Kruche ciasto – różne sprawdzone pomysłowe przepisy | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Kruche ciasto – różne sprawdzone pomysłowe przepisy

15 marca 2019, dodał: krokiets
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Przepisów na ciasto kruche jest bardzo dużo. Ja zaprezentuję sprawdzone przepisy – są to ciasta, które po prostu muszą się udać…. jedyna ich wada to ta, że są bardzo smaczne i szybko znikają z talerzy.

Delikatne ciasto kruche – klasyczny przepis:

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

3/4 kostki masła

1/2 szklanki cukru pudru

4 żółtka

1 łyżka śmietany

pół łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę przesiać na stolnicę, wysypać cukier, dodać śmietanę, zimne masło i posiekać je nożem. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na pół, zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki.

Mając już przygotowane kruche ciasto możemy zacząć tworzyć, w zależności od tego, co mamy w kuchennych zapasach i od naszej wyobraźni – mogą to być ciasta z jabłkiem, brzoskwinią, truskawkami, dżemem czy budyniem.

Prosta Szarlotka

Składniki:

6 jabłek (antonówka lub szara reneta)

2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka cynamonu

Jabłka obrać, pokroić w drobne kawałki, wymieszać z 2 łyżkami cukru, podsmażyć. Wmieszać cynamon i pozostawić do ostygnięcia. Powstały mus jabłkowy wykładamy na podstawę ciasta rozłożoną w foremce, a z pozostałego ciasta robimy tzw. kruszonkę, tj. odrywamy kawałki ciasta (skubiemy) i układamy je na musie jabłkowym.

Pieczenie:

Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Ustawić piekarnik na pieczenie góra/dół. Pieczemy około 45 minut

Kruche ciasto z truskawkami i budyniem

 

 

Składniki:

Owoce:

500 g truskawek

2 łyżki mąki ziemniaczanej

Budyń:

2 opakowania budyniu waniliowego

3 szklanki mleka

5 łyżek cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

Truskawki opłukać i dokładnie osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do miski i wymieszać z mąką ziemniaczaną.

Budyń: odlać 3/4 szklanki mleka i wymieszać z proszkami budyniowymi, resztę mleka zagotować z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego. Gdy mleko się zagotuje wlać do niego rozpuszczone budynie i cały czas energicznie mieszać aż powstanie jednolita masa.

Truskawki wyłożyć na spód z ciasta, następnie wylać na nie gorący budyń. Na wierzchu zetrzeć odłożone ciasto z lodówki (na tarce o dużych oczkach) i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni). Piec przez ok. 40 minut.

Pleśniak

Pyszne kruche ciasto z dżemem z czarnej porzeczki, bezą i kruszonką

Białka (z 5 jajek) ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodając po łyżce 1 szklankę cukru – ubijać aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Na koniec wymieszać z mąką ziemniaczaną.

Na spód z ciasta wyłożyć grubą warstwę dżemu porzeczkowego, następnie pianę z białek, a na wierzch pokruszyć starte na grubych oczkach ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika -180 stopni i piec przez 40 minut na złoty kolor.

Pychotka – rewelacyjne ciasto

Masa bezowa:

Składniki:

6 białek

szczypta soli

1,5 szklanki cukru

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawać stopniowo (to bardzo ważne) i małymi partiami cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.

Dwa identyczne placki:

składniki:

1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g)

120 g płatków migdałowych

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować, wyłożyć na spód i wyrównać. Ciasto posmarować połową dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 160ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta.

Masa kremowa:

Składniki

2 szklanki mleka

3 łyżki mąki pszennej

2 łyżki skrobi ziemniaczanej

2 żółtka

3 łyżki cukru

kostka masła

kilka kropel aromatu migdałowego

Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem. Drugą zmiksować z żółtkami, mąką, skrobią ziemniaczaną (jak na budyń) – następnie dodać do gotującego się mleka i zagotować do gęstości. Wystudzić. Masło trzeć na puch za pomocą miksera. Następnie dodawać wystudzony budyń, powoli cały czas ucierając. Dodać aromat migdałowy i utrzeć.Gotowe, wystudzone placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.

 

zobacz również:

 

Ciasta bez jajek – przepisy, ciasto bez jajek, przepis

Ciasta bez pieczenia – różne przepisy

Wegańskie desery – różne przepisy na ciasta i słodkości

Ciasta ze śliwkami – przepisy

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz