/2 cytryny
– 50 g tartego parmezanu lub grana padano
– sól morska i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku

Muszle oczyścić pod bieżącą wodą i tylko te zamknięte włożyć do dużego garnka z dużą ilością osolonej wody. Gotować około 7 minut. Następnie odłączyć pęsetą mięso muszli od skorupy. Muszle, które się nie otworzyły, należy wyrzucić. Makaron spaghetti ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni, na rozgrzanej oliwie z oliwek poddusić drobno posiekaną papryczkę chili i drobno posiekany czosnek. Zalać białym winem, dodać posiekaną natkę pietruszki i mięso omułków. Dolać sok z 1/2 cytryny i sos dusić około 5 minut. Dodać świeżo zmieloną sól morską i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku. Do sosu dodać ugotowany al dente makaron spaghetti, dodać starty parmezan lub grana padano, wymieszać i makaron podawać przystrojony posiekaną natką zielonej pietruszki.
Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania
Pozdrawiam
Aneta

 

Serdecznie gratulujemy!

garnek

garnek3

Opis nagrody:

Produkty marki DE SILVA® są idealne do wszystkich sposobów długotrwałego przygotowywania potraw, dla wszystkich tradycyjnych metod a także w kuchenkach mikrofalowych oraz na kuchniach gazowych. Idealne do przechowywania. Terracota® wzmacnia i uwydatnia aromat a także nadaje przygotowywanej potrawie specjalnego smaku. Poprzez jednolitą dystrybucję ciepła i stopniowe nagrzewnie się powierzchni naczynia, Terracota® pozwala na zachowanie w potrawie podstawowych mikroelementów jednocześnie zapobiegając przekształcaniu się tłuszczy w substancje szkodliwe zdrowiu. Dzięki swojej strukturze dłużej zatrzymuje ciepło.

Ze względu na porowatość terakoty zachowuje ona smaki żywności i właśnie dla tego po użyciu naczynia należy je myć dokładnie gorącą wodą przy użyciu zwykłych detergentów, najlepiej w zmywarce i w otwartej zmywarce pozostawić do wyschnięcia do góry nogami.  Pojawiające się pęknięcia powłoki ceramicznej to warunek konieczny aby naczynie nabrało odporności na ogień i zmian temperatury. Przed pierwszym użyciem powinno się wygotować naczynie uprzednio napełniając je wodą z octem. Proces ten złagodzi propagację dalszych pęknięć i ograniczy nasiąkanie porowatości potrawami, które będą przygotowywane.

 

zobacz również:

 

  1. Dlaczego warto gotować w garnkach z terakoty?
  2. Konkurs z Collagenshop.pl – do wygrania kuracja!
  3. Letni konkurs Eveline Cosmetics – do wygrania zestawy kosmetyków!
  4. Kuchnia włoska – tradycyjne przepisy

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

60 komentarzy do Włoskie garnki z terakoty – wyniki konkursu!

  1. avatar Braininside pisze:

    CIASTECZKA AMARETII (rodem z Toskanii)
    2 białka
    1 szklanka cukru pudru
    20g mączki migdałowej
    3 krople likieru amaretto
    kilka łyżek cukru pudru, w tym do obtoczenia gotowych ciasteczek
    Mączkę migdałową wymieszać z cukrem pudrem. Białka dodawać stopniowo mieszając na jednorodną masę. Na koniec dodać likier amaretto. Uformować kulki, obtoczyć w cukrze pudrze i położyć na blaszce wyłożonej papierem do wypieków. Piec 18 min w temp. 150 stop. C.
    PODAWAĆ ZE SŁODKIM KOKTAJLEM FERRARI
    1 porcja
    35ml wytrawnego wermutu
    35ml likieru amaretto
    3-4 kostki lodu z zatopionym dżemikiem z tamaryndu
    Do szklanki typu old-fashioned włożyć kostki lodu z tamaryndem, wlać wermut i likier. Wymieszać i … wypić przegryzając ciasteczkami amaretti.
    Reszta przepisów rodem z Włoch na Fb urodaizdrowie.pl

  2. avatar Emilia Wilk pisze:

    Mój niezawodny przepis na sos do spaghetti :
    1/2 kg mięsa wieprzowego najlepiej karkówki ,w kawałku a potem zmielić
    2 puszki pomidorów bez skórki
    1 duża cebula
    -oliwa z oliwek
    -sól
    -pieprz
    -2 kostki rosołowe
    – makaron do spaghetti
    – śmietana
    -bazylia i oregano
    Przygotowanie :
    -mięso mielimy
    -na oliwie z oliwek podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę
    – nastepnie wrzucamy mięso i podsmażamy mięso z cebulą ok. 15 minut
    -dodajemy pomidorki bez skórki i mieszamy
    -zalewamy szklanką bulionu z dwóch kostek i mieszamy
    -doprawiamy pieprzem,solą (gdy mało słone),bazylią i oregano
    -całość podgotowujemy jeszcze ok 15 minut

    -można dodać śmietany do smaku
    Potrawa gotowa.
    Podajemy ją z makaronem aldente typowo do spaghetti .
    Pycha :D
    -na koniec można dodać trochę śmietany do smaku
    -w garnku lub na patelni podsmażamy

  3. avatar Monika pisze:

    Rotolo z pieczoną papryką i ricottą

    Składniki:
    10 płatów makaronu lasagne
    2 duże czerwone papryki
    150 g sera ricotta
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    500 ml passaty pomidorowej
    garść sera bursztyn (może być parmezan)
    pół łyżeczki oregano
    1 łyżeczka octu balsamicznego
    sól
    (przepis na 2 spore porcje)

    Papryki myjemy, kroimy w mniejsze kawałki i pieczemy w 180 stopniach do miękkości. W międzyczasie cebulę kroimy w drobną kostkę, chwilę smażymy na patelni. Dorzucamy do niej rozdrobiony czosnek, smażymy 1 minutę. Do patelni dolewamy passatę i ocet balsamiczny, doprawiamy oregano i solą. Całość podgrzewamy. Płaty lasagne gotujemy w osolonej wodzie (pilnujcie ich żeby się nie skleiły), około 3 minuty, zalewamy je zimną wodą, odstawiamy. Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos pomidorowy. Każdy płat lasagne smarujemy niewielką ilością ricotty, posypujemy pokrojoną w małą kostkę pieczoną papryką, rolujemy jak naleśniki. Powstały rulon kroimy na pół i układamy w naczyniu z sosem pomidorowym (tak jak na zdjęciu). Całość posypujemy długo dojrzewającym serem i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.

  4. avatar Monika pisze:

    Ravioli z białym serem i suszonymi pomidorami

    Składniki:
    2 szklanki mąki pszennej
    1 jajko
    1 żółtko
    2-3 łyżki wody
    1 łyżka oliwy
    200 g białego sera
    10 suszonych pomidorów z zalewy
    1 ząbek czosnku
    świeżo mielony pieprz
    sól
    1 łyżeczka masła
    garść sera długodojrzewającego
    (przepis na 3 porcje)

    Z mąki, jajka, żółtka, wody, oliwy i szczypty soli, wyrabiamy ciasto. Musi być gładkie i sprężyste. Po wyrobieniu przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 30 min. Pomidory kroimy w małą kostkę, mieszamy z serem białym i rozdrobnionym czosnkiem, solimy i obficie pieprzymy. Ciasto dzielimy na dwie części i każdą bardzo cienko rozwałkowujemy, można stolnicę podsypać mąką. Byłoby fajnie, jakby udało Wam się uzyskać kształt prostokątów. Na jednej części, w odstępach około 4 cm, układamy po łyżeczce nadzienia. Drugim prostokątem przykrywamy całość i palcami dociskamy miejsca między nadzieniem. Ciasto, nożem lub radełkiem, dzielimy na kwadraty z farszem w środku. Ravioli wrzucamy do gotującej wody i gotujemy około minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Całość polewamy rozpuszczonym masłem, posypujemy serem Bursztyn i świeżo zmielonym pieprzem.

  5. avatar Monika pisze:

    Sałatka z pomidorów i oliwek

    Składniki:
    15 pomidorków (ja użyłam śliwkowych i koktajlowych)
    8 czarnych oliwek bez pestek
    8 zielonych oliwek bez pestek
    1 czerwona cebula
    1 łyżka poszatkowanych liści mięty
    2 łyżki oliwy extra virgin
    sok z połowy cytryny
    sól
    pieprz

    Pomidorki myjemy i kroimy na pół. Oliwki kroimy w grube plasterki, cebulę w piórka. Wszystko ze sobą mieszamy, dodajemy miętę, oliwę, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.

  6. avatar Magdalena. M pisze:

    zapiekanka szpinakowa, łatwa i pyszna.
    szpinak rozmrażamy(400g) w garnku. przysmażamy 3 cebule pokrojone w piórka potem robimy to samo z okolo pół kilo pieczarek równiez pokrojonych. Pierś kury kroimy w kosteczkę i podsmażamy.czosnek trzemy (ok 5-6 ząbków, wszystko zależy od tego jak bardzo lubimy ten smak). Gotujemy makaron świderki po ugotowaniu wszsytko razem mieszamy w żaroodpornym naczyniu. Pieprz sól do smaku. Na wierzch sypiemy starty zółty ser( ja go wmieszuję do reszty dodatkowo). Wkładamy to do piekarnika z termoobiegiem na 180-200 C na ok 40-50 min. Robi to furorę na każdej rodzinnej iprezie

  7. avatar Sara pisze:

    Na 3 łyżkach oleju usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy zbrązowieje – dodać 0.80 dag zmielonej łopatki wieprzowej. Usmażyć, aż będzie biała, dodać starte 2 marchewki średnie, ząbek czosnku, doprawić do smaku. Następnie dodać pokrojone pomidory z puszki oraz pół słoika sosu pomidorowego. Ugotować al dente makaron. Wymieszać. GOTOWE :-)
    Proste a jakie smaczne!!!

  8. avatar Goniurka pisze:

    Danie włoskie, które uwielbiamy to calzone, czyli pizza złożona na pół jak duży pieróg. Podam przepis na taką jaką robię w domu, pewnie jest trochę zmodernizowana.
    Ciasto:
    60 dkg mąki, 4 łyżki oliwy, 4 dkg drożdży, 400 ml wody, 2 łyżeczki cukru, łyżeczka soli.
    Połowę wody podgrzać i dodać drożdże, cukier i mieszać aż się rozpuszczą. Usypać kopczyk z mąki, wlać drożdże i wymieszać. Wlać resztę wody, oliwę, sól, zamieszać i zagnieść ciasto. Po 10 min. stanie się gładkie, elastyczne, uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.
    Teraz farsz. W zasadzie robimy takie, jak lubimy na pizzy. Ja podsmażam pieczarki z cebulką. Dodaję też salami, lub boczek, oczywiście ser, najlepiej mozzarella, oliwki. Co kto lubi.
    Z takiej ilości ciasta robię cztery calzone, rozgniatam kule i formuję koła, jak na pizzę, smaruję sosem pomidorowym, na połowie koła układam farsz, zostawiając odkryte brzegi, składam na pół i przykrywam ciastem farsz, zawijam brzeg, aby nie wypłynęły nam smakowitości ze środka. Na wierzchu można posmarować rozbełtanym jajkiem, aby było rumiane.
    Piec w dobrze rozgrzanym piekarniku (200 stopni) ok. 20 minut.
    U mnie w domu to hit kulinarny :)

  9. avatar Natalia S pisze:

    Owoce morza i ryby to produkty, które coraz częściej (na szczęście) pojawiają się w menu przeciętnego Polaka. Jeśli jeszcze nie przekonaliście się do morskich rarytasów, to zachęcam na początek lekkie połączenie szpinaku i świeżych muli – danie naprawdę delikatne, a zarazem zaskakuje intensywnością smaku i aromatu ziół.
    SKŁADNIKI :
    mule (1 kg)
    czosnek (1 ząbek)
    cebula (2 sztuki)
    seler – łodyga (2 sztuki)
    marchew (1 sztuka)
    pomidorki koktajlowe – czerwone i pomarańczowe (100 g)
    liście szpinaku (100 g)
    bazylia (pęczek)
    pietruszka (pęczek)
    mięta (pół pęczka)
    estragon (pół pęczka)
    białe wino (250 ml)
    bulion warzywny (250 ml)
    oliwa z oliwek (15 ml)
    masło (15 g)
    śmietana 12% (250 ml)
    makaron tagliatelle
    przyprawy : sól, pieprz
    PRZYGOTOWANIE :
    Małże oczyścić.
    Cebulę i czosnek obrać.
    Pokroić w cienkie plasterki.
    Seler opłukać i pokroić na mniejsze kawałki.
    Marchewkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
    W dużym garnku rozgrzać oliwę.
    Zeszklić cebulę.
    Następnie dodać czosnek, seler i marchew.
    Podsmażyć i zalać białym winem.
    Gotować parę minut do wyparowania alkoholu.
    Bulion posypać pieprzem.
    Dodać małże i dusić na małym ogniu 10 minut.
    Ugotować makaron al dente według instrukcji na opakowaniu.
    Wywar przecedzić i przelać do garnka.
    Dodać szpinak, bazylię, estragon, pietruszkę, miętę i doprawić.
    Gotować przez 10 minut.
    Dodać śmietanę oraz masło.
    Zagotować.
    Zmiksować.
    Pomidorki koktajlowe pokroić na 4 części.
    Dodać do zmiksowanego sosu.
    Dodać małże, makaron i lekko podgrzać cały czas mieszając.

    PRZEPIS Z AUTORSKIEGO BLOGA : http://WWW.SERCEDOSMAKU.BLOGSPOT.COM

  10. avatar Anna W pisze:

    Wybrałam przepis na lasagne, myślę,że wiele osób podziela moją pasję do tej włoskiej potrawy :)
    Składniki:
    200 g makaronu lasagne (ze sklepu)
    400 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
    2-4 ząbki czosnku
    2 cebule
    500 g dojrzałych, obranych ze skórki pomidorów lub pomidorów z puszki
    100 g oliwy z oliwek
    150 – 400 g żółtego sera w zależności kto ile lubi
    kilka pomidorów do dekoracji
    sól
    Sos beszamelowy:
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    500 ml mleka
    suszone oregano i tymianek
    bazylia świeża lub suszona
    Przygotowanie:
    Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy cebulę, a następnie mięso z czosnkiem mieszając przez ok 10 – 15 min. Dodajemy pomidory. Doprawiamy solą, oregano, tymiankiem, bazylią.
    sos beszamelowy:
    Rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki, dolewamy zimne mleko i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min aż do zgęstnienia, stale mieszając. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
    Następnie:
    Płaty lasagni układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą, na makaron kładziemy trochę sera, potem sos bolognese, sos beszamelowy, ser, ponownie układamy płaty makaronu itd. do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy tartym serem. Lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200ºC, pieczemy ok 40 minut.

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Co na ściany do salonu?
Moim zdaniem sprawdzą się panele na ścianę. W nowoczesnych wnętrzach świetnie sprawdzą...
Najtrudniejsze kierunki studiów
Moim zdaniem to przyszły student powinien wiedzieć i decydować jakie są jego zainteresowania...
opadająca powieka
Jednym z naturalnych sposobów na zlikwidowanie problemu opadającej powieki są okłady na opadające powieki....
moda męska
Wiosna 2024 to świetny moment na powrót do stylu retro. Płaszcze męskie i cieplejsze...