Ciasta bez pieczenia mają wiele zalet: zazwyczaj są szybkie i proste w przygotowaniu, znakomicie orzeźwiają i nie wymagają użycia piekarnika. Najbardziej popularne to: serniki na zimno, rafaello, albo ciasto 3 BIT. Można też przygotować ciasta gotowane np: sernik gotowany czy ciasto z kaszy manny, które też nie wymagają pieczenia, przygotowuje się je w garnku.
Herbatniki przekładane masą chałwową
duża 2 paczki herbatników
dwa serki mascarpone
dwa batony chałwy po 120 gram
pół szklanki mleka
łyżka masła
łyżka oleju kokosowego
śmietanfix
Herbatniki pokruszyć lub zmiksować w blenderze, dodać rozpuszczony tłuszcz, mleko i część wyłożyć na tortownicę. Do serków dodać pokruszoną chałwę oraz śmietanfix, całość zmiksować na gładką masę. Masą polać herbatniki, następnie część pokruszonych herbatników wyłożyć na masę i tak dalej.
Sernik z musem truskawkowym
Składniki:
1 op. Sernika błyskawicznego oryginalnego Delecta
1 op. Galaretki o smaku truskawkowym Delecta
1 op. Galaretki o smaku agrestowym Delecta
2 płaskie łyżki żelatyny Delecta
400 ml zimnego mleka
2 serki waniliowe homogenizowane (300g)
250 ml gorącej wody (do galaretek)
500 g truskawek świeżych lub mrożonych
100 ml gotowanej wody (do musu truskawkowego)
2 płaskie łyżki cukru
10 herbatników
Przygotowanie galaretek:
Galaretki przygotuj zgodnie z przepisem, podanym na opakowaniu i odstaw do stężenia. Gotowe pokrój na małe kostki o wymiarach ok. 1×1 cm.
Przygotowanie masy truskawkowej:
Formę o wym. 30x10x7 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do szklanki wlej 100 ml przegotowanej gorącej wody. Dodaj 2 łyżki żelatyny i 2 łyżki cukru. Mieszaj do rozpuszczenia się składników.
Truskawki rozdrobnij na małe kawałki. Możesz użyć świeżych lub mrożonych. Do rozdrobnionych truskawek wlej przygotowaną żelatynę z cukrem. Całość wymieszaj. Masę truskawkową wylej do przygotowanej formy. Wstaw do lodówki do schłodzenia na ok. 30 minut.
Przygotowanie sernika na zimno. (Wykonaj dopiero wtedy, gdy masa truskawkowa stężeje!)
Do wysokiego naczynia wlej 400 ml schłodzonego mleka. Wsyp zawartość torebki z sernikiem i miksuj na najwyższych obrotach przez 2 minuty. Dodaj 2 serki homogenizowane o smaku waniliowym. Miksuj ok. 1 minuty do uzyskania gładkiej masy. Natychmiast dodaj pokrojone w kostkę 2 galaretki (masa szybko tężeje). Całość szybko wymieszaj łyżką. Gotową masę natychmiast wyłóż do formy na masę truskawkową. Wstaw do lodówki na 3 godziny do schłodzenia.
Sernik czekoladowy na zimno z malinami
Spód:
180g biszkoptów,
100g masła,
3 łyżki likieru z malin.
Biszkopty połamać na kawałki, zmielić w blenderze. Dodać stopione masło oraz likier malinowy, krótko zmielić. Masę wyłożyć na dno tortownicy o śr. 24 cm. Schłodzić.
Masa serowa:
1/2 kg półtłustego twarogu,
200g gorzkiej czekolady,
400g śmietanki 30%,
2 łyżki żelatyny,
3 łyżki kakao,
100g cukru pudru,
3 łyżki likieru malinowego,
1/2 kg malin.
Ser zmielić, utrzeć z cukrem pudrem i likierem. Czekoladę połamać na kawałki, połączyć ze śmietanką, podgrzać, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Ostudzić, po czym mocno schłodzić.
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody, odstawić, by napęczniało. Następnie podgrzewając, rozpuścić i przestudzić. Do sera dodać kakao i żelatynę. Dokładnie utrzeć. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Dodać do masy serowej. Na koniec dodać maliny, dokładnie wymieszać i wyłożyć na przygotowany spód.
Wstawić do lodówki na około 3 godziny.
Wierzch:
200g kremu czekoladowego, np. Nutella,
1 opakowanie delicji z nadzieniem o smaku malinowym,
3 łyżki likieru z malin,
200g malin.
Krem czekoladowy zmieszać z likierem, rozsmarować na masie serowej. Następnie, ciasno ułożyć delicje. Wierzch posypać świeżymi malinami.
Do dużego garnka włożyć masło, rozpuścić na małym ogniu, dodać ser z wiaderka, cukier i jajka, całość dokładnie wymieszać i gotować około 5 minut, żeby nie było grudek, dolać ajerkoniak i wanilię. Dodać budynie waniliowe, wymieszać żeby nie było grudek, gotować około10 minut. Formę – najlepiej prostokątną dość dużą, wyłożyć herbatnikami. Wylać na warstwę herbatników masę budyniowo-serową jeszcze gorącą, wyłożyć drugą warstwę herbatników. Zrobić polewę z czekolady lub z kakao (2 łyżki cukru, 2 łyżki mleka, 1/4 kostka masła i 2 łyżki kakao). Polać polewą ciasto i posypać wiórkami, zetrzeć skórkę z pomarańczy.
Przygotować masę mleko, masło i cukier zagotować . Wsypać powoli kaszę manną wymieszaną z kakao do gorącego mleka, całość mieszać, aż masa zgęstnieje (około 4 minut). Blaszkę wyłożyć herbatnikami, wylać na nie schłodzoną masę i przykryć pozostałymi herbatnikami. Przygotować polewę margarynę, cukier, wodę i kakao zagotować. Gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty. Odstawić do wystygnięcia, co jakiś czas mieszając. Ciasto polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi. Odstawić do lodówki na całą noc.
Jagodowy sernik na zimno
Spód:
150 g herbatników,
5 łyżek masła lub margaryny,
4 łyżki płatków owsianych,
2 łyżki cukru.
Herbatniki połamać na kawałki i zmiksować w blenderze. Masło stopić, dokładnie wymieszać ze zmielonymi herbatnikami, płatkami owsianymi oraz cukrem.
Masę wyłożyć na dno tortownicy o śr. 24 cm. Schłodzić.
Masa serowa:
700 g półtłustego twarogu,
400 g jagód,
3 czubate łyżki żelatyny,
1,5 szkl. śmietanki 30%,
250g cukru.
Twaróg zmielić. Żelatynę namoczyć w trosze zimnej wody, odstawić na 5 minut, by napęczniała. Następnie, podgrzewając, rozpuścić, po czym ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno. Jagody umyć, osuszyć i zmiksować, dodać zmielony ser oraz cukier. Dokładnie utrzeć. Ucierając, dolewać powoli żelatynę. Na koniec dodać ubitą śmietankę, wymieszać. Masę wylać na gotowy spód. Schładzać całą noc. Przed podaniem udekorować jagodami lub borówkami i miętą.
Sernik na zimno morelami
Składniki:
300 gram wafelków kakaowych
2 opakowania galaretki morelowej
600 gram serków homogenizowanych
duża puszka moreli w zalewie
3 jaja
1/2 szklanki cukru pudru
łyżka orzeszków np. pistacjowych
łyżka rodzynek
Dno okrągłej formy posmarować tłuszczem. Wafelki kakaowe pokruszyć i wsypać na dno tortownicy. Jedną galaretkę morelową rozpuścić, mieszając w szklance wrzątku. Ostudzić i odstawić w zimne miejsce aby lekko stężała. Serki przełożyć do miski, wsypać cukier, ucierając dodawać po jednym żółtku. Białka ubić na sztywną pianę. Połączyć delikatnie z masą serową. Morele osączyć z zalewy, połowę drugiej galaretki sproszkowanej rozpuścić w szklance przegotowanej i ostudzonej zalewy z moreli. Wymieszać z masą serową i zalać wafelki. przykryć morelami, zalać stygnącą galaretką. Schłodzić całość w lodówce. Przed podaniem można posypać orzeszkami.
Sernik na zimno z czarną porzeczką
Spód:
225 g ciasteczek pełnoziarnistych,
100g masła.
Ciasteczka połamać na kawałki i najlepiej zmielić przy użyciu blendera. Masło stopić, wymieszać ze sproszkowanymi ciasteczkami. Wyłożyć na spód tortownicy o śr.24cm. Schłodzić.
Masa serowa:
1 kg twarogu,
łyżka soku z cytryny,
200 ml śmietanki 30%,
250 g cukru,
2 i 1/2 łyżki żelatyny,
250 g czarnych porzeczek,
3 czubate łyżki cukru pudru.
Twaróg zmielić, utrzeć z cukrem, śmietanką i sokiem z cytryny.
Żelatynę namoczyć w trosze zimnej wody, odstawić na 5 minut, by napęczniała. Następnie, podgrzewając rozpuścić. Ciepłą żelatynę dodać do masy serowej dokładnie wymieszać. Porzeczkę zmiksować w blenderze na papkę.
Masę serową podzielić na pół, połowę wylać na przygotowany spód. Do drugiej części dodać zmiksowane porzeczki oraz cukier puder. Wymieszać i wylać na jasną masę. Schładzać kilka godzin w lodówce.
Ciasto serowo – jogurtowe z czerwoną porzeczką
Spód:
150g masła lub margaryny,
150g biszkoptów.
Masło stopić, biszkopty zmielić w blenderze. Wymieszać, wyłożyć na dno tortownicy o śr. 23cm. Schłodzić.
Masa serowa:
500g półtłustego twarogu,
400g jogurtu naturalnego,
500g czarnej porzeczki,
200g cukru pudru,
250g śmietany 30%,
cukier waniliowy,
4 łyżki żelatyny.
Porzeczki umyć, usunąć szypułki, zmiksować przy pomocy blendera, następnie przetrzeć przez sito. Twaróg utrzeć z jogurtem naturalnym oraz cukrem pudrem. Dodać cukier waniliowy oraz przetarty mus z porzeczek. Dokładnie wymieszać lub krótko zmiksować. Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody. Odstawić, by napęczniała. Podgrzewając, rozpuścić, następnie przestudzić. Miksując, powoli wlewać przestudzoną żelatynę. Śmietankę ubić na sztywno, dodać do masy, delikatnie wymieszać.
Wylać na schłodzony spód. Wstawić na 3-4godziny do lodówki, by masa stężała.
Waniliowe ptasie mleczko
Składniki:
600g serka homogenizowanego waniliowego,
2 jajka,
1/2 szklanki mleka,
100g masła,
1/2 szklanki cukru pudru,
3 łyżki żelatyny,
galaretka truskawkowa,
galaretka agrestowa
Wykonanie
Każdą galaretkę rozpuścić osobno w 2 niepełnych szklankach wrzątku. Ostudzić.Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Ucierając dodawać po jednym jajku, a następnie po jednym serku homogenizowanym. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki zimnej wody. Dodać wrzące mleko, mieszać, aż żelatyna się rozpuści, po czym przestudzić. Zimną żelatynę dodać do masy, krótko zmiksować. Tortownicę o śr. 21 cm delikatnie natłuścić. Wylać połowę masy waniliowej i wstawić na 15 minut do zamrażalnika.
Następnie wylać tężejącą czerwoną galaretkę i ponownie wstawić na 15minut do zamrażalnika. Wylać resztę masy waniliowej i wstawić na 15 minut do zamrażalnika. Na wierzch wylać zieloną galaretkę i wstawić do lodówki, by masy całkowicie zastygły.
Ciasto grysikowe z kremem czekoladowym i truskawkami
Masa grysikowa:
650ml mleka,
100g kaszy manny,
120g masła,
180g kremu czekoladowego,
łyżka cukru,
230g herbatników.
Na dnie blaszki o wym. 23×33 cm ułożyć warstwę herbatników, jeden obok drugiego. Mleko zagotować z masłem, cukrem i kremem czekoladowym. Stale mieszając, powoli wsypywać kaszę mannę. Mieszając, gotować około 3 minuty. Gorącą masę wylać na herbatniki, przykryć kolejną warstwą ciastek. Odstawić do ostygnięcia.
Masa owocowa:
500g truskawek,
200g czerwonych porzeczek,
450ml wody,
100g cukru,
90g mąki ziemniaczanej,
3 łyżki konfitury różanej.
Truskawki i porzeczki zblendować. Odłożyć 4 łyżki musu. Mąkę ziemniaczaną zmieszać dokładnie ze 100ml wody. Resztę musu zmieszać z 350ml wody i cukru. Stale mieszając, wlać rozrobioną mąkę. Gotować jedną minutę. Zdjąć z ognia, dodać dżem i wymieszać. Gorącą masę wylać na herbatniki. Ostudzić.
Masa jogurtowa:
700ml jogurtu naturalnego,
200ml śmietanki 30%,
4 łyżki cukru pudru,
25 g żelatyny,
70ml wody,
2 łyżki konfitury różanej.
Żelatynę rozpuścić w 70ml wrzątku, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać jogurt, odłożony mus oraz konfiturę. Na koniec powoli wlewać przestudzoną żelatynę. Masę rozsmarować na wierzchu ciasta. Wstawić na całą noc do lodówki, by masy całkowicie stężały. Przed podaniem udekorować truskawkami.
Tarta z musem rabarbarowo – truskawkowym
Spód:
250g herbatników kakaowych,
120g masła lub margaryny.
Masło stopić. Herbatniki zmielić w blenderze na pył, dodać masło, krótko zmiksować do połączenia składników. Masą wylepić dno i boki formy na tartę. Schłodzić.
Mus truskawkowy:
400g truskawek,
400g rabarbaru,
2 czubate łyżki żelatyny,
szklanka cukru,
szklanka śmietanki 30%.
Rabarbar pokroić w kostkę, zasypać cukrem i zalać 1/2 szkl. wody. Gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Przestudzić. Z truskawek usunąć szypułki, przełożyć do blendera i zmiksować na puree. Dodać rabarbar, zmiksować.
Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku. Przestudzić i dodać do masy. Krótko zmiksować, ostudzić. Masę wylać na schłodzony spód. W masę wetknąć kilka przepołowionych truskawek. Wstawić na całą noc do lodówki.
Puszek z musem truskawkowym
Spód:
150g kakaowych herbatników,
5 łyżek masła.
Herbatniki zmielić w blenderze, masło stopić. Dodać do ciastek, krótko zmiksować blenderem. Wyłożyć na dno tortownicy o śr. 21cm. Schłodzić.
Masa:
szklanka mleka,
2 łyżki żelatyny,
2 szklanki śmietany 18%,
1/2 szklanki cukru pudru,
1/2 szklanki musu z truskawek,
2 łyżki cukru.
Żelatynę rozprowadzić w odrobinie zimnej wody. Połączyć z gorącym mlekiem wymieszanym z cukrem pudrem. Dokładnie rozmieszać, po czym przestudzić. Dodać śmietanę, wymieszać i przelać na przygotowany spód. Schłodzić. Gdy masa całkiem stężeje na wierzchu rozsmarować mus z truskawek wymieszany z cukrem. Ciasto przechowywać w lodówce.
Rafaello na krakersach bez pieczenia
Składniki:
250g masła lub margaryny,
750ml mleka,
2 budynie waniliowe,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
1 i 1/2 szklanki cukru,
200g wiórków kokosowych,
100g płatków migdałowych,
szklanka śmietanki 36%,
50g białej czekolady,
300g krakersów,
50g mlecznej i 50g gorzkiej czekolady,
2 łyżki śmietanki 30%.
Wykonanie
W szklance mleka rozrobić budynie oraz mąkę. Resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać budynie, stale mieszając, gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje. Przykryć folią i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Margarynę utrzeć na puch, stopniowo dosypywać cukier. Dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej. Czekoladę połamać na kawałki, stopić na parze. Przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać stopioną czekoladę, krótko zmiksować. Do masy budyniowej dodać ubitą śmietankę, chwilę miksować. Następnie dodać do masy wiórki kokosowe oraz płatki migdałowe. Całość dokładnie wymieszać. Na dnie blaszki o wym. 23x33cm ułożyć warstwę krakersów i rozsmarować połowę masy. Przykryć drugą warstwą krakersów oraz resztą masy. Rozłożyć ostatnią warstwę ciastek. Czekolady połamać na kawałki wraz ze śmietanką stopić na parze. Lekko przestudzić i polać wierzch ciasta. Posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto przechowywać w lodówce.
Ciasto 3 BIT
Składniki:
6-7 paczek herbatników,
puszka masy krówkowej,
3 szklanki mleka,
szklanka cukru,
cukier waniliowy,
125g masła,
4 czubate łyżki mąki pszennej,
5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej,
4 jajka,
1/2 l śmietanki 30%,
5 łyżek cukru pudru trzcinowego,
śmietan-fix,
50g startej czekolada.
Przygotowanie
Na blasze o wym. 25×36 cm ułożyć ciasno herbatniki, jeden obok drugiego. Posmarować masą krówkową, przykryć kolejną warstwą herbatników. 2 szklanki mleka zagotować z masłem, cukrem waniliowym i cukrem. Resztę mleka zmiksować z jajkami oraz obiema mąkami. Zagotować. Ciepłą masę wylać na ciasto, przykryć warstwą herbatników i wstawić na godzinę do lodówki.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem oraz fixami na sztywno, wyłożyć na ciasto.
Wierzch posypać startą czekoladą. Przechowywać w lodówce.
Truskawkowa kopuła z masą budyniową
Składniki:
350g świeżych truskawek,
2 budynie waniliowe,
300ml mleka,
200ml śmietany 12%,
3 łyżki cukru pudru.
Przygotowanie
Owoce umyć, pokroić w plasterki. Miskę o pojemności 1 litra wyłożyć folią aluminiową. Na dnie i bokach miseczki ułożyć plasterki truskawek. Resztę owoców pokroić w kosteczkę. 250ml mleka zagotować z cukrem i śmietaną. W reszcie mleka rozrobić budynie, wlać na gotujące się mleko, gotować około 1 minuty, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Przestudzić. Do zimnej masy budyniowej dodać pokrojone truskawki. Masę wyłożyć do miski z truskawkami. Schładzać ok. 4 godz. Następnie wyłożyć na płaski talerz, odwracając do góry dnem. Oprószyć cukrem pudrem i udekorować miętą.
Placek bananowy
Spód:
200g herbatników,
3 łyżki masła lub margaryny,
2 łyżki wody.
Herbatniki połamać na małe kawałki, przełożyć do pojemnika od blendera. Dodać wodę oraz stopione masło. Zmiksować na jednolitą masę. Wyłożyć na dno przygotowanej tortownicy o śr. 23cm. Piec ok. 15 min w temp.180st.
Masa bananowa:
3 banany,
1 i 1/2 szkl. mleka,
1 i 1/2 łyżeczki żelatyny,
2/3 szkl. cukru,
3 łyżki mąki pszennej,
2 żółtka,
1/2 laski wanilii,
100g śmietanki 30%,
łyżka cukru pudru.
Banany obrać, pokroić w plastry i ułożyć na podpieczonym, wystudzonym spodzie. Do mleka dodać utarte żółtka, cukier, nasiona z laski wanilii oraz mąkę. Dokładnie wymieszać, następnie stale mieszając, zagotować i gotować ok. 3 min na małym ogniu. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wrzątku, dodać do masy. Lekko przestudzić. Letnią masą zalać plastry bananów. Schładzać przez ok. 2 godz. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, udekorować przy pomocy szprycy. Przechowywać w lodówce.
Na dno blaszki o wym. 23x24cm wyłożyć herbatniki. Mleko zagotować z masłem i wydrążoną laską wanilii i cukrem. Wsypać kaszę, mieszając gotować kilka minut, aż kasza zgęstnieje. Podzielić na dwie części, do jednej dodać pokrojone w plasterki truskawki (jeśli mrożone to rozgnieść widelcem). Ciepłą masę wylać na herbatniki. Do pozostałej kaszy dodać likier jajeczny, wylać na masę truskawkową. Przykryć kolejną warstwą herbatników. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Polać stopioną czekoladą.