Surówka z włoskiej kapusty z rzodkiewką i jabłkiem
Artykuł zewnętrzny
Kapusta włoska – to niezwykłe warzywo pochodzi z alpejskiego regionu u zbiegu granic Szwajcarii, Włoch i Francji. Piękne, intensywnie zielone i karbowane liście nie tylko zachwycają swoim wyglądem, ale też kryją w sobie mnóstwo cennych składników odżywczych. Nie od dziś wiadomo, że podczas gotowania część z nich zostaje utracona, dlatego surowe warzywa mają ich najwięcej, a jeśli surowe to… surówka! Zapraszam dzisiaj na doskonałą surówkę ze świeżej kapusty włoskiej.
Składniki:
- 140 g kapusty włoskiej,
- 25-30 g marchewki,
- 3 rzodkiewki,
- 1/2 słodkiego jabłka,
- cebulka dymka,
- szczypiorek,
- 2 czubate łyżki majonezu wegańskiego.
Przygotowanie:
Kupując kapustę włoską na surówkę najlepiej wybrać małą główkę, a jeśli wykorzystujemy kapustę również do innych potraw, to wtedy najlepiej zostawić do surówki jej środkową część. Szatkujemy liście na drobno i wrzucamy do miski. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. To samo robimy z rzodkiewkami. Cebulkę dymkę siekamy na drobno razem ze szczypiorkiem. Z połówki jabłka usuwamy gniazdo nasienne i również ścieramy na tarce. Wszystkie składniki mieszamy z dwiema czubatymi łyżkami wegańskiego majonezu. Nie ma potrzeby doprawiać już niczym innym.
Próbowałyście już surówki z takiej kapusty?