Ryba duszona z fasolką szparagową
Rybę można przyrządzić na wiele różnych sposobów, choć najczęściej podajemy ją pieczoną lub smażoną, jako element głównego dania. Tymczasem świetnie sprawdzi się także w wieloskładnikowych daniach. Potrawą, do której Was zachęcam, jest ryba duszona z fasolka szparagową, marchewką i pieczarkami, z dodatkiem podsmażanej cebulki. Świetna opcja na obiad czy na wczesną kolację, zwłaszcza dla osób, które chciałyby ograniczyć spożycie ziemniaków, bo danie można podawać bez nich i bez ich zamienników.
Składniki:
- 2 filety z dowolnej ryby (w przepisie wykorzystano mintaja),
- 1 cebula biała,
- 1 spora marchewka,
- około 5-6 dużych pieczarek,
- 200 g fasolki szparagowej żółtej i zielonej,
- olej do podsmażenia cebulki,
- pół łyżeczki tymianku,
- pół łyżeczki suszonej bazylii,
- dwie łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli,
- świeży szczypiorek do posypania.
Przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki pokroić na nieco większe kawałki. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulkę. Dodać pieczarki. Marchewkę pokroić w cienkie słupki i wrzucić na patelnię. Chwilkę podsmażać. Fasolkę szparagową pokroić na kawałki o długości około centymetra. Wrzucić na patelnię. Jeśli używamy świeżej fasolki, trzeba będzie dodać odrobinę wody, aby mogła się poddusić. Przy wykorzystaniu mrożonej nie ma takiej potrzeby. Przykrywamy pokrywką i dusimy.
Rybę siekamy nożem na drobne kawałki i dorzucamy do warzyw. Doprawiamy bazylią, tymiankiem i sosem sojowym. Mieszamy z warzywami i ponownie przykrywamy. Dusimy do momentu, w którym marchewka zmięknie, mieszając od czasu do czasu. Jeśli ryba została posiekana na drobne części, zrobi się dość szybko. Przed podaniem posypać świeżo siekanym szczypiorkiem.
Czy w Waszej kuchni ryba jest równie mile widziana w menu, co w mojej?