Dania z ryżu – lekkie i sycące z warzywami
27 stycznia 2017, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny
Szybki obiad? Nic prostszego jeśli mamy w zasięgu ręki ryż i jakieś dodatki. Tak naprawdę rissotto możemy zrobić ze wszystkiego, ryż idealnie nadaje się do faszerowania warzyw i kompozycji z owocami. Oto kilka sprawdzonych przepisów na dania z ryżem nadesłanych przez nasze czytelniczki.
Ryż z kiełbasą i groszkiem
Autor: Pyza
Składniki:
– 1 szkl. ryżu długoziarnistego
– 20 dkg kiełbasy czosnkowej, chudej
– 1 cebula
– 2-3 ząbki czosnku
– 20 dkg zielonego groszku – mrożony albo świeży bo taki z puszki raczej się nie nadaje
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 2 łyżki masła albo oliwy
– 3-4 łyżki posiekanego koperku
– do smaku: sól, pieprz mielony
Przygotowanie:
– 20 dkg kiełbasy czosnkowej, chudej
– 1 cebula
– 2-3 ząbki czosnku
– 20 dkg zielonego groszku – mrożony albo świeży bo taki z puszki raczej się nie nadaje
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 2 łyżki masła albo oliwy
– 3-4 łyżki posiekanego koperku
– do smaku: sól, pieprz mielony
Przygotowanie:
Ryż dokładnie opłukać pod zimną, bieżącą wodą, osączyć. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Kiełbasę pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać masło albo oliwę, wrzucić kiełbasę, lekko zrumienić i wytopić. Następnie dodać cebulę z czosnkiem, smażyć mieszając aż się zeszkli i wtedy wsypać ryż, dalej smażyć 2-3 min. aż obtoczy się w tłuszczu. Wlać 2 szkl. wody i dusić na małym ogniu aż ryż będzie prawie miękki, ok. 15min. Przez ten czas ryż powinien wchłonąć prawie cały płyn i napęcznieć. Teraz dodajemy groszek (mrożonego nie rozmrażamy wcześniej) i dosypujemy połowę koperku, mieszamy, dusimy następne 5 min.. Jeśli cały płyn zostanie wchłonięty i wyparuje z ryż jeszcze nie będzie miękki należy dolać ok.0,5 szkl. wody. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy potrawę solą oraz pieprzem. Podajemy posypane resztą zieleniny.
Ryżowa zapiekanka z serem
Autor: Rachela
Składniki:
– 4 szklanki gotowanego ryżu
– 1 1/2 szklanki startego sera
– 1 1/2 szklanki ziaren kukurydzy, mrożonej lub w puszkach
– 2/3 szklanki mleka
1/2 szklanki śmietany
– 1/2 szklanki drobno pokrojone zielonej cebulki
– 1 słoik czerwonej papryki, odsączonej, wysuszonej i pokrojonej w kostkę
– 1 jalapeno bez nasion, zmielona, opcjonalnie
– sól i pieprz cayenne
– papryka, do posypania
– 1 1/2 szklanki startego sera
– 1 1/2 szklanki ziaren kukurydzy, mrożonej lub w puszkach
– 2/3 szklanki mleka
1/2 szklanki śmietany
– 1/2 szklanki drobno pokrojone zielonej cebulki
– 1 słoik czerwonej papryki, odsączonej, wysuszonej i pokrojonej w kostkę
– 1 jalapeno bez nasion, zmielona, opcjonalnie
– sól i pieprz cayenne
– papryka, do posypania
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 st. Celsjusza. Połącz wszystkie składniki w dużej misce (zostawiając 3 łyżki sera). Posyp odłożonym serem i papryką. Piecz ok 25 do 30 minut.
Zupa z kiełbasą, dynią i dzikim ryżem
Autor: Rachela
Składniki:
– 1 średnia dynia, ok 1/2 – 1 kg
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– sól
– świeżo zmielony czarny pieprz
– 12 szklanek bulionu z kurczaka
– 2 1/2 szklanki posiekanej cebuli
– 1 szklanka dzikiego ryżu
– 35 dag wędzonej kiełbasy, pokrojonej w kostkę
– 2 szklanki świeżych ziaren kukurydzy
– 1 1/2 szklanki śmietany
– 1 łyżka posiekanej, świeżej natki pietruszki
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– sól
– świeżo zmielony czarny pieprz
– 12 szklanek bulionu z kurczaka
– 2 1/2 szklanki posiekanej cebuli
– 1 szklanka dzikiego ryżu
– 35 dag wędzonej kiełbasy, pokrojonej w kostkę
– 2 szklanki świeżych ziaren kukurydzy
– 1 1/2 szklanki śmietany
– 1 łyżka posiekanej, świeżej natki pietruszki
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 250 stopni Celsjusza. Przyprawić dynię 1 łyżką oleju, solą i pieprzem i umieścić na blasze. Piec przez 1 godzinę. Wyjąć z piekarnika i ostudzić całkowicie. Obierać i pozbawić nasion. Zmiksować w blenderze dynię z 2 szklankami bulionu z kurczaka. Miksować, aż będzie gładkie i odstawić. Na dużej patelni , na średnim ogniu, doprowadzić 4 szklanki bulionu i 1 / 2 szklanki cebuli do wrzenia. Dodać ryż i gotować, aż ryż zmięknie i woda jest wchłaniana, około 1 godziny, mieszając od czasu do czasu widelcem. Wyjąć ryż z patelni i ostudzić. Do dużej patelni, na średnim ogniu, dodać resztkę oleju. Kiedy olej jest gorący, dodać kiełbasę i smażyć przez 3 minuty. Dodać pozostałe 2 szklanki cebuli i kukurydzy. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć przez 3 minuty. Dodać pozostałe 6 szklanek bulionu i masę z dyni i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Pozbyć się jakiegokolwiek tłuszczu, który wychodzi na powierzchnię. Wymieszać z ryżem i nadal gotować przez 10 minut. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę i doprawić solą i pieprzem. Przystroić natką pietruszki i podawać.
Oszukane (szybkie) gołąbki
Autor: ilka_86
Składniki:
– 0,5 kg mięsa mielonego
– 0,5 kg kapusty
– 3 jajka
– 4 łyżki kaszy manny
– 4 łyżki ryżu sypkiego (surowego)
– sól, pieprz
– kostka rosołowa
– olej do smażenia
– 0,5 kg kapusty
– 3 jajka
– 4 łyżki kaszy manny
– 4 łyżki ryżu sypkiego (surowego)
– sól, pieprz
– kostka rosołowa
– olej do smażenia
Sos pomidorowy:
– przecier pomidorowy
– cebula
– śmietana
– mąka
– pieprz
– zioła
– cebula
– śmietana
– mąka
– pieprz
– zioła
Przygotowanie:
Kapustę drobno szatkujemy. Wszystkie składniki razem mieszamy. Mokrymi rękami lepimy kuleczki jak na kotlety mielone i na rozgrzanym tłuszczu podpiekamy z dwóch stron. Następnie podpieczone kotleciki wkładamy na gotującą się wodę (przecier pomidorowy) z kostką rosołową. Na małym ogniu pichcimy około 40-45 minut. Odlewamy wywar i na nim robimy sos pomidorowy. Kroimy cebulkę, podsmażamy na patelni i wrzucamy do wywaru. Dodajemy koncentrat pomidorowy, zaprawiamy mąką i śmietaną. Doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami.
Risotto z młodymi buraczkami
Składniki:
– 20 dag młodych buraczków czerwonych
– 1 łyżka oliwy
– 1 szalotka
– 1 ząbek czosnku
– kwasek cytrynowy
– łyżka koncentratu pomidorowego.
– 15 dag ryżu risotto
– 80 ml białego wina
– 400 ml wywaru warzywnego
– chilli w proszku
– 2 łyżeczki parmezanu
– kilka liści rukoli
– sól do smaku
– 1 łyżka oliwy
– 1 szalotka
– 1 ząbek czosnku
– kwasek cytrynowy
– łyżka koncentratu pomidorowego.
– 15 dag ryżu risotto
– 80 ml białego wina
– 400 ml wywaru warzywnego
– chilli w proszku
– 2 łyżeczki parmezanu
– kilka liści rukoli
– sól do smaku
Przygotowanie:
Ryż lekko ugotować w osolonej wodzie. Buraczki umyć i ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane obrać, pokroić, posolić i dodać odrobinę kwasku cytrynowego. Wrzucić na patelnię z oliwą i delikatnie zasmażyć, dodając koncentrat pomidorowy. Ryż przełożyć do patelni, dodać czosnek, sól i chilli. Wymieszać, podsmażyć, zalać wywarem i winem. Dusić razem przez chwilę, doprawić do smaku. Przełożyć na talerz, posypać parmezanem i dodać liście rukoli.
Schab ze śliwką z ryżem
Składniki:
– 2 kotlety schabowe
– kilka śliwek węgierek
– sól i pieprz
– cukier
– marynata staropolska do mięs
– goździki
– cynamon
– kwasek cytrynowy
– zioła prowansalskie
– 2 łyżki powidła śliwkowego
– 2 torebki ryżu
– curry
– mała młoda marchewka
– olej do smażenia
– kilka śliwek węgierek
– sól i pieprz
– cukier
– marynata staropolska do mięs
– goździki
– cynamon
– kwasek cytrynowy
– zioła prowansalskie
– 2 łyżki powidła śliwkowego
– 2 torebki ryżu
– curry
– mała młoda marchewka
– olej do smażenia
Przygotowanie:
Kotlety rozbić tłuczkiem. Marynatę rozrobić w odrobinie oleju, natrzeć mocno mięso, pozostawić na 10 min. pod przykryciem. W tym czasie nastawić ryż, obrać i drobno zetrzeć marchewkę, w małym garnuszku zagotować odrobinę wody z cukrem, goździkami i cynamonem i wrzucić śliwki (gotować ok. 5 min.). Marchewkę wymieszać z odrobiną cukru i kwasku cytrynowego. Rozgrzać tłuszcz na patelni, obsmażyć mięso, posypać ziołami, zalać odrobiną wody i dusić. Ryż odsączyć, dodać odrobinę curry, wymieszać, włożyć do szklaneczki. Mięso przełożyć na talerz, ozdobić powidłem i śliwką po wyjęciu pestki.
Pulpeciki z kapusty włoskiej i ryżu
Autor: kolorowapani123.blogspot.com
Składniki:
– 1 kg kapusty włoskiej
– szklanka ryżu
– 1/2 kg mięsa mielonego
– 3 jaja
– 3 łyżki mąki pszennej
– 3 łyżki kaszy manny
– 3 łyżki oliwy
– sól, pieprz, papryka
– szklanka ryżu
– 1/2 kg mięsa mielonego
– 3 jaja
– 3 łyżki mąki pszennej
– 3 łyżki kaszy manny
– 3 łyżki oliwy
– sól, pieprz, papryka
Przygotowanie:
Kapustę oczyścić, drobno posiekać, opłukać, osączyć na sitku, posypać solą i odstawić na około 40 minut. Ryż ugotować w dwóch szklankach wody lekko osolonej. Kapustę odcisnąć, dodać wystudzony ryż, mielone mięso, jajka i kaszę mannę i wymieszać. Przyprawić do smaku, z masy formować klopsiki, panierować w mące i smażyć na rozgrzanym oleju. Potem przełożyć do garnka, podlać wodą i gotować około 30 minut. Podawać z bagietka i surówką.
Czarny ryż z warzywami
Składniki:
– 1 szklanka czarnego ryżu
– 2-3 papryki
– 2 cukinie
– 4 pomidory
– 1 cebula
– 1 por
– sól i pieprz
– szczypta curry
– papryka słodka
– zielona pietruszka
– olej do smażenia
– sos sojowy
– przyprawa w płynie Maggi
– 2-3 papryki
– 2 cukinie
– 4 pomidory
– 1 cebula
– 1 por
– sól i pieprz
– szczypta curry
– papryka słodka
– zielona pietruszka
– olej do smażenia
– sos sojowy
– przyprawa w płynie Maggi
Przygotowanie:
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją (ok. 15 min.). Paprykę, cukinię, pomidory pokroić w grubą kostkę, pora i cebulę w talarki. Na rozgrzanym oleju podszklić cebulę i pora, następnie dodać warzywa, dodać sosu sojowego i maggi i dusić pod przykryciem ok. 10 min. Doprawić pieprzem, solą i papryką. Ryż wysypać na talerz, na nim położyć warzywa.
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją (ok. 15 min.). Paprykę, cukinię, pomidory pokroić w grubą kostkę, pora i cebulę w talarki. Na rozgrzanym oleju podszklić cebulę i pora, następnie dodać warzywa, dodać sosu sojowego i maggi i dusić pod przykryciem ok. 10 min. Doprawić pieprzem, solą i papryką. Ryż wysypać na talerz, na nim położyć warzywa.
Kociołek błyskawiczny
Składniki:
– 1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych
– 400 g wieprzowiny, pokrojonej w cienkie plasterki
– 1 i 1 / 2 szklanki groszku cukrowego
– 1 duży pęczek brokułów
– 2 ząbki czosnku
– 3 łyżki sosu sojowego
– 3 łyżki soli
– 2 x 250 g białego i brązowego błyskawicznego ryżu
– 400 g wieprzowiny, pokrojonej w cienkie plasterki
– 1 i 1 / 2 szklanki groszku cukrowego
– 1 duży pęczek brokułów
– 2 ząbki czosnku
– 3 łyżki sosu sojowego
– 3 łyżki soli
– 2 x 250 g białego i brązowego błyskawicznego ryżu
Przygotowanie:
Rozgrzać olej na dużej patelni. Smażyć mięso (2 min.). Dodać pozostały olej i wrzucić groszek (1-2 min.). Do mięsa dodać brokuły, czosnek i sos sojowy. Smażyć przez kolejne 2-3 min., aż brokuły zmiękną. W międzyczasie ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Risotto z kurkami
Składniki:
– grzyby kurki
– 6 łyżek niesolonego mleka
– 4 cebule
– 10 ząbków czosnku
– 1 szklanka ryżu
– 5 szklanek bulionu warzywnego
– 2 łyżki startego parmezanu
– 1 pęczek młodej cebuli
– oliwa z oliwek np. truflowa lub czosnkowa.
– grzyby kurki
– 6 łyżek niesolonego mleka
– 4 cebule
– 10 ząbków czosnku
– 1 szklanka ryżu
– 5 szklanek bulionu warzywnego
– 2 łyżki startego parmezanu
– 1 pęczek młodej cebuli
– oliwa z oliwek np. truflowa lub czosnkowa.
Przygotowanie:
Na 5 łyżek rozgrzanego masła wrzucić posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć około 2 min. po czym dodać posiekane trzony kurek. Smażyć około 1 min., doprawić do smaku solą i wymieszać razem z ryżem. Następnie wlać 1 szklankę bulionu i cały czas mieszając trzymać na ogniu do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn, po czym znowu wlać 1 szklankę bulionu i powtarzać czynność do skończenia się bulionu. Gdy wypruje już cały płyn dodać resztę masła oraz ser. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Kurkami (blanszowanymi) posypać risotto po rozłożeniu na talerze. Udekorować młodą cebulką i skropić oliwą.
