Drożdżowe bez wyrabiania

30 listopada 2010, dodał: ALINKA-A5
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 1 szkl ciepłego mleka
  • cukier waniliowy Delecta
  • 1 szkl cukru
  • 10 dag rozkruszonych drożdży
  • 4 całe jaja plus 1 żółtko
  • 3/4 margaryny rozpuścić -przelać do szklanki i dopełnić szklanką  oleju
  • 5 szkl mąki
  • szczypta soli

Wszystkie składniki kłaść kolejno do miski, pozostawić na 3 godz w ciepłym mejscu, w tym czasie ciasto, samo będzie się robiło. Po tym czasie wymieszać tylko składniki łyżką i wylać do nasmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wierzch ciasta smarujemy rozbełtanym białkiem i robimy kruszonkę z pozostałej części margaryny. Dokładamy odrobinę cukru,cukier waniliowy Delecta, mąki, mieszamy. Tak przygotowaną kruszonkę sypiemy na ciasto i wstawiamy do zimnego piekarnika na 45 min w 155 st.

file1291126030



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

3 komentarzy do Drożdżowe bez wyrabiania

  1. avatar Pyza pisze:

    bardzo dziękuję, teraz wszystko jasne :-)

  2. avatar Pyza pisze:

    jakiej pojemności szklanką odmierzasz składniki?

    • avatar ALINKA-A5 pisze:

      Używam szkl o poj 250 ml,ale jeżeli nie jesteś pewna jakiej poj jest twoja szkl to nic nie szkodzi,ważne żeby szklanka jaką sypiesz np cukier była taka sama jakę będziesz sypała np makę.Tlatego też podane jest aby roztopione margarynę przelac do szkl a potem do pełnej szkl uzupełnić olejem-i to wszystko,pozdrawiam :))

Dodaj komentarz