Placki ziemniaczane inaczej – pomysłowe przepisy
Placki to danie łatwe, ale pracochłonne, zaletą jest jednak także mnóstwo możliwych modyfikacji i sposobów podawania. To danie sycące i jednocześnie bardzo treściwe. Poniżej przedstawiamy oryginalne propozycje naszych czytelników, prezentujące nasz narodowy przysmak w różnych odsłonach:
Placki ziemniaczane z cukrem
Autor: nulkaa22
Składniki:
– ziemniaki 2 kg
– cukier 6 łyżek
– czosnek 4 ząbki
– śmietana 1 szklanka
– cebula 1
– jaja 2 sztuki
– sól, pieprz
– olej
Przygotowanie:
Trzemy ziemniaki i cebulę na tarce do dużej misy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy do masy jaja. Dodajemy cukier, sól. pieprz, mąkę. Wszystko razem mieszamy. Placki ziemniaczane ze śmietaną rozgrzewamy na patelni olej. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju. Gdy placuszki się podpieką smażymy z drugiej strony. Przekładamy placuszki na talerz. Zajadamy ze śmietaną i posypanym cukrem.
Placki ziemniaczane z sosem i śmietaną
Składniki
– lekka śmietana (½ łyżeczki) przyprawiona solą
– 3 szalotki, pokrojone w cienkie plasterki
– 1 duża cebula, obrana
– 2 jajka, roztrzepane
– mąka
– ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
– koszerna sól i świeżo zmielony czarny pieprz
– olej roślinny
– mięso wieprzowe w sosie barbecue
Przygotowanie:
W małej misce wymieszać śmietanę, sól i szalotki. Zetrzeć ziemniaki i cebulę. Wycisnąć i wymieszać z jajkami, mąką, proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem. Rozgrzać olej na dużej patelni i smażyć placki. Przenieść na blaszkę do pieczenia i umieścić w rozgrzanym piekarniku. Po 10 minutach wyjąć na talerze. Podawać z kwaśną śmietaną i sosem. Udekorować.
Placki ziemniaczane na ostro
Autor: Babciagramolka
Składniki:
– 1 kg ziemniaków
– 2 łyżki mąki
– 1 jajko
– sól
– pieprz mielony
– chilli
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i utrzeć na tarce . Zlać wodę. Dodać drobno posiekaną cebulę, sól, pieprz mielony, majeranek, chilli, jajko, mąkę. Wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, kłaść łyżką porcję masy ziemniaczanej. Placuszki rozpłaszczyć. Smażyć na rumiano z obu stron. Podawać z gęstą, kwaśną śmietaną.
Placki ziemniaczane z pieczarkami
Składniki:
– 80 dag ziemniaków
– cebula
– łyżka masła
– 2 łyżki mąki
– olej
– 2 łyżki śmietany
– 20 dag pieczarek
– ząbek czosnku
– sól
– pieprz
– natka
Przygotowanie:
Obierz ziemniaki oraz cebulę i zetrzyj je na tarce o małych oczkach. Oczywiście będzie o wiele szybciej, jeśli użyjesz robota kuchennego. Do powstałej masy dodaj pieprz, sól, jajko oraz mąkę i dokładnie wszystko wymieszaj. Placki ziemniaczane już przygotowane.
Przyszła pora na sos pieczarkowy. Oczyść pieczarki i pokrój je w plasterki. Na patelni rozpuść masło, obsmaż na nim ząbek czosnku i zdejmij go, kiedy będzie brązowy. Wsyp teraz pokrojone pieczarki i usmaż je na rumiano.
Możesz już rozpocząć smażenie placków ziemniaczanych. Użyj do tego oleju. Placki powinny być rumiane z obu stron. Oprósz pieczarki solą i pieprzem, dodaj śmietanę, wymieszaj i ułóż na plackach. Posyp wszystko poszatkowaną natką.
Placki ziemniaczane z białym serem
Składniki:
– 10 ziemniaków
– 1 ząbek czosnku
– 1 jajko
– 3 łyżki mąki pszennej
– sól, pieprz do smaku
– olej do smażenia
– biały ser
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, opłukać, utrzeć na tarce z cebulą. Nadmiar wody po utarciu ziemniaków wylać. Dodać roztarty czosnek, jajko, sól, pieprz i mąkę. Połączyć wszystkie składniki. Na patelni rozgrzać tłuszcz i kłaść łyżką małe porcje masy ziemniaczanej. Formować okrągłe cienkie placuszki. Zrumienić z obu stron na złoty kolor.
Podawać z białym serem.
Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą
Autor: eva45
Składniki:
– 1 marchew
– 1 cebula
– garstka kiszonej kapusty
– 1 łyżka mąki
– 1 jajko
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki, marchew i cebulę zetrzeć na ta tarce, dodać jajko, mąkę i przyprawy. Na koniec drobno pokrojoną kapustę kiszoną.
Smażyć placki na oleju na złoty kolor.
Bardzo smaczne.
Placki ziemniaczane bez tłuszczu
Składniki:
– 1 kg ziemniaków
– 1 jajko
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki drobno posiekać przyprawić (ja użyłam mieszanki którą podałam w nawiasie) i podsmażyć na patelni.
Ziemniaki obrać i potrzeć na tarce na dużych oczkach. Tak samo cebulę i czosnek.
Do ziemniaków dodajemy jajko, usmażone pieczarki i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wykładamy na blachę (użyłam tej z wyposażenia piekarnika) papier do pieczenia i nakładamy masę ziemniaczaną. Smażymy ok 15 min na jednej stronie – aż się porządnie zarumienią, Wyciągamy przekładamy na drugą stronę. Temperatura pieczenia 195 st C. Pysznie smakują podane z sosem chrzanowym.
Placki dyniowo-ziemniaczane
Autor: eli_555
Składniki:
– 80 dkg upieczonej w piekarniku dyni
– 1,5 kg ziemniaków
– 8 ząbków czosnku
– 1 pęczek natki pietruszki
– 25 dkg sera gouda
– 4 jajka
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 8 łyżek mąki pszennej
– sól
– pieprz
– olej
Przygotowanie:
Upieczoną na pół twardo dynię i ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Natkę posiekać. Cebulę zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę. Obrane, umyte ziemniaki zetrzeć tak, jak na zwykłe placki i odcisnąć wodę. Do miski włożyć ziemniaki, dynię, cebulę, czosnek, ser, natkę, jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, przyprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, kłaść łyżką ciasto, formując placuszki i smażyć z obu stron na rumiano.
Placki ziemniaczane z cukinią
Autor: Truskaweczkakasi
Składniki:
– 25 dag surowych startych ziemniaków i 25 dag startej na drobnej tarce cukinii
– 2 łyżki otrąb owsianych 2 łyżki otrąb pszenne oraz 1 łyżkę mąki kukurydzianej ( lub mąki pszennej)
– 2 jajka
– 2 łyżki posiekanego koperku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– sól,pieprz,
– szczypta ostrej mielonej papryki
– dwa ząbki czosnku ( przecisnąć przez praskę)
– olej, oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki i cukinię (obrać i zetrzeć na tarce) połączyć odcisnąć sok, dodać jajka i pozostałe składniki wymieszać najlepiej blenderem formować placuszki i smażyć na patelni wcześniej natłuszczonej oliwą i rozgrzanej. Placuszki są bardzo pyszne i delikatne, samo zdrowie idealne dla dzieci.
Placki ziemniaczane z farszem grzybowym
Autor: Pyza
Składniki:
– 6-8 dużych ziemniaków
– 1 jajko
– 1 duża cebula albo 2 mniejsze
– 30 dkg borowików
– do smaku: sól, pieprz mielony, tymianek świeży albo suszony
– do smażenia: olej
– 1 łyżka masła do grzybów
Przygotowanie:
Grzyby dokładnie oczyścić, jeśli trzeba opłukać i dobrze osuszyć. Cebulę obrać, pół posiekać drobno a pół zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Rozpuścić na patelni masło z 1 łyżeczką oleju, zeszklić posiekaną cebulę, dodać cienko pokrojone grzyby. Smażyć kilka minut mieszając aż odparuje sok z grzybów. Doprawić solą, pieprzem i niewielką ilością tymianku, przestudzić. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać startą cebulę, jajko i mąkę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać dokładnie. Jeśli ziemniaki są wodniste można dodać nieco więcej mąki. Na patelnię z rozgrzanym olejem kłaść porcje ciasta ziemniaczanego (ok. 1 czubatej łyżki) lekko je rozpłaszczając. Na środek placka dodajemy łyżkę grzybów i przykrywamy znowu czubatą łyżką ciasta ziemniaczanego. Smażymy po kilka minut z obu stron aż ładnie się zrumienią. Podawać np. z sosem tzatzyki.
Placki z cukinią i żółtym serem
Składniki:
– 35 dag surowych ziemniaków
– 5 dag sera żółtego
– jajko
– 3 łyżki mąki
– 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– sól
– pieprz
– olej do smażenia
Przygotowanie:
Cukinie myjemy, ziemniaki i cebulę obieramy. Cukinie, ziemniaki i cebulę ścieramy na tarełku o dużych oczkach. Całość solimy i zostawiamy na kilka minut, aby warzywa puściły sok. Odcedzamy wodę ( ja daję warzywa na duże sitko i czekam aż się odsączą). Do warzyw dodajemy starty ser żółty, jajko, mąkę i mąkę ziemniaczaną. Wciskamy ząbki czosnku i doprawiamy pieprzem. Smażymy na oleju po kilka minut z każdej strony, aż placki ładnie się zbrązowią. Przewracamy, gdy placki są już ładnie zrumienione z jednej strony, inaczej mogą się rozpadać. Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku. Można podawać z dipami.
Placki ziemniaczano-jabłkowe
Autor: Babciagramolka
Składniki:
– 1 kg ziemniaków młodych
– 1 jajko
– szczypta soli
– 4 łyżki mąki
– olej do smażenia
Przygotowanie:
Zetrzeć ziemniaki i jabłko ( oczywiście obrane ) na grubej tarce jarzynowej. Lekko osolić masę i zostawić na 15 minut. Odcisnąć mocno na sitku. Dodać jajko i mąkę. Wymieszać .
Na patelni rozgrzać olej. Kłaść łyżką porcje masy ziemniaczano-jabłkowej. Przyklepać łyżką tak by zrobiły się placuszki i smażyć na złoto z obu stron. Odsączyć zdjęte z patelni placki na papierowych ręcznikach kuchennych.
Podawać wg upodobania na słodko lub słono.
Placki po węgiersku 1
Gulasz:
– 1 kg mięsa wieprzowego gulaszowego,
– 1/2 kg pieczarek,
– 1 czerwona papryka,
– 1 zielona papryka,
– przyprawa do gulaszu,
– 1/2 łyżeczki chili,
– łyżeczka vegety,
– olej rzepakowy,
– łyżeczka mąki,
– sól, pieprz.
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, posypać obficie przyprawą do gulaszu i podsmażyć na oleju rzepakowym. Przełożyć do garnka, posypać ponownie przyprawą do gulaszu, zalać wodą i dusić na małym ogniu. Pieczarki oczyścić, pokroić w dość dużą kostkę, posypać vegetą. Podsmażyć na oleju rzepakowym i dusić ok. 10min. Papryki oczyścić, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Wszystko połączyć z mięsem, dodać przecier i chili. Dusić do miękkości, około godziny. Zagęścić mąką rozkłóconą z wodą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Placki:
– 1 kg ziemniaków,
– 3 jajka,
– cebula,
– łyżeczka vegety,
– łyżka soli,
– 6 lub więcej łyżek mąki pszennej.
Przygotowanie:
Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przełożyć na durszlak, by ziemniaki nieco ociekły. Dodać jajka, sól oraz vegetę. Na koniec dodać mąkę, dokładnie wymieszać. Na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym smażyć duże placki, z obu stron na rumiano. Na placki nakładać gulasz, złożyć na pół, wierzch także polać gulaszem.
