Placki warzywne różne przepisy – top 16 super pomysłów!

27 lipca 2019, dodał: pinkmause

Placki z warzyw są doskonałe, jako samodzielne danie, a także jako dodatek do mięs. Najczęściej placuszki warzywne podaje się z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym, jednak wspaniale także smakują z sosami mięsnymi. Placuszki z warzyw są bardzo smaczne i zdrowe. Ich dodatkowym atutem jest szybkość wykonania.
Macie ochotę na coś zdrowego, a zarazem pysznego? Poznajcie przepisy na ciekawe placki warzywne.

 

Placki ziemniaczane tradycyjne

Składniki:
– 1 kg ziemniaków
– 4 łyżki mąki
– 2 jajka
– 2 cebule
– sól i pieprz
– tymianek i gałka muszkatołowa
– olej rzepakowy

Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do miski, posypać odrobiną soli i odstawić na 15 min. Po tym czasie odlać sok. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać do odciśniętej masy ziemniaczanej i połączyć z mąką i jajkami. Masę przyprawić. Łyżką nakładać niewielkie placuszki na rozgrzany na patelni olej. Smażyć z dwóch stron na średnim ogniu, aż się zrumienią.

Placki z cukinii

Składniki:
– 1 kg cukinii
– 6 łyżek mąki
– 3 jajka
– 2 cebule
– sól i pieprz
– tymianek i oregano
– olej rzepakowy

Przygotowanie:
Cukinię obrać, przekroić i wydrążyć miąższ. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do miski, posypać odrobiną soli i odstawić na 15 min. Po tym czasie  cukinię lekko odcisnąć. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać do odciśniętej cukinii i połączyć z mąką i jajkami. Masę przyprawić. Łyżką nakładać niewielkie placuszki na rozgrzany na patelni olej. Smażyć z dwóch stron na średnim ogniu, aż się zrumienią.

Placki z cukinii z kurczakiem i zielonym groszkiem

Składniki:
– 750 g cukinii
– 250 g zielonego groszku
– 300 g fileta z kurczaka
– 5 łyżek mąki pszennej
– 3 jajka
– 1 cebula
– papryka słodka
– sól i pieprz
– olej do smażenia

Przygotowanie:
Cukinię obrać (niekoniecznie), wydrążyć miąższ, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do miski, posypać szczyptą soli i odstawić na 15 minut. Po tym czasie dokładnie odlać sok z cukinii. Filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę, przyprawić solą i pieprzem. Zielony groszek wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 3-4 minuty. Następnie wystudzić. Cukinię, filet z kurczaka i zielony groszek wymieszać, dodać mąkę, jajka, startą na tarce cebulę i doprawić solą, pieprzem oraz mieszanką chili. Całość dokładnie wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć uformowane niewielkie placuszki z obydwu stron aż się zrumienią.

Placki z cukinii i marchewki

Składniki:
– 30 dag cukinii
– 30 dag marchwi
– 3 łyżki mąki
– 2 jajka
– sól i pieprz
– odrobina oleju
– śmietana lub jogurt naturalny do polania

Przygotowanie:
Cukinię dokładnie umyć, a marchew obrać. Warzywa zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Smażyć placki na oleju lub piec w piekarniku w 200 st. C ok. 20-25 min. Podawać ze śmietaną lub jogurtem, opcjonalnie można posypać koperkiem.

Placki z cukinii z pomidorami i fetą

Składniki:
– 2 średnie cukinie
– 2 jajka
– 2 czubate łyżki mąki
– 2 czubate łyżki tartego parmezanu
– sól i pieprz, gałka muszkatołowa
– zielona pietruszka
– 40 dag twardej fety
– 4 pomidory
– olej do smażenia
– oliwa

Przygotowanie:
Cukinie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, odciąć końce, pokroić w cienkie plasterki, a te w długie słupki. Wymieszać w dużej misce z jajkami, mąką oraz parmezanem. Doprawić solą, szczyptą pieprzu i gałki muszkatołowej. Ser feta i pomidory pokroić w kostkę. Dodać do masy i wymieszać. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju. Porcje cukinii delikatnie zsuwać na patelnię, tak aby utworzyły placek. Smażyć z obu stron na rumiano.

Placki z kalafiora

Składniki:
– pół kalafiora
– 2 łyżki jogurtu naturalnego
– 2 łyżki sera parmezanu
– 2 jajka
– pół łyżeczki soli
– pół łyżeczki mielonego pieprzu
– 2 szczypty tymianku suszonego
– 2 szczypty suszonej bazylii
– olej rzepakowy (do smażenia)
– pół łyżeczki czarnuszki

Przygotowanie:
Kalafior pociąć na różyczki i dobrze wypłukać. W garnku zagotować wodę z dodatkiem odrobiny soli i cukru, wrzucić kalafior i gotować ok.o 5 min. W misce umieścić jajka, jogurt, starty parmezan i przyprawy, bardzo dokładnie roztrzepać masę widelcem. Po ostudzeniu pokroić kalafior na małe kawałki i dodać do masy. Wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, masę nakładać łyżką i smażyć z każdej strony. Podawać z jogurtem, cukrem lub śmietaną.

Placki z marchewki

Składniki:
– 3 średnie marchewki
– 1 cebula
– garść natki pietruszki
– 2 jaja
– 3-5 łyżek mąki
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
– 2 łyżki oleju roślinnego
– olej do smażenia

Przygotowanie:
Marchew obierać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, natkę pietruszki drobno posiekać. Warzywa przełożyć do miski, dodać jaja, olej oraz przyprawy. Całość wymieszać i na koniec dodać tyle mąki, aby ciasto było spójne, dość gęste. Na patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką płaskie porcje ciasta.
Placuszki smażyć z obu stron na złocisto, następnie osączyć na papierowym ręczniczku. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Placki z dyni z kurczakiem

Składniki:
– 350 g dyni
– 150 g marchewki (1 większa)
– 250 g piersi z kurczaka
– 100 g pora (biała część)
– 150 g mozzarelli
– 4 łyżki natki pietruszki (pokrojonej)
– 1 łyżeczka soli (płaska)
– ½ łyżeczki pieprzu (najlepiej świeżo mielonego)
– 1 łyżeczka curry
– 3 jajka
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– olej rzepakowy lub oliwa extra vergine

Przygotowanie:
Warzywa obrać, umyć, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Pora pokroić w drobną kostkę, dodać do startych warzyw. Posolić i odstawić na 15 min., aby warzywa odrobinę puściły sok. Umytego kurczaka pokroić w kostkę, dodać do warzyw. Dodać jajka, curry i pieprz. Wymieszać, dodać mąkę ziemniaczaną oraz starty na dużych oczkach ser, wymieszać. Nakładając łyżką, smażyć na 1 łyżce tłuszczu z obu stron do lekkiego zarumienienia. Podawać z ulubioną surówką lub sosem czosnkowym na bazie jogurtu greckiego.

Placki z białej rzepy i marchewki

Składniki:
– 1 jajko
– 1/4 szklanki mąki pszennej
– 1/4 szklanki wody
– sól i pieprz do smaku
– pół czerwonej chili, posiekanej
– 1 duży ząbek czosnku, posiekany
– 1 szklanka marchewki obranej i startej na tarce (na grubych oczkach)
– 1 szklanka białej rzepy, obranej i startej na tarce (na grubych oczkach)

Przygotowanie:
Jajko roztrzepać widelcem, dodać wodę i mąkę, wymieszać dokładnie. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać chili, czosnek, marchew i odciśniętą z nadmiaru soku rzepę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, łyżką nakładać porcje ciasta i smażyć na rumiano z obu stron. Podawać z sałatką z pomidorów lub sosem jogurtowym, tzatziki.

Placki z selera z gruszką

Składniki:
– seler, średnia bulwa (ok. 300 g)
– 1 mała gruszka
– 100 g sera pleśniowego błękitnego
– 2 jajka
– 2 łyżki mąki gryczanej
– ½ łyżeczki ostrej papryki
– 1 łyżka pestek słonecznika
– 3 łyżki oleju
– 2 łyżki posiekanego szczypiorku
– sól
– mieszanka sałat do podania

Przygotowanie:
Seler i gruszkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać jajka i mąkę. Przyprawić szczyptą soli i mieloną papryką. Na patelni rozgrzać część oleju, smażyć placki partiami na złoty kolor. Gotowe placki posypać pokruszonym błękitnym serem, pestkami słonecznika i szczypiorkiem. Podawać z sałatą.

Placki z dyni z twarogiem gruszkowym

Składniki:
– dynia hokkaido (ok. 750 g)
– 10 g korzenia imbiru
– 2 jaja
– 3 łyżki mąki pszennej
– sól
– 4 łyżeczki cynamonu
– olej słonecznikowy do smażenia
– 250 g twarogu
– 2-3 łyżeczki miodu wielokwiatowego
– cytryna
– 2 gruszki
– 1 dymka

Przygotowanie:
Dynię obrać, przekroić na pół, nasiona i włókniste wnętrze usunąć. Miąższ zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Dymkę oczyścić, imbir obrać, oba składniki drobno posiekać. Wymieszać z dynią, jajkami i mąką i doprawić solą i cynamonem. Z masy smażyć placki jeden po drugim na odrobinie gorącego oleju przez ok. 3 min. z każdej strony. Osączać na papierze kuchennym. Twaróg wymieszać z miodem i skórką cytryny. Gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w małą kostkę. Dodać do twarogu i wymieszać. Podawać z plackami.

