Niedobory żywieniowe nie tylko w chorobie Hashimoto, ale również u osób zdrowych prowadzą do wyniszczenia organizmu i pogorszenia funkcjonowania wszystkich układów znajdujących się w naszym ciele. Odpowiednia suplementacja składników niedoborowych sprawi, że tarczyca, jak i cały organizm zacznie prawidłowo działać.
Pamiętaj, że suplementacja nie zastąpi zdrowej i zbilansowanej diety! Jest to tylko dodatek, a nie zamiennik!
Żelazo
Ferrytyna jest to białko, które magazynuje żelazo, a jej niski poziom, który często występuje w Hashimoto odpowiada za zmęczenie, wyczerpanie, uczucie zimna oraz wypadanie włosów. Jej odpowiedni poziom odpowiada za prawidłową pracę peroksydazy tarczycowej, która odpowiedzialna jest za wytwarzanie hormonów tarczycy.
Żelazo lepiej wchłaniane jest z obecnością witaminy C, dlatego najlepszym sposobem na zwiększenie poziomu żelaza w organizmie jest spożywanie produktów bogatych w żelazo razem z produktami bogatymi w witaminę C.
Produkty, w których znajdziemy żelazo to:
- mięso, szczególnie podroby
- żółtka jaj
- pełnoziarniste produkty zbożowe
- zielona pietruszka
- szpinak
- orzechy
Selen
Odpowiednia podaż selenu odpowiada za neutralizację szkodliwych czynników wpływających na pracę tarczycy oraz neutralizuje nadmiar jodu, który prowadzi do zaostrzenia reakcji autoimmunologicznej i powstania zwiększonego stanu zapalnego. Jego niedobór jest jednym z czynników przyczyniających się do powstawania Hashimoto. Badania wskazują, że suplementacja u osób chorych wpływa pozytywnie na łagodzenie objawów oraz zmniejsza poziom przeciwciał anty-TPO, które są charakterystyczne dla tego schorzenia.
Zalecana dawka to 75-200 μg i nie należy spożywać w nadmiernych ilościach, bo może wykazywać działanie toksyczne.
Produkty, w których znajdziemy selen to:
- ryby (łosoś, halibut, dorsz)
- owoce morza
- jajka
- mleko oraz jego przetwory
- orzechy brazylijskie
Cynk
Jest niezbędny do produkcji TSH, a jego odpowiedni poziom odpowiada za prawidłowe przekształcanie T4 w T3. Dodatkowo badania wskazują, że jego niski poziom wpływa na podwyższenie przeciwciał przeciwtarczycowych i prowadzi do powstawania procesu zapalnego. Głównymi objawami niedoboru jest cienkie i łamliwe paznokcie, a także gojenie się ran.
Zalecana suplementacja wynosi 10-20 mg/dzień.
Znajdziemy go w takich produktach, jak:
- kasza gryczana
- owoce morza
- mięso (wołowina, wieprzowina, kurczak)
- jajka
- pestki dyni
Witamina D
Ma znaczący wpływ na układ odpornościowy i kostny, a jej zbyt niski poziom może wpływać na powstawanie stanu zapalnego. Przeprowadzono badanie, które wykazało, że osoby chorujące na Hashimoto i mające niedobór witaminy D3 wykazują wyższy poziom przeciwciał anty-TPO, niż osoby bez niedoboru. Wyniki wskazują, że niedostateczna podaż witaminy D może być związana z patogenezą Hashimoto a suplementacja może przyczynić się do leczenia pacjentów z tą chorobą.
Rekomendowana dawka suplementacji to 800-2000 j.m. w zależności od masy ciała, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, od października do kwietnia, gdzie występuje niedostatek promieni słonecznych.
Znajdziemy ją w:
- rybach (łosoś, węgorz, śledź, dorsz, makrela)
- olejach roślinnych
- nabiale
- jajkach
Witamina B12
Wpływa na prawidłowe powstawanie T3. W Hashimoto często może współistnieć niedokrwistość megaloblastyczna, za którą odpowiada niedobór witaminy B12. Jej niski poziom może też prowadzić do powstawania stanów zapalnych, problemów z trawieniem oraz pogorszeniem koncentracji i procesów zapamiętywania.
W zależności od stopnia niedoboru zalecana dawka suplementacji wynosi 250 – 5000 μg.
Znajdziemy ją w:
- podrobach – nerki i wątroby (cielęce, wołowe, drobiowe),
- rybach
- owocach morza
- jajkach
- nabiale – mleko, jogurty naturalne, sery pleśniowe
Pamiętaj, że dawka, jak i rodzaj suplementu powinien być skonsultowany ze specjalistą. Stosowanie suplementacji na własną rękę może prowadzić do pogorszenia zdrowia.
opracowanie: dietetyk Magdalena Nowicka
www.instagram.com/mnowicka.dietetyk
zobacz również:
![]() | Śniadania w chorobie Hashimoto |
![]() | Dieta w Hashimoto – szybkie i proste przepisy |
![]() | Dieta w Hashimoto, refluksie i przepuklinie przełyku – zalecenia żywieniowe |