Porady żywieniowe Ewy Chodakowskiej

5 września 2013, dodał: truskawwwka
Artykuł zewnętrzny

ewa

Do kupienia TUTAJ

Ewa  Chodakowska jest trenerem personalnym, która zawładnęła sercami tysięcy Polek. Jej praca jest jej prawdziwą pasją i właśnie dlatego przynosi tak spektakularne efekty. Któż z nas o niej nie słyszał? Plany treningowe przystosowane są dla osób o różnym stopniu sprawności fizycznej.

 

OliviaKonickap

 

OGÓLNE ZASADY ODŻYWIANIA:

 

  • 5 posiłków dziennie (na początku nastawiać sobie budzik/alarm co trzy godziny dopóki nie będziemy sami głodni w tych porach).
  • Pójść do dietetyka (wiadomo, to kosztuje…). Chodzi o to, aby kompetentna osoba ułożyła nam plan dobrany do naszego stanu zdrowia, obecnych wyników badań, preferencji itd. Jeśli dietetyk ma wyciągnąć kolejny plan z szufladki, to lepiej w ogóle nie iść!!
  • ZAWSZE trzeba zjeść coś małego po treningu (nawet w nocy jeśli by to miało być pół jogurtu).
  • ZAWSZE trzeba zjeść śniadanie.
  • W ciągu dnia 70 % warzyw i 30 % owoców
  • MIKROFALA = NIE!!!
  • Produkty nabiałowe 0% NIGDY (witaminy rozpuszczają się w tłuszczach)
  • SUSHI = OK!! (oczywiście bez majonezu czy smażonych rzeczy)
  • JAK NIE JEMY TO SPALAMY MIĘŚNIE , A NIE TŁUSZCZ! (przykład: osoba otyła i bardzo chuda po odstawieniu jedzenia umrą w tym samym czasie, bo organizm będzie czerpał energię z mięśni!)
  • Woda mineralna, nie źródlana. Ewa jest za teorią picia gdy czujemy się spragnieni a nie wmuszania w siebie 1,5 litra wody.
  • Żadnych kolorowych napojów. Kawa OK.
  • Żadnych sztucznych suplementów – koktajli białkowych i spalaczy tłuszczu. Działają, ale potem metabolizm bardzo zwalnia.
  • JAKOŚĆ PRODUKTÓW PRZEDE WSZYSTKIM!!! – kurczak tylko BIO, jeśli nie to indyk (nie można go tak napakować hormonami)
  • Ewa zdecydowanie preferuje robienie posiłków w domu – wiesz co jesz i ile jesz, ale mówi, że na mieście też można zjeść zdrowo. Nie chciała jednak podać, gdzie jada na mieście.
  • Wiadomo, że nie zawsze będziemy w stanie przygotowywać i jeść same zdrowe posiłki. Dla osób, które dopiero przechodzą na zdrową dietę, jak i dla tych, które z różnych względów nie mogą do końca tak się odżywiać (np. ja jem obiady w pracy i mogę wybrać tylko z rzeczy, które są tam przygotowane) ważna jest zasada lepszego wyboru. Zamiast frytek weźmy ziemniaki, zamiast budyniu owoc itd.
  • (Najlepiej po osiągnięciu upragnionej sylwetki) można zrobić sobie raz w tygodniu odskocznię i zjeść coś, do czego ma się słabość, np. lody czy gofra. Ważne, żeby to nie weszło w nawyk.

 

 

CO JEMY 2 H PRZED TRENINGIEM:

 

  • Kanapka (bagietka ciemna) z kurczakiem (BIO) lub indykiem + zielenina
  • Ryby
  • Owoce (do godziny 15.00)
  • Spaghetti – sos pomidorowy, makaron pełnoziarnisty, warzywa, parmezan
  • Warzywa z krewetkami i/lub tofu i makaronem pełnoziarnistym lub ryżem
  • Duszony kurczak z warzywami i ziemniakami (bez sosu)
  • Fasolka gotowana (różne odmiany) + ziemniaki
  • Musli + mleko/jogurt

 

CO JEMY NA 1 H PRZED TRENINGIEM :

 

  • Świeże owoce
  • Suszone owoce
  • Koktajl mleczny – banany z mlekiem
  • Sok ze świeżych owoców

 

CO JEMY DO 45 MIN PO TRENINGU:

 

  • Świeże owoce
  • Jogurt naturalny z 1 łyżką miodu
  • Koktajl owocowy – zmiksowane owoce
  • Koktajl z mleka/jogurtu naturalnego i owoców
  • Bagietka ciemna z kurczakiem, twarogiem, jajkiem, tuńczykiem
  • Garść suszonych owoców/orzechów
  • Płatki owsiane z mlekiem

 

 

NATURALNE SPALACZE TŁUSZCZU :

 

  • Warzywa- wszystkie ( w ciągu dnia najlepiej gotowane, wieczorem – surowe), ważna soczewica
  • Owoce – wszystkie – do 15.00, w szczególności cytrusy

 

  • Przetwory mleczne:
    – mleko,
    – jogurt naturalny,
    – twaróg,
    – kefir
  • Orzechy
  • Proteiny:
    – pierś z kurczaka (BIO),
    – pierś z indyka,
    – chuda wołowina,

 

  • Tran,
  • Białka z jajek
  • Ryby:
    – flądra,
    – łosoś (surowy, gotowanyna parze, grilowany),
    – sardynki

 

  • Podukty pełnoziarniste:
    – Ryż brązowy
    – Płatki owsiane

 

  • Przyprawy:
    – Pieprz cayenne,
    – cynamon,
    – czosnek,
    – imbir,
    – pikantne papryczki
  • Oliwa z oliwek, olej lniany

 

  • Herbaty: Zielona/ czerwona – na 2 h przed jedzeniem, lub 2 h po jedzeniu

 

 

KALORYCZNOŚĆ:

 

– Jeśli chcemy schudnąć:

 

  • 1500 kcal dziennie przy treningach 3 razy w tygodniu
  • 1800 kcal dziennie przy treningach 5 razy w tygodniu

 

– Jeśli chcemy nabrać masy:

 

  • 2000 – 2500 kcal dziennie = przy większym wysiłku, regularnych treningach

 

 

ŚNIADANIE EWY:

 

  • Płatki owsiane (2 łyżki) i siemię lniane, słonecznik, żurawina (wszystko po łyżce), banan; lekko zagotować na kilku łyżkach wody aż się zrobi papka. Dodać dwie łyżki mleka sojowego i gotować max 15 sekund. Dodać kostkę gorzkiej czekolady.

Materiał źródłowy:www.fitblogerka.pl

 ewa

Do kupienia TUTAJ

zobacz również:

  1. Pyszne i zdrowe przekąski
  2. Dieta zgodna z grupą krwi A
  3. Prawidłowa dieta – czego unikać?
  4. Rodzaje aerobiku – opis i filmiki

 

 

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Porady żywieniowe Ewy Chodakowskiej

  1. avatar Iwona pisze:

    Fajny artykuł. Aczkolwiek patrząc na śniadanie uważam, że byłabym totalnie głodna. Sama często przygotowuję owsiankę, ale dodaję min. 4 łyżki, do tego świeże owoce, jogurt naturalny i sporo orzechów/migdałów/itd. Skoro śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia to musi dać solidnego kopa :)

Dodaj komentarz