Kruche ciasto – różne sprawdzone pomysłowe przepisy
Przepisów na ciasto kruche jest bardzo dużo. Ja zaprezentuję sprawdzone przepisy – są to ciasta, które po prostu muszą się udać…. jedyna ich wada to ta, że są bardzo smaczne i szybko znikają z talerzy.
Delikatne ciasto kruche – klasyczny przepis:
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
3/4 kostki masła
1/2 szklanki cukru pudru
4 żółtka
1 łyżka śmietany
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę przesiać na stolnicę, wysypać cukier, dodać śmietanę, zimne masło i posiekać je nożem. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na pół, zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki.
Mając już przygotowane kruche ciasto możemy zacząć tworzyć, w zależności od tego, co mamy w kuchennych zapasach i od naszej wyobraźni – mogą to być ciasta z jabłkiem, brzoskwinią, truskawkami, dżemem czy budyniem.
Prosta Szarlotka
Składniki:
6 jabłek (antonówka lub szara reneta)
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka cynamonu
Jabłka obrać, pokroić w drobne kawałki, wymieszać z 2 łyżkami cukru, podsmażyć. Wmieszać cynamon i pozostawić do ostygnięcia. Powstały mus jabłkowy wykładamy na podstawę ciasta rozłożoną w foremce, a z pozostałego ciasta robimy tzw. kruszonkę, tj. odrywamy kawałki ciasta (skubiemy) i układamy je na musie jabłkowym.
Pieczenie:
Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Ustawić piekarnik na pieczenie góra/dół. Pieczemy około 45 minut
Kruche ciasto z truskawkami i budyniem
Składniki:
Owoce:
500 g truskawek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Budyń:
2 opakowania budyniu waniliowego
3 szklanki mleka
5 łyżek cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
Truskawki opłukać i dokładnie osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do miski i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Budyń: odlać 3/4 szklanki mleka i wymieszać z proszkami budyniowymi, resztę mleka zagotować z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego. Gdy mleko się zagotuje wlać do niego rozpuszczone budynie i cały czas energicznie mieszać aż powstanie jednolita masa.
Truskawki wyłożyć na spód z ciasta, następnie wylać na nie gorący budyń. Na wierzchu zetrzeć odłożone ciasto z lodówki (na tarce o dużych oczkach) i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni). Piec przez ok. 40 minut.
Pleśniak
Pyszne kruche ciasto z dżemem z czarnej porzeczki, bezą i kruszonką
Białka (z 5 jajek) ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodając po łyżce 1 szklankę cukru – ubijać aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Na koniec wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Na spód z ciasta wyłożyć grubą warstwę dżemu porzeczkowego, następnie pianę z białek, a na wierzch pokruszyć starte na grubych oczkach ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika -180 stopni i piec przez 40 minut na złoty kolor.
Pychotka – rewelacyjne ciasto
Masa bezowa:
Składniki:
6 białek
szczypta soli
1,5 szklanki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawać stopniowo (to bardzo ważne) i małymi partiami cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.
Dwa identyczne placki:
składniki:
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g)
120 g płatków migdałowych
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować, wyłożyć na spód i wyrównać. Ciasto posmarować połową dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 160ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta.
Masa kremowa:
Składniki
2 szklanki mleka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
2 żółtka
3 łyżki cukru
kostka masła
kilka kropel aromatu migdałowego
Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem. Drugą zmiksować z żółtkami, mąką, skrobią ziemniaczaną (jak na budyń) – następnie dodać do gotującego się mleka i zagotować do gęstości. Wystudzić. Masło trzeć na puch za pomocą miksera. Następnie dodawać wystudzony budyń, powoli cały czas ucierając. Dodać aromat migdałowy i utrzeć.Gotowe, wystudzone placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.
zobacz również:
Ciasta bez jajek – przepisy, ciasto bez jajek, przepis
Ciasta bez pieczenia – różne przepisy
Wegańskie desery – różne przepisy na ciasta i słodkości
Ciasta ze śliwkami – przepisy