Bliny – różne przepisy na bliny inaczej

3 lutego 2020, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Tym razem przyjrzymy się nieco bliżej blinom. Mamy dla Was kilka ważnych informacji oraz najlepsze przepisy. Koniecznie spróbujcie.

Co nieco o blinach

Jest to tradycyjne danie z kuchni rosyjskiej, ukraińskiej oraz białoruskiej. Zgodnie z tradycją spożywa się je w tygodniu ostatkowym czyli Maselnicą, tuż przed wielkim postem. Oczywiście na dzień dzisiejszy jada się bliny również w inne dni. Podawano je kiedyś matkom po porodzie oraz na stypach. Ciekawym zwyczajem w Rosji jest też wystawianie na parapety blinów dla biednych ludzi oraz pielgrzymów. 

Bliny to naleśniki drożdżowe z ciasta z mąki gryczano – pszennej lub też gryczano – żytniej. Z biegiem lat powstało sporo odmian blinów i różne receptury. Teraz można spotkać bliny z różnych mąk, z dodatkami typu kasza czy kefir  a nawet gotowana ryba czy kawior. Świetnym uzupełnieniem są również pasty i sosy. Jak więc się okazuje bliny sprawdzają się i na słodko i na słono. Najważniejsze jednak, aby bliny były podawane na ciepło, ponieważ dosyć szybko stają się kruche i tężeją.

Bliny ziemniaczane z sosem pieczarkowym

  • 500 g ziemniaków mączystych, ugotowanych, dobrze wystudzonych (najlepiej ugotować dzień wcześniej i schłodzić przez noc w lodówce)
  • 180 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli

Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, kaszę, jajko i sól. Dokładnie wyrobić, aż ciasto będzie gładkie. Ciasto podzielić na pół, uformować gruby wałek (takiej grubości jakiej wielkości mają być placki) i kroić ostrym nożem plastry grubości ok. 1 cm. W razie potrzeby podsypywać mąką. W ten sposób otrzymamy gotowe do smażenia placki. Smażyć na oleju na złoty kolor.

Sos pieczarkowy: 

  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2 szkl. mleka
  • 1 szkl. wody
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka lubczyku

Pieczarki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Cebulę zeszklić na łyżce masła, dodać posiekany czosnek, chwilę podsmażyć i dodać pokrojone pieczarki. Dusić aż pieczarki puszczą sok. W garnku zagotować mleko, dodać usmażone pieczarki. W wodzie rozetrzeć mąkę aby nie było grudek. Dodać śmietanę i wymieszać. Całość dodać do gotującego się mleka z pieczarkami. Mieszać aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać lubczyk i wymieszać.  Bliny podawać polane sosem pieczarkowym.

Bliny z ryżu

  • 20 dag ryżu
  • 2 łyżki masła
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sól
  • olej

Przygotowanie:

Ryż dokładnie opłukać, zalać dużą ilością wrzącej wody i gotować 2 minuty. Odcedzić wodę, do ryżu wlać mleko, dodać sól i masło. Gotować jeszcze przez 15 minut. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, a żółtka starannie utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Utarte żółtka połączyć z osączonym ryżem, dodać pianę z białek, całość zmiksować. Z otrzymanej masy formować łyżką kulki i smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju. Bliny można podawać na słodko posmarowane powidłami albo z pikantnymi dodatkami, np. z pastą śledziową

 

Bliny z drożdżami wg Piotra

  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 5 średnich ziemniaków ( jak na placki- po utarciu powinno wyjść ok 1,5 szklanki )
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Zrobić rozczyn z 1/2 szklanki letniego mleka i roztartych z cukrem drożdży. Do utartych ziemniaków dodać jajka, sól i szklankę mąki – zamieszać. Dodać rozczyn, resztę mleka i mąki i dokładnie wymieszać  Ciasto ma mieć gęstość dobrej, kwaśnej śmietany. Jeśli jest za rzadkie dosypać odrobinę mąki, jeśli za gęste dolać trochę mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( przykryć miskę lnianą ściereczką). Gdy ciasto podwoi objętość  ( po ok. 30 minutach ) zamieszać. Zostawić na ok . 1,5 godziny . Na patelni rozgrzać olej ( mniej niż na placki ) – nakładać łyżką ( po 2-3  na blin ) porcje i smażyć na złoto z obu stron . Podawać wg upodobania : śmietana , kawior, łosoś wędzony, sosy .

Bliny gryczane

  • 200 g mąki gryczanej
  • 150 g maki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 300 ml mleka
  • 75 g masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Przed przystąpieniem do pracy  wszystkie składniki muszą mieć  temperaturę pokojową.

Przygotowujemy rozczyn: mleko podgrzewamy tak, aby było letnie. Do kubka wkładamy drożdże, 1 łyżeczkę cukru i dokładnie mieszamy rozcierając grudki. Dolewamy 2 łyżki mleka, wsypujemy 1 łyżkę mąki pszennej i jeszcze raz mieszamy. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce (kubek przykrywamy ściereczką).

W tym czasie przesiewamy do miski oba rodzaje maki, dodajemy sól. Na małej patelni topimy masło. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, a jego powierzchnia będzie lekko wklęsła, dodajemy go do mąki. Ciągle mieszając dodajemy żółtka i przestudzone (ale ciepłe) masło. Powoli (wciąż mieszając) wlewamy mleko do momentu, aż ciasto osiągnie konsystencję nieco gęstszą, niż ciasto naleśnikowe. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na około godzinę. Następnie ubijamy pianę z białek i dodajemy ją do ciasta. Lekko, ale dokładnie mieszamy. Smażymy na małej patelni (tej z topienia masła) placki z 2 – 3 łyżek ciasta. Ciasto po nałożeniu rozsmarowujemy na patelni.  Usmażone placki przekładamy na talerz umieszczony w nagrzanym do 70 stopni piekarniku. Gdy usmażymy już wszystkie – podajemy z kwaśną śmietaną i: wędzonym łososiem, kawiorem, kaparami i/lub oliwkami.

Smacznego!

file1268132866

zobacz również:

Placki z warzyw – różne pomysłowe przepisy!

Placki warzywne różne przepisy – top 16 super pomysłów!

Placki ziemniaczane inaczej – pomysłowe przepisy

Amarantus – właściwości i przepisy