Strogonow z kurczaka

24 września 2012, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Bardzo lubię Boeuf Stroganow. Z powodów oczywistych polędwica nie zawsze jest w zasięgu moich możliwości. Zrobiłam w ten sposób pierś z kurczaka. Wyszło coś pysznego!

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 20 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 250 ml bulionu drobiowego ( może być z kostki )
  • 1 łyżka mąki
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • sól
  • pieprz mielony
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim na rumiano mięso. Przełożyć do rondelka. Na pozostały na patelni tłuszcz włożyć pokrojone w plasterki pieczarki, cebulę w piórkach i masło. Smażyć do zarumienienia. Dodać do kurczaka. Wlać bulion. Dusić 20 minut. Doprawić przecierem pomidorowym, solą, pieprzem. Wlać śmietankę .Zagęścić mąką. Podawać posypany natką pietruszki.

Zobacz też:

  1. Kurczak w pomarańczach i jabłkach
  2. Biała kiełbasa  w piwie i miodzie
  3. Pyszne flaczki z kurczaka
  4. Gołąbki leniwe po kawalersku
  5. Kurczak na butelce z piwem