Najcenniejszy składnikiem piwa jest chmiel i sód jęczmienny lub pszeniczny, które posiadają około 150 substancji biologicznie aktywnych.
Również duża ilość witamin z grupy B (B, B1, B2, PP, B12) sprzyja zdrowej skórze i układowi nerwowemu.
Chmiel pochodzący z piwa posiada też właściwości bakteriobójcze i zwalcza wolne rodniki. Najwięcej takich dobroczynnych składników zawiera piwo wysokochmielowe (bitter, stotut i altbier). Wypicie kufelka piwka w miarę regularnie chroni przed kamicą żółciową (zmniejsza w żółci poziom cholesterolu), zapobiega osteoporozie (sprzyja zwiększeniu mineralnej gęstości tkanki kostnej), łagodzi zapalenie stawów, koi nerwy (zawiera lupulinę, która uspokaja i a właściwości lekko usypiające).
Obecnie istnieje również piwo dla kobiet w okresie menopauzy, które zawiera około 10 razy więcej fitoestregonów a niżeli przeciętne piwo.
A co kiedy dopadnie nas przeziębienie? Najlepiej wtedy napić się grzanego piwa z dodatkiem miodu i goździków.
Przepis na piwko z miodem:
– pół litra jasnego piwa
– 3 łyżeczki miodu z kwiatów lipy
– 4 goździki
Piwo wlewamy powoli do garnka i podgrzewamy na małym gazie, potem dodajemy miód i wsypujemy goździki. Pijemy natychmiast – najlepiej wieczorem i wskakujemy do łóżka, żeby się wypocić, takie piwo jest doskonałe na katar i przeziębienie.
Przeczytaj również:
- Przepisy na grzańce i grogi
- Fakty i mity na temat alkoholu
- Marihuana szkodzi i uzależnia?
- Heroina czy alkohol – co gorsze?
- Moda na niepalenie
Podobnie sytuacja ma się z grzanym winem, które nie tylko ogrzewa (i wychładza!) ale i łagodzi objawy grypy czy przeziębienia jak również wpływa na polepszenie nastroju :)
Piwo jest świetnym napojem chłodzącym i w umiarze nikomu nie zaszkodzi z pewnościa. Wielbicieli tego złocistego napoju jest ogromna ilość, ja tez do nich należe :) Latem najlepsze schłodzone, a zima świetnie smakuje i czaem leczy gardełko – grzane z miodkiem i korzeniami :) Zupka chmielowa – smaczna i zdrowa :)
Po prostu do piwka daje 3 łyżki soku malinowego, oczywiście ciepłego
Ja robię piwko z żółtkiem
Zółtko utrzeć z 2 łyżeczkami cukru wlać gorące piwo wymieszać-wypić gorące i od razu do łóżka(na wypocenie)
duże właściwości ma piwo , słyszałam że dobre na włosy jest:)
Kolorowapani też robię taki „napój”.Moja sąsiadka nazywa to łódeczka:)
A co do właściwości piwa,to piwo jest b.dobre na nerki.Szczególnie jak ktoś ma kamienie lub piasek.Zaleca sie pić od czasu do czasu piwo.Podobno oczyszcza nerki.
Mój przepis:
* piwo 1/2 litra
* wódka 100 ml
* miód prawdziwy 2 łyżki
Sposób przyrządzenia
Piwo wlać do garnka,i na wolnym ogniu doprowadzić do wrzenia(nie gotować).Dodać miód,wymieszać.
Do gorącego piwa dodać wódkę,pić od razu gorące.
ja też lubię piwo z żółtkiem, ale te kalorie… :/
Nie piję bo mam potem brzuch jak w 8 miesiącu ciąży.
Jak dla mnie piwo zawsze jest zdrowe. Ale pod warunkiem, że nie pijemy go w kolosalnych ilościach. Osobiście lubię wypić jedno czy dwa grzane piwa, jak czuję, że coś mnie bierze. Że jakaś choroba zaczyna się przyplątywać.
Wtedy robię grzańca,czyli w dowolnych ilościach mieszam piwo z miodem, by było takie, jak lubię. Ale nie przesadzam, bo to ma być jednak smak chmielu a nie miodu.
I rzecz jasna koniecznie cynamon, czasami jednak zapominam o gwoździkach a i tak ma dobry smak.