Wegańskie desery – różne przepisy na ciasta i słodkości

23 maja 2019, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Weganizm charakteryzuje się całkowitą rezygnacją z produktów pochodzenia zwierzęcego. Weganie nie jedzą mięsa oraz wszelkich produktów, które wiążą się z eksploatacją zwierząt czyli nabiał, jajka, czy miód. Ludzie, którzy decydują się przejść na weganizm zazwyczaj kierują się zdrowiem, poglądami etycznymi, ekologicznymi, duchowymi lub religijnymi. Coraz więcej ludzi nie spożywa produktów zwierzęcych więc postanowiliśmy przygotować dla nich przepisy na ciasta wegańskie.

 

Muffiny waniliowo – czekoladowe

 

Co kupić?

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki razowej orkiszowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 opakowanie budyniu
  • 100 g wegańskiej margaryny
  • 160 ml mleka sojowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka wegańskiego nugatu

Przygotowanie:

Suche składniki należy ze sobą połączyć i dodać margarynę, mleko sojowe oraz ocet. Całość dokładnie wymieszaj na ciasto. Następnie dorzuć posiekaną czekoladę. Teraz przelej ciasto do papilotek i piecz w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach. Podawaj polane roztopionym nugatem.

 

Ciasto śliwkowe

Co kupić?

  • 2 szklanki mąki pszennej typu 405
  • 1/4 szklanki cukry
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 opakowania suszonych drożdży
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 2/3 szklanki leka sojowego
  • 500 g suszonych śliwek

Składniki na kruszonkę:

  • 6 łyżek mąki pszennej typu 405
  • 1 1/2 łyżki cukru
  • 2 łyżki miękkiego masła kokosowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Przygotowanie:

Mąkę wymieszaj z cukrem, solą oraz drożdżami. Następnie wlej mleko sojowe oraz olej rzepakowy. Teraz zagnieć miękkie i gładkie ciasto, tak aby było plastyczne i nie za suche. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyrób ciasto i przełóż do naoliwionej formy do pieczenia , którą wcześniej wyłóż papierem do pieczenia. Śliwki należy przekroić na pół i delikatnie włożyć do ciasta. Kruszonkę zrób poprzez wymieszanie wszystkich składników i posyp nią ciasto. Po 20 minutach piecz w 180 stopni przez ok 30 minut, aż ciasto stanie się rumiane.

 

Brownie z orzechami

 

Co kupić?

  • 75 g mąki pszennej
  • 75 g mąki razowej orkiszowej
  • 70 g syropu z agawy
  • 20 g kakaa
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 140 ml mleka sojowego
  • 40 g posiekanych orzechów włoskich
  • 20 g posiekanych migdałów
  • 125 g posiekanej gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Mąkę należy wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem waniliowym oraz kakao. Następnie dodaj syrop z agawy, mleko,olej oraz ocet. Po wymieszaniu dodaj resztę składników. Piecz ciasto ok 40 minut w 180 stopniach.

 

Jabłecznik

 

Co kupić?

  • 750 g jabłek (obranych, pozbawionych gniazda nasiennego, pokrojonych w plasterki)
  • 200 g mąki
  • 125 g margaryny wegańskiej
  • 60 ml wody
  • 1 opakowane cukru waniliowego
  • 7 łyżek musu jabłkowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szczypta sody oczyszczonej

Na kruszonkę:

  • 150 g mąki
  • 80 g margaryny wegańskiej
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Wyrób ciasto z mąki, margaryny, wody, cukru waniliowego oraz proszku do pieczenia. Następnie owiń ciasto folią i odstaw na godzinę do lodówki. Składniki na kruszonkę zmieszaj i również wstaw do lodówki. Ciasto wyłóż na tortownicę i po nakłuwaj ją widelcem. Następnie ułóż jabłka oraz mus jabłkowy, a na wierzch posyp kruszonką. Piecz ciasto w 200 stopniach przez 40 minut.

 

Marchewkowe ciasto

 

Co kupić?

  • 3 średnie marchewki (3/4 szk. startej marchewki)
  • 1 i 1/2 szk. mąki bezglutenowej
  • 3 banany
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 3/4 szk. cukru
  • 200 ml. oleju orzechowego
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder lub krem z mleczka kokosowego na wierzch*

Przygotowanie:

Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Banana obierz ze skórki i zblenduj lub rozgnieć widelcem i dodaj cukier. Następnie dorzuć mąkę, olej orzechowy, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Miksuj całość do uzyskania jednolitej masy. Potem należy dodać startą marchewkę i ziarna słonecznika. Teraz już tylko ręcznie, bez używania miksera należy zmieszać ze sobą składniki. Foremkę na babki, tortownicę lub keksówkę posmaruj olejem roślinnym i przełóż do niej ciasto. Piecz przez godzinę w 180 stopniach.  Na koniec udekoruj ciasto cukrem pudrem lub kremem wegańskim z mleka kokosowego z orzechami.

*Przepis na krem z mleka kokosowego:

1 puszka mleczka kokosowego (trzymana w lodówce przez 24 godziny)
2 łyżki cukru pudru
sok z cytryny około 1 łyżeczki

Zlej z puszki warstwę płynu (tak aby pozostała sama gęsta masa) i przełóż je do wysokiej miski, ubijaj mikserem tak długo, aż będzie przypominało w konsystencji bitą śmietaną, dodaj cukier i na koniec sok z cytryny.

Budyń z fasoli

 

Co kupić?

  • 1 szklanka ugotowanej czerwonej fasoli
  • ½ szklanki mleka roślinnego
  • 3 łyżki kakao lub ½ tabliczki rozpuszczonej gorzkiej czekolady
  • szczypta kardamonu
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 2-3 łyżki syropu z agawy lub daktyli
  • skórka pomarańczy do dekoracji

Przygotowanie:

Fasolę należy zblendować i w trakcie dodać powoli mleko. Następnie masę wlej do rondelka, dodaj kakao lub rozpuszczoną czekoladę oraz przyprawy i słodki syrop. Zagotuj cały czas mieszając, aż do zgęstnienia. Ciepły budyń udekoruj skórką pomarańczy.

 

Ciastka owsiane

ciasta weganskie

Co kupić?

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka płatków jaglanych
  • garść pestek dyni
  • garść rodzynek lub innych bakalii
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • ½ szklanki mleka roślinnego lub tyle samo ulubionego soku
  • 2 łyżki słodkiego syropu
  • 1 łyżka oleju
  • 2-3 łyżki mąki (pszennej lub bezglutenowej)
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Płatki wymieszaj z ziarnami, bakaliami i masłem orzechowym. Następnie zalej całość mlekiem, wymieszaj i odstaw na 15 minut, aby płatki zmiękły. Do masy wlej syrop oraz olej i cały czas mieszając wsyp mąkę, aby powstała gęsta masa. Formę wyłóż papierem do pieczenia, a z ciasta zacznij formować kulki. Zgnieć kulki na blasze lub z pomocą łyżki rozdziel ciasto na różnej wielkości i kształtów ciasteczka. Piecz ciastka w 170 stopniach przez 20 – 30 minut.

 

Jabłka w winie

ciasta weganskie

Co kupić?

  • dowolna ilość jabłek lub gruszek
  • 2 szklanki wina lub soku z owoców leśnych
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 laska cynamonu
  • 3 goździki
  • kilka igiełek rozmarynu
  • 3 łyżki cukru

Przygotowanie:

Owoce należy obrać ze skórki i wrzucić do rondelka. Następnie wlej tyle soku lub wina, aby je przykryć i dodaj wszystkie przyprawy oraz cukier. Gotuj wszystko 20 minut. Podawaj jabłka z powstałym w ten sposób sosem.

 

Złote mleko

Co kupić?

  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • szczypta imbiru
  • 1-2 łyżeczki miodu lub syropu z agawy

Przygotowanie:

Mleko należy zagotować po czym dodać do niego przyprawy i miód. Całość dokładnie wymieszaj, przelej do szklanek i podawaj na ciepło.  MOżesz udekorować listkiem mięty lub pomarańczą.