URODA I ZDROWIE

Soczysty pieczony kurczak – różne pomysłowe przepisy na kurczaka inaczej

6 kwietnia 2021, dodał: Dagmara

Kurczaka można podawać na wiele sposobów. Tym razem przedstawię Wam przepisy na pieczonego kurczaka. W tej formie zawiera on mniej tłuszczu, jest zdrowszy i smaczniejszy. Może znacie jakieś inne, ciekawe przepisy? Jak najbardziej lubicie go jeść?

Pieczony w całości

Co kupić?

  • 1 kurczak w całości
  • dowolna przyprawa do kurczaka
  • 3 cytryny
  • 1 główka czosnku
  • gałązki tymianku lub natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Zacznijcie od umycia i wysuszenia kurczaka. Następnie cytryny przekrójcie na pół. Włóżcie do środka kurczaka ulubione przyprawy, cytryny, czosnek oraz tymianek lub pietruszkę wedle uznania. Nogi kurczaka zwiążcie sznurkiem. Teraz natłuśćcie całość mięsa olejem i ponownie dodajcie przyprawy ale na wierzch. Pieczcie go w 200 stopniach przez 90 minut.

 Z ziemniakami i pieczarkami

Co kupić?

  • kurczak w całości
  • 500 g ziemniaków
  • 300g pieczarek
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • mielona papryka
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

Ziemniaki umyjcie i pokrójcie na ósemki. Pieczarki również oczyśćcie i odstawcie do wysuszenia. Następnie oba produkty włóżcie do naczynia żaroodpornego i przyprawcie do smaku.  Czosnek przeciśnijcie przez praskę. Połowę wymieszajcie z olejem, pieprzem i solą, a drugą część z masłem, solą, pieprzem i papryką. Czosnek z olejem wymieszajcie z ziemniakami i pieczarkami.  Po środku zróbcie dołek na kurczaka ułożonego piersią do góry. Mięso natrzyjcie masłem z czosnkiem. Pieczcie kurczaka w 200 stopniach przez 20 minut. Następnie zmniejszcie temperaturę do 160 i pieczcie przez godzinę.

Udka z musztardą

Co kupić?

  • 1 kg udek z kurczaka

Marynata:

  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka oregano
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Ziemniaki:

  • 600 g ziemniaków
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 0,5 łyżeczki przyprawy curry
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Udka natrzyjcie marynatą ( wystarczy, że wymieszacie wszystkie składniki ), po czym odstawcie je na pół godziny. Ziemniaki obierzcie i obtoczcie we wszystkich przyprawach oraz oleju. Następnie ułóżcie je wraz z mięsem na blaszce do pieczenia. Pieczcie w 190 stopniach przez 50 minut.

Z pastą chorizo

Co kupić?

  • cały kurczak
  • sól
  • pieprz
  • 1 cytryna
  • 1 gałązka rozmarynu

Nadzienie:

  • 50 g chorizo
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 białko
  • 1 czerwona papryka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie składniki z nadzienia zmiksujcie ze sobą, ale niezbyt drobno. Kurczaka umyjcie, osuszcie i natrzyjcie solą oraz pieprzem zarówno od zewnątrz, jak i w środku. Następnie oddzielcie delikatnie skórę na piersiach kurczaka od mięsa i włóżcie tam nadzienie. Z kolei do środka kurczaka włóżcie pokrojoną cytrynę oraz rozmaryn. Teraz podwiążcie spód skrzydeł kurczaka bawełnianą nicią. Pieczcie przez godzinę w 230 stopniach i co jakiś czas pamiętajcie o podlewaniu go sosem, który powstanie. Podawajcie z pieczonymi ziemniakami.

Z nutą pomarańczy

Co kupić?

  • 6 kawałków podudzia z kurczaka
  • 1 koper włoski
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka wina białego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
  • 2 plasterki pomarańczy
  • tymianek
  • papryka słodka
  • sól
  • pieprz
  • chili

Przygotowanie:

Pokrójcie cebulę oraz koper w piórka. Podudzia umyjcie i osuszcie, a następnie przyprawcie papryką, chili, tymiankiem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Teraz podsmażcie je na patelni, aby nabrały koloru. W międzyczasie podsmażcie na oliwie cebulę z koprem, dodajcie wino, sok z pomarańczy, startą skórkę, tymianek, przyprawy i duście przez 10 minut. Powstały sos dodajcie do kurczaka w naczyniu żaroodpornym. Dorzućcie obrany czosnek i plasterki z pomarańczy. Teraz na każdy kawałek mięsa połóżcie odrobinę masła. Pieczcie całość przez 40 minut w 180 stopniach.

 

 

zobaczrównie

 

zobacz również:

Jak przyrządzić soczystego indyka – różne przepisy

Jak piec indyka, żeby był soczysty?

4 sposoby na kurczaka – udka

Piersi z kurczaka – wartości odżywcze, czy warto je jeść?

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz