Placuszki z kefirem – co zawiera kefir?

4 kwietnia 2019, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Czy wiesz, że w Rosji placuszki z kefiru to tradycyjna potrawa na śniadanie? Zapewne dlatego, że smakują wyśmienicie a w dodatku są bardzo proste w przygotowaniu. Jeżeli nie przepadasz za kefirem, to możesz go zamienić na maślankę. Zobacz przepis na placuszki z kefiru oraz propozycje ich podania.

placuszki z kefiru

Przepis

Co kupić?

  • 200 g kefiru
  • 2 jajka
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • opcjonalnie: obrane jabłko pokrojone w plasterki

Przygotowanie:

W misce wymieszaj widelcem kefir oraz jajka. Następnie dodaj mąkę przesianą przez sitko, proszek do pieczenia, sodę, olej i cukier. Całość wymieszaj dokładnie i delikatnie rózgą tak, aby składniki się połączyły. Powinna Ci wyjść gładka i jednolita masa. Rozgrzej patelnię i smaż pełną łyżkę ciasta ok 2 minuty aż placuszek urośnie i się zarumieni.

placuszki z kefirem

Co nieco o kefirze

Głównym składnikiem a zarazem sekretem udanych placków jest kefir. Dlatego postanowiliśmy przedstawić Wam go w jak najlepszym świetle i jeszcze bardziej przekonać do tej wersji placuszków.

Okazuje się, że przyjemność płynącą z picia kefiru zawdzięczamy góralom z Kaukazu. To właśnie oni prawie 3000 lat temu dokonali niezwykłego odkrycia. Przechowując mleko w specjalnych workach skórzanych czy glinianych naczyniach zaobserwowali, że po pewnym czasie nabiera ono całkiem innego smaku.

Kefiry są cennym źródłem naturalnych bakterii probiotycznych. Bakterie te mają działanie antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i wspierają utrzymanie prawidłowej flory bakteryjnej w jelitach. Z tego powodu kefiry są polecane osobom zmagającym się z wrzodami, zespołem jelita drażliwego lub innymi dolegliwościami trawiennymi. Zaleca się spożywanie napojów fermentowanych zarówno w przebiegu choroby, jak i jako profilaktykęKefiry są także doskonałym źródłem wapnia. Dzięki temu wzmacniają nasze kości, zmniejszają ryzyko złamań i są w stanie przeciwdziałać osteoporozie.

Obecnie nietolerancja laktozy jest jedną z najczęściej spotykanych alergii pokarmowych.Dlatego producenci starają się dostarczać produkty mleczne pozbawione tego uczulającego składnika. Od niedawna w sklepowych lodówkach można znaleźć Kefir naturalny bez laktozy od Bakomy. Jest on zdrowym, mlecznym napojem orzeźwiającym. Mleko w nim zawarte zostało pozbawione uczulającego składnika.Kefirze bez laktozy znajdują się także żywe kultury bakterii L.acidophilus i Bifidobacterium. Wspierają one pracę naszych jelit i wpływają pozytywnie na ich mikroflorę.

placuszki z kefirem

zobacz również:

Smaczne placuszki – pomysły na zdrowe śniadanie

Placuszki na różne sposoby

Placuszki z jabłkami

Placuszki kukurydziane z serem