Soczysty pieczony kurczak – różne pomysłowe przepisy na kurczaka inaczej

6 kwietnia 2021, dodał: Dagmara

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Kurczaka można podawać na wiele sposobów. Tym razem przedstawię Wam przepisy na pieczonego kurczaka. W tej formie zawiera on mniej tłuszczu, jest zdrowszy i smaczniejszy. Może znacie jakieś inne, ciekawe przepisy? Jak najbardziej lubicie go jeść?

Pieczony w całości

Co kupić?

  • 1 kurczak w całości
  • dowolna przyprawa do kurczaka
  • 3 cytryny
  • 1 główka czosnku
  • gałązki tymianku lub natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Zacznijcie od umycia i wysuszenia kurczaka. Następnie cytryny przekrójcie na pół. Włóżcie do środka kurczaka ulubione przyprawy, cytryny, czosnek oraz tymianek lub pietruszkę wedle uznania. Nogi kurczaka zwiążcie sznurkiem. Teraz natłuśćcie całość mięsa olejem i ponownie dodajcie przyprawy ale na wierzch. Pieczcie go w 200 stopniach przez 90 minut.

 Z ziemniakami i pieczarkami

Co kupić?

  • kurczak w całości
  • 500 g ziemniaków
  • 300g pieczarek
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • mielona papryka
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

Ziemniaki umyjcie i pokrójcie na ósemki. Pieczarki również oczyśćcie i odstawcie do wysuszenia. Następnie oba produkty włóżcie do naczynia żaroodpornego i przyprawcie do smaku.  Czosnek przeciśnijcie przez praskę. Połowę wymieszajcie z olejem, pieprzem i solą, a drugą część z masłem, solą, pieprzem i papryką. Czosnek z olejem wymieszajcie z ziemniakami i pieczarkami.  Po środku zróbcie dołek na kurczaka ułożonego piersią do góry. Mięso natrzyjcie masłem z czosnkiem. Pieczcie kurczaka w 200 stopniach przez 20 minut. Następnie zmniejszcie temperaturę do 160 i pieczcie przez godzinę.

Udka z musztardą

Co kupić?

  • 1 kg udek z kurczaka

Marynata:

  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka oregano
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Ziemniaki:

  • 600 g ziemniaków
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 0,5 łyżeczki przyprawy curry
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Udka natrzyjcie marynatą ( wystarczy, że wymieszacie wszystkie składniki ), po czym odstawcie je na pół godziny. Ziemniaki obierzcie i obtoczcie we wszystkich przyprawach oraz oleju. Następnie ułóżcie je wraz z mięsem na blaszce do pieczenia. Pieczcie w 190 stopniach przez 50 minut.

Z pastą chorizo

Co kupić?

  • cały kurczak
  • sól
  • pieprz
  • 1 cytryna
  • 1 gałązka rozmarynu

Nadzienie:

  • 50 g chorizo
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 białko
  • 1 czerwona papryka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie składniki z nadzienia zmiksujcie ze sobą, ale niezbyt drobno. Kurczaka umyjcie, osuszcie i natrzyjcie solą oraz pieprzem zarówno od zewnątrz, jak i w środku. Następnie oddzielcie delikatnie skórę na piersiach kurczaka od mięsa i włóżcie tam nadzienie. Z kolei do środka kurczaka włóżcie pokrojoną cytrynę oraz rozmaryn. Teraz podwiążcie spód skrzydeł kurczaka bawełnianą nicią. Pieczcie przez godzinę w 230 stopniach i co jakiś czas pamiętajcie o podlewaniu go sosem, który powstanie. Podawajcie z pieczonymi ziemniakami.

Z nutą pomarańczy

Co kupić?

  • 6 kawałków podudzia z kurczaka
  • 1 koper włoski
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka wina białego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
  • 2 plasterki pomarańczy
  • tymianek
  • papryka słodka
  • sól
  • pieprz
  • chili

Przygotowanie:

Pokrójcie cebulę oraz koper w piórka. Podudzia umyjcie i osuszcie, a następnie przyprawcie papryką, chili, tymiankiem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Teraz podsmażcie je na patelni, aby nabrały koloru. W międzyczasie podsmażcie na oliwie cebulę z koprem, dodajcie wino, sok z pomarańczy, startą skórkę, tymianek, przyprawy i duście przez 10 minut. Powstały sos dodajcie do kurczaka w naczyniu żaroodpornym. Dorzućcie obrany czosnek i plasterki z pomarańczy. Teraz na każdy kawałek mięsa połóżcie odrobinę masła. Pieczcie całość przez 40 minut w 180 stopniach.

 

 

zobaczrównie

 

zobacz również:

Jak przyrządzić soczystego indyka – różne przepisy

Jak piec indyka, żeby był soczysty?

4 sposoby na kurczaka – udka

Piersi z kurczaka – wartości odżywcze, czy warto je jeść?

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tanie dodatki
Ja lubię niedrogie dodatki, bo nie przywiązuję się do biżuterii na co dzień wybieram...
Filmy
To ja ostatnio oglądałam "Rytuał". Całkiem przyjemny. Teraz na dziś planujemy obejrzeć jakiś triller....
Seriale
Mnie mega wciągneła "Chyłka". Zazwyczaj nie oglądam polskich seriali ale ten jest świetny,...