Czy wiesz, że w Rosji placuszki z kefiru to tradycyjna potrawa na śniadanie? Zapewne dlatego, że smakują wyśmienicie a w dodatku są bardzo proste w przygotowaniu. Jeżeli nie przepadasz za kefirem, to możesz go zamienić na maślankę. Zobacz przepis na placuszki z kefiru oraz propozycje ich podania.
Przepis
Co kupić?
- 200 g kefiru
- 2 jajka
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka oleju roślinnego
- opcjonalnie: obrane jabłko pokrojone w plasterki
Przygotowanie:
W misce wymieszaj widelcem kefir oraz jajka. Następnie dodaj mąkę przesianą przez sitko, proszek do pieczenia, sodę, olej i cukier. Całość wymieszaj dokładnie i delikatnie rózgą tak, aby składniki się połączyły. Powinna Ci wyjść gładka i jednolita masa. Rozgrzej patelnię i smaż pełną łyżkę ciasta ok 2 minuty aż placuszek urośnie i się zarumieni.
Co nieco o kefirze
Głównym składnikiem a zarazem sekretem udanych placków jest kefir. Dlatego postanowiliśmy przedstawić Wam go w jak najlepszym świetle i jeszcze bardziej przekonać do tej wersji placuszków.
Okazuje się, że przyjemność płynącą z picia kefiru zawdzięczamy góralom z Kaukazu. To właśnie oni prawie 3000 lat temu dokonali niezwykłego odkrycia. Przechowując mleko w specjalnych workach skórzanych czy glinianych naczyniach zaobserwowali, że po pewnym czasie nabiera ono całkiem innego smaku.
Kefiry są cennym źródłem naturalnych bakterii probiotycznych. Bakterie te mają działanie antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i wspierają utrzymanie prawidłowej flory bakteryjnej w jelitach. Z tego powodu kefiry są polecane osobom zmagającym się z wrzodami, zespołem jelita drażliwego lub innymi dolegliwościami trawiennymi. Zaleca się spożywanie napojów fermentowanych zarówno w przebiegu choroby, jak i jako profilaktykę. Kefiry są także doskonałym źródłem wapnia. Dzięki temu wzmacniają nasze kości, zmniejszają ryzyko złamań i są w stanie przeciwdziałać osteoporozie.
Obecnie nietolerancja laktozy jest jedną z najczęściej spotykanych alergii pokarmowych.Dlatego producenci starają się dostarczać produkty mleczne pozbawione tego uczulającego składnika. Od niedawna w sklepowych lodówkach można znaleźć Kefir naturalny bez laktozy od Bakomy. Jest on zdrowym, mlecznym napojem orzeźwiającym. Mleko w nim zawarte zostało pozbawione uczulającego składnika. W Kefirze bez laktozy znajdują się także żywe kultury bakterii L.acidophilus i Bifidobacterium. Wspierają one pracę naszych jelit i wpływają pozytywnie na ich mikroflorę.
zobacz również:
Smaczne placuszki – pomysły na zdrowe śniadanie
Placuszki na różne sposoby
Placuszki z jabłkami
Placuszki kukurydziane z serem