Biała kiełbasa w piwie w sosie karmelowym

14 kwietnia 2022, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

 

 

biała kiełbasa w piwie

Składniki:

1 kg surowej białej kiełbasy

500 ml jasnego piwa

3 ziarenka jałowca

3 ziarenka ziela angielskiego

goździk

liść laurowy

pół łyżeczki posiekanego imbiru

łyżka masła

łyżka miodu

łyżka mąki pszennej

skórka starta z cytryny

łyżka cukru brązowego

jabłko

łyżka chrzanu

sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Piwo i taką sama ilość wody podgrzewamy do temperatury około 80 stopni C z jałowcem, liściem, zielem, goździkiem i imbirem. Wkładamy kiełbasy i parzymy około 20 minut, osączamy a wywar zostawiamy. Kiełbasy układamy w naczyniu żaroodpornym. Masło topimy w rondelku, mieszamy z mąką, aż powstanie zasmażka. Do zasmażki wlewamy 350 ml wywaru przecedzonego przez sitko, dodajemy miód, skórkę z cytryny, gotujemy, aż zgęstnieje. Cukier topimy na patelni z 3 łyżkami wywaru, dodajemy do sosu razem z chrzanem, mieszamy i doprawiamy do smaku. Polewamy kiełbasę i pieczemy około 15 minut w temp. 180 stopnic C w piekarniku.