Placki warzywne różne przepisy – top 16 super pomysłów!

27 lipca 2019, dodał: pinkmause

Placki z warzyw są doskonałe, jako samodzielne danie, a także jako dodatek do mięs. Najczęściej placuszki warzywne podaje się z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym, jednak wspaniale także smakują z sosami mięsnymi. Placuszki z warzyw są bardzo smaczne i zdrowe. Ich dodatkowym atutem jest szybkość wykonania.
Macie ochotę na coś zdrowego, a zarazem pysznego? Poznajcie przepisy na ciekawe placki warzywne.

 

Placki ziemniaczane tradycyjne

Składniki:
– 1 kg ziemniaków
– 4 łyżki mąki
– 2 jajka
– 2 cebule
– sól i pieprz
– tymianek i gałka muszkatołowa
– olej rzepakowy

Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do miski, posypać odrobiną soli i odstawić na 15 min. Po tym czasie odlać sok. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać do odciśniętej masy ziemniaczanej i połączyć z mąką i jajkami. Masę przyprawić. Łyżką nakładać niewielkie placuszki na rozgrzany na patelni olej. Smażyć z dwóch stron na średnim ogniu, aż się zrumienią.

Placki z cukinii

Składniki:
– 1 kg cukinii
– 6 łyżek mąki
– 3 jajka
– 2 cebule
– sól i pieprz
– tymianek i oregano
– olej rzepakowy

Przygotowanie:
Cukinię obrać, przekroić i wydrążyć miąższ. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do miski, posypać odrobiną soli i odstawić na 15 min. Po tym czasie  cukinię lekko odcisnąć. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać do odciśniętej cukinii i połączyć z mąką i jajkami. Masę przyprawić. Łyżką nakładać niewielkie placuszki na rozgrzany na patelni olej. Smażyć z dwóch stron na średnim ogniu, aż się zrumienią.

Placki z cukinii z kurczakiem i zielonym groszkiem

Składniki:
– 750 g cukinii
– 250 g zielonego groszku
– 300 g fileta z kurczaka
– 5 łyżek mąki pszennej
– 3 jajka
– 1 cebula
– papryka słodka
– sól i pieprz
– olej do smażenia

Przygotowanie:
Cukinię obrać (niekoniecznie), wydrążyć miąższ, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do miski, posypać szczyptą soli i odstawić na 15 minut. Po tym czasie dokładnie odlać sok z cukinii. Filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę, przyprawić solą i pieprzem. Zielony groszek wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 3-4 minuty. Następnie wystudzić. Cukinię, filet z kurczaka i zielony groszek wymieszać, dodać mąkę, jajka, startą na tarce cebulę i doprawić solą, pieprzem oraz mieszanką chili. Całość dokładnie wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć uformowane niewielkie placuszki z obydwu stron aż się zrumienią.

Placki z cukinii i marchewki

Składniki:
– 30 dag cukinii
– 30 dag marchwi
– 3 łyżki mąki
– 2 jajka
– sól i pieprz
– odrobina oleju
– śmietana lub jogurt naturalny do polania

Przygotowanie:
Cukinię dokładnie umyć, a marchew obrać. Warzywa zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Smażyć placki na oleju lub piec w piekarniku w 200 st. C ok. 20-25 min. Podawać ze śmietaną lub jogurtem, opcjonalnie można posypać koperkiem.

Placki z cukinii z pomidorami i fetą

Składniki:
– 2 średnie cukinie
– 2 jajka
– 2 czubate łyżki mąki
– 2 czubate łyżki tartego parmezanu
– sól i pieprz, gałka muszkatołowa
– zielona pietruszka
– 40 dag twardej fety
– 4 pomidory
– olej do smażenia
– oliwa

Przygotowanie:
Cukinie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, odciąć końce, pokroić w cienkie plasterki, a te w długie słupki. Wymieszać w dużej misce z jajkami, mąką oraz parmezanem. Doprawić solą, szczyptą pieprzu i gałki muszkatołowej. Ser feta i pomidory pokroić w kostkę. Dodać do masy i wymieszać. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju. Porcje cukinii delikatnie zsuwać na patelnię, tak aby utworzyły placek. Smażyć z obu stron na rumiano.

Placki z kalafiora

Składniki:
– pół kalafiora
– 2 łyżki jogurtu naturalnego
– 2 łyżki sera parmezanu
– 2 jajka
– pół łyżeczki soli
– pół łyżeczki mielonego pieprzu
– 2 szczypty tymianku suszonego
– 2 szczypty suszonej bazylii
– olej rzepakowy (do smażenia)
– pół łyżeczki czarnuszki

Przygotowanie:
Kalafior pociąć na różyczki i dobrze wypłukać. W garnku zagotować wodę z dodatkiem odrobiny soli i cukru, wrzucić kalafior i gotować ok.o 5 min. W misce umieścić jajka, jogurt, starty parmezan i przyprawy, bardzo dokładnie roztrzepać masę widelcem. Po ostudzeniu pokroić kalafior na małe kawałki i dodać do masy. Wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, masę nakładać łyżką i smażyć z każdej strony. Podawać z jogurtem, cukrem lub śmietaną.

Placki z marchewki

Składniki:
– 3 średnie marchewki
– 1 cebula
– garść natki pietruszki
– 2 jaja
– 3-5 łyżek mąki
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
– 2 łyżki oleju roślinnego
– olej do smażenia

Przygotowanie:
Marchew obierać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, natkę pietruszki drobno posiekać. Warzywa przełożyć do miski, dodać jaja, olej oraz przyprawy. Całość wymieszać i na koniec dodać tyle mąki, aby ciasto było spójne, dość gęste. Na patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką płaskie porcje ciasta.
Placuszki smażyć z obu stron na złocisto, następnie osączyć na papierowym ręczniczku. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Placki z dyni z kurczakiem

Składniki:
– 350 g dyni
– 150 g marchewki (1 większa)
– 250 g piersi z kurczaka
– 100 g pora (biała część)
– 150 g mozzarelli
– 4 łyżki natki pietruszki (pokrojonej)
– 1 łyżeczka soli (płaska)
– ½ łyżeczki pieprzu (najlepiej świeżo mielonego)
– 1 łyżeczka curry
– 3 jajka
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– olej rzepakowy lub oliwa extra vergine

Przygotowanie:
Warzywa obrać, umyć, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Pora pokroić w drobną kostkę, dodać do startych warzyw. Posolić i odstawić na 15 min., aby warzywa odrobinę puściły sok. Umytego kurczaka pokroić w kostkę, dodać do warzyw. Dodać jajka, curry i pieprz. Wymieszać, dodać mąkę ziemniaczaną oraz starty na dużych oczkach ser, wymieszać. Nakładając łyżką, smażyć na 1 łyżce tłuszczu z obu stron do lekkiego zarumienienia. Podawać z ulubioną surówką lub sosem czosnkowym na bazie jogurtu greckiego.

Placki z białej rzepy i marchewki

Składniki:
– 1 jajko
– 1/4 szklanki mąki pszennej
– 1/4 szklanki wody
– sól i pieprz do smaku
– pół czerwonej chili, posiekanej
– 1 duży ząbek czosnku, posiekany
– 1 szklanka marchewki obranej i startej na tarce (na grubych oczkach)
– 1 szklanka białej rzepy, obranej i startej na tarce (na grubych oczkach)

Przygotowanie:
Jajko roztrzepać widelcem, dodać wodę i mąkę, wymieszać dokładnie. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać chili, czosnek, marchew i odciśniętą z nadmiaru soku rzepę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, łyżką nakładać porcje ciasta i smażyć na rumiano z obu stron. Podawać z sałatką z pomidorów lub sosem jogurtowym, tzatziki.

Placki z selera z gruszką

Składniki:
– seler, średnia bulwa (ok. 300 g)
– 1 mała gruszka
– 100 g sera pleśniowego błękitnego
– 2 jajka
– 2 łyżki mąki gryczanej
– ½ łyżeczki ostrej papryki
– 1 łyżka pestek słonecznika
– 3 łyżki oleju
– 2 łyżki posiekanego szczypiorku
– sól
– mieszanka sałat do podania

Przygotowanie:
Seler i gruszkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać jajka i mąkę. Przyprawić szczyptą soli i mieloną papryką. Na patelni rozgrzać część oleju, smażyć placki partiami na złoty kolor. Gotowe placki posypać pokruszonym błękitnym serem, pestkami słonecznika i szczypiorkiem. Podawać z sałatą.

Placki z dyni z twarogiem gruszkowym

Składniki:
– dynia hokkaido (ok. 750 g)
– 10 g korzenia imbiru
– 2 jaja
– 3 łyżki mąki pszennej
– sól
– 4 łyżeczki cynamonu
– olej słonecznikowy do smażenia
– 250 g twarogu
– 2-3 łyżeczki miodu wielokwiatowego
– cytryna
– 2 gruszki
– 1 dymka

Przygotowanie:
Dynię obrać, przekroić na pół, nasiona i włókniste wnętrze usunąć. Miąższ zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Dymkę oczyścić, imbir obrać, oba składniki drobno posiekać. Wymieszać z dynią, jajkami i mąką i doprawić solą i cynamonem. Z masy smażyć placki jeden po drugim na odrobinie gorącego oleju przez ok. 3 min. z każdej strony. Osączać na papierze kuchennym. Twaróg wymieszać z miodem i skórką cytryny. Gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w małą kostkę. Dodać do twarogu i wymieszać. Podawać z plackami.

Placki buraczano-ziemniaczane

Składniki:
– ok 200-300 g surowych buraków (2-3 szt średniej wielkości)
– ok. 300 g obranych ziemniaków
– 2 jajka
– 50 g kwaśnej śmietany
– 100-130 g mąki pszennej
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 1/2 łyżeczki soli
– szczypta świeżo mielonego pieprzu
– listki świeżego tymianku
– olej rzepakowy do smażenia
Do podania
– sos śmietanowo chrzanowy: 3 łyżki kwaśnej śmietany wymieszane z 2 łyżkami chrzanu
– starty na grubej tarce owczy ser
– świeży tymianek

Przygotowanie:
Buraki umyć, każdy osobno zawinąć w folię aluminiową i piec ok. 60 min. w temperaturze 200 st. C. Obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Obrane ziemniaki umyć, osuszyć i również zetrzeć na tarce na pulpę. Wymieszać buraki z ziemniakami, dodać jajka, śmietanę, oba rodzaje mąki, sól, pieprz i listki świeżego tymianku. Na rozgrzany olej wykładać łyżką okrągłe placuszki, smażyć z obu stron na złoto. Osączać na papierowym ręczniku i podawać posypane listkami świeżego tymianku, ze śmietaną chrzanową i startym owczym serem.

Placki z buraków i jabłek

Składniki:
– 3 buraki
– 1 jabłko
– 2 łyżki mąki pszennej
– 1 jajko
– 1 opakowanie serka koziego do smarowania

Przygotowanie:
Buraki ugotować w mundurkach (ok. 45 min.). Po ugotowaniu obrać, zetrzeć na tarce, dodać starte jabłko, dodać czubatą łyżkę mąki pszennej, 1 jajko, pieprz i sól dla smaku, wymieszać. Na rozgrzanej patelni z oliwą lub olejem układać placuszki i smażyć. Pysznie smakują z kozim serkiem lub zwykłym serkiem kanapkowym i rukolą.

 

Placki z białej kapusty

Składniki:
– 1/4 główki kapusty białej
– 1 średni ziemniak
– 2 łyżki mąki pszennej
– 1 jajko
– tłuszcz do smażenia
– sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Kapustę drobno poszatkować, zalać zimną wodą, dodać łyżkę soli i ugotować al dente (od zagotowania ok 3-4 min.). Kapustę odcedzić, dobrze odcisnąć z wody, przełożyć do miski. Dodać starty na tarce o grubych oczkach ziemniak, mąkę, jajko oraz przyprawy, wymieszać. Smażyć placuszki na rozgrzanym tłuszczu na rumiany kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Placki cukiniowo-botwinkowe

Składniki:
– 2 średnie cukinie
– duża garść botwiny (razem z gałązkami)
– 50 g sera żółtego
– 2 jajka
– 4 łyżki mąki
– 3 łyżki oleju
– sól
– pieprz

Przygotowanie:
Cukinie i żółty ser zetrzeć na grubej tarce. Botwinę grubo posiekać. Warzywa i ser wymieszać z jajkiem, dodać mąkę. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku.
Z ciasta formować placuszki i smażyć na rozgrzanym oleju na złocisty kolor.

Placki z kalarepy i listków botwinki

Składniki:
– 175 g młodej kalarepki
– 50 g liści botwinki
– 1 mała biała cebula
– 1 jajko
– 1 łyżka mąki pszennej
– 1/2 łyżeczki czosnku staropolskiego
– sól do smaku
– pieprz

Przygotowanie:
Kalarepę obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki, posypać solą i odstawić na 10 min. Sok odlać. Wypłukaną botwinkę posiekać i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Podsmażoną botwinkę dodać do odciśniętej kalarepy. Dodać resztę składników, wymieszać i przyprawić. Smażyć na oleju po kilka minut z każdej strony.

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Skutecznie nawilża, pielęgnuje i odżywia skórę, łagodzi podrażnienia
Cena:
98 zł
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 zł
Piękne włosy, skóra i paznokcie
Cena:
99
Technologia ŻYWEJ WODY
Cena:
290 zl
Skuteczny demakijaż z olejkiem herbacianym i olejkiem z orzechów macadamia
Cena:
36 zł
Oryginalna forma i intrygujący efekt świetlny - teraz w promocyjnej cenie!
Cena:
699 zł
STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Jak leczyć AZS?
używałaś może krochmalu do kąpieli? Jak ja się cieszę, że na niego trafiłam....
Atopowe zapalenie skóry - nowe leki…
Próbowałyście krochmalu? Mój mały atopik to nie raz ma kąpiel z jego dodatkiem, fajnie...
Coraz częstsze bóle nóg
czeste bóle nóg to juz może być zapowiedź zylaków, też tak miałam przez...
wzdęcia
Fakt, przy nawracających często wzdęciach warto udać sie do lekarza.