Awokado to owoc o wielu właściwościach zdrowotnych oraz leczniczych. Co prawda jest nieco kaloryczne, ale z odpowiednio dobranymi produktami może być świetnym dodatkiem do dań, jak i ich głównym składnikiem. Zobacz ciekawe pomysły na dania z awokado.
Co nieco o awokado
Nazwa awokado wzięła się od słowa Ahuacuatl, które w języku Azteków oznacza „drzewo, na którym rosną jadra”. Jak się domyślacie ma to związek z charakterystycznym kształtem owocu oraz właściwościami afrodyzjaku. Inna spotykana nazwa to gruszka aligatora, przez wzgląd na chropowatą i zieloną skórę. W Polsce często można usłyszeć inny zamiennik jakim jest smaczliwka.
Awokado zawiera małe ilości cukrów prostych, natomiast jest bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe omega -9, omega – 6 oraz omega -3. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, dzięki czemu przyswaja składniki z innych produktów o wiele łatwiej. Przykładowo jedząc pomidora przyswoisz aż o 4 razy więcej antyrakowego likopenu.
Kolejną zaletą awokado jest spora dawka potasu, który pomaga regulować ciśnienie krwi oraz wspomaga pracę serca i układ nerwowy. Znajdziesz tutaj również witaminy C,E oraz A. Dodatkowo regularne spożywanie awokado poprawi stan Twoich oczu, ponieważ owoc zawiera luteinę i zeaksatynę.
Pasta do chleba
Nadaje się świetnie do każdego rodzaju kanapek i doskonale zastąpi masło czy inne serki, którymi zwykle smarujesz pieczywo.
Co kupić?
- 1 dojrzałe awokado
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
- szczypiorek lub natka pietruszki
Przygotowanie:
Z awokado należy wydrążyć miąższ i wrzucić do blendera. Dodaj jeszcze jajko na twardo, sok z cytryny i czosnek. Całość dokładnie zblenduj na gładką masę. Dodaj jeszcze szczypiorek lub natkę pietruszki oraz majonez. Dopraw pastę do smaku.
Sałatka z awokado i grejpfrutem
Sałatka jest bardzo orzeźwiająca i zdrowa. Idealnie zastąpi Ci wszelkie przekąski podczas upalnych dni i nie tylko.
Co kupić?
- 3 różowe grejpfruty
- mała główka sałaty lodowej
- 2 kolby cykorii
- awokado
- 2 łyżki białego lub octu jabłkowego
- sól
- pieprz cytrynowy
- cukier
- 4 łyżki oleju z orzechów włoskich lub sezamowego
- 15 dag ziaren słonecznika
Grejpfruty obieramy z białych błonek i wydrążamy miąższ natomiast sok zachowujemy. Liście sałaty i cykorii należy porwać. Następnie pokrój awokado w plasterki. Sok z grejpfrutów połącz z winnym sosem, dodaj sól, pieprz i cukier a na koniec wlej olej. Składniki połącz, polej sosem i posyp ziarnami słonecznika.
Jajka faszerowane awokado
Co kupić?
- 6 jajek
- dojrzałe awokado
- 3 łyżki groszku
- 2 łyżki twarogu sernikowego
- sól, czarny pieprz
- płatki papryki
Przygotowanie:
Jajka należy ugotować na twardo w osolonej wodzie, po czym wystudzić i obrać. Górną część odetnij i delikatnie wydrąż żółtko. Następnie ugotuj groszek w osolonej wodzie 2 – 3 minut po czym odcedź. Awokado rozetnij na pół i wydrąż środek. teraz zmiksuj miąższ awokado, grosze, żółtka oraz ser. Dopraw całość solą i pieprzem do smaku. Układaj masę na jajka w miejsca po żółtkach za pomocą łyżki lub szprycy. Na koniec posyp na wierch płatki papryki.
Przystawka z łupinek awokado
Idealna na imprezy, spotkania towarzyskie i jako codzienna przekąska. Wyglądają obłędnie i jeszcze lepiej smakują.
Co kupić?
- 1 awokado
- łyżka pokrojonego łososia wędzonego
- łyżka mascarpone
- łyżka cytryny
- łyżeczka musztardy sarepskiej
- 10 kaparów
- pieprz
- łyżeczka majonezu
- kiełki sojowe
- kilka paseczków kapusty pekińskiej
Przygotowanie:
Awokado należy wydrążyć i skropić sokiem z cytryny. Następnie włóż je do lodówki. W miseczce wymieszaj miąższ, łososia, kapary, musztardę oraz majonez. Tak przygotowaną pastą napełnij łupinki i ułóż je na liściach kapusty pekińskiej. Dodaj kiełki do ozdoby.
Roladki z awokado i łososiem
Połączenie łososia, awokado i krewetek to istne niebo w gębie. Żaden gość nie oprze się takiej gamie smakowej.
Co kupić?
- 400 gram wędzonego łososia
- 200 gram norweskich krewetek
- 2 awokado
- garść liści rukoli
- 100 gram majonezu
- sok z połówki cytryny
- sól, pieprz cytrynowy
- tabasco
Przygotowanie:
Chłodnik z awokado
Na upalne dni każdy szuka odrobiny ochłodzenia. Często więc sięgamy po tradycyjny chłodnik z buraków. Jednak czasem warto odrobinę zaszaleć i zamienić składniki. Zobaczcie sami jak smakuje chłodnik z awokado.
Co kupić?
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 dojrzałe awokado
- 5 łyżek soku z limonki
- 0,5 litra bulionu
- 25 dag naturalnego jogurtu
- sól, pieprz kajeński
- strąk chili
- 12 dag chipsów tortilla
- plasterki limonki do dekoracji
Przygotowanie:
zobacz również: