Fale Dunaju

30 listopada 2010, dodał: ALINKA-A5
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 5 jaj /białka ubić
  • 1 margaryna
  • 20 dkg cukru pudru
  • 30 dkg mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta

Margarynę , cukier puder, żółtka zmiksować, do tego dodać mąkę z proszkiem na końcu ubite białka.
Podzielić na dwie równe części , do jednej dodając 4 łyżki mleka i 2 łyżki kakao. Wylać ciasto ciemne na jasne.
1/2 kg jabłek pokroić w plastry. Jabłka ułożyć blisko siebie w cieście na stojąco i upiec. /40 minut 180st./Można użyć gotowego kremu Karpatka Delecty lub ugotować..

Krem:

  • 1/2 litr mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2  łyżki ziemniaczanej
  • można 1 żółtko

Ugotować jak budyń. Przestudzony utrzeć z masłem i wyłożyć na chłodne ciasto wierzch udekorować polewą Delecta lub startą czekoladą.

Kroić w przeciwnym kierunku jak są ułożone jabłka – wtedy wyjdą fale.

file1291124448



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz