składniki:
upiec biszkopt z 6 jaj
poncz:
1/2 szklanki wody zagotować z 1 łyżeczką i cukru i 1 łyżeczką cukru waniliowego dodać 4 listki cytryny- odstawić i dodać rum i likier [ taki jaki lubimy ]
wierzch biszkoptu ściąć i pokroić w kostkę dać do miseczki i skropić połową ponczu
biszkopt przekroić na pół i obie połówki skropić resztą ponczu
masa:
1/2 litra mleko
1 szt gotowy krem karpatkowy Delecta
3 szt białka
90 g cukier
1 łyżka żelatyny zalać 4 łyżkami zimnej wody, odstawić by napęczniała
białka ubić i utrwalić cukrem
połowę mleka zagotować a w drugiej połowie rozpuścić krem i wlać na gotujące mleko, zagotować–odstawić i do gorącej masy dodawać stopniowo ubitą pianę i żelatynę na końcu pokrojony biszkopt – dobrze połączyć i wyłożyć na jedno ciasto przykrywając drugim zostawiamy trochę masy na obsmarowanie wierzchu i boków – posypujemy obficie kokosem.
Alinko, ja mam, ale skoro podajemy przepisy, z których inni będą korzystać to powinny być kompletne. Można podać swój wypróbowany biszkopt albo link do przepisu na niego żeby czytający nie musiał szukać nie wiadomo czego i nie wiadomo gdzie
co to znaczy „upiec biszkopt z 6 jaj”? przecież biszkoptu z samych jajek się nie piecze więc przepis jest niekompletny…szkoda, bo zapowiadało się ciekawie…
Każdy posiada swój własny przepis na biszkopt,jeżeli go nie masz to ci podam.