Fotka niestety nie wyszła dobrze, za to kurczak palce lizać! Uwierzcie, ten kurczak ma chrupiącą skórkę, w środku zaś jest mięciutki i soczysty, nie ma lepszego!
składniki:
– kurczak cały
– małe piwo (to najmniejsze)
– sól, pieprz, papryka
– jabłka, gruszki, ziemniaki, śliwki suszone
– kminek do ziemniaków lub tymianek do ziemniaków np. Prymat
sposób wykonania:
– kurczaka umyć i osuszyć, w tym czasie już nagrzewać piekarnik, z piwa zdjąć nalepki i umyć butelkę, otworzyć, odlać troszkę piwa – lub wypić. Kurczaka natrzeć solą, papryką, ja go udekorowałam jeszcze czosnkiem i buraczkiem na wykałaczce. Jak piekarnik się nagrzeje nadziać kurczaka, piec około godziny, potem położyć obok niego ziemniaki, jabłka posypane kminkiem lub tymiankiem, piec jeszcze godzinę. Na koniec udekorować porem
Smacznego!
Zobacz też:
Mnie również się piwo nie wylewało i nie polewało kurczaka. Dlaczego??? Ja zroobiłam kurczaka sporego bo 1,8 kg ;] i na 180 stopni godzinke i jest pyszny i soczysty tylko, nie polewał się tym piwkiem :]
jasne
a jakie to ma być piwo ciemne czy jasne?
mnie tez piwko się nie wylewało z butelki, ale to nawet dobrze, mimo to kurczak był chrupiący i soczysty.
Próbowałam tak robić ale piwo niestety nie kipiało podlewając kurczaka. Dlaczego ??
na pewno nie pęknie, nie masz się co martwić, aboslutnie możesz byc spokojna, też się strasznie o to martwiłam, ale piekłam ponad 2 godziny raz w gorącym piekarniku i było ok
A czy butelka nie peknie podczas pieczenia, bo inne fora wrecz wmawiaja, ze tak sie stanie
czy 120 minut to nie za duzo na kurczaka?
czy kurczak na puszcze od piwa jest zdrowy? Moim zdaniem nie, wybieram również butelkę, puszka może emitować szkodliwe substancje metaliczne do mięsa z kurczaka
proste danie i bardzo smaczne, ja też robię, po obejrzeniu programu Pani Magdy Gessler, robię tak samo, w sumie danie jest bardzo proste do zrobienia. Nie trzeba za bardzo używać przypraw, wystarczy sól, pieprz i papryka słodka lub ostra.