Placki buraczano-ziemniaczane

Składniki:
– ok 200-300 g surowych buraków (2-3 szt średniej wielkości)
– ok. 300 g obranych ziemniaków
– 2 jajka
– 50 g kwaśnej śmietany
– 100-130 g mąki pszennej
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 1/2 łyżeczki soli
– szczypta świeżo mielonego pieprzu
– listki świeżego tymianku
– olej rzepakowy do smażenia
Do podania
– sos śmietanowo chrzanowy: 3 łyżki kwaśnej śmietany wymieszane z 2 łyżkami chrzanu
– starty na grubej tarce owczy ser
– świeży tymianek

Przygotowanie:
Buraki umyć, każdy osobno zawinąć w folię aluminiową i piec ok. 60 min. w temperaturze 200 st. C. Obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Obrane ziemniaki umyć, osuszyć i również zetrzeć na tarce na pulpę. Wymieszać buraki z ziemniakami, dodać jajka, śmietanę, oba rodzaje mąki, sól, pieprz i listki świeżego tymianku. Na rozgrzany olej wykładać łyżką okrągłe placuszki, smażyć z obu stron na złoto. Osączać na papierowym ręczniku i podawać posypane listkami świeżego tymianku, ze śmietaną chrzanową i startym owczym serem.

Placki z buraków i jabłek

Składniki:
– 3 buraki
– 1 jabłko
– 2 łyżki mąki pszennej
– 1 jajko
– 1 opakowanie serka koziego do smarowania

Przygotowanie:
Buraki ugotować w mundurkach (ok. 45 min.). Po ugotowaniu obrać, zetrzeć na tarce, dodać starte jabłko, dodać czubatą łyżkę mąki pszennej, 1 jajko, pieprz i sól dla smaku, wymieszać. Na rozgrzanej patelni z oliwą lub olejem układać placuszki i smażyć. Pysznie smakują z kozim serkiem lub zwykłym serkiem kanapkowym i rukolą.

 

Placki z białej kapusty

Składniki:
– 1/4 główki kapusty białej
– 1 średni ziemniak
– 2 łyżki mąki pszennej
– 1 jajko
– tłuszcz do smażenia
– sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Kapustę drobno poszatkować, zalać zimną wodą, dodać łyżkę soli i ugotować al dente (od zagotowania ok 3-4 min.). Kapustę odcedzić, dobrze odcisnąć z wody, przełożyć do miski. Dodać starty na tarce o grubych oczkach ziemniak, mąkę, jajko oraz przyprawy, wymieszać. Smażyć placuszki na rozgrzanym tłuszczu na rumiany kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Placki cukiniowo-botwinkowe

Składniki:
– 2 średnie cukinie
– duża garść botwiny (razem z gałązkami)
– 50 g sera żółtego
– 2 jajka
– 4 łyżki mąki
– 3 łyżki oleju
– sól
– pieprz

Przygotowanie:
Cukinie i żółty ser zetrzeć na grubej tarce. Botwinę grubo posiekać. Warzywa i ser wymieszać z jajkiem, dodać mąkę. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku.
Z ciasta formować placuszki i smażyć na rozgrzanym oleju na złocisty kolor.

Placki z kalarepy i listków botwinki

Składniki:
– 175 g młodej kalarepki
– 50 g liści botwinki
– 1 mała biała cebula
– 1 jajko
– 1 łyżka mąki pszennej
– 1/2 łyżeczki czosnku staropolskiego
– sól do smaku
– pieprz

Przygotowanie:
Kalarepę obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki, posypać solą i odstawić na 10 min. Sok odlać. Wypłukaną botwinkę posiekać i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Podsmażoną botwinkę dodać do odciśniętej kalarepy. Dodać resztę składników, wymieszać i przyprawić. Smażyć na oleju po kilka minut z każdej strony.

 


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

STOP

FORUM - bieżące dyskusje

nietrzymanie moczu
Spotkała się któraś z was z nietrzymaniem moczu po porodzie? Czy takie tabletki https://healno.com/pl/vessemis-vita ...
Jaki kierunek studiów wybrać?
Mam znajomą, która w wieku 59 lat zmieniła branżę:) I świetnie sobie radzi:)
Oglądanie filmów w sieci
Ostatnio w ogóle nie mam na to czasu...:/ A iść do kina to...
Problemy z leczeniem w publicznej s…
Chyba też muszę sprawdzić, na co się leczyłam, żeby później nie było zaskoczenia ;)