Pyszne mięsa z warzywami – różne przepisy

11 lipca 2022, dodał: pinkmause
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Warzywa to kropka nad „i” każdego dania, bez nich nawet najlepiej przygotowane mięso nie będzie doskonałe. Warzywa, zwłaszcza zielone, czerwone i nieskrobiowe, wspomagają trawienie białek i neutralizują szkodliwe substancje. Każde mięso doskonale pasuje do kompozycji potraw z zielonej fasoli, pomidorów, marchwi, karczochów, bakłażanów, papryki, ziemniaków, cebuli, czosnku itp. Praktycznie nie ma granic połączeń i zestawień.

warzywa z mięsem

 

 

Stek tagliata – mięso i trzy warzywa

Składniki:
– 2 duże bataty, obrane i pokrojone na małe kawałki
– 4 czerwone cebule, obrane i przekrojone na pół
– 1 pęczek młodej marchewki, przyciętej
– oliwa z oliwek, do spryskiwania
– sól i pieprz do smaku
– 350 g rumsztyku
– 3 ząbki czosnku, rozgniecione
– 2 gałązki rozmarynu, grubo posiekane
– skórka i sok z 1 cytryny
– 150 g sałaty np. rukola, radicchio lub mieszanka sałat

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st C. Połączyć słodkiego ziemniaka, cebulę i marchewkę na dużej patelni. Skropić oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem i wymieszać, a następnie piec w piekarniku przez 40 min. lub do momentu, gdy warzywa będą miękkie i złociste. Posypać obie strony steku dużą ilością soli i pieprzu, a następnie posmarować odrobiną oliwy z oliwek. Rozgrzać dużą patelnię z grubym dnem na dużym ogniu i obsmażyć stek przez 3 min. z każdej strony. Stek przełożyć na rozgrzany talerz, szczelnie przykryć folią i odstawić. Ustawić patelnię na średnim ogniu, skropić oliwą z oliwek i usmażyć czosnek, dodać rozmaryn i skórkę z cytryny oraz sok i smażyć przez 30 sek., mieszając. Podzielić liście sałaty na cztery talerze, a następnie ułożyć pieczone warzywa obok listków sałaty. Ostrym nożem pokroić stek na plastry o grubości ½ cm. Ułożyć plastry na talerzach, a następnie polać sosem cytrynowo-czosnkowym.

Stek tagliata – mięso i trzy warzywa

Mięso jagnięce i 6 warzyw

Składniki:
– 400 g obranych, posiekanych ziemniaków
– 1/2 kalafiora, przyciętego, pokrojonego na różyczki
– 1/4 szklanki mleka
– 50 g posiekanego masła
– 400 g brukselki, przekrojone na pół
– 1 pęczek brokułów, przekrojonych wzdłuż na pół
– 150 g zielonej fasoli, przyciętej
– 2 duże marchewki
– 2 1/2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
– 8 kotletów jagnięcych
– 1/4 szklanki pistacji
– 2 łyżki mąki pszennej
– 2 szklanki rosołu wołowego

Przygotowanie:
Ugotować ziemniaki i kalafior w dużym rondlu z wrzącą, osoloną wodą przez 10-12 min. do miękkości. Warzywa rozgnieść, dodać mleko i 30 g masła. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Ugotować brukselkę, brokuły i fasolkę.
Pokroić marchewki. Rozgrzać ½ łyżeczki oleju na dużej patelni usmażyć marchewkę (2-3 min.). Pozostałym olejem natrzeć jagnięcinę i usmażyć na patelni. Pozostałe masło roztopić na patelni dodać mąkę, smażyć przez 1 min., stopniowo dodając bulion, mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji. Dusić przez 2 do 3 min. W miseczkach ułożyć puree, warzywa i kotlety. Skropić sosem.

Mięso jagnięce i 6 warzyw

Wołowina w warzywach

Składniki:
– 2 łyżki oleju roślinnego
– 1/2 kg polędwicy wołowej, pokrojonej w 2-calowe paski
– 1 ½ szklanki świeżych różyczek brokułów
– 1 czerwona papryka, pokrojona w zapałki
– 2 marchewki, pokrojone w cienkie plasterki
– 1 zielona cebula, posiekana
– 1 łyżeczka mielonego czosnku
– 2 łyżki sosu sojowego
– 2 łyżki prażonego sezamu

Przygotowanie:
Rozgrzać olej roślinny w dużym woku lub patelni na średnim ogniu, smażyć wołowinę, aż się zrumieni, 3 do 4 min. Zdjąć mięso i dodać brokuły, paprykę, marchew, zieloną cebulę i czosnek na środek woka. Smażyć warzywa przez 2 min. Wołowinę wymieszać z warzywami i doprawić sosem sojowym oraz sezamem. Kontynuować gotowanie aż warzywa będą miękkie, około 2 min.

Wołowina w warzywach

Filet z indyka z warzywami

Składniki:
– 400 g mięsa z piersi indyka bez skóry
– 200 g cukinii (1 mała szt.)
– 200 g marchewki (2 małe szt.)
– 200 g brokułów
– 200 g śmietany 12%
– 1 duża cebula
– 40 g masła klarowanego

Przygotowanie:
Cebulę pokroić w pióra. Zeszklić na maśle. Pierś indyka doprawić solą i pieprzem. Cebulę przesunąćna bok patelni i obsmażyć filet aż się zarumieni. Pokroić cukinię w dużą kostkę. Podzielić brokuły. Marchew obrać i pokroić w plastry. Doprawić warzywa solą. Warzywa dodać na patelnię, ułożyć je dookoła indyka, dodać ziele angielskie. Wlać 50-70 ml wody i dusić pod przykryciem przez 25-30 min. Na koniec dodać śmietanę i wymieszać.

Filet z indyka z warzywami

Kurczak z warzywami

Składniki:
– 1 filet z kurczaka
– 300 g fasolki szparagowej
– ok. 8 małych pomidorków
– 1 mała cebula
– 1 ząbek czosnku
– olej do smażenia
– 1 łyżeczka oleju sezamowego
– 1 łyżka sosu sojowego
– ok. 2 łyżki sezamu
– sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku

Przygotowanie:
Ugotować fasolkę. Mięso pokroić na kawałki, oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso, dodając w trakcie obraną i posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać sos sojowy i dusić całość ok. 3 min. Dorzucić fasolkę i pokrojone pomidory. Wymieszać i doprawić solą, pieprzem i olejem sezamowym.

Kurczak z warzywami

 

zobacz również:

Dania z kiełbaskami – pomysł na szybki obiad

 

Szybki obiad z kurczakiem – 5 super pomysłowych dań!

Szybki obiad w 15 minut – dania i przepisy

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz