Placuszki to pyszna alternatywa na szybkie śniadanie. Pokażemy Wam na jak wiele sposobów można je przyrządzać…Mąkę pszenną można zamienić na mąkę razową lub orkiszową, cukier na miód lub syrop z agawy, ksylitol czy stewię. Dodatkiem mogą być sezonowe owoce, czekolada, orzechy, wiórki kokosowe. Aby placuszki były puszyste można ubić pianę z białek np. z dwóch o dodać do masy lub dodać pół łyżeczki sody oczyszczonej. Świetnym dodatkiem będzie maślanka czy kefir, który dodatkowo spowoduje, że placuszki będą delikatne w smaku.
Placuszki z kaszy manny bez mąki
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki kaszy manny,
- szklanka letniego mleka,
- 2 jajka,
- 2 łyżki serka wiejskiego,
- 2 łyżki miodu,
- szczypta soli,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki rodzynek,
- łyżeczka cynamonu.
Przygotowanie
Kaszę dodać do mleka, wymieszać. Dodać szczyptę soli, proszek do pieczenia, cynamon, rodzynki i miód. Wymieszać. Wbić jajka, dodać serek wiejski, zmiksować do połączenia się składników. Ciasto odstawić na 15minut, by kasza napęczniała.
Następnie wymieszać, jeśli ciasto jest za gęste dolać odrobinę wody.
Kłaść łyżką porcje ciasta i smażyć z obu stron na gorącym oleju.
Podawać z ulubioną konfiturą lub oprószone cukrem pudrem.
Chrupiące naleśniki z jabłkami
Składniki na 7 sztuk:
- 300 g mąki
- 120 ml ciepłej wody
- 50 g masła
- 1 łyżka wódki
- 1 szczypta soli
- 3 średniej wielkości jabłka
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- sok z cytryny
- cukier puder
- olej do smażenia
Mąkę przesiać, dodać masło, wodę, wódkę i sól, zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 30 minut.
Jabłka pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny. Jabłka połączyć z cukrem i cynamonem. Wrzucić na suchą patelnie i chwilę podsmażyć.
Blat posypać mąką, wyłożyć ciasto i cienko rozwałkować. Przy pomocy małego talerzyka, albo obręczy tortownicy wycinać kola. Moje miały średnice 18 cm. Na środek każdego placka nałożyć nadzienie zachowując 1 cm margines i zwinąć.
Smażyć na głębokim tłuszczu. Po wyjęciu przełożyć na ręcznik papierowy, jeszcze cieple oprószyć cukrem pudrem.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/
Placuszki z jabłkami
Składniki:
- 2 jajka,
- ok. 2 szklanek mąki pszennej,
- 180g śmietany 18%,
- szczypta soli,
- 3 łyżki cukru,
- szklanka mleka,
- 3 jabłka,
- opak. cukru waniliowego,
- olej do smażenia.
Przygotowanie
Jajka rozkłócić, wymieszać ze śmietaną, mlekiem i cukrami. Mąkę przesiać, zmieszać ze solą. Połączyć z mokrymi składnikami.
Dodać obrane ze skórki i pokrojone na cienkie plastry jabłka. Wymieszać.
Nakładać łyżką na patelnię tworząc małe placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Placuszki ryżowe puszki
Składniki:
- 2 jajka,
- 2 szklanki maślanki,
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 100g ryżu pełnoziarnistego,
- szczypta proszku do pieczenia.
Przygotowanie
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać maślankę, rozkłócone jajka, całość zmiksować. Odstawić na 15minut.
Ryż ugotować do miękkości i ostudzić. Dodać do ciasta wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Odstawić jeszcze na 5 minut.
Na mocno rozgrzany olej kłaść łyżką małe porcje ciasta, formując placuszki. Odsączyć na ręczniku papierowym.
Podawać np. oprószone cukrem pudrem, ze śmietanką lub ulubioną konfiturą czy kremem czekoladowym.
Placuszki a’la ciasto marchewkowe
Składniki:
- szklanka mąki ( u mnie ryżowa i żytnia)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- szczypta mielonego imbiru
- 1 duże jajko
- 2 łyżki brązowego cukru ( dałam miód)
- 1 szklanka maślanki ( u mnie jogurt naturalny)
- 2 szklanki startej marchewki
- 3 łyżki masła do roztopienia na patelni
W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon, gałkę muszkatołową i imbir. W małej misce wymieszać jajko, brązowy cukier i jogurt. Wymieszać ze startą marchewką. Dodać wszystko do suchych składników i wymieszać. Zostawić na 5 minut. Następnie na średnim ogniu stopić łyżkę masła. Smażyć naleśniki na złoto ok. 2 minuty z każdej strony. Powtarzać procedurę, aż do zużycia ciasta, dodając masło o ile będzie taka potrzeba.
Autor: http://kuchcikola.blogspot.com/
Pulchne placuszki kukurydziane
Składniki:
- 200g mąki pszennej,
- 50g mąki kukurydzianej,
- duża szczypta proszku do pieczenia,
- 3 jajka,
- 3/4 szklanki mleka,
- czubata łyżka cukru,
- szczypta soli,
- dowolna konfitura,
- olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowania
Obie mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać szczyptę soli i cukier, wymieszać. Wlać mleko i miksując na wolnych obrotach dodawać po jednym jajku.
Ciasto odstawić na 30minut.
Następnie ciasto zamieszać, jeśli jest za gęste dodać odrobinę wody i dokładnie wymieszać. Kłaść łyżką małe porcje ciasta na mocno rozgrzany olej.
Smażyć z obu stron na piękny złoty kolor.
Osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Podawać np. z ulubioną konfiturą.
Czekoladowe placuszki
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 2 szklanki mleka czekoladowego,
- łyżka kakao,
- 2 łyżki cappuccino waniliowego,
- szczypta soli,
- 2 jajka,
- 2 łyżki cukru,
- 100g półtłustego twarogu.
Przygotowanie
Mąkę przesiać wraz z kakao i cappuccino. Wymieszać.
Dodać mleko czekoladowe, cukier, szczyptę soli oraz rozkłócone jajka. Na koniec wkruszyć twaróg. Całość dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut.
Na mocno rozgrzany olej kłaść łyżką małe placuszki. Smażyć z obu stron.
Osączyć, podawać np. ze śmietaną lub oprószone cukrem pudrem.
Crepes suzette
Naleśniki:
- 90 ml mleka
- 90 ml wody
- 45 g mąki pszennej
- 10 g stopionego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
Mąkę, masło, jajko i sól połączyć w misce. Następnie zacząć miksować i stopniowo dolewać mleka (cały czas miksując). Gdy wszystkie składniki się połączą odstawić ciasto na pół godziny. Przed smażeniem ponownie zamieszać ciasto. Naleśniki smażyć z obu stron na teflonowej patelni na dużym ogniu. Po usmażeniu naleśniki złożyć w trójkąty.
Sos pomarańczowy:
- 125 ml soku z pomarańczy (świeżo wyciśnięty z półtorej małej pomarańczy)
- skórka otarta z połowy pomarańczy
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka masła
- szczypta soli
- ew. alkohol
Cukier trzcinowy wsypać na patelnie i równomiernie go rozprowadzić. Podgrzewać na średnim ogniu, dopóki się nie skarmelizuje. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, wlać na patelnię sok pomarańczowy, dodać masło, szczyptę soli i skórkę otartą z połowy pomarańczy. Mieszać wszystkie składniki i gotować przez chwilę, by odparować nadmiar płynu. Gdy na patelni zacznie się tworzyć gęsty syrop, poukładać obok siebie naleśniki złożone w trójkąty. Gotować je przez chwilę w sosie, a następnie przewrócić na drugą stronę.
Naleśniki podałam z jogurtem greckim.
Autor: http://kuchcikola.blogspot.com/
Placuszki Partia Crispies
Składniki:
- jajko,
- 200ml przegotowanej zimnej wody,
- 120ml oleju rzepakowego,
- 250ml mleka,
- 400g mąki pszennej,
- 80 g cukru,
- 2 łyżki miodu,
- szczypta cynamonu,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie
Wodę zmieszać z mlekiem i olejem, dodać rozkłócone jajko.
W osobnej miseczce przesiać mąkę z proszkiem, dodać cukier i cynamon. Połączyć z mokrymi składnikami. Dodać miód. Dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę.
Następnie smażyć na oleju małe placuszki, z obu stron na złoty kolor.
Podawać oprószone cukrem pudrem.
Placuszki drożdżowe z bananem
Składniki:
- 20g świeżych drożdży,
- 2 szklanki ciepłego mleka,
- 3 łyżki cukru,
- 2 i 1/2 szklanki mąki,
- szczypta soli,
- duży banan.
Przygotowanie
Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem. Odstawić na 5 minut, po czym dodać do przesianej mąki. Mieszając, dodać sól. Masa ma być gęściejsza niż na ciasto naleśnikowe. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Banana obrać, pokroić na cienkie plasterki. Dodać do ciasta, wymieszać. Odstawić jeszcze na 10-15 min.
Usmażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.
Odsączyć na ręczniku papierowym.
Podawać np. oprószone cukrem pudrem.
Cynamonowe placuszki z bananem
Składniki:
- szkl. kaszy manny,
- szkl. mleka,
- jajko,
- łyżka cukru brązowego,
- 2 banany,
- szczypta soli,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- olej do smażenia.
Przygotowanie
Mleko lekko podgrzać, zalać kaszę. Dokładnie wymieszać i przestudzić. Banany obrać ze skórki, pokroić w plastry i rozgnieść widelcem. Dodać rozkłócone jajko oraz rozgniecione banany. Wsypać cukier, szczyptę soli, proszek i cynamon. Dobrze wymieszać szpatułką. Na odrobinie rozgrzanego oleju smażyć małe placuszki z obu stron na złoty kolor. Podawać np. ze śmietaną lub jogurtem i owocami.
Placuszki owsiane z bananami
Składniki:
- 12 łyżek płatków owsianych,
- 14 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 2 banany,
- 3 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki cukru,
- szczypta soli.
Przygotowanie
Płatki wsypać do miseczki, zalać ok. 1i1/3 szkl. wrzątku, wymieszać i odstawić, by płatki napęczniały. Co jakiś czas zamieszać. Mąkę przesiać, zmieszać z proszkiem oraz szczyptą soli. Jajka rozkłócić, dodać cukier, wymieszać i wraz z mąką dodać do płatków. Banany obrać ze skórki, pokroić w plasterki, następnie rozgnieść widelcem na papkę i dodać do ciasta. Całość dokładnie wymieszać. Smażyć na odrobinie mocno rozgrzanego oleju rzepakowego, z obu stron na złoty kolor. Podawać oprószone cukrem pudrem.
Placuszki z bitą śmietaną i truskawkami
Składniki:
- 200 g makaronu ryżowego
- jajko
- 1,5 szklanki śmietany kremówki
- 5 łyżek cukru pudru
- 45 g masła
- 400 g truskawek
- Śmietan-fix
- polewa czekoladowa
Przygotowanie
Makaron ryżowy przygotować według wskazówek na opakowaniu. Odcedzić i dobrze odsączyć na papierowym ręczniku. Rozkłócone jajko wymieszać z
łyżką kremówki i łyżką cukru pudru dodać do makaronu i wymieszać.
Niewielkie porcje masła rozpuścić na patelni. Z masy makaronowej uformować małe placuszki i smażyć na gorącym maśle z obu stron na
złoty kolor.
Każdy krążek odsączyć z tłuszczu, kładąc go na papierowym ręczniku.
Pozostałą śmietanę ubić z resztą cukru pudru i Śmietan -fixem
Truskawki opłukać usunąć szypułki i pokroić w plasterki. Placki (3 sztuki) przekładać bitą śmietaną i truskawkami. Wierz posmarować
również bitą śmietaną polać polewą czekoladową i udekorować truskawką. Odstawić do lodówki na 30 minut.
Placuszki z truskawkami i czekoladą
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 35 g masła
- 1 czubata łyżka cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 1 nakrętka ekstraktu z wanilii
- 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g jędrnych truskawek
- 30 g białej czekolady
- 30 g czekolady gorzkiej
Przygotowanie
Masło rozpuścić i pozostawić do ostygnięcia. Do miski przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, mleko, cukier, ekstrakt z wanilii oraz ostudzone masło. Całość wymieszać mikserem na gładkie ciasto.
Truskawki pokroić w plasterki lub kostkę. Czekoladę poszatkować w drobną kosteczkę. Truskawki i czekoladę dodać do miski z ciastem i całość wymieszać łyżką. Dobrze rozgrzać teflonową patelnię. Nie używać oleju ani oliwy, tylko smażyć bezpośrednio na patelni. Nakładać po jednej łyżce ciasta na placek. Smażyć na rumiano z obu stron.
Lawendowe pancakes
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 i 1/2 szklanki mleka,
- 2 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 70g stopionego masła,
- 1/3 szklanki cukru pudru,
- 3/4 łyżki suszonej lawendy.
Przygotowanie
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, wymieszać z cukrem pudrem.
Mleko połączyć ze stopionym masłem i rozkłóconymi jajkami. Wymieszać ze suchymi składnikami. Na koniec dodać lawendę i dokładnie wymieszać.
Smażyć na odrobinie oleju małe placuszki, z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym.
Podawać z podgrzaną śmietanką lub domową konfiturą.
Placuszki z kaszy manny z wiśniami
Składniki:
- pół szklanki kaszy manny
- 1,5 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- olej do smażenia
- szklanka wiśni
- 3 łyżki cukru
- odrobina cukru waniliowego
- mielone goździki
Wiśnie wypestkować, zasypać cukrem. Lekko podgotować, dodać cukier waniliowy. Wyłączyć, dodać mielone goździki (odrobinkę). Mannę wymieszać z małą ilością zimnego mleka. Resztę mleka zagotować, wlać kaszę i dodać masło. Cały czas mieszając gotować, aż powstanie kleik. Ugotowaną kaszę wymieszać z cukrem. Wystudzić w wodzie. Dodać jajka. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką kłaść nieduże placuszki i smażyć z obu stron na złoto. Podawać z wiśniami.
Placuszki serowo – dyniowe
Składniki:
- 200g drobno startej dyni,
- łyżka masła,
- 200g półtłustego twarogu,
- 1/2 łyżeczki imbiru,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 2 jajka,
- 3 łyżki miodu,
- łyżka rodzynek,
- łyżka żurawiny,
- 6 łyżek mąki pszennej.
Przygotowanie
Dynię wymieszać z imbirem i dusić około 5 minut na rozgrzanym maśle, aż dynia nieco zmięknie. Ostudzić.
Twaróg rozgnieść widelcem, dodać miód i żółtka, wymieszać dokładnie. Następnie dodać przestudzoną dynię oraz rodzynki i żurawinę. Na koniec dodać przesianą mąkę oraz cynamon.
Białka ubić na sztywno, delikatnie zmieszać z masą.
Smażyć z obu stron na złoto na mocno rozgrzanym oleju.
Podawać np. oprószone cukrem pudrem lub z dodatkiem ulubionej konfitury.
Placuszki serowo – otrębowe
Składniki:
- 6 łyżek otrąb owsianych,
- 2 jajka,
- mały serek homogenizowany waniliowy,
- 2 łyżki
- 6 łyżek otrąb pszennych,
- cukru,
- olej.
Przygotowanie
Jajka rozkłócić z serkiem waniliowym. Dodać otręby i cukier, dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać troszkę oleju, nakładać łyżką małe placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Można podawać ze śmietaną.
Placuszki serowo – jogurtowe
Składniki:
- 6 czubatych łyżek mąki,
- 150g chudego białego sera,
- szklanka gęstego jogurtu naturalnego,
- łyżka cukru,
- szczypta soli,
- duża szczypta proszku do pieczenia,
- 2 jajka.
Wykonanie
Jajka rozkłócić, dodać jogurt, proszek do pieczenia, sól i cukier. Krótko ubić. Stale ubijając, stopniowo dosypywać przesianą mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.
Ser rozgnieść widelcem, dodać do ciasta, wymieszać.
Kłaść łyżką małe porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoto na odrobinie oleju.
Podawać oprószone cukrem pudrem lub z dodatkiem ulubionych konfitur.
Puszyste placuszki kokosowe
Składniki:
- pół kg mąki
- 1 szkl wody
- 1,5 szkl mleka
- 3 dag drożdży
- pół szkl cukru
- 1 szkl wiórków kokosowych
- olej kokosowy do smażenia
Wykonanie:
Mleko i wodę podgrzewamy, mieszamy z cukrem i rozpuszczamy drożdże. Kiedy zaczną rosnąć, dodajemy resztę składników, wyrabiamy rzadkie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość lekko rozgrzewamy patelnię, wrzucamy na nią odrobinę oleju kokosowego i kiedy się rozpuści łyżką nakładamy ciasto formując racuszki. Pieczemy na złoto z obu stron.
Racuszki ze zsiadłego mleka
Składniki:
- 2 szklanki zsiadłego mleka
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 jajka
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- cukier puder
Wykonanie:
Mleko rozbij z jajkami i cukrem pudrem, następnie dodaj mąkę i szczyptę soli. Składniki ubij na gładką i jednolitą masę. Pod koniec ubijania dodaj proszek, wymieszaj. Racuszki kładź łyżką na rozgrzaną oliwę i smaż z obydwu stron na rumiano. Posyp cukrem pudrem.
Cynamonowe racuchy na śmietanie
Składniki :
- 1 śmietany
- 3/4 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier cynamonowy
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 duże jabłka
- olej do smażenia
- konfitura z żurawiny
Śmietanę zmiksować z jajkiem , mąką , proszkiem do pieczenia , szczyptą soli, 1 łyżką cukru , 2 łyżeczkami cynamonu . Jabłka obrać , usunąć gniazda nasienne i utrzeć cieniutkie plasterki na tarce jarzynowej na części do mizerii .Dodać do ciasta . Wymieszać. Na patelni rozgrzać olej . Na gorący kłaść porcje ciasta .Smażyć na rumiano z obu stron ostrożnie przewracając łopatką.
Podawać lekko przestudzone z kwaśną konfiturą z żurawiny i cukrem cynamonowym ( lub normalnym ) – można też kłaść na racuchy po kleksie kwaśnej śmietany .
Z tej porcji wychodzi ok. 12 sztuk racuchów normalnej wielkości lub 6 takich większych ( ja smażę je na patelenkach do jajek sadzonych bo są okrąglutkie i wszystkie jednakowej wielkości- ale na smak to akurat nie wpływa ).
Czekoladowo – waniliowe pancakes z jagodami
Składniki:
- 3 jajka,
- szklanka mleka,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- łyżka kakao,
- szklanka jagód i malin (mogą być mrożone),
- szczypta soli,
- łyżka cukru waniliowego,
- 150g jogurtu malinowego.
Przygotowanie
Mleko zmiksować z jajkami. Stale miksując, dodawać po łyżce przesianej mąki i kakao oraz cukier waniliowy i szczyptę soli. Następnie dodać jogurt, krótko zmiksować. Dodać owoce (mrożonych nie rozmrażać). Dokładnie wymieszać.
Na mocno rozgrzany olej kłaść małe placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Podawać oprószone cukrem pudrem.
Pancakes rabarbarowo – truskawkowe
Składniki:
- czubata szkl. mąki pszennej,
- 1 szkl. maślanki,
- jajko,
- 2 łyżki cukru pudru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki miodu,
- 20g masła,
- 2 łodygi rabarbaru,
- 10 dużych świeżych truskawek.
Przygotowanie
Mąkę przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Rabarbar oczyścić, z truskawek usunąć szypułki, pokroić w kosteczkę, dodać do suchych składników, wymieszać.
W osobnej miseczce zmieszać mokre produkty: rozkłócone jajko, maślankę, miód i stopione, lekko przestudzone masło. Połączyć z suchymi składnikami, delikatnie wymieszać.
Smażyć na odrobinie rozgrzanego oleju z obu stron na złoty kolor.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i udekorować truskawkami.
zobacz również:
-
Wszystkie kulinarne inspiracje
-
Karkówka na różne sposoby
-
Ciasta bez pieczenia – przepisy
-
Ciasta z owocami – przepisy czytelniczek