Strogonow z kurczaka
Artykuł zewnętrzny
Bardzo lubię Boeuf Stroganow. Z powodów oczywistych polędwica nie zawsze jest w zasięgu moich możliwości. Zrobiłam w ten sposób pierś z kurczaka. Wyszło coś pysznego!
Czas : 30 minut
Składniki :
- 1 duża pierś z kurczaka
- 20 dag pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 250 ml bulionu drobiowego ( może być z kostki )
- 1 łyżka mąki
- ½ szklanki słodkiej śmietanki
- sól
- pieprz mielony
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim na rumiano mięso. Przełożyć do rondelka. Na pozostały na patelni tłuszcz włożyć pokrojone w plasterki pieczarki, cebulę w piórkach i masło. Smażyć do zarumienienia. Dodać do kurczaka. Wlać bulion. Dusić 20 minut. Doprawić przecierem pomidorowym, solą, pieprzem. Wlać śmietankę .Zagęścić mąką. Podawać posypany natką pietruszki.
Zobacz też:
- Kurczak w pomarańczach i jabłkach
- Biała kiełbasa w piwie i miodzie
- Pyszne flaczki z kurczaka
- Gołąbki leniwe po kawalersku
- Kurczak na butelce z piwem