Ryba duszona z fasolką szparagową

18 lutego 2022, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Rybę można przyrządzić na wiele różnych sposobów, choć najczęściej podajemy ją pieczoną lub smażoną, jako element głównego dania. Tymczasem świetnie sprawdzi się także w wieloskładnikowych daniach. Potrawą, do której Was zachęcam, jest ryba duszona z fasolka szparagową, marchewką i pieczarkami, z dodatkiem podsmażanej cebulki. Świetna opcja na obiad czy na wczesną kolację, zwłaszcza dla osób, które chciałyby ograniczyć spożycie ziemniaków, bo danie można podawać bez nich i bez ich zamienników.

Składniki:

  • 2 filety z dowolnej ryby (w przepisie wykorzystano mintaja),
  • 1 cebula biała,
  • 1 spora marchewka,
  • około 5-6 dużych pieczarek,
  • 200 g fasolki szparagowej żółtej i zielonej,
  • olej do podsmażenia cebulki,
  • pół łyżeczki tymianku,
  • pół łyżeczki suszonej bazylii,
  • dwie łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli,
  • świeży szczypiorek do posypania.

 

Przygotowanie:

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki pokroić na nieco większe kawałki. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulkę. Dodać pieczarki. Marchewkę pokroić w cienkie słupki i wrzucić na patelnię. Chwilkę podsmażać. Fasolkę szparagową pokroić na kawałki o długości około centymetra. Wrzucić na patelnię. Jeśli używamy świeżej fasolki, trzeba będzie dodać odrobinę wody, aby mogła się poddusić. Przy wykorzystaniu mrożonej nie ma takiej potrzeby. Przykrywamy pokrywką i dusimy.

Rybę siekamy nożem na drobne kawałki i dorzucamy do warzyw. Doprawiamy bazylią, tymiankiem i sosem sojowym. Mieszamy z warzywami i ponownie przykrywamy. Dusimy do momentu, w którym marchewka zmięknie, mieszając od czasu do czasu. Jeśli ryba została posiekana na drobne części, zrobi się dość szybko. Przed podaniem posypać świeżo siekanym szczypiorkiem.

Czy w Waszej kuchni ryba jest równie mile widziana w menu, co w mojej?