Wszystko o rodzajach i właściwościach syropów owocowych | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Wszystko o rodzajach i właściwościach syropów owocowych

19 kwietnia 2020, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Syropy owocowe – czy warto kupić?

Wielu z nas nie wyobraża sobie diety bez odpowiedniej ilości owoców bogatych w sporo witamin. Są cenione także za dobry, świeży smak i słodycz. Niestety, nie zawsze mamy możliwość zaopatrzenia się w te pyszności, dlatego warto poszukać alternatywy, którą są pyszne syropy owocowe. Doskonale sprawdzą się jako zamiennik domowych soków i kompotów. Mają wspaniały smak, dzięki czemu urozmaicą nasze potrawy, a co ważniejsze także występują w zdrowej, niskokalorycznej wersji! Czy warto kupić syropy owocowe? Jakie syropy wybierać? W tym artykule dowiesz się wszystkiego o właściwościach produktów a także o czym pamiętać podczas zakupu.

Jaki syrop owocowy wybrać?

Jednym z najważniejszych aspektów, jeśli chodzi o syropy owocowe jest ich odpowiedni wybór. Ważne, aby ich skład był jak najbardziej naturalny. Nie powinny zawierać konserwantów, sztucznych barwników i wszelkich innych polepszaczy smaku, jak regulator kwasowości, kwas cytrynowy itp. Dzięki temu, zachowają właściwości zbliżone do naturalnych owoców oraz będą szerokim źródłem wielu pożądanych witamin i minerałów. Syropy owocowe i syropy do piwa można kupić na stronie firmy Poltino, która zajmuje się produkcją zagęszczonego soku najwyższej jakości bez zbędnych konserwantów. Wszystkie ich produktu wykonywane są ze świeżych, naturalnych owoców, co daje gwarancję dobrego smaku i pewnej jakości wyrobu.

Syrop owocowy & Syrop glukozowo-fruktozowy

Bardzo często syropy owocowe są kojarzone z tym, że mają w swoim składzie syrop glukozowo-fruktozowy, który uchodzi za niezdrowy. Jest tańszym zamiennikiem cukru i z pewnością nie należy go stosować w dużej ilości. Jednak istnieje sporo firm, które dbają o to, aby w skład produkowanych syropów wchodziły tylko niezbędne, wartościowe składniki. 

Podczas wyboru syropów owocowych warto zwrócić uwagą także na to, czy w skład syropu nie wchodzi regulator kwasowości, kwas cytrynowy i inne substancje poprawiające je w smaku. Ich obecność może obniżyć wartość produktu. Wiadomo, że im ich mniej tym lepsza jakość zagęszczonego soku. 

Jaki powinien być skład syropu owocowego?

Istnieją zarówno dodatki, których syropy owocowe nie powinny zawierać, jednak są także składniki mające istotne znaczenie w składzie tych produktów. Co powinny zawierać syropy owocowe?

  • Dużą zawartość procentową soku owocowego.
  • Do produkcji powinno się użyć cukru zamiast syropu glukozowo-fruktozowego.

Te dwa składniki właściwie powinny wystarczyć. Często syrop posiada wiele dodatkowych suplementów, jednak im ich mniej, tym produkt jest lepszej jakości. Przy wyborze musimy mieć także na uwadze, że zdrowe, dobre produkty nie są tanie i będziemy musieli za nie zapłacić więcej pieniędzy. Jednak, bez wątpienia warto jest zainwestować w to, aby wszystko co jemy było najwyższej jakości.

 

Syropy owocowe – właściwościrodzaje syropu owocowego

Syrop owocowy to nie tylko dobry smak i dodatek do posiłków. Odpowiedni skład syropów owocowych może mieć w sobie wiele wartości odżywczych. Syropy owocowe są bogate w dużą ilość cennych witamin. Co ciekawe, dobrze radzą sobie w walce z wieloma chorobami i spowalniają proces starzenia się. Jakie benefity otrzymamy, zależy od rodzaju owoców użytych do produkcji zagęszczonego soku. Oto kilka najpopularniejszych syropów owocowych i ich właściwości:

Syrop malinowy

Maliny, to chyba najbardziej lubiane owoce. W lecie z niecierpliwością czekamy, aż zaróżowią się na krzaczkach. Ale czy wszyscy wiemy jakie są ich właściwości? Syropy z malin są bogate w wiele minerałów, jak potas, wapń, magnez i żelazo. Co więcej, w jego skład wchodzi witamina C, E i witaminy z rodziny B. Dlatego syrop z malin jest idealny w walce z dużą ilością chorób. Dobrze rozprawi się z gorączką i przeziębieniem. W zimie, często dodajemy go do herbaty, co dodatkowo polepsza jej smak. Soku z malin używamy także przy problemach żołądkowych, gdyż ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Panie z kolei wykorzystują je najczęściej przy bólach menstruacyjnych, ponieważ powodują rozkurcz mięśni gładkich.

Syrop wiśniowy

O ile, o cudownych właściwościach soku z malin większość z nas słyszała, to wiśnie nie zawsze są tak doceniane. Znajdziemy w nich mnóstwo minerałów i witamin dobrze wpływających na stan naszego organizmu. W skład syropu z owoców wiśni wchodzą magnez, wapń, potas, żelazo, fosfor i cynk. Jest także bogaty w sporo witamin – C, E, K i B6. Ten rodzaj syropów owocowych także dobrze radzi sobie z długą listą chorób. Jednak, przede wszystkim słynie z tego, że w ich składzie znajdziemy wiele przeciwutleniaczy, które pomagają nam w walce z procesem starzenia się, jak również z nowotworami.

Syrop z czarnej porzeczki

Kolejny syrop owocowy, który zasługuje na uwagę, jest wykonywany z owoców czarnej porzeczki. Te  także mają wiele wartościowych substancji dla naszego organizmu. Pomagają nam zwalczać wszelkie stany zapalne górnych dróg oddechowych oraz w walce z przeziębieniem. Wszystko to dzięki wysokiej zawartości witaminy C. Podobnie jak sok z wiśni, ten także spowalnia proces starzenia się. Co więcej, pomaga w walce z miażdżycą oraz obniżają poziom złego cholesterolu.

Syrop jabłkowy

Wymieniając liczne smaki syropu owocowego nie możemy zapomnieć o wspaniałym, wszechobecnym jabłku! Bez wątpienia jest to jeden z najczęściej wybieranych owoców. Pierwszym plusem, jeśli chodzi o skład syropu jabłkowego jest ich niska kaloryczność. Te owoce mają wysoki poziom błonnika, dzięki czemu poprawiają nasz metabolizm, co sprzyja utracie wagi. Dodatkowo posiadają wiele cennych witamin, jak A, C i B oraz fosfor, wapń i krzem. Pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu oraz cukru we krwi, a co ważniejsze zapobiegają zawałowi mięśnia sercowego, udarowi jak również wylewowi. Jabłka mają także właściwości moczopędne, co wspomaga pozbycie się wody z organizmu. Do wyboru mamy syropy jabłkowe z dodatkiem, np. mięty. Dzięki temu możemy się cieszyć orzeźwiającym smakiem.

Syrop pomarańczowy

Nie można także zapomnieć o syropie z pomarańczy. Pomarańcza to przede wszystkim bogate źródło witaminy C. Dodatkowo zawarte w jej składzie polifenole pozwalają spowolnić proces starzenia się. Syropy z pomarańczy to także cenne źródło potasu. Ponadto, dla wielu z nas cytrusowa woń i posmak jest niezastąpiona. Kiedy nie możemy sięgnąć po wymarzony owoc, warto skorzystać z syropu.

To tylko kilka z całego ogromu syropów jakie mamy do wyboru. Jak widzimy zawierają składniki bogate w wiele witamin i wartości odżywczych. Pomagają w walce z dużą ilością chorób oraz są dobre w smaku.

Do czego można stosować syrop owocowy?

Syrop owocowy do naleśników

Syropy, dzięki swojemu składowi w postaci naturalnych owoców wykorzystuje się bardzo często jako zamiennik zwykłego soku z kartonu. Bez wątpienia ma mniej kalorii oraz jest dobrą alternatywą nawet domowych kompotów.

Zagęszczony sok zazwyczaj stosuje się jako dodatek do wielu potraw. Przykładowo, syrop z malin dodajemy do herbaty. Syropy często wykorzystuje się jako sosy, np. do naleśników czy lodów. Już niewielka ilość sprawia, że nabierają pysznego, owocowego smaku. Można je dodawać także do owsianek, gofrów lub innych potraw na słodko.

Syropy owocowe to także dobry składnik do piwa. Nie każdy z nas lubi gorzki, chmielowy smak. Ale to już nie problem. Syrop owocowy idealnie sprawdzi się jako słodzik. Wystarczy niewielka ilość, aby cieszyć się ulubionym smakiem.

Zastosowań syropów z owoców jest mnóstwo. Są dobrymi dodatkami do potraw oraz napojów. Mają świetny smak oraz pomagają w walce z wieloma rodzajami chorób. Dodatkowo, są bogate w wiele kluczowych witamin i minerałów. Warto jednak zwrócić uwagę na ich skład. Powinny być jak najbardziej naturalne bez niepotrzebnych polepszaczy smaku. 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz