Sposób żywienia dla osób z grupą krwi A opiera się na dietach wegetariańskich: dieta całkowicie wyklucza z jadłospisu mięso i jego produkty, dzięki czemu ma nam zapewnić szybki spadek masy ciała, a także „wzmocnić system odpornościowy i potencjalnie zapobiec rozwojowi zagrażających życiu chorób”. Czy rzeczywiście dieta będzie miała tak cudowne działanie?
Dieta jest bogata w produkty sojowe, które mogą być alternatywą dla niskiego spożycia białka zwierzęcego (jednak nie zapewni nam podaży wapnia i witaminy B12).
Kolejną rzeczą nie do zaakceptowania jest wykluczenie produktów mlecznych, które są najlepszym źródłem wapnia, a także bakterii wzmacniających odporność organizmu (Lactobacillus acidofilus, Bifidobacterium, Lactobacillus casei).
Dieta wegetariańska (na której opiera się dieta dla grupy krwi A) nigdy nie była i nie będzie dobrą dietą, gdyż w dużym stopniu może przyczynić się do powstania wielu chorób na skutek niedoboru: żelaza (anemia), wapnia (w późniejszym wieku osteoporoza), białka (osłabienie, częste przeziębienia), witamin z gr. B (zaburzenia ze strony układu nerwowego, zmiany skórne itp.).
Przykładowe produkty zalecane w diecie dla grupy krwi A:
• Oleje roślinne,
• Produkty sojowe,
• Warzywa,
• Ananas
Przykładowe produkty niezalecane w diecie:
• Mięso,
• Nabiał,
• Fasolka nerkowata,
• Fasolka limejska,
• Pszenica (w dużych ilościach).
Justyna Marszałkowska-Jakubik, dietetyk medyczny www.e-prolinea.pl