Suplementacja w chorobie Hashimoto | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Suplementacja w chorobie Hashimoto

20 marca 2023, dodał: mnowicka.dietetyk
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Niedobory żywieniowe nie tylko w chorobie Hashimoto, ale również u osób zdrowych prowadzą do wyniszczenia organizmu i pogorszenia funkcjonowania wszystkich układów znajdujących się w naszym ciele. Odpowiednia suplementacja składników niedoborowych sprawi, że tarczyca, jak i cały organizm zacznie prawidłowo działać.

Pamiętaj, że suplementacja nie zastąpi zdrowej i zbilansowanej diety! Jest to tylko dodatek, a nie zamiennik!

dieta hashimoto

Żelazo

Ferrytyna jest to białko, które magazynuje żelazo, a jej niski poziom, który często występuje w Hashimoto odpowiada za zmęczenie, wyczerpanie, uczucie zimna oraz wypadanie włosów. Jej odpowiedni poziom odpowiada za prawidłową pracę peroksydazy tarczycowej, która odpowiedzialna jest za wytwarzanie hormonów tarczycy.

Żelazo lepiej wchłaniane jest z obecnością witaminy C, dlatego najlepszym sposobem na zwiększenie poziomu żelaza w organizmie jest spożywanie produktów bogatych w żelazo razem z produktami bogatymi w witaminę C.

Produkty, w których znajdziemy żelazo to:

  • mięso, szczególnie podroby
  • żółtka jaj
  • pełnoziarniste produkty zbożowe
  • zielona pietruszka
  • szpinak
  • orzechy

selen w diecie

Selen

Odpowiednia podaż selenu odpowiada za neutralizację szkodliwych czynników wpływających na pracę tarczycy oraz neutralizuje nadmiar jodu, który prowadzi do zaostrzenia reakcji autoimmunologicznej i powstania zwiększonego stanu zapalnego. Jego niedobór jest jednym z czynników przyczyniających się do powstawania Hashimoto. Badania wskazują, że suplementacja u osób chorych wpływa pozytywnie na łagodzenie objawów oraz zmniejsza poziom przeciwciał anty-TPO, które są charakterystyczne dla tego schorzenia.

Zalecana dawka to 75-200 μg i nie należy spożywać w nadmiernych ilościach, bo może wykazywać działanie toksyczne.

Produkty, w których znajdziemy selen to:

  • ryby (łosoś, halibut, dorsz)
  • owoce morza
  • jajka
  • mleko oraz jego przetwory
  • orzechy brazylijskie

cynk w diecie

Cynk

Jest niezbędny do produkcji TSH, a jego odpowiedni poziom odpowiada za prawidłowe przekształcanie T4 w T3. Dodatkowo badania wskazują, że jego niski poziom wpływa na podwyższenie przeciwciał przeciwtarczycowych i prowadzi do powstawania procesu zapalnego. Głównymi objawami niedoboru jest cienkie i łamliwe paznokcie, a także gojenie się ran.

Zalecana suplementacja wynosi 10-20 mg/dzień.

Znajdziemy go w takich produktach, jak:

  • kasza gryczana
  • owoce morza
  • mięso (wołowina, wieprzowina, kurczak)
  • jajka
  • pestki dyni

wapń w diecie

Witamina D

Ma znaczący wpływ na układ odpornościowy i kostny, a jej zbyt niski poziom może wpływać na powstawanie stanu zapalnego. Przeprowadzono badanie, które wykazało, że osoby chorujące na Hashimoto i mające niedobór witaminy D3 wykazują wyższy poziom przeciwciał anty-TPO, niż osoby bez niedoboru. Wyniki wskazują, że niedostateczna podaż witaminy D może być związana z patogenezą Hashimoto a suplementacja może przyczynić się do leczenia pacjentów z tą chorobą.

Rekomendowana dawka suplementacji to 800-2000 j.m. w zależności od masy ciała, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, od października do kwietnia, gdzie występuje niedostatek promieni słonecznych.

Znajdziemy ją w:

  • rybach (łosoś, węgorz, śledź, dorsz, makrela)
  • olejach roślinnych
  • nabiale
  • jajkach

Witamina B12

Wpływa na prawidłowe powstawanie T3. W Hashimoto często może współistnieć niedokrwistość megaloblastyczna, za którą odpowiada niedobór witaminy B12. Jej niski poziom może też prowadzić do powstawania stanów zapalnych, problemów z trawieniem oraz pogorszeniem koncentracji i procesów zapamiętywania.

W zależności od stopnia niedoboru zalecana dawka suplementacji wynosi 250 – 5000 μg.

Znajdziemy ją w:

  • podrobach – nerki i wątroby (cielęce, wołowe, drobiowe),
  • rybach
  • owocach morza
  • jajkach
  • nabiale – mleko, jogurty naturalne, sery pleśniowe

Pamiętaj, że dawka, jak i rodzaj suplementu powinien być skonsultowany ze specjalistą. Stosowanie suplementacji na własną rękę może prowadzić do pogorszenia zdrowia.

opracowanie: dietetyk Magdalena Nowicka

www.instagram.com/mnowicka.dietetyk

zobacz również:

Śniadania w chorobie Hashimoto

Dieta w Hashimoto – szybkie i proste przepisy

Dieta w Hashimoto, refluksie i przepuklinie przełyku – zalecenia żywieniowe

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz