Jabłka to znane chyba wszystkim owoce o soczystym i bardzo smacznym miąższu. Smak dojrzałych jabłek jest słodko-kwaskowaty, rozmaite odmiany mogą być bardziej lub mniej słodkie lub kwaśne. Ponieważ późne lato i jesień jest porą królowania jabłek, które panoszą się w naszych kuchniach bez opamiętania dzisiaj kilka pomysłów na dania i desery z jabłkami.
Ciasto z jabłkami
Ciasto:
– 6 jajek
– 6 dag cukru – 25 dag miękkiego masła
– 20 dag cukru pudru
– 4 łyżki soku z cytryny
– 25 dag mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
– 4 duże kwaśne jabłka
Przygotowanie:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, powoli dodając cukier. Masło połączyć z cukrem pudrem, żółtkami i sokiem z cytryny, wymieszać na gładki krem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do kremu wraz z ubitymi białkami. Ciasto przelać do ceramicznej formy żaroodpornej do pieczenia w mikrofalówce. Jabłka obrać, pokroić na cienkie plasterki i ułożyć ciasno na cieście. Formę wstawić do kuchenki. Ustawić moc na 450 W i termoobieg na temperaturę 200˚C. Piec 18–20 min. Wyjąć i dobrze ostudzić.
Ciasto jogurtowe z jabłkami
– 3 jaja
– 100g cukru brzozowego (lub fruktozy)
– 125 g jogurtu naturalnego – 100 g mąki pszennej
– 100 g mąki pszennej razowej
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 4 jabłka
– 6-8 suszonych moreli
– skórka otarta z 1 cytryny
– 2-3 łyżki brązowego cukru
– pół łyżeczki cynamonu
– 1 łyżeczka esencji waniliowej
Przygotowanie:
Owoce obrać i pokroić w kostkę. Morele pokroić w drobną kostkę. Jajka zmiksować z cukrem, wanilią i szczyptą soli. Dodać jogurt. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wymieszać z masą jajeczną. Do ciasta dodać cynamon, jabłka, morele i skórkę cytrynową. Ciasto wlać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną. Na wierzchu położyć kilka kawałków jabłek, posypać migdałami i brązowym cukrem. Wstawić do gorącego piekarnika i piec 40-50 min. w temp. 170-180 st. C.
Szarlotka z kruszonką
Nadzienie:
– 5 średnich jabłek, najlepiej kwaśnych
– 1 ½ łyżki masła
– ½ łyżeczki cynamonu
Kruszonka:
– 185 g mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 127 g masła
– 140 g cukru
Ciasto:
– 100 g masła
– 112 g cukru
– 1 jajko
– 150 g mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżka mleka
Przygotowanie:
Jabłka obrać i pokroić na małe kawałeczki, przesypać do garnuszka dodając masło i cynamon. Gotować na średnim ogniu przez ok. 5 min. i schłodzić. Składniki na kruszonkę przełożyć do miseczki i połączyć ręcznie do uzyskania grudkowej konsystencji. Wcześniej przygotowane masło na ciasto ubić razem z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodać jajko i połączyć. Mąkę przesiać i dodać do masy razem z proszkiem do pieczenia. Zmiksować wszystko do uzyskania jednolitej masy, pod koniec dodać łyżkę mleka. Tortownicę posmarować masłem i wysypać bułką tartą, przełożyć przygotowaną masę na ciasto, wysypać jabłka i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 160 st. C przez 40 min. do lekko złotej skórki.
Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Skropić sokiem z cytryny. Kurczaka po umyciu i osuszeniu pokroić w mniejsze kawałki, doprawić solą i pieprzem i podsmażyć na 2 łyżkach masła z obu stron. Zdjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce. Do tłuszczu pozostałego ze smażenia kurczaka dodać jeszcze 1 łyżkę masła i podsmażyć posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Dodać jabłka, rodzynki, curry i dusić kilka minut, dolewając bulion i wino. Całość dusić jeszcze około 10 min. Do sosu dodać podsmażonego wcześniej kurczaka. Doprawić solą i pieprzem. Dusić jeszcze 5 min.
Kaczka pieczona z jabłkami
– 1 młoda kaczka
– 75 dag kwaśnych jabłek – 1 łyżeczka suszonego majeranku
– ½ łyżeczki suszonego rozmarynu
– 2 łyżki smalcu (przetopionego z dużą ilością cebuli)
– sól
Przygotowanie:
Sprawioną kaczkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą. Wnętrze kaczki posolić i oprószyć majerankiem i rozmarynem. Odstawić na 2 godziny. Jabłka umyć i osuszyć. Jedno odłożyć. Resztę obrać, pokroić w ósemki i pozbawić gniazd nasiennych. Do wnętrza kaczki włożyć jabłka, zaszyć. Kaczkę cieniutko posmarować smalcem. Przełożyć do wysmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia. Wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piec od 1 ½ do 2 godzin. W czasie pieczenia co pół godz. podlewać kaczkę wytopionym tłuszczem. Gdy kaczka miękka wyjąć ją z naczynia w którym się piekła i odstawić w ciepłe miejsce. Pozostałe jabłko pokroić wraz z łupinami. Jabłka ułożyć na wytopionym tłuszczu i zapiekać ok. 10 min. Kaczkę pokroić na porcje. Ułożyć na półmisku. Obłożyć upieczonymi cząstkami jabłka.
Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w cząstki. Wrzucić do garnka, zasypać cukrem i gotować do miękkości. Dodać cynamon i cukier do smaku. Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego zmiksować na gładką masę, odstawić na 30 min., smażyć na rozgrzanej patelni z obydwu stron. Podawać z prażonymi jabłkami.
Żółtka oddzielić od białek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wbić żółtka, wlać kefir. Wymieszać. Wstawić do lodówki. Rodzynki opłukać, osuszyć, zalać rumem i odstawić. Jabłka obrać, poszatkować. Dodać do ciasta. Białka ubić z dużą szczyptą soli. Pianę połączyć z ciastem. Na końcu dodać osączone rodzynki. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Łyżką kłaść na nim ciasto, formując średniej wielkości placki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Ciepłe placki posypać cukrem pudrem.
Strudel z jabłkami
– 300 g mąki
– 1 jajko
– 180 ml wody
– 1 łyżka oleju o neutralnym smaku
– 1 łyżka soku z cytryny
– szczypta soli – olej, do posmarowania ciasta
– 1 kg kwaśnych jabłek
– 1 łyżeczka cynamonu
– 100 g rodzynek
– 50 ml rumu
– 2 łyżki wody
– 50 g masła, stopionego
– 75 g bułki tartej
– 50 g cukru
– sok z cytryny
– mąka, do podsypania ciasta
– 2-3 łyżki stopionego masła do posmarowania ciasta
Przygotowanie:
Do dużej miski wysypać mąkę ze szczyptą soli. Zrobić w kopczyku zagłębienie i wbić do niego jajko, dodać olej, sok z cytryny oraz wodę. Wyrabiać ciasto rękoma przez ok. 5 min., aż zaczną pojawiać się w nim pęcherzyki powietrza i będzie elastyczne. Uformować ciasto w kulę, przełożyć do natłuszczonej miski i posmarować je niewielką ilością oleju. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 min. Nagrzać piekarnik do 180 st. C. Blachę do pieczenia wysmarować masłem. Przygotować nadzienie: jabłka umyć, osuszyć i obrać. Rum wymieszać z dwoma łyżkami ciepłej wody i zalać nim rodzynki. Odstawić do namoczenia. Jabłka pokroić w kostkę. Przełożyć do miski i skropić sokiem z cytryny. W rondelku rozpuścić masło, dodać bułkę tratą i smażyć na małym ogniu, do zrumienienia. Dodać cukier oraz cynamon i wymieszać. Przełożyć ciasto na płótno i rozwałkować na prostokąt tak cienko, jak tylko się da. Posmarować ciasto zrumienioną bułką tartą. Dodać odsączone rodzynki do jabłek i wymieszać, nałożyć jabłka przy krótszym boku ciasta, zwinąć strudel, zaczynając od części z jabłkami. Skleić brzegi ciasta. Delikatnie przełożyć zwinięty strudel na blachę i wstawić do piekarnika na ok. 45 min.
Ryż z jabłkami
– 100 g ugotowanego ryżu
– 2 jabłka
– 1 łyżka soku z cytryny
– łyżeczka masła
– cynamon
– opakowanie jogurtu naturalnego 2%
Przygotowanie:
Jabłka zetrzeć na tarce i skropić cytryną. Małe naczynie żąroodporne nasmarować masłem. Ugotowany ryż wymieszać z jabłkiem i cynamonem. Zapiekać w mikrofalówce lub piekarniku 10 min. Przed podaniem polać jogurtem i posypać cynamonem i ulubionymi dodatkami.
Tradycyjne jabłka pieczone
– 2 słodkie jabłka
– 120 ml soku jabłkowego lub wody
– 2 łyżeczki cukru pudru
– szczypta cynamonu w proszku
– odrobina masła
Przygotowanie:
Jabłek nie kroić i nie obierać – wykroić z nich tylko gniazda nasienne, a skórkę nakłuć widelcem. Układać w naczyniu żaroodpornym i oblać sokiem. Do wnętrza jabłka wsypać łyżeczkę cukru pudru, a z wierzchu oprószyć cynamonem i położyć odrobinę masła. Piec w temperaturze 180 st. C przez 45 min. Podawać na ciepło.
Jabłka pieczone z orzechami
– 4 duże jabłka
– 4 łyżki orzechów włoskich
– 4 łyżeczki cukru
– cynamon
– przyprawa do piernika
Przygotowanie:
Jabłka umyć i wydrążyć od góry łyżeczką tak, aby wyciąć całe gniazdo, ale nie uszkodzić dna (ma wyjść głęboka miseczka o bardzo grubych ściankach). Najlepiej wyciąć jak najmniej jabłka. Wymieszać pokruszone orzechy z cukrem połową łyżeczki przyprawy do piernika i 1/3 łyżeczki cynamonu. Mieszanką wypełnić jabłka i obsypać je z wierzchu (bo wszystko się w środku nie mieści). Piec na talerzyku w mikrofalówce około 15-20 min. na niezbyt wysokiej mocy. Można w połowie pieczenia na chwilkę wyjąć i polać sosem, który się zacznie wytapiać. Podawać na ciepło.
Jabłka pieczone korzenne
– 5 jabłek
– 3/4 szklanki brązowego cukru
– 1 łyżka mąki lub lepiej skrobi kukurydzianej
– 2 łyżki masła
– 3/4 szklanki wody
– mielony cynamon
– gałka muszkatołowa do smaku
Przygotowanie:
W rondlu podgrzać lekko cukier, a gdy zacznie się rumienić dodać wodę, masło, cynamon i gałkę, wymieszać, dodać skrobię kukurydzianą i powoli gotować aż syrop zgęstnieje. Mieszać taki żeby rozetrzeć wszelkie grudki. Jabłka umyć, osuszyć wydrążyć środek. Jabłka ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, wydrążony środek wypełnić syropem, syropem polać też całą powierzchnię jabłka. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni C, wstawić jabłka i piec przez 45 min. W połowie pieczenia jabłka polać resztą syropu. Podawać na ciepło lub zimno.
Jabłka pieczone na chrupiąco
– 6 kwaskowatych jabłek (np. idared, spartan)
– duża garść rodzynek
– pół cytryny
– 1 szklanka płatków owsianych
– 1 szklanka brązowego cukru
– 1 łyżeczka cynamonu
– ½ łyżeczki soli
– ½ szklanki mąki
– 1 łyżka masła.
Przygotowanie:
Jabłka obrać do połowy i wyjąć gniazda nasienne – nie dochodząc do samego dołu, żeby nie wyciekał sok. Polać obrane jabłka sokiem z cytryny. Rodzynki w miseczce zalać wrzątkiem, żeby zmiękły i wchłonęły sok podczas pieczenia. Wymieszać w naczyniu płatki owsiane z brązowym cukrem i mąką. Dosypać cynamon i sól, dodać łyżkę masła i dobrze wymieszać z płatkami za pomocą rąk. Odsączyć rodzynki i nałożyć do wydrążonych jabłek. Ułożyć masę z płatków owsianych na jabłkach. Piec 20 – 30 min. w temp. 190 stopni Celsjusza. Płatki owsiane można zastąpić siekanymi prażonymi orzechami.
Błonę na schabie delikatnie ponacinać na krzyż. Jabłka obrać, wyciąć z nich gniazda i pokroić w dużą kostkę. Wymieszać z 50 ml wody sos sojowy, olej sezamowy i miód. Dodać jabłka, posiekaną cebulę oraz sezam. Powstałym sosem zalać dokładnie mięso. Następnie całość przełożyć do woreczka. Zamknąć szczelnie woreczek i piec w temperaturze 180 st. C przez 40 min. Podawać z ryżem i posiekaną natką pietruszki.
Mięso natrzeć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać połowę masła z olejem. Obsmażyć mięso. Dodać cebulę i smażyć 3 min. Podlać szklanką piwa, dodać musztardę, miód, oprószyć przyprawą do potraw, przykryć i dusić 20 min. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w małej ilości wody i zagęścić sos. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Jabłka opłukać, oczyścić z pestek i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać resztę masła, przesmażyć jabłka, oprószyć pieprzem i podlać resztą piwa. Dusić na dużym ogniu, aż piwo odparuje. Ziemniaki osączyć, utłuc, połączyć z połową jabłek i natką. Kotlety podawać polane sosem z jarzynką i jabłkami. /Pani Domu/
Wątróbka z jabłkami
– 50 dag wątróbki z kurczaka
– 4–5 cebul – 2 kwaśne twarde jabłka
– 20 dag małych pieczarek
– majeranek
– olej
– kilka gałązek natki
– sól
– pieprz
Przygotowanie:
Wątróbkę oczyścić, wymoczyć w wodzie lub mleku. Dobrze osuszyć. Obrane cebule pokroić w talarki. Jabłka obierać, pokroić na cząstki. Na dużej ilości tłuszczu z obu stron przesmażyć wątróbkę. Dodać cebulę i jabłka. Smażyć razem 5 min. Przykryć i na wolnym ogniu dusić, aż cebula zmięknie. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Na osobnej patelni przysmażyć na rumiano plasterki pieczarek. Na koniec oprószyć solą i pieprzem. Wątróbkę podawać z pieczarkami, posypać posiekaną natką. /Pani Domu/
Żeberka z jabłkami
– 80 dag żeberek wieprzowych
– 4 winne jabłka
– 3/4 szklanki piwa
– 3 ząbki czosnku
– 2 łyżki miodu
– 2 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
– 2 łyżki dżemu morelowego
– 2 łyżki sosu sojowego
– 2 listki laurowe
– 2 łyżki oliwy
– ziele angielskie
– majeranek
– pieprz
– sól
Przygotowanie:
Żeberka pokrić na kawałki z 2 kostkami, natrzeć solą i pieprzem. Dwa jabłka rozgotować, przetrzeć przez sito. Piwo wymieszać z musem jabłkowym, miodem, musztardą, dżemem, sosem sojowym, rozgniecionym czosnkiem, pokruszonymi listkami laurowymi i szczyptą zmielonego ziela angielskiego. Żeberka posmarować marynatą, przykryć i schłodzić 2–3 godz. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą. Ułożyć kawałki żeberek i piec ok. 20 min. z jednej strony (200 st. C). Posmarować żeberka marynatą, obrócić na drugą stronę, znowu posmarować marynatą i piec 20 min. 10 min przed końcem pieczenia obłożyć żeberka jabłkami pokrojonymi na połówki. Posypać majerankiem.