Na 5 łyżek rozgrzanego masła wrzucić posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć około 2 min. po czym dodać posiekane trzony kurek. Smażyć około 1 min., doprawić do smaku solą i wymieszać razem z ryżem. Następnie wlać 1 szklankę bulionu i cały czas mieszając trzymać na ogniu do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn, po czym znowu wlać 1 szklankę bulionu i powtarzać czynność do skończenia się bulionu. Gdy wypruje już cały płyn dodać resztę masła oraz ser. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Kurkami (blanszowanymi) posypać risotto po rozłożeniu na talerze. Udekorować młodą cebulką i skropić oliwą.
Risotto z rukwią wodną
Składniki:
– 700 ml bulionu warzywnego
– 100 ml śmietany
– 1 pęczek rukwi wodnej
– 5 garści ryżu carnaroli lub arborio
– 2 garście pokruszonych orzechów
– 2 ząbki czosnku
– 1 średnia cebula
– 1 łyżka oliwy
– 1 łyżka masła
– 4 ziarenka białego pieprzu
– sól
Przygotowanie:
Dokładnie umyć i odsączyć rukiew wodną. Poszatkowany czosnek wraz z cebulą delikatnie zeszklić na oliwie z masłem uważając, aby się nie przyrumieniły. Dodać ryż. Podsmażyć. Gdy ryż stanie się przezroczysty dodać połowę pęczka rukwi wodnej. zalać gorącym bulionem, tak aby zakrył on cały ryż. Gotować na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdyby ryż pochłonął cały bulion i nadal był twardy, należy ponownie dolać trochę gorącego bulionu. Gdy ryż jest jeszcze bardzo al dente, zestawić garnek z gazu, dodać pozostałą rukiew, orzechy i śmietanę. Wymieszać dokładnie, przykryć i odstawić na 5 min. na wyłączonym, gorącym palniku. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym roztartym pieprzem.
– 700 ml bulionu warzywnego
– 100 ml śmietany
– 1 pęczek rukwi wodnej
– 5 garści ryżu carnaroli lub arborio
– 2 garście pokruszonych orzechów
– 2 ząbki czosnku
– 1 średnia cebula
– 1 łyżka oliwy
– 1 łyżka masła
– 4 ziarenka białego pieprzu
– sól
Przygotowanie:
Dokładnie umyć i odsączyć rukiew wodną. Poszatkowany czosnek wraz z cebulą delikatnie zeszklić na oliwie z masłem uważając, aby się nie przyrumieniły. Dodać ryż. Podsmażyć. Gdy ryż stanie się przezroczysty dodać połowę pęczka rukwi wodnej. zalać gorącym bulionem, tak aby zakrył on cały ryż. Gotować na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdyby ryż pochłonął cały bulion i nadal był twardy, należy ponownie dolać trochę gorącego bulionu. Gdy ryż jest jeszcze bardzo al dente, zestawić garnek z gazu, dodać pozostałą rukiew, orzechy i śmietanę. Wymieszać dokładnie, przykryć i odstawić na 5 min. na wyłączonym, gorącym palniku. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym roztartym pieprzem.
Risotto z brokułami i dynią
Składniki:
– 500 ml (2 szklanki) bulionu warzywnego
– 2 cebule średniej wielkości
– drobno posiekane
– 2 ząbki czosnku średniej wielkości
– starte na tarce o małych oczkach
– 200 g ryżu Arborio
– 125 ml (1/2 szklanki) białego wytrawnego wina
– 300 g świeżych brokułów podzielonych na różyczki
– 200 g dyni, pokrojonej w grubą kostkę
– sól
– świeżo mielony biały pieprz
– opcjonalnie 125 ml (½ szklanki) śmietanki UHT 30%
Przygotowanie:
Brokuły wraz z dynią włożyć do garnka z osolonym wrzątkiem, gotować 3-4 minut, dokładnie osączyć na sitku. Bulion zagotować, trzymać w garnku na małym ogniu, aby pozostał ciepły. Rozgrzać oliwę w dużym garnku z grubym dnem. Dodać cebulę, zeszklić na małym ogniu przez ok. 4 min. Cebula nie powinna się zarumienić. Dodać czosnek, smażyć przez ok. 30 sek. Dodać ryż, podgrzewać mieszając drewniana łyżką. Wlać wino i gotować na wolnym ogniu mieszając przez ok. 1-2 min. Stopniowo dodawać bulion często mieszając, tak by ryż wchłonął płyn. Gotować na małym ogniu przez ok. 25 min. do czasu aż ryż nabierze kremowej konsystencji, a ziarenka będą lekko twardawe w środku. Jeśli zabraknie bulionu, dolać wody. Dodać brokuły i dynię, wymieszać. Doprawić solą i białym pieprzem. Można dodać śmietanki. Przed podaniem można posypać parmezanem.
Risotto z krewetkami i zielonym groszkiem
Składniki:
– oliwa z oliwek,
– masło
– 2 małe cebule pokrojone w kostkę
– 4 ząbki czosnku, zmiażdżone
– 500 g ryżu
– 800 ml rybnego, bądź warzywnego wywaru
– 500 g ugotowanych i obranych krewetek
– 200 g zielonego groszku
Przygotowanie:
– masło
– 2 małe cebule pokrojone w kostkę
– 4 ząbki czosnku, zmiażdżone
– 500 g ryżu
– 800 ml rybnego, bądź warzywnego wywaru
– 500 g ugotowanych i obranych krewetek
– 200 g zielonego groszku
Przygotowanie:
W wysokiej patelni o grubym dnie rozgrzewać tłuszcze, dorzucić cebulkę i smażyć ją na delikatnym ogniu, aż stanie sie szklista, wtedy dodać czosnek. Dodać ryż, gotować, aż zmieni kolor na przezroczysty. Dolewać wywar partiami (ok. 350-400 ml) aby zakryć ryż i gotować ryż do miękkości. Dodać krewetki i groszek, przyprawić. Gotować kilka minut, na koniec dodać łyżkę masła.
Ryż z owocami
Składniki:
– 1-2 jabłka, truskawki, maliny, brzoskwinie itp.
– cynamon
– 1 łyżka cukru
– 1 woreczek ryżu
– 1-2 krople olejku pomarańczowego
– jogurt waniliowy
– 1-2 jabłka, truskawki, maliny, brzoskwinie itp.
– cynamon
– 1 łyżka cukru
– 1 woreczek ryżu
– 1-2 krople olejku pomarańczowego
– jogurt waniliowy
Przygotowanie:
Ugotować ryż w woreczku wg przepisu na opakowaniu. Jabłka umyć i pokroić. Następnie wrzucić jabłka do garnka, podlać wodą, dodać 1 łyżkę cukru. Gotować do czasu, aż jabłka staną się miękkie. Do miseczki nalać jogurt i wymieszać z kilkoma szczyptami cynamonu. Ugotowany ryż odstawić żeby ostygł. Do jabłek dodać 1-2 krople olejku pomarańczowego. Do miseczki z jogurtem dodajemy ryż i jabłka. Podawać na ciepło lub na zimno, w zależności od upodobań.
Ugotować ryż w woreczku wg przepisu na opakowaniu. Jabłka umyć i pokroić. Następnie wrzucić jabłka do garnka, podlać wodą, dodać 1 łyżkę cukru. Gotować do czasu, aż jabłka staną się miękkie. Do miseczki nalać jogurt i wymieszać z kilkoma szczyptami cynamonu. Ugotowany ryż odstawić żeby ostygł. Do jabłek dodać 1-2 krople olejku pomarańczowego. Do miseczki z jogurtem dodajemy ryż i jabłka. Podawać na ciepło lub na zimno, w zależności od upodobań.
zobacz również:
- Dieta zdrowotna św. Hildegardy
- Wszystkie polecane i skuteczne diety
- Dieta zdrowotna św. Hildegardy
- Dieta Harleya Pasternaka – opracowana dla gwiazd Hollywood