Sylwestrowa lista drinków z TABASCO®

19 grudnia 2012, dodał: 5tka
Artykuł zewnętrzny

Nieodłącznym atrybutem nocy sylwestrowej są oryginalne drinki, które z powodzeniem rozkręcają każdą imprezę. Dlatego warto znać kilka ciekawych przepisów na różnorodne shoty i koktajle, które bez wątpienia zaimponują znajomym. Królem tegorocznych zabaw będzie TABASCO®, które nutką pikanterii zaostrzy apetyt gości na jeszcze więcej tanecznych szaleństw.

Jak przyrządzić drinki, aby nasi znajomi chcieli wracać do nas jak najczęściej? Wystarczy znajomość paru zasad z zakresu miksologii, czyli nauki o mieszaniu napojów. W telegraficznym skrócie, miksologia jest sztuką, która polega na splataniu ze sobą składników w taki sposób, aby uzyskać napój o jak najbardziej subtelnym i wyrafinowanym smaku oraz wyglądzie. Należy pamiętać, że czynność ta nie jest mechanicznym mieszaniem, lecz sztuką prawidłowego łączenia składników w harmonijną całość. Wyróżniamy kilka metod miksowania, takich jak np. nalewanie na lód, mieszanie w szkle, czy przyrządzanie w shakerze. Wszelkie składniki wykorzystywane do przygotowania drinków, a szczególnie woda, soki i napoje bezalkoholowe powinny być zmrożone lub mocno schłodzone.

Ważne, by nie skupiać się na samej prezencji napoju, bo każdy może zrobić drinka, włożyć do niego parasolkę i nazwać go koktajlem. Prawdziwą umiejętnością jest kreatywne i twórcze połączenie kilku składników, dzięki którym napój zamienia się swoiste dzieło sztuki. Istotny jest wybór odpowiedniego alkoholu, dobór składników, syropów, jak i przypraw czy sosów, takich jak TABASCO®. Nieodpowiednie proporcje składników mogą zmienić nasze cudo w koszmar. Niewątpliwie sekretem pysznego drinka jest przepis, który ucieszy nie tylko oczy, ale również podniebienia naszych gości. Oto receptury stworzone przez ekspertów marki TABASCO®, które mogą się przydać początkującym barmanom amatorom i perfekcyjnym gospodarzom w nadchodzącym karnawale:

Na rozgrzewkę shoty – 69 in a pool

Sylwestrowe szaleństwo najlepiej rozpocząć od czegoś mocniejszego i rozgrzewającego Shoty to drinki o małej pojemności, które, jak sama nazwa wskazuje wypija się bardzo szybko. Niewątpliwie poprawią humory naszym gościom i będą idealną rozgrzewką przed resztą zabawy.

Składniki:

30ml wódki

30ml Bacardi

Odrobina soku z cytryny

1 kropla TABASCO®

Wszystkie składniki wlewać warstwami do kieliszka (30-60 ml). Drink wypija się jednym haustem, na raz.

Przerwa w tańcu – Corazon Sangrita

Corazon Sangrita to idealny drink na szybkie orzeźwienie. Warto napić się go od razu po zejściu z parkietu. Będzie również sprzyjał długim rozmowom „od serca”.

Składniki:

60ml soku limonkowego

¾ łyżeczki TABASCO®

¾ łyżeczki sosu do steków

Syrop Grenadine

Odrobina soli

Odrobina pieprzu

30ml Tequila Corazon Reposado

Wszystkie składniki wymieszać i wlać do kieliszka.

O pólnocy – Cancum make a wish

W Sylwestrową Noc, gdy nadejdzie północ, wszyscy wpadają w wir wzajemnych uścisków oraz życzeń dla swoich bliskich. Sylwester jest dniem optymistów, każdy życzy sobie czegoś lepszego. O północy wręcz idealnym drinkiem będzie  Cancum Make a Wish. Spełnienie życzeń gwarantowane!

Skład:

70ml wódki

15ml wermutu

1 łyżeczka soku oliwkowego

1 kropla TABASCO®

1 łyżeczka Tequili

Dodaj wszystkie składniki oprócz Tequili i je wymieszaj. Drink podawany jest w kieliszku do Margarity. Brzeg kieliszka należy obtoczyć solą, następnie przelać napój do szklanki. Na koniec dodać tequilę i serwować gościom.

Potrzebna energia do dalszej zabawy – Go Go Godzilla

Godzina coraz późniejsza, a goście zaczynają być zmęczeni. Aby dodać im energii i zachęcić do dalszej zabawy należy podać coś mocniejszego. Najlepiej sprawdzą się elektryzujące shoty Go Go Godzilla.

Skład:

30 ml wódki

30 ml Mountain Dew

4 krople TABASCO®

Wymieszaj wódkę i Mountain Dew w kieliszku. Następnie dodaj TABASCO®. Pij na raz.

Na syndrom dnia następnego – krzepiąca Bloody Mary

Krwawa Mary działa znakomicie na popularną i okropnie ciężką przypadłość potocznie zwaną kacem. Gwarantujemy, że drink pomoże zapomnieć o problemach związanych z kacem i szybko postawi na nogi.

Skład:

70 ml Wódki

85 ml soku pomidorowego

Odrobinę soku z cytryny

2 krople TABASCO®

2 łyżeczki Sosu Worcestershire

Sól i pieprz

Do naczynia, na kostki lodu wlewamy wódkę oraz sok pomidorowy. Dodajemy sos Worcestershire, TABASCO® oraz szczyptę soli i pieprzu dla smaku. Udekorować kawałkiem limonki.

file1355927798



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz