Kurczak na butelce z piwem

9 kwietnia 2011, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Fotka niestety nie wyszła dobrze, za to kurczak palce lizać! Uwierzcie, ten kurczak ma chrupiącą skórkę, w środku zaś jest mięciutki i soczysty, nie ma lepszego!

składniki:

– kurczak cały
– małe piwo (to najmniejsze)
– sól, pieprz, papryka
– jabłka, gruszki, ziemniaki, śliwki suszone
– kminek do ziemniaków lub tymianek do ziemniaków np. Prymat

sposób wykonania:

– kurczaka umyć i osuszyć, w tym czasie już nagrzewać piekarnik, z piwa zdjąć nalepki i umyć butelkę, otworzyć, odlać troszkę piwa – lub wypić. Kurczaka natrzeć solą, papryką, ja go udekorowałam jeszcze czosnkiem i buraczkiem na wykałaczce. Jak piekarnik się nagrzeje nadziać kurczaka, piec około godziny, potem położyć obok niego ziemniaki, jabłka posypane kminkiem lub tymiankiem, piec jeszcze godzinę. Na koniec udekorować porem
Smacznego!

Zobacz też:

  1. Kurczak w pomarańczach i jabłkach
  2. Biała kiełbasa  w piwie i miodzie
  3. Pyszne flaczki z kurczaka
  4. Gołąbki leniwe po kawalersku
  5. Strogonow z kurczaka



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

14 komentarzy do Kurczak na butelce z piwem

  1. avatar kurczakowa pisze:

    Mnie również się piwo nie wylewało i nie polewało kurczaka. Dlaczego??? Ja zroobiłam kurczaka sporego bo 1,8 kg ;] i na 180 stopni godzinke i jest pyszny i soczysty tylko, nie polewał się tym piwkiem :]

  2. avatar Kolorowapani pisze:

    jasne

  3. avatar Kizia Mizia pisze:

    a jakie to ma być piwo ciemne czy jasne?

  4. avatar Kolorowapani pisze:

    mnie tez piwko się nie wylewało z butelki, ale to nawet dobrze, mimo to kurczak był chrupiący i soczysty.

  5. avatar Lucyna pisze:

    Próbowałam tak robić ale piwo niestety nie kipiało podlewając kurczaka. Dlaczego ??

  6. avatar Kolorowapani pisze:

    na pewno nie pęknie, nie masz się co martwić, aboslutnie możesz byc spokojna, też się strasznie o to martwiłam, ale piekłam ponad 2 godziny raz w gorącym piekarniku i było ok

  7. avatar Bonia pisze:

    A czy butelka nie peknie podczas pieczenia, bo inne fora wrecz wmawiaja, ze tak sie stanie

  8. avatar aneta pisze:

    czy 120 minut to nie za duzo na kurczaka?

  9. avatar Gość pisze:

    czy kurczak na puszcze od piwa jest zdrowy? Moim zdaniem nie, wybieram również butelkę, puszka może emitować szkodliwe substancje metaliczne do mięsa z kurczaka

  10. avatar Karolcia pisze:

    proste danie i bardzo smaczne, ja też robię, po obejrzeniu programu Pani Magdy Gessler, robię tak samo, w sumie danie jest bardzo proste do zrobienia. Nie trzeba za bardzo używać przypraw, wystarczy sól, pieprz i papryka słodka lub ostra.

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Mieszkanie w bloku czy domek?
Jeżeli pracuje się w centrum, zamieszkanie w bloku to najczęstszy wybór. Jeśli szuka...
Jaki kolor auta dla kobiety?
Jeśli zaś chodzi o kolor samochodu dla kobiety, wielką popularnością cieszą się cieplejsze barwy:...
Bardzo się pocę - macie sprawdzone …
Wśród nich wymienić można: odpowiednią higienę, stosowanie antyperspirantów i blokerów, laseroterapię, iniekcje z toksyny...
A jakie wam się podobają sukienki n…
Kluczem do udanej stylizacji zimą jest warstwowanie. Wybierz gładką sukienkę o prostym kroju...