Apetyczny i dekoracyjny wygląd ciasta czy deseru to pierwszy krok do kulinarnego sukcesu. Zanim bowiem ręka sięgnie po kawałek tortu lub szarlotki, to oko ocenia czy warto spróbować.
W atrakcyjnym dekorowaniu wypieków i deserów przodują mistrzowie cukiernictwa. Z masy cukrowej, marcepana czy czekolady potrafią wyczarować niezwykłe, słodkie ozdoby. Nie trzeba być zawodowcem, by we własnym domu przygotować równie atrakcyjne dekoracje. Wystarczy zaopatrzyć się w produkty Delecty, dostępne w każdym sklepie spożywczym i poznać kilka sztuczek.
Róża z cukru
Klasyczną dekoracją tortów jest róża z masy cukrowej. Jej przygotowanie, choć wydaje się trudne, nie powinno sprawić kłopotu nawet początkującym adeptom sztuki kulinarnej. Tajemnica tkwi w składnikach. Podstawę stanowi glukoza – cukier prosty, dostępny w sypkiej postaci w ofercie Delecty, żelatyna, cukier puder i galaretki, które nadają pożądany kolor. By uzyskać masę czerwoną lub różową, wystarczy sięgnąć po galaretkę truskawkową, wiśniową czy porzeczkową. Masę pomarańczowo-żółtą otrzymamy z dodatkiem galaretki brzoskwiniowej, pomarańczowej, cytrynowej lub gruszkowej. Zielone listki do cukrowych kwiatów wykonamy z masy z dodatkiem galaretki agrestowej.
W okresie bożonarodzeniowym, z masy cukrowej możesz przygotować figurkę choinki z bombkami, która udekoruje wypieki na świątecznym stole. Równie dobrze masa sprawdzi się jako materiał do przygotowania słodkich ozdób na choinkę np. aniołków czy ptaszków.
Masa marcepanowa
Ozdobne figurki i ornamenty do dekoracji wykonuje się także z masy marcepanowej. Klasyczny marcepan jest dość drogi, bo powstaje na bazie migdałów. W domowych warunkach można przygotować jego ekonomiczną wersję, z wykorzystaniem podstawowych składników: mąki, margaryny, cukru pudru i olejku migdałowego Delecta.
Kolorowe róże czy marcepanowe ozdoby doskonale będą prezentować się na torcie uprzednio oblanym polewą czekoladową, na przykład o smaku ciemnej czekolady Delecta. A może z marcepanowej masy ulepisz słodkie postaci do bożonarodzeniowej szopki?
Możliwości twórczego ozdabiania wypieków i deserów jest nieskończenie wiele. Produkty, inspirujące do słodkich eksperymentów dekoracyjnych, takie jak: kremy, budynie, śnieżki i polewy czekoladowe z oferty Delecty, zapewnią sukces kulinarny za każdym razem. Z wykorzystaniem budyniów Delecta przygotujesz pyszne masy do ciast w różnych smakach – od cappuccino po krem waniliowy do kremówki. Bardziej zabiegane panie domu mogą sięgnąć po bogatą gamę kremów do ciast. Do popularnej karpatki, Delecta oferuje tradycyjny Krem Karpatka oryginalny.
Więcej przepisów i informacji o produktach na www.delecta.pl oraz w magazynie klubu konsumenta Delecty – „Delektynka”.
Róża z cukru
Składniki:
· glukoza Delecta (100 g)
· żelatyna Delecta (50 g)
· 1 galaretka o smaku truskawkowym Delecta (79 g)
· 1 galaretka o smaku agrestowym Delecta (79 g)
· 16 łyżek cukru pudru
· mąka ziemniaczana do posypywania stolnicy
Sposób przygotowania:
Róża
1. Rozpuść w 3 łyżkach wrzącej wody po jednej płaskiej łyżeczce galaretki o smaku truskawkowym i żelatyny, wystudź.
2. Do miski wsyp 1 łyżkę glukozy, 8 łyżek przesianego cukru pudru, wlej dwie łyżki rozpuszczonej galaretki z żelatyną i zagnieć ręką ciasto, jak na makaron.
3. Dobrze wyrobione ciasto cienko rozwałkuj, posypując stolnicę mąką ziemniaczaną.
4. Kieliszkiem od wódki o średnicy ok. 3,5 cm wykrój z ciasta krążki i zwiń w ruloniki, formując różę.
5. Na jedną różę potrzeba ok. 5 – 6 krążków (środek i płatki róży). Uformowane kwiaty układaj delikatnie na papierze do pieczenia. Pozostaw do zastygnięcia. Różami można dekorować tory, mazurki czy ulubione desery.
Listki
1. Rozpuść w 3 łyżkach wrzącej wody po jednej płaskiej łyżeczce galaretki o smaku agrestowym i żelatyny, wystudź.
2. Do miski wsyp 1 łyżkę glukozy, 8 łyżek przesianego cukru pudru, wlej dwie łyżki rozpuszczonej galaretki z żelatyną i zagnieć ręką ciasto, jak na makaron.
3. Dobrze wyrobione ciasto cienko rozwałkuj, posypując stolnicę mąką ziemniaczaną.
4. Nożem wykrawaj kształty liści – w ilościach i wielkościach wg uznania.
Masa marcepanowa
Składniki:
· 50 ml wody
· olejek migdałowy Delecta (10 ml)
· 250 g cukru pudru
· 50 g mąki
· 25 g margaryny
Sposób przygotowania:
1. Wodę z margaryną gotuj do całkowitego rozpuszczenia się margaryny.
2. Do wrzątku wsyp mąkę i mieszaj, aż powstanie lepka masa. Całość ostudź.
3. Wystudzoną masę z mąki i margaryny zagniataj, stopniowo dosypując cukier puder do chwili, gdy marcepan stanie się plastyczny.
4. Na koniec dodaj kilka kropli olejku migdałowego i ponownie zagnieć.
5. Z gotowej masy marcepanowej formuj dowolne kształty do dekoracji swoich wypieków i deserów.
Wydaje mi się że przepis na masę cukrową który jest poniżej przeze mnie podany jest łatwiejszy od obecnego na stronie.
Masa Cukrowa
Składniki:
-800 g cukru pudru
-3 łyżeczki glukozy
-3 łyżeczki żelatyny
-50ml (lub 100ml)gorącej wody
Wykonanie:
Do szklanki nalewam ok.50 ml gorącej wody.Do gorącej wody dodaję żelatynę i dokładnie mieszam aż się rozpuści.Następnie dodaję glukozę i też mieszam.Na stolnicę wysypuję trochę cukru pudru (tak ze 3 szklanki)i wlewam powoli rozrobioną żelatynę z glukozą.Mieszam,a jak już złapie trochę cukru pudru to zaczynam zgniatać.Gniotę dosypując puder.Masę wałkuję na stolnicy wcześniej posmarowanej olejem.
*Bez glukozy masa będzie się kruszyć.
*Gotową masę mogę zabarwić barwnikami spożywczymi.
*Masę mogę przechowywać w lodówce w woreczku foliowym. ( miska również może być ale masa może się do niej przykleić)
Eeee! przeczytaj przepis. Przecież to nie jest rudne, a samemu można zrobić indywidualne ozodby.
a kto ma na to czas? Ludzie!
ale śliczne torciki! Palce lizać
u, tu trzeba mieć raczej zdolności plastyczne