Dania ze śliwkami – przepisy na pieczenie mięsne | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Dania ze śliwkami – przepisy na pieczenie mięsne

24 września 2012, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Kocham śliwki i zawsze, kiedy tylko pojawią się w moim domu zaczynam wymyślać przepisy z ich zastosowaniem. Ostatnio odkryłam urok dodawania owoców do mięs, a śliwka jest tak wdzięcznym dodatkiem, że tak naprawdę może mieć miliony zastosowań. Dzisiaj przedstawiam przepisy na różne dania i desery ze śliwkami, aby pokazać różnorodność jej zastosowań w codziennym menu.

Gulasz ze śliwkami

Składniki:
– 500 g mięsa z udek kurczaka
– plaster tłustego boczku (około 200 g)
– 200 g śliwek węgierek
– 2 łyżki powideł śliwkowych
– 1/2 szklanki wytrawnego, czerwonego wina
– 1 łyżeczka cukru
– 1 duża cebula, pokrojona w piórka
– 1 ząbek posiekanego czosnku
– 3/4 szklanki rosołu (z 1 kostki bulionu drobiowego lub cielęcego)
– sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Boczek posiekać, wytopić na wolnym ogniu. Zwiększyć ogień do maksymalnego, zezłocić boczek, po czym dodać pokrojonego w kostkę kurczaka, cebulę i czosnek. Smażyć około 5 minut, aż powstały płyn odparuje i mięso zacznie się rumienić. Wrzucić odpestkowane śliwki, chwilę podsmażyć. Dodać wino – odparować. Następnie wlać bulion, dodać cukier i powidła. Gotować około 20-30 minut. Przed podaniem przyprawić solą i pieprzem.

Schab duszony ze śliwkami

Składniki:
– 150 g schabu
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 20 dag śliwek
– 2 duże cebule
– szczypta soli
– majeranek
– kilka gałązek koperku
Przygotowanie:
Umyte śliwki pokroić lub pozostawić w połówkach, bez pestek. Schab pokroić na plastry. Umyć, osuszyć i lekko oprószyć solą wymieszaną z majerankiem. Zrumienić kawałki mięsa z obu stron na rozgrzanej oliwie z oliwek. Podlać mięso wodą/winem, przykryć i dusić około 30-40 min. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć dodać na chwilkę śliwki. Śliwki z cebulką dodać do miękkiego już mięsa i jeszcze chwilę poddusić. Doprawić.

Udka pieczone ze śliwkami

Składniki:
– 4 udka z kurczaka
– kilka dorodnych śliwek
– 2 łyżki musztardy ziarnistej
– ½ kubka białego wina
– ½ kubka bulionu drobiowego
– 2 łyżki oliwy z oliwek do obsmażenia kurczaka
– 1 płaska łyżka tymianku + gałązka do przybrania
– 2-3 szalotki
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Udka posolić popieprzyć i osmażyć na  złoto. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, delikatnie przyprawić tymiankiem, wlać białe wino, bulion, szalotki, musztardę i piec przez ok. 30 min. Na dziesięć minut przed końcem zdjąć pokrywę i podlać parę razy sosem, dodać umyte śliwki. Po wyciągnięciu kurczaka z brytfanki zredukować pozostały w niej sos i w razie potrzeby zagęścić mąką ziemniaczaną.

Wątróbka ze śliwkami

Składniki:
– 500 g wątróbki
– 10 śliwek węgierek
– 2 jabłka
– 2 duże cebule cukrowe
– sól
– pieprz
– majeranek
– 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Wątróbkę umyć i oczyścić z błonek. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Dookoła wątróbki ułożyć połówki wydrylowanych śliwek.  Na wątróbce ułożyć jabłka pokrojone na małe kawałki i cebulę w talarki. Całość posypać solą, pieprzem i majerankiem. Zapiekać około 40 min. w 180 st. C.

Kurczak ze śliwkami

Składniki:
– 70 dkg śliwek węgierek bez pestek
– ok. 0,5 kg piersi z kurczaka
– 2 łyżki powideł śliwkowych
– 2 – 3 dorodne pomidory
– 1 papryka
– pół pęczka pietruszki
– pół pęczka szczypioru
– sól, pieprz
– curry
– papryka
– sos śliwkowy lub sos sojowy
Przygotowanie:
Śliwki pokroić w kosteczkę. Pierś z kurczaka oczyścić, pokroić na części. Obsypać solą i pieprzem, odrobiną curry i słodkiej papryki i przesmażyć na złoto z dwóch stron na patelni. Na patelnię wrzucić śliwki. Smażyć chwilę, dorzucić 2 łyżki powideł. Dodać posiekaną paprykę i pomidory. Dusić razem, mieszając co jakiś czas, aż z połowa soków odparuje. Doprawić do smaku. Kiedy połowa płynów odparuje, zmniejszyć ogień i na wierzch położyć piersi z kurczaka. Przykryć i dusić razem jeszcze jakieś 15 min. Na koniec wszystko obsypać posiekaną pietruszką i szczypiorkiem.

Żeberka ze śliwkami

Składniki:
– 1 kg żeberek
– 3 łyżki powideł śliwkowych
– łyżka koncentratu pomidorowego
– łyżeczka cynamonu
– łyżeczka cukru
– olej
– śliwki
Przygotowanie:
Żeberka poporcjować. Powidła wymieszać z cukrem, cynamonem, koncentratem pomidorowym oraz 2 łyżkami oleju. Bejcą grubo posmarować żeberka. Ułożyć na grillu otwartym lub w piekarniku i opiekać smarując bejcą około 30-40 min. Na 10 min. przed końcem grillowania na ruszcie umieść śliwki. Żeberka podawać na sałacie ze śliwkami oraz sosem jogurtowym.

Karkówka ze śliwkami

Składniki:
– Pomysł na soczystą karkówkę z ziemniakami
– 600 g obranych ziemniaków
– 1 duża cebula
– 4 kotlety z karkówki (400 g)
– 200 g śliwek
– 2 łyżeczki musztardy
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w ósemki lub małe ćwiartki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Do załączonego woreczka włożyć ziemniaki, mięso posmarowane musztardą, cebulę i śliwki, oprószyć przyprawą, delikatnie potrząsać woreczkiem, zapiąć zapinką. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec 60 min. bez termoobiegu.

Filety ze śliwką

Składniki:
– 4 filety z piersi kurczaka
– 4 plastry szynki gotowanej
– 30 dag śliwek bez pestek
– sól, pieprz
– natka pietruszki
– ocet winny
– szczypta cynamonu
– 1 jajko
– kilka łyżek mąki lub tartej bułki
– olej do smażenia
Przygotowanie:
Filety z kurczaka umyć, oczyścić, lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Każdy filet natrzeć solą, pieprzem, octem winnym. Posypać cynamonem, odstawić na pół godziny. Po tym czasie na każdy z filetów położyć plaster szynki, ćwierć łyżeczki natki pietruszki, kilka kawałków śliwek. Mięso ciasno zawinąć w roladki. Panierować w jajku i tartej bułce lub mące, smażyć na oleju z każdej strony na złotobrązowy kolor (ok. 10 min). Podawać z ziemniakami i mizerią.

Kaczka z sosem śliwkowym

Składniki:
– 1 kaczka
– 2 łyżeczki soli
– przyprawa 5 smaków (lub mały pęczek listków szałwii w wersji śródziemnomorskiej)
– 1 pomarańcza pokrojona w ćwiartki
– 2 marchewki, obrane i pokrojone na duże kawałki
– 2 cebule, obrane i pokrojone na duże kawałki
– 2 łodygi selera naciowego (spokojnie może być kawałek zwykłego selera), grubo pokrojone
– główka czosnku, ząbki obrane i zgniecione
Na sos śliwkowy:
– 100 g cukru
– pół laski cynamonu
– 1 gwiazdka anyżu
– 6 dużych dojrzałych śliwek, odpestkowanych i posiekanych
– łyeczka skórki pomarańczowej
– mała szczypta kuminu
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Nastawić piekarnik na 180 stopni C. Natrzeć kaczkę solą i przyprawą, w środek włożyć cząstki pomarańczy. W rękaw do pieczenia włożyć pokrojone warzywa i czosnek, położyć na nich kaczkę i zamknąć rękaw. Piec 2 godziny, po 2 godzinach rozciąć folię i przypiec chwilę skórę pod grillem z obydwu stron żeby była chrupiąca. W międzyczasie przygotować sos (chutney). Wsypać cukier do rondla, wlać odrobinę wody – tyle żeby się cukier rozpuścił, wrzucić anyż i cynamon i postawić na ogniu, zagotować i gotować chwilę aż syrop się zredukuje, jak tylko zacznie brązowieć dodać śliwki, kumin i skórkę pomarańczową i zmniejszyć ogień, mieszać okazjonalnie, po kilku minutach śliwki puszczą sok i sos się zredukuje, zdjąć sos z ognia, doprawić solą i pieprzem i ostudzić.

Comber jegnięcy ze śliwkami

Składniki:
– 1,5 kg combru jegnięcego
– 6 dag tłuszczu
– sól
– mąka
– 1 łyżka przecieru pomidorowego
– rozmaryn i inne zioła według uznania
Przygotowanie:
Mięso posolić, ułożyć w brytfanie i polać roztopionym tłuszczem. Piec w nagrzanym piekarniku (180-190°C) do miękkości – przez około 40-50 minut. W czasie pieczenia często polewać własnym sosem. Po upieczeniu wyjąć z brytfany. Sos w brytfanie wymieszać z przecierem pomidorowym i przyprawami (świeże zioła posiekać) oraz niewielką ilością mąki – zrobić średnio-gęsty sos. Podawać z pieczonymi ziemniakami i ze śliwkami. Na talerzach estetycznie udekorować rozmarynem i polać sosem.

Sos śliwkowy do kurczaka

Składniki:
– 20 śliwek bez pestek
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 mała cebulka
– 1,5 łyżki mielonego imbiru
– pół łyżki świeżo mielonego pieprzu
– 2 łyżki sosu sojowego
– 5 łyżek likieru wiśniowego
– pół łyżki miodu,
– świeżo wyciśnięty sok z cytryny lub limonki.
Przygotowanie:
Cebulkę należy obrać i drobno posiekać. Następnie wrzucić ją na rozgrzany tłuszcz na patelnię i zeszklić. Dodać do niej imbir i pieprz, chwilkę smażyć. Wrzucić na patelnię rozdrobnione na niezbyt małe kawałki śliwki, polać sosem sojowym, likierem i miodem. Całość zagotować. Mieszać, trzymając patelnię na małym ogniu. Następnie patelnię przykryć dusić tak długo, aż śliwki się rozgotują. Po zdjęciu sosu z ognia należy doprawić go do smaku sokiem z limonki i polewać nim mięso bezpośrednio przed podaniem.

Królik ze śliwkami

Składniki:
– królik 1,5 do 2 kg, pocięty na kawałki
– 3 duże cebule
– 1 butelka czerwonego wina
– 2-3 jabłka
– 150 g boczku pokrojonego
– 150 g marchewki
– pokrojone śliwki bez pestek
– 300 g oliwy z oliwek
– sól, pieprz
– tymianek
Przygotowanie:
Obrać, pokroić cebulę i marchewki. Kawałki królika posypać solą i pieprzem. W rondlu na oliwie z oliwek usmażyć mięso. Zdjąć kawałki mięsa i opanierować w mące. W garneku usmażyć cebulę z boczkiem. Dodać mięso, marchew, śliwki i jabłka, przyprawy, dodać tymianek i liść laurowy. Wlać wino i przykryć. Dusić na bardzo małym ogniu przez godzinę. Dodać do mięsa. Dusić kolejny kwadrans. Wyjąć liść i  tymianek przed podaniem. Doskonale smakuje ze świeżym makaronem.

Knedle twarogowe ze śliwkami

Składniki:
– ​300 g śliwek węgierek
– 2 jajka
– 50 g kaszy manny
– 250 g twarogu
– 125 g mąki
Przygotowanie:
Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć, dodając żółtka. Twaróg zmiksować, odcedzić, dodaj kaszkę mannę i zmiksować ponownie. Następnie odstawić na chwilę, żeby kaszka wchłonęła serwatkę. Do twarogu dodać mąkę i masło utarte z żółtkami. Białka ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z ciastem. Zwilżonymi wodą dłońmi formować z ciasta niewielkie kuleczki. Następnie spłaszczając je, tworzyć niewielkie placuszki. Na środku każdego placuszka kłaść połowę śliwki i w miejsce po pestce wsypać odrobinę cukru. Ciasto zawijać, zlepiając brzegi tak, aby powstały okrągłe knedle. Gotować w osolonej wodzie ok. 15 min. aż wypłyną. W tym czasie pozostałe śliwki podsmażyć na patelni na 2 łyżkach masła, dodać  łyżkę cukru, migdały, orzechy itp. Ugotowane knedle polać przygotowanym sosem ze śliwek.

Knedle ziemniaczane ze śliwkami

Składniki:
– 1 kg ziemniaków
– 2–3 szklanki mąki
– 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
– jajko
– 24 śliwki
– 2 łyżki masła
– łyżka bułki tartej
– cynamon
– starta skórka z pomarańczy
– sól
– cukier
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w posolonej wodzie. Następnie  odcedzić, utłuc lub przecisnąć przez praskę. Pozostawić do wystygnięcia. Wydrylować śliwki, włożyć do mocno posłodzonego wrzątku. Gotować 2–3 min. Do zimnych ziemniaków dodać mąkę i jajko. Zagnieć ciasto, w razie potrzeby (jeśli jest zbyt rzadkie) podsypując nieco więcej mąki. Łyżką nabierać po małej porcji ciasta. Oprószonymi mąką dłońmi formować kulkę, lekko rozpłaszczać i układać na niej śliwkę, owinąć ciastem, ponownie formując kulę. Porcjami wrzucać do posolonego wrzątku i gotować do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Masło stopić, zrumienić na nim bułkę. Polać knedle, posypać cynamonem, cukrem, paseczkami skórki  pomarańczowej (i ewentualnie odrobiną maku).

Strudel ze śliwkami

Składniki:
– 25 dag mąki
-1 jajko
– 2 łyżki oleju
– szczypta soli
– 3 łyżki masła
– 50 dag śliwek bez pestek
– 5 dag obranych i grubo posiekanych migdałów
– kieliszek śliwowicy
– 4 łyżki cukru
– szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Z mąki, oleju, jajka, szklanki przegotowanej letniej wody i szczypty soli zagnieść gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na pół godziny, żeby odpoczęło. Połówki śliwek wymieszać z migdałami i śliwowicą. Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką ściereczce i rozciągnąć dłońmi. Masło stopić w rondelku. Połową posmarować ciasto. Posypać śliwkami, cukrem i cynamonem. Za pomocą ściereczki zwinąć strudel. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, posmarować resztą masła. Piec 20 min w temp. 225 st. C.

zobacz również:

  1. Różne przepisy z jabłkami: desery i dania mięsne

  2. Ciasta ze śliwkami – przepisy

  3. Desery ze śliwek: ciasta,powidła, knedle

  4. Ciasta bez pieczenia – przepisy

  5. Co zrobić z ciasta francuskiego – pomysły i przepisy

  6. Mięso mielone – różne przepisy na dania z mielonego

  7. Przepisy na dania z dyni – pomysłowe i smaczne



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jakie radio?
Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem?
Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....
hollywoodzki uśmiech - czy to możli…
Hollywoodzki uśmiech to nic innego jak wcześniej wspomniany biały uśmiech, symetryczny i pozbawiony...
Ubiór na rozmowę kwalifikacyjną
W przypadku kobiet mogą być to ciemne jeansy, koszula i marynarka lub kardigan/sweter...