Dieta zgodna z grupą krwi A

6 czerwca 2011, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Sposób żywienia dla osób z grupą krwi A opiera się na dietach wegetariańskich: dieta całkowicie wyklucza z jadłospisu mięso i jego produkty, dzięki czemu ma nam zapewnić szybki spadek masy ciała, a także „wzmocnić system odpornościowy i potencjalnie zapobiec rozwojowi zagrażających życiu chorób”. Czy rzeczywiście dieta będzie miała tak cudowne działanie?

Jeżeli wykluczymy z diety mięso narazimy organizm na niedobory białka, żelaza i witaminy B12. Pamiętajmy, że wszystkie komórki odpornościowe organizmu to nic innego jak białko! Jeżeli zabraknie tego składnika nie mamy szans na wzmocnienie naszej odporności. Ponad to wykluczamy z diety żelazo, co po pewnym czasie może się zakończyć anemią. W warzywach zielonych i pieczywie pełnoziarnistym także jest żelazo, jednak jest ono znacznie gorzej przyswajane przez organizm, może więc nie pokryć naszego zapotrzebowania. Niedobory witaminy B12 także nie będą wpływać na polepszenie zdrowia, a wręcz przeciwnie. Witamina ta występuje wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego! Jej niedobór może się objawiać problemami ze strony układu nerwowego oraz krwiotwórczego.

Dieta jest bogata w produkty sojowe, które mogą być alternatywą dla niskiego spożycia białka zwierzęcego (jednak nie zapewni nam podaży wapnia i witaminy B12).

Kolejną rzeczą nie do zaakceptowania jest wykluczenie produktów mlecznych, które są najlepszym źródłem wapnia, a także bakterii wzmacniających odporność organizmu (Lactobacillus acidofilus, Bifidobacterium, Lactobacillus casei).

Dieta wegetariańska (na której opiera się dieta dla grupy krwi A) nigdy nie była i nie będzie dobrą dietą, gdyż w dużym stopniu może przyczynić się do powstania wielu chorób na skutek niedoboru: żelaza (anemia), wapnia (w późniejszym wieku osteoporoza), białka (osłabienie, częste przeziębienia), witamin z gr. B (zaburzenia ze strony układu nerwowego, zmiany skórne itp.).

Przykładowe produkty zalecane w diecie dla grupy krwi A:

• Oleje roślinne,
• Produkty sojowe,
• Warzywa,
• Ananas

Przykładowe produkty niezalecane w diecie:

• Mięso,
• Nabiał,
• Fasolka nerkowata,
• Fasolka limejska,
• Pszenica (w dużych ilościach).

Justyna Marszałkowska-Jakubik, dietetyk medyczny www.e-prolinea.pl