Śniadania w chorobie Hashimoto | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Śniadania w chorobie Hashimoto

6 marca 2023, dodał: pinkmause
Artykuł zewnętrzny

Dieta ma ogromne znaczenie u osób z chorobą Hashimoto. Powinna odżywiać organizm, regulować gospodarkę hormonalną oraz metabolizm, działać przeciwzapalnie i uwzględniać indywidualne wskazania.

hashimoto

Należy przestrzegać godzinnej przerwy między połknięciem tabletki a śniadaniem. Ma to ogromne znaczenie dla właściwego przyswajania substancji aktywnej z leku. Produkty, które będą stanowiły bazę zdrowego śniadania osoby z Hashimoto lub niedoczynnością tarczycy to: węglowodany złożone (np. pełnoziarniste pieczywo, płatki, kasze), dobrej jakości białko (np. jajka, dobrej jakości wędlina, ryby), roślinne źródła białka (nasiona roślin strączkowych, komosa ryżowa, amarantus, orzechy i pestki), zdrowe tłuszcze (np. oleje roślinne, awokado, orzechy, nasiona chia), źródła składników mineralnych i witamin, które są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy (magnezu, żelaza, selenu, cynku, jodu, witaminy B12).

dieta w hashimoto

Warto zwrócić uwagę, aby posiłki bazowały na jak największej ilości świeżych i prostych produktów. Warto jeść produkty o dużym potencjale przeciwzapalnym, takie jak imbir, kurkuma, natka pietruszki, olej rzepakowy i lniany, oliwa, czosnek, tłuste ryby morskie (łosoś i makrela). Leczeniu sprzyjają warzywa, zwłaszcza zielone, ale dobrze jest sięgać po warzywa we wszystkich kolorach. Ważne są też produkty pełnoziarniste, szczególnie pieczywo na zakwasie, a także orzechy i pestki. Warto sięgać po fermentowane napoje mleczne, a także roślinne zamienniki mleka (mogą je pić osoby z nietolerancją laktozy), które są wzbogacone w wapń i dostarczają tych samych witamin i minerałów, co produkty (migdały, owies, ryż, kokos), z których są zrobione.

śniadanie w hashimoto

Owsianka z jabłkiem i cynamonem

Składniki:
– 4 łyżki płatków owsianych
– ¾ szklanki mleka owsianego
– 1 jabłko
– ½ łyżeczki miodu
– 1 łyżeczka rodzynek
– szczypta cynamonu
– 2 orzechy włoskie

Przygotowanie:
W rondelku zagotować mleko. Wrzucić płatki i cynamon. Gotować ok. 5 min. Przełożyć do miseczki. Dodać starte na tarce lub pokrojone jabłko, miód, rodzynki i posiekane orzechy.

Owsianka z jabłkiem i cynamonem

Omlet z pomidorami i świeżą bazylią

Składniki:
– 2 jajka
– 1 łyżka wody
– szczypta soli
– szczypta pieprzu
– 8 pomidorków koktajlowych
– kilka liści świeżej bazylii
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Jajka dobrze ubić trzepaczką z wodą, solą i pieprzem. Pomidorki przekroić na ćwiartki. Na patelni dobrze rozgrzać oliwę. Wlać ubite jajka i na bardzo wolnym ogniu smażyć. Po około 2 min. dodać pomidorki i bazylię. Przykryć pokrywą i smażyć do ścięcia się jajek. Złożyć na pół i przełożyć na talerz.

Omlet z pomidorami i świeżą bazylią

Kanapka z pastą z awokado i jajkiem

Składniki:
– 1 kromka dobrej jakości chleba np. gryczanego
– 1 jajko
– ¼ awokado
– ½ łyżeczki soku z cytryny
– szczypta soli
– szczypta pieprzu
– 1 łyżka posiekanego szczypiorku
– 1 łyżeczka sezamu
– kilka liści szpinaku

Przygotowanie:
Jajko ugotować na twardo. Wystudzić i pokroić w kostkę. Awokado wydrążyć i rozgnieść z sokiem z cytryny, szczypiorkiem, solą i pieprzem. Wymieszać z jajkiem. Pieczywo przykryć listkami szpinaku i posmarować pastą z awokado. Gotową kanapkę posypać sezamem.

Kanapka z pastą z awokado i jajkiem

Jajka posadzone na świeżym szpinaku

Składniki:
– 2 jaja
– 3 garści świeżego szpinaku, może być mieszanka (ok. 75 g)
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka startego parmezanu (5 g)
– przyprawy: szczypta soli, pieprz

Przygotowanie:
Nagrzać patelnię z oliwą, wrzuć posiekany ząbek czosnku. Po chwili wyłożyć na patelnię szpinak, dodać pieprz, mieszać przez 2 min. Wbić jajka. Posypać parmezanem. Przykryć na tak długo, aby ścięło się białko, ale aby żółtko było w środku płynne.

Jajka posadzone na świeżym szpinaku

Faszerowane pieczarki

Składniki:
– 10 dużych pieczarek
– oliwa z oliwek
– 10 małych jaj (np. przepiórczych)
– 20 g sera, startego (opcjonalnie)
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka jogurtu naturalnego BL
– zioła, do smaku
– sól dla smaku
– pieprz do smaku

Przygotowanie:
Oczyścić grzyby i ostrożnie usunąć nóżki. Nóżki pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni z odrobiną oliwy z drobno posiekanym czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać z jogurtem. Kapelusze pieczarek ułożyć na patelni i smażyć krótko na niewielkiej ilości oliwy. Kapelusze napełnić przygotowanym nadzieniem, posypać serem i rozbić na nim jajko. Piec piekarniku nagrzanym do 160 st. C przez ok. 20 min. Posypać posiekanymi ziołami.

Faszerowane pieczarki

Jajecznica z łososiem

Składniki:
– 3 jajka
– 2 plastry łososia wędzonego na zimno
– 1 łyżka oliwy
– garść posiekanego koperku/szczypiorku
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać oliwę. Pokroić w cienkie paski łososia. Na patelnię wbić jajka, dodać sól i pieprz. Wymieszać do momentu lekkiego ścięcia. Dorzucić łososia i ciągle powoli mieszać, aż do czasu, gdy uzyskamy pożądaną przez siebie konsystencję jajecznicy. Gotowe danie posypać ziołami.

Jajecznica z łososiem

zobacz również:

Obiad w diecie Hashimoto

Wszystko o hashimoto – jadłospis i przepisy

Dieta w hashimoto i produkty zakazane

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...