Placki po węgiersku 2
Składniki:
Gulasz:
– 1 kg mięsa wołowego lub wieprzowego (np. karkówka)
– 20 dag pieczarek
– 2 czerwone papryki
– 2 duże cebule
– 3-4 łyżki mąki
– 1 litr bulionu (drobiowego lub warzywnego)
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– 3-4 ziarnka ziela angielskiego
– 2 łyżki papryki słodkiej w proszku
– kilka łyżek oleju do smażenia
– pieprz
– sól
Placki ziemniaczane:
– 1 i 1/5 kg dużych ziemniaków
– 1 jajko
– 2 czubate łyżki mąki
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– sól
– pieprz
– olej do smażenia
Do podania:
śmietana gęsta 12%
Przygotowanie:
Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie paski. Pieczarki umyj, obierz, pokrój w kostkę i smaż na patelni do czasu, aż wyparuje z nich woda. Mięso umyj, pokrój w kostkę, obtocz w mące i zrumień z dwóch strona na patelni na rozgrzanym olejem, następnie przełóż do garnka. Na te samej patelni usmaż pokrojoną w kostkę cebulę i także przełóż do garnka. Dodaj ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek, zalej bulionem, tak by przykrył mięso, i duś około 35 minut. Po tym czasie dodaj pieczarki i świeżą paprykę, koncentrat pomidorowy i paprykę w proszku. Duś kolejną godzinę, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Ziemniaki, cebulę i czosnek obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj jajko, mąkę i dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i odlej nadmiar wody. Na dużej szerokiej patelni rozgrzej olej i wlewaj łyżką masę ziemniaczaną. Poruszaj patelnią, żeby się na niej równomiernie rozłożyła, wygładź powierzchnię placka i smaż, aż spód się zrumieni. Możesz co jakiś czas potrząsać lekko patelnią, aby masa nie przywarła. Kiedy spód będzie rumiany, przyłóż na patelnię duży talerz i zdecydowanym ruchem odwróć ją do góry dnem, by przełożyć placek na talerz. Następnie bardzo ostrożnie zsuń go z powrotem na patelnię i smaż z drugiej strony. Usmażony placek przełóż na duży płaski talerz. Na połówkę placka nałóż gulasz i nakryj drugą połówką placka. Udekoruj kleksem śmietany i podawaj.
Rada: niewykorzystany gulasz możesz podawać z ryżem, ziemniakami lub pieczywem. Natomiast z nadmiaru masy ziemniaczanej możesz usmażyć małe placki i podawać je ze śmietaną lub z surówką z białej kapusty.
Placki po cygańsku:
Placki ziemniaczane po zbójnicku:
Składniki:
– 1 kg ziemniaków
– 2 cebule
– 2 ząbki czosnku
– 2 jajka
– sól, pieprz
– tłuszcz do smażenia.
Przygotowanie:
Kartofle umyj, obierz i opłucz. Zetrzyj na tarce i odciśnij z soku. Obierz czosnek, cebulę i zetrzyj na tarce. Do ziemniaków dodaj mąkę, cebulę, jajka i przyprawy. Rozgrzej na patelni tłuszcz i smaż niewielkie placki do momentu, aż z obu stron będą miały złocisty kolor.
Gulasz, Składniki:
– mięso gulaszowe (wołowina bez kości, ok. 1 kg)
– cebula
– papryka w proszku
– sól, pieprz
– tłuszcz do smażenia
– esencja z grzybów suszonych
Przygotowanie:
Mięso umyj pokrój w niewielką kostkę. Cebulę obierz i posiekaj. W rondlu rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę, dodaj paprykę w proszku (możesz wsypać np. czubatą łyżeczkę słodkiej papryki i pół łyżeczki chilli), wymieszaj i dodaj pokrojone mięso. Duś przez pół godziny, podlewając esencją z grzybów, co kilka minut zamieszaj drewnianą łyżką, żeby gulasz nie przywarł. Dopraw solą i pieprzem. Podgrzewaj aż mięso będzie miękkie i smaki się przegryzą. Na talerzach ułóż placki i polej je gorącym gulaszem.
zobacz również:
- Kulinarne i smaczne inspiracje – sprawdź!
- Dania z grzybów – przepisy na ciepłe dania
- Jak upiec gęś – różne przepisy i pomysły na gęsinę
- Dania z ryżu – lekkie i sycące z warzywami