Dieta zgodna z grupą krwi A

6 czerwca 2011,
dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Sposób żywienia dla osób z grupą krwi A opiera się na dietach wegetariańskich: dieta całkowicie wyklucza z jadłospisu mięso i jego produkty, dzięki czemu ma nam zapewnić szybki spadek masy ciała, a także „wzmocnić system odpornościowy i potencjalnie zapobiec rozwojowi zagrażających życiu chorób”. Czy rzeczywiście dieta będzie miała tak cudowne działanie?

Jeżeli wykluczymy z diety mięso narazimy organizm na niedobory białka, żelaza i witaminy B12. Pamiętajmy, że wszystkie komórki odpornościowe organizmu to nic innego jak białko! Jeżeli zabraknie tego składnika nie mamy szans na wzmocnienie naszej odporności. Ponad to wykluczamy z diety żelazo, co po pewnym czasie może się zakończyć anemią. W warzywach zielonych i pieczywie pełnoziarnistym także jest żelazo, jednak jest ono znacznie gorzej przyswajane przez organizm, może więc nie pokryć naszego zapotrzebowania. Niedobory witaminy B12 także nie będą wpływać na polepszenie zdrowia, a wręcz przeciwnie. Witamina ta występuje wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego! Jej niedobór może się objawiać problemami ze strony układu nerwowego oraz krwiotwórczego.

Dieta jest bogata w produkty sojowe, które mogą być alternatywą dla niskiego spożycia białka zwierzęcego (jednak nie zapewni nam podaży wapnia i witaminy B12).

Kolejną rzeczą nie do zaakceptowania jest wykluczenie produktów mlecznych, które są najlepszym źródłem wapnia, a także bakterii wzmacniających odporność organizmu (Lactobacillus acidofilus, Bifidobacterium, Lactobacillus casei).

Dieta wegetariańska (na której opiera się dieta dla grupy krwi A) nigdy nie była i nie będzie dobrą dietą, gdyż w dużym stopniu może przyczynić się do powstania wielu chorób na skutek niedoboru: żelaza (anemia), wapnia (w późniejszym wieku osteoporoza), białka (osłabienie, częste przeziębienia), witamin z gr. B (zaburzenia ze strony układu nerwowego, zmiany skórne itp.).

Przykładowe produkty zalecane w diecie dla grupy krwi A:

• Oleje roślinne,
• Produkty sojowe,
• Warzywa,
• Ananas

Przykładowe produkty niezalecane w diecie:

• Mięso,
• Nabiał,
• Fasolka nerkowata,
• Fasolka limejska,
• Pszenica (w dużych ilościach).

Justyna Marszałkowska-Jakubik, dietetyk medyczny www.e-prolinea.pl